Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Contributia personalului pentru asigurarile sociale de sanatate CASS

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micContributia personalului pentru asigurarile sociale de sanatate CASSAsigurarile sociale de sanatate reprezinta principalul sistem de ocrotire a sanatatii populatiei.

Asigurarile sociale de sanatate sunt obligatorii si functioneaza descentralizat, pe baza principiului solidaritatii si subsidiaritatii in colectarea si utilizarea fondurilor, precum si a dreptului alegerii libere de catre asigurati a medicului, a unitatii sanitare si a casei de asigurari sociale de sanatate.

Constituirea fondurilor de asigurari sociale de sanatate se face din contributia asiguratilor, din contributia persoanelor fizice si juridice care angajeaza personal salariat, din subventii de la bugetul de stat, precum si din alte surse.

Sunt supuse in mod obligatoriu asigurarii urmatoarele categorii de persoane:

cetateni romani cu domiciliul in tara;

cetateni straini si apatrizi care au resedinta in Romania.

Calitatea de asigurat se dovedeste cu carnetul de asigurari sociale pentru sanatate Calitatea de asigurat a salariatilor se dobandeste din ziua incheierii contractului individual de munca al salariatului si se pastreaza pe toata durata acestuia. Obligatia virarii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate revine celui care angajeaza persoane salariate.    Au calitatea de asigurat, fara plata contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate, urmatoarele persoane:    satisface serviciul militar in termen;    - se afla in concediu medical, in concediu pentru sarcina si lehuzie sau in concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la ani.    Face parte dintr-o familie care beneficiaza de ajutor social. Asiguratii au dreptul la servicii medicale, medicamente si materiale sanitare.    Asiguratii au dreptul la ingrijire medicala, in caz de boala sau accident, din prima zi de imbolnavire sau de la data accidentului si pana la vindecare.

Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti pentru asigurarile sociale de sanatate.Cuantumul contributiei banesti lunare a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 9,5% care se aplica astfel:

- asupra veniturilor salariale brute, in cazul asiguratilor care au calitatea de angajat; In categoria veniturilor salariale brute se includ si indemnizatiile cuvenite pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 2 ani, precum si indemnizatiile acordate personalului care lucreaza in sectorul productiei de aparare, pe perioada de intrerupere a activitatii;

- asupra veniturilor impozabile, in cazul asiguratilor care lucreaza pe baza de conventie civila;

- asupra veniturilor impozabile ale liber-profesionistilor;

- asupra drepturilor de pensie, pensie alimentara, ajutor de somaj, ajutor de integrare profesionala si alocatie de sprijin.

Contributia pentru asigurarile sociale de sanatate se deduce din impozitul pe salariu, dupa caz, din impozitul pe venit ori din veniturile nete, in cazul neimpozitarii acestora si se varsa la Casa de Asigurari de Sanatate.

Persoanele juridice sau fizice care angajeaza personal salariat au obligatia sa retina si sa vireze Casei de Asigurari de Sanatate teritoriale contributia pentru sanatate datorata pentru asigurarea sanatatii personalului din unitatea respectiva; acestea au obligatia sa anunte casei de asigurari de sanatate teritoriale orice schimbare care are loc in nivelul veniturilor.

Pentru pensionari, pentru beneficiarii ajutorului de somaj si ai alocatiei de sprijin, precum si pentru persoanele care lucreaza pe baza de conventii civile, contributia pentru asigurarile sociale de sanatate se retine, o data cu plata drepturilor banesti asupra carora se calculeaza, de catre cei care efectueaza plata acestor drepturi. Contributia pentru asigurarile sociale de sanatate se vireaza Casei de Asigurari de Sanatate la care este arondata persoana in cauza.

Angajatorii si asiguratii care au obligatia contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate si care nu o respecta datoreaza majorari pentru perioada de intarziere, egale cu majorarile aferente pentru intarzierea achitarii impozitelor.

Daca datoria nu este achitata in termen de o luna de la data scadenta, Casa de Asigurari de Sanatate va introduce dispozitie de incasare silita.

Inregistrarea contabila se face astfel:

1. Retinerea contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate

421 "Personal-remuneratii datorate" = 4311 "Contributia personalului pentru

asigurarile sociale de sanatate"

Virarea la Bugetul de Stat

4311 "Contributia personalului pentru= 5121 "Conturi la banci in lei"

asigurarile sociale de sanatate"

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1065
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved