Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Scurt istoric al evolutiei contabilitatii

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micScurt istoric al evolutiei contabilitatii

Chemata sa ofere o imagine a averii aflate la dispozitia unei persoane, contabilitatea a avut nevoie in dezvoltarea sa de un sistem numeric accesibil (sistemul numeric indo-arab). Cele mai vechi dovezi de exidenta contabila dateaza din mileniul i. Ch. sub forma unor tablite de argila utilizate de sumerieni, prin desene reprezentand oameni si obiecte acestia reprezentau legatura dintre oameni si averea lor.Tot in aceasta perioada in India este elaborata Cartea Legilor lui Hamu, o colectie de legi comercia-le. Cea mai veche lucrare din domeniul contabilitatii este reprezentata de Codul lui Hamurabi (rege al Babilonului in 2000 i. Ch.); acest cod cuprindea legi referitoare la tinerea obligatorie a unor registre contabile.

Tehnicile contabile s-au dezvoltat ulterior ca urmare a dezvoltarii schmburilor comerciale. In Egiptul antic, viata sociala si economica graviteaza in jurul templelor religioase. Acestea au fost primele institutii ce au desfasurat operatiuni financiar-bancare (depozite si credite).

Cel mai mare imperiu cunoscut in istorie (cel creat de Alexandru Macedon) poate fi caracterizat si prin masurile sale de natura fiscala; realizat prin forta armata sau aliante, imperiul oferea reduceri fiscale regiunilor cucerite fara interventii armate. Referitor la aliantele incheiate, Filip al 2-lea spunea : "In fata unui magar incarcat cu aur se deschid portile oricarei cetati".

Imperiul roman este primul care confera forta probatorie in justitie registrelor contabile alaturi de contractele comerciale.

Perioada evului mediu este caracterizata de stagmarea activitatii economice pana la inceputul Renasterii italiene; aparitia diverselor ordine cavaleresti va reprezenta un factor de dezvoltare a contabilita-tii, deoarece Franta isi incredinteaza spre administrare intreaga avere Ordinului Cavalerilor Templieri; acesta este momentul in care se trece de la o contabilitate in partida simpla la una in partida dubla.

Prima lucrare despre contabilitatea in partida dubla apare in 1496 si apartine unui calugar franciscan Luca Paciolo (fra Luca di Borgo); este , in fapt, o lucrare de matematica in care doar capitolul 8 se refera la contabilitate.

Raspandirea tehnicilor contabile se va face cu dificultate datorita unui asa numit "secret al propriei meserii". Intrebarea ramasa fara raspuns este aceea referitoare la legatura dintre dezvoltarea capitalismului si dezvoltarea contabilitatii.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1160
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved