Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Functiile bilantului contabil

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micFunctiile bilantului contabil

Bilantul contabil (in sensul de Conturi anuale) indeplineste trei functii importante din insusi continutul sau si anume:1. Functia de generalizare - ca expresie a momentului-final al fluxului de prelucrare a datelor si informatiilor contabile in cadrul societatii comerciale. Astfel, bilantul contabil preia informatiile din fiecare cont (prin intermediul balantei de verificare), le grupeaza, le sistematizeaza si le centralizeaza dupa natura lor, oferind informatii sintetice privind: mijloacele economice (activele patrimoniale), sursele economice (pasivele patrimoniale) si veniturile si cheltuielilor (procesele economice);

Ca urmare a functiei de generalizare, spunem ca bilantul contabil este un document de sinteza.

2. Functia de informare ca expresie a rolului sau fundamental in sistemul informational economic. Astfel, bilantul contabil furnizeaza informatii extrem de importante referitoare la patrimoniul societatii comerciale, care atat conducerii, cat mai ales tertilor: banci, furnizori, clienti, actionari isi pot forma o imagine clara asupra modului in care se asigura principiile gestiunii economice: marimea si structura mijloacelor economice, in ce masura acestea sunt finantate din surse proprii sau imprumutate, rezultatul obtinut (profit/pierdere. Avand aceste informatii, conducerea poate adopta decizii pentru activitatea din perioada urmatoare, iar utilizatorii externi pot hotari daca isi continua colaborarea cu societatea comerciala respectiva.

Ca urmare a functiei contabile spunem ca bilantul contabil este un document de raportare contabila.

3. Functia de analiza - decurge din primele doua functii. Ea se bazeaza pe evidentierea indicatorilor esentiali ce reflecta activitatea economico-financiara a societatii comerciale, pe evidentierea factorilor de influenta a fenomenelor proceselor economice si a marimii acestei influente. Se realizeaza prin existenta corelatiilor obligatorii dintre posturile bilantului, dintre capitolele acest dintre bilant si anexa.

Practic, functia de analiza reflecta cel mai bine rolul si importanta bilantului in cadrul sistemului informational economic dintr-o societate comerciala. Cu ajutorul sau se calculeaza marimea indicatorilor economico-financiari,    lor in timp si factorii ce au determinat aceasta evolutie.

Ca urmare a acestei functii, spunem ca bilantul contabil este un document de analiza contabila.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 6776
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved