Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Notiunea si continutul economic al contului

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micNotiunea si continutul economic al contului

Operatiile economice determina modificari ale patrimoniului care se reflecta in bilantul contabil. Numarul mare al operatiilor economice face practic imposibila redactarea unui numar foarte mare de bilanturi succesive.Pe de alta parte bilantul prezinta situatia patrimoniului in mod static la un moment dat nereflectand diminuarea operatiilor economice, adica a modificarilor determinate de operatiile economice. Din aceste motive a fost necesara inventarea si utilizarea unui instrument special al contabilitatii care sa redea toate modificarile patrimoniale determinate de operatiile economice intr-o perioada de timp. Acest instrument poarta denumirea de cont si este cel mai reprezentativ instrument al contabilitatii de unde deriva si insasi denumirea acesteia.

Contul este definit ca un instrument al contabilitatii care reflecta existentul initial si modificarile succesive ale unui element patrimonial de activ sau de pasiv in cursul unei perioade de gestiune.

Continutul economic al contului este determinat de elementul patrimonial a carui evidenta o tine si care poate fi:

un mijloc economic cu o anumita destinatie, categorie in care se cuprind bunurile, banii si creantele;

o sursa economica care reflecta provenienta mijloacelor economice ca de exemplu capitalurile proprii si datoriile;

un proces economic care reflecta transformarea mijloacelor economice in procesul de productie sau de realizare de lucrari sau servicii.Rezultatul activitatii poate fi profitul sau pierderea.

Intre bilant si conturi exista o legatura stransa. In fiecare cont se inregistreaza existentul de mijloace si de resurse economice de la inceputul exercitiului de gestiune preluat prin posturile bilantului incheiat la aceea data.

In cursul exercitiului toate modificarile mijloacelor si surselor determinate de operatiunile economice din perioada respectiva se inregistreaza pe baza documentelor justificative in conturile corespunzatoare fiecarui element. La finele exercitiului pentru fiecare element se determina existentul de la finele perioadei prin calcul.

EXISTENT INITIAL + CRESTERI - MICSORARI = EXISTENT FINAL

Existentul final se inscrie in bilantul care se incheie la sfarsitul exercitiului in posturile corespunzatoare fiecarui cont sau grupe de conturi.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 653
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved