Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


OBIECTUL CONTABILITATII

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micOBIECTUL CONTABILITATIIProdus al unei activitati practice si teoretice indelungate, contabilitatea s-a afirmat ca sistem de cunoastere si gestiune a resurselor economice ale societatii separate patrimonial Prima definitie data contabilitatii apartine italianului Luca Paciolo, fiind formulata in lucrarea sa Summa di arittmetica, geometria, proportioni et proportionalita care a aparut la Venetia in anul 1494. El analizeaza contabilitatea ca un ansamblu de principii si reguli privind inregistrarea in partida dubla a averii ce apartine unui negustor precum si toate afacerile acestuia, in ordinea in care au avut loc. In conceptia sa, partida dubla este definita prin prisma ecuatiei de schimb dintre avere si capital.

Referitor la obiectul contabilitatii exista trei conceptii:

1.Conceptia Juridica - conform acesteia obiectul de studiu al contabilitatii il constituie patrimoniul - reprezinta totalitatea drepturilor si obligatiilor cu valoare economica apartinind unei persoane fizice sau juridice precum si bunurile la care se refera.

Deci contabilitatea este stiinta care elaboreaza procedeele de evidenta calcul, analiza si controlul in expresie valorica a existentei, starii, miscarii si transformarii patrimoniului.

Pentru ca un patrimoniu sa existe sunt necesare doua elemente:

Subiectul de drepturi si obligatii (persoana fizica sau juridica)

Obiectele de drepturi si obligatii (bunuri economice)

Bunurile economice in calitatea lor de obiecte de drepturi si obligatii formeaza substanta materiala a patrimoniului. Valoarea unui bun este expresia baneasca a acestuia.

Drepturile si obligatiile cu valoare economica, exprimabile in bani, exprima raportul de proprietate in cadrul carora se procura si gestioneaza bunurile.

Drepturile exista atunci cand titularul de patrimoniu are calitatea de proprietar si ca urmare nu trebuie sa acorde un echivalent pentru bunurile din posesia si folosinta sa. Exista obligatii atunci cand pentru bunurile care formeaza obiectul patrimoniului, titularul trebuie sa dea un echivalent valoric sau sa indeplineasca o anumita prestatie.

Din cele de mai sus se desprinde concluzia ca echilibrul intern al patrimoniului este expresia dublei determinari a valorilor economice separate patrimonial:

(bunuri economice = drepturi +obligatii )

Patrimoniul este constituit din totalitatea bunurilor economice privite sub dublu aspect.

Primul aspect (al componentei materiale) si al doilea al surselor de provenienta.

Patrimoniul este alcatuit din doua parti:

Activ

Pasiv

Patrimoniul se prezinta sub forma unui tablou avand in stanga mijloacele sau bunurile economice sub aspectul componentei materiale iar in dreapta mijloacele economice sub aspectul surselor de provenienta.

2.Conceptia Economica - considera ca obiectul contabilitatii il constituie elaborarea si aplicarea procedeelor de evidenta, calcul, analiza si control in expresie valorica a existentei starii, miscarii si transformarii capitalului. Deci obiectul de studiu il constituie capitalul privit din doua puncte de vedere:

Al modului concret in care bunurile economice se investesc, intrebuinteaza

consuma si se inlocuiesc

Al modului de procurare si de dobandire al acestor bunuri

Dupa primul punct de vedere deosebim capital fix si capital circulant.

Capitalul fix - este format din bunurile investite care participa la mai multe cicluri de

exploatare si care se inlocuiesc dupa un anumit numar de ani de utilizare. Activele imobilizate se consuma treptat pe calea amortizarii.

Capitalul circulant este format din bunuri economice care se consuma sau isi schimba forma de existenta si functionala dupa fiecare ciclu de exploatare finalizat.

Dupa modul de dobandire, procurare, finantare deosebim:

Capital propriu dobandit de catre agentul economic prin efortul proprietarilor (asociati sau actionari) prin autofinantare (capitalizarea profitului, amortizarilor si provizioanelor) si prin subventii primite.

Capitalul propriu corespunde dreptului pe care il au investitorii asupra unitatii patrimoniale.

Capital strain denumit si capital imprumutat si atras, cuprinde datoriile pe termen scurt, mediu si lung fata de furnizori, creditori, salariati, bugetul statului, bugetul local etc.

BUNURI ECONOMICE = CAPITAL PROPRIU + OBLIGATII (CAPITAL STRAIN)CAPITAL PROPRIU = ACTIVE - DATORII

CAPITAL FIX + CAPITAL CIRCULANT = CAPITAL PROPRIU +CAPITAL IMPRUMUTAT

3.Conceptia Financiara - considera ca obiectul de studiu al contabilitatii il constitue elaborarea si aplicarea procedeelor de evidenta, calcul, analiza si control in expresie valorica a existentei starii miscarii si transformarii resurselor economice.

Dupa modul de utilizare sau intrebuintare a resurselor deosebim:

Utilizari durabile sau permanente sub forma bunurilor investite care corespund activelor imobilizate

Utilizari ciclice, temporare care se consuma dupa fiecare ciclu de exploatare incheiat (aprovizionare, productie, desfacere) luand forma de bani, stocuri, creante, deci corespund activelor circulante

Dupa originea si provenienta resurselor contabilitatea delimiteaza:

Resurse permanente sau durabile, furnizate de catre proprietari (individual asociati sau actionari) rezultat prin acumularea profitului, a amortizarilor si provizioanelor sub forma finantarilor sau imprumuturilor pe termen lung

Resurse temporare asigurate de la terti (diversi) care urmeaza. in viitor sa fie platiti (furnizori, banci) si a caror scadenta este mai mica de un an.

Pentru desemnarea provenientei, a surselor de finantare se utilizeaza in anumite situatii si notiunea de fonduri .

Patrimoniu

ACTIVE

PASIVE

Bunuri economice

(sub aspectul componentei materiale)

Bunuri economice

(resurse)

Capital fix

Capital circulant

Capital propriu

Capital strain

Utilizare durabila

Utilizare temporara

Aportul proprietarilor

Aportul tertilor

Specific pentru contabilitate este faptul ca ea elaboreaza si aplica in practica procedeele cu ajutorul carora se asigura evidenta, calculul, analiza si controlul in expresie baneasca a existentei starii miscarii si transformarii patrimoniului .

In calitate de stiinta a evidentei, contabilitatea elaboreaza o teorie si o metoda proprie pe baza careia se asigura inregistrarea intr-o anumita ordine si pe baza unor principii normative .

Ca stiinta a calculului economic ea masoara veniturile si cheltuielile determinand rezulatele obtinute:

REZULTATE=VENITURI - CHELTUIELI

Analizand circuitul valorilor economice contabilitatea descompune acest circuit in elementele sale componente in vederea caracterizarii fiecarui element sau a fiecarei operatiuni in parte si in vederea determinarii influentei fiecarui element asupra rezultatelor. Controlul asupra operatiunilor asigura integritatea elementelor patrimoniale, eficienta activitatii desfasurate, atestand credibilitatea informatiilor furnizate de contabilitate, starea elementelor patrimoniale este cercetata sub aspectul marimii elementelor patrimoniale. Miscarea si transformarea elementelor patrimoniale este cercetata sub aspectul modificarilor cantitative si calitative care au loc in structura si volumul patrimoniului.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 812
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved