Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Organizarea si functionarea Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micCECCAR FILIALA SUCEAVA

SECTOR ETICA SI RESPECTARE NORME PROFESIONALECURS DE PREGATIRE DEONTOLOGICA

CU STAGIARII CANDIDATI LA EXAMENUL DE APTITUDINI

Tema:

Organizarea si functionarea Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania

I. Istoric al activitatii Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania de la infiintare pana in prezent

Inceputul secolului XX, pe langa marile transformari economico - sociale si politice din tara noastra, a marcat si necesitatea organizarii profesiei libere de expert contabil si contabil autorizat.

In aceste conditii, la 5 mai 1919 isi inaugureaza activitatea "Cercul de studii comerciale", in cadrul caruia prima tema pusa in dezbatere a fost intitulata "Chestiunea Expertilor Contabili din Romania".

In materialele prezentate se accentueaza ideea organizarii unui "Corp al Expertilor Contabili" la care se adauga si propunerea de "contabili autorizati".

Dupa mai mult de un an de zile, in luna iulie 1920 se depune la Ministerul Muncii, proiectul legii pentru organizarea Corpului de Contabililor Autorizati si Expertilor Contabili din Romania.

Grigore L. Trancu Iasi, Ministrul muncii in acea vreme, face sustinute demersuri, pe langa Parlamentul Romaniei, pentru punerea in dezbatere si votarea acestei legi.

Camera Deputatilor, in ziua de 18 iunie 1921, si Senatul, in ziua de 1 iulie 1921, voteaza legea care este promulgata de Regele Ferdinand la data de 13 iulie 1921, legiferandu-se astfel activitatea Corpului de Contabili autorizati si Experti contabili.

Avand temeiul legal incheiat, in ziua de 6 noiembrie 1921 a avut loc constituirea Consiliului Superior al Corpului, Grigore L. Trancu Iasi fiind ales Presedinte de onoare, iar Nicolae Butulescu, primul presedinte executiv cu titlu de Decan al Corpului.

Drepturile si obligatiile Contabililor autorizati si a Expertilor contabili, reglementate prin legea din 13 iulie 1921, corespunde relatiilor din viata economica si sociala din tara noastra la acea perioada.

Concretizand, activitatea contabililor autorizati si a Expertilor contabili, se referea, in principal, la verificarea gestiunilor, incheierea registrelor, executarea de expertize contabile solicitate in cazuri de moratorii si falimente, impuneri fiscale, arbitraje in materie de inventare si bilanturi contabile, partaje, stabiliri de venituri si cheltuieli, solicitate de autoritatile financiare, administrative si judecatoresti.

Acest organism a functionat pana in anul 1957, cand a fost desfiintat prin Decretul lege nr.434/1957, iar activitatea a fost preluata de Ministerul Finantelor - "Directia evidentei si darilor de seama contabile", infiintandu-se in cadrul acestei directii "Biroul central de expertize juridice".

In perioada economiei centralizate, a functionat numai expertiza judiciara, ca mijloc de proba la cerere sau din oficiu, solicitata de organele in drept, pentru lamurirea unor fapte sau imprejurari ale cauzelor aflate sub incidenta legilor, profesiunea contabila libera disparand cu desavarsire.

Dupa o perioada de 35 de ani, profesiunea contabila libera, a aparut in tara noastra, o data cu renasterea ca asociatie profesionala in anul 1992 a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, recunoscut prin Ordonanta Guvernului nr.65 din 1994 si aprobat prin Legea nr.42/1995 "ca persoana juridica de utilitate publica si autonoma".

Infiintarea, organizarea si functionarea Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, corespunde cerintelor economiei de piata, in special in etapa actuala de mari transformari, fiind un puternic organism neguvernamental, promotor al reformelor in domeniul profesiei contabile.

Economia romaneasca in tranzitie, necesita aplicarea continua si hotarata a normelor structurale care, pentru a fi bine implementate, trebuie sa fie corect concepute de operatorii economici, iar pentru ca acestia sa-si poata desfasura activitatea in mod liber, dar cu stricta respectare a legilor statului, se impune asistarea si sprijinul lor, de catre persoane pregatite si autorizate.

Aceste persoane, trebuie sa-si indeplineasca profesiunea in mod liber, competent si sa asigure corectitudinea informatiilor cu privire la existenta resurselor si la destinatia acestora, cat si la respectarea obligatiilor fata de terti si fata de institutiile statului.

La data de 22 mai 1993 a avut loc prima Conferinta Nationala a CECCAR desfasurata la Bucuresti, la care au participat 80 de delegati din 35 judete in care s-au infiintat filiale. In judetul nostru, filiala s-a infiintat la data de 25 noiembrie 1994 cand a avut loc prima adunare a expertilor contabili din judetul Suceava.

Primul Congres al profesiei contabile de dupa perioada interbelica a avut loc la data de 20 - 21 octombrie 1994 la Bucuresti, dupa aparitia Ordonantei Guvernului nr.65/1994, la care au participat peste 300 delegati, din care 52 participanti din afara tarii.

Deviza Congresului a fost "Profesia contabila intre prezent si viitor", iar tema centrala a fost: "Profesia contabila in Romania, rol si importanta in economia de piata".

Urmatorul Congres - in ordine cronologica fiind al XI-lea - s-a desfasurat in zilele de 23 - 24 octombrie 1996 la Sibiu, o data cu implinirea a 75 ani de la infiintarea Corpului, sub deviza: "Competenta, independenta, responsabilitate".

In cursul anului 1996 CECCAR si-a indreptat atentia spre largirea relatiilor bilaterale cu organizatii profesionale puternice, de traditie, din intreaga lume, semnand in aceste sens acorduri de cooperare cu profesiunile contabile din Marea Britanie, Italia, Franta, Ungaria, Slovenia, Olanda si alte tari, concentrandu-si atentia in planul relatiilor multilaterale spre organizatiile profesionale de vocatie europeana si mondiala, respectiv Federatia Expertilor contabili Europeni (FEE cu sediul la Bruxelles), organism specializat al Uniunii Europene si Federatia Internationala a Contabililor (IFAC cu sediul la New York).

In urma progreselor inregistrate de CECCAR, in luna mai 1996 acesta a fost admis in unanimitate, ca membru cu drepturi depline al IFAC, alaturandu-se in acest mod, familiei celor 122 organizatii membre din 87 tari, totalizand mai mult de 1,7 milioane profesionisti contabili.

Al XII - lea Congres al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania si-a desfasurat lucrarile in zilele de 20 - 22 septembrie 1998 tot la Sibiu, avand ca tema centrala "profesia contabila si interesul public" si componentele acestuia: "Independenta, competenta si responsabilitate".

La acest eveniment de rezonanta nationala si internationala au participat peste 700 de delegati din toate filialele judetene, precum si invitati din 38 de tari din Europa, Asia, Africa si America. Nu au lipsit reprezentanti ai organizatiilor internationale de profil si bineinteles din partea forurilor internationale de prestigiu, si anume Federatia Internationala a Contabililor - IFAC si Federatia Expertilor Contabili Europeni - FEE, organizatii la care Corpul nostru este membru cu drepturi depline.

Congresul al XIII - lea al profesiunii contabile din Romania si-a desfasurat lucrarile in zilele de 15 - 16 septembrie 2000 in Complexul Expozitional ROMEXPO din Bucuresti, cu tema centrala: "Profesia contabila din Romania la granita dintre milenii", care a constituit un prilej pentru analiza stadiului dezvoltarii profesiei, pentru o mai buna intelegere a modului de organizare si exercitare a profesiei libere de expert contabil si contabil autorizat, precum si locul si rolul acestei profesii in spatiul economico - social din tara noastra. De asemeni a definit locul si rolul Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania in cadrul societatii civile, in cadrul institutional creat in tara noastra in aceasta etapa de mari transformari.

La lucrarile Congresului au fost prezenti 750 de experti contabili si contabili autorizati - reprezentanti ai profesiei din toate filialele judetene ale CECCAR, precum si invitati straini, personalitati de marca ale profesiei contabile din peste 20 de tari.

Cel mai marcant eveniment al anului 2002 l-a constituit organizarea si desfasurarea lucrarilor Congresului al XIV - lea al profesiunii contabile din Romania, care a avut loc la Bucuresti in zilele de 20 - 21 septembrie 2002 sub deviza: "reglementare si de reglementare in contabilitate". Congresul s-a bucurat de o prezenta numeroasa de specialisti straini si din mediul economic romanesc.

Cu aceasta ocazie a fost marcat intr-un cadru deosebit momentul aniversar "10 ani de la reinfiintarea Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania".

In zilele de 3 -4 septembrie 2004, la Bucuresti s-a desfasurat cel de-al XV - lea Congres al profesiei contabile din Romania. Aceasta manifestare deosebit de importanta pentru mediul economic din tara noastra a reunit peste 800 de membri ai Corpului, si remarcabili specialisti europeni si internationali din tari precum: Franta, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Cehia, Grecia, Ungaria, Bulgaria, Spania, Brazilia, SUA, etc pentru a-si impartasi, pe de o parte din experientele nationale, iar pe de alta parte, pentru a dezbate Standardele Internationale de Raportare Financiara si modul de implementare in fiecare tara.

Tema generala a Congresului fiind "Armonizarea sau convergenta cu Standardele Internationale de Raportare Financiara" a provocat dezbateri deosebit de controversate, un interes major s-a manifestat in randul specialistilor, al operatorilor economici, al investitorilor si a celorlalti utilizatori ai informatiilor contabile.

Consiliul Superior al Corpului in sedinta din 20 noiembrie 2004 a hotarat instituirea Zilei contabilului roman care sa fie sarbatorita in fiecare an la 21 septembrie.

Alegerea zilei de 21 septembrie ca zi nationala a contabilului roman este motivata de:

- Profesia contabila este aceea care gestioneaza, calculeaza si pastreaza echilibrul intre: "cat trebuie" si "de unde luam". Cu alte cuvinte, este o profesie ce presupune mult tact si echilibru;

- Simbolul profesiei contabile este contul, instrument care se reprezinta grafic sub forma unui T a unei balante (a unui cantar);

- Un alt instrument de lucru al profesiei contabile este Balanta de verificare, care de asemenea intregeste notiunea de echilibru.

Aceste elemente au determinat sa se aleaga o zi care sa sugereze echilibrul si sa aiba legatura cu instrumentele de lucru ale profesiei noastre.

In aceste conditii s-a ales ziua de 21 septembrie, ziua echinoctiului dintre vara si toamna, cand ziua este egala cu noaptea, zi care constituie inceputul zodiei Balanta.

Oficial, prima editie a sarbatoririi "Zilei nationale a contabilului roman" a fost 21 septembrie 2005.

Al XVI - lea Congres al profesiei contabile, cu tema centrala "Profesia contabila si globalizarea" si-a desfasurat lucrarile la Bucuresti in zilele de 15 - 16 septembrie 2006 in sala Operei Romane. Au participat la lucrarile Congresului peste 800 de reprezentanti ai profesiei contabile din cele 42 filiale ale Corpului si peste 100 de specialisti, reprezentanti ai organismelor internationale si regionale ale profesiei contabile din partea Federatiei Internationale a Contabililor (IFAC) si Federatiei Expertilor Contabili Europeni (FEE) si ai altor organizatii si institutii europene.

II. Organizarea si functionarea Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania

1. Ordonanta Guvernului nr.65/1994, aprobata prin Legea nr.42/1995 a confirmat reaparitia profesiunii contabile libere, care la art.17 prevede:

"Se infiinteaza Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati, persoana juridica de utilitate publica si autonoma, din care fac parte expertii contabili si contabilii autorizati, in conditiile stabilite de prezenta ordonanta, avand sediul in municipiul Bucuresti".

In continuare, art.18 din ordonanta prevede:

"Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati isi constituie filiale, fara personalitate juridica, in resedintele de judet si in municipiul Bucuresti."

Principalele atributii ale Corpului prevazute in art.19 din Ordonanta Guvernului nr.65/1994 se refera la:

a) organizeaza examenul de admitere (de acces), efectuarea stagiului si sustinerea examenului de aptitudini pentru accesul la profesia de expert contabil si de contabil autorizat, in conformitate cu prevederile art. 3. (Se prezinta art.3 din OG). Programele de examen, in vederea accesului la profesia de expert contabil si de contabil autorizat, reglementarile privind stagiul si examenul de aptitudini se elaboreaza de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania si se avizeaza de Ministerul Finantelor Publice, urmarindu-se armonizarea cu prevederile directivelor europene in domeniu;

b) organizeaza evidenta expertilor contabili, a contabililor autorizati si a societatilor comerciale de profil, prin inscrierea acestora in Tabloul Corpului;

c) asigura buna desfasurare a activitatii expertilor contabili si a contabililor autorizati;

d) elaboreaza si publica normele privind activitatea profesionala si conduita etica a expertilor contabili si a contabililor autorizati, ghidurile profesionale in domeniul financiar-contabil;

e) asigura pentru expertii contabili buna desfasurare a activitatii de evaluare pe baza Standardelor Internationale de Evaluare;

f) sprijina formarea si dezvoltarea profesionala continua a membrilor prin programe de formare si dezvoltare profesionala adecvata;

g) apara prestigiul si independenta profesionala a membrilor sai in raporturile cu autoritatile publice, organisme specializate, precum si cu alte persoane juridice si fizice din tara si din strainatate;

h) colaboreaza cu asociatiile profesionale de profil din tara si din strainatate;

i) editeaza publicatii de specialitate;

j) alte atributii stabilite prin lege sau regulament.

2. Arhitectura proprie a Corpului

Arhitectura membrilor Corpului este formata din:

 1. Stagiari
 2. Contabili autorizati
 3. Experti contabili
 4. Experti contabili de onoare
 5. Societati comerciale de expertiza contabila
 6. Societati comerciale de contabilitate

Stagiarul - este persoana care a promovat examenul de admitere privind accesul la profesia de expert contabil sau de contabil autorizat, organizat de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania potrivit art.19 lit.a din Ordonanta Guvernului nr.65/1994, aprobata prin Legea nr.42/1995, modificata si completata prin Ordonanta Guvernului nr.89/1998 si aprobata prin Legea nr.186/1999.

Contabilul autorizat - este persoana care a dobandit aceasta calitate in conditiile prevazute de Ordonanta Guvernului nr.65/1994 si are capacitatea de a tine contabilitatea si de a intocmi Balanta de verificare.

Expertul contabil - este persoana care a dobandit aceasta calitate in conditiile Ordonantei Guvernului nr.65/1994 si are competenta profesionala de a verifica si a aprecia modul de organizare si conducere a activitatii economico - financiare si de contabilitate, de a supraveghea gestiunea societatilor comerciale si de a verifica legalitatea bilantului contabil si a contului de profit si pierdere. Expertul contabil poate de asemenea sa organizeze si sa conduca contabilitatea agentilor economici si a unitatilor bugetare, a asociatiilor non - profit si sa analizeze prin procedee specifice contabilitatii, situatia economico - financiara si fiscala a acestora.

Dictionarul explicativ al limbii romane da urmatoarea definitie: "Expertii contabili si contabilii autorizati sunt specialistii de inalta clasa a unei stiinte si activitati practice, ce arte ca obiect de activitate, oglindirea si controlul consumului, al existentei si miscarii mijloacelor economice, precum si rezultatul final al activitatii economice".

Expertul contabil sau contabilul autorizat de onoare - Persoana, membra a Corpului, care are activitate profesionala in una din aceste calitati de cel putin 30 de ani poate primi titlul de:

Expert contabil de onoare;

Contabil autorizat de onoare.

De asemenea, presedintii Consiliilor filialelor si Presedintii Consiliului Superior pot primi titlul de:

Presedinte de onoare al filialei;

Presedinte de onoare al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania,

daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

 1. au exercitat acest mandat timp de cel putin 8 ani;
 2. au fost inscrisi in evidenta expertilor activi si au activat in aceasta activitate timp de cel putin 10 ani.

3. Organizarea teritoriala

In baza art.17 din Ordonanta Guvernului nr.65/1994 Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania este organizat ca persoana juridica de utilitate publica si autonoma, din care fac parte expertii contabili si contabilii autorizati inscrisi in Tabloul Corpului, cu sediul in Bucuresti si avand organizate filiale, fara personalitate juridica, in toate capitalele de judet, precum si in municipiul Bucuresti.

Organigrama aparatului central si al filialei este prezentata in anexa 1 si 2 la prezenta tema.

In functie de volumul de activitate si numarul membrilor, cele 42 de filiale sunt clasificate astfel:

Filiale de gradul 0 - cele cu peste 3000 membri;

Filiale de gradul I - cele cu 601 - 3000 membri;

Filiale de gradul II - cele cu 301 - 600 membri;

Filiale de gradul III - cele cu 101 - 300 membri;

Filiale de gradul IV - cele pana la 100 membri.

4. Organele de conducere si de control ale Corpului (Aparatul Central).

Organele de conducere ale Corpului sunt:

Conferinta Nationala;

Consiliul Superior al Corpului, si

Biroul Permanent al Consiliului Superior.

Conferinta Nationala - este organul superior de conducere al Corpului, si este constituita din membrii Consiliului superior, membrii Consiliilor filialelor Corpului, ai comisiilor de disciplina, reprezentanti din fiecare filiala a Corpului, desemnati de adunarile generale conform normei de reprezentare de 1 la 100 membri si reprezentantii Ministerului Finantelor Publice de pe langa Consiliul Superior si consiliilor filialelor.

Conferinta nationala este legal constituita daca este asigurata participarea majoritatii membrilor convocati, iar hotararile sunt valabil adoptate cu votul majoritatii membrilor prezenti.

Daca la prima convocare nu se intruneste numarul necesar, este convocata din nou Conferinta nationala care este legal constituita cu participarea a cel putin 30% din numarul membrilor convocati, iar hotararile sunt valabil adoptate cu majoritatea voturilor membrilor prezenti.

Conferinta nationala ordinara se intruneste anual prin grija Consiliului Superior si are loc la cel mult doua luni de la incheierea exercitiului financiar si se convoaca cu cel putin 20 de zile inainte de data desfasurarii acesteia.

Conferinta nationala ordinara are urmatoarele atributii:

a) stabileste directiile de baza si ia masurile necesare pentru asigurarea bunei exercitari a profesiei de expert contabil si de contabil autorizat;

b) aproba Regulamentul de organizare si functionare a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, modificarile si completarile acestuia, avizate de Ministerul Finantelor Publice si de Ministerul Justitiei, precum si Codul etic al profesionistilor contabili, care vor fi transmise de catre Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I;

c) examineaza si aproba prin vot deschis, raportul de activitate prezentat de Consiliul Superior, pentru exercitiul financiar expirat, si raportul cenzorilor asupra gestiunii financiare a Consiliului Superior;

d) aproba prin vot deschis, situatiile financiare anuale, executia bugetului de venituri si cheltuieli pentru exercitiul incheiat, precum si proiectul de venituri si cheltuieli al exercitiului financiar viitor, prezentate de Consiliul Superior;

e) aproba prin vot deschis, organigrama Consiliului Superior, sistemul de salarizare pentru anul urmator, precum si principiile si criteriile de organizare si de salarizare a aparatului propriu si al Consiliilor filialelor;

f) aproba prin vot deschis, sistemul de acordare si cuantumul cheltuielilor de deplasare si reprezentare in Consiliile filialelor Corpului pentru anul urmator, la propunerea presedintelui Consiliului Superior;

g) alege si revoca presedintele si membrii Consiliului superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati si ai comisiei de cenzori a acestuia; alege si revoca presedintele si membrii experti contabili ai comisiei Superioare de disciplina;

h) aproba raportul consiliului Superior, referitor la rezultatul alegerilor privind reinnoirea mandatelor membrilor consiliilor filialelor Corpului, inclusiv revocarea celor alesi;

i) aproba prin vot deschis, nivelul indemnizatiilor pentru organele alese al Corpului si al taxelor de inscriere in evidenta Corpului;

j) hotaraste asupra propunerilor de sanctionare disciplinara a membrilor Consiliului Superior si ai consiliilor filialelor (inclusiv a presedintilor) Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati formulate de comisia superioare de disciplina.

k) stabileste anual cotizatiile pe transe de venit, datorate de membrii corpului;

l) aproba planurile anuale de activitate ale Consiliului Superior si consiliilor filialelor Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati;

m) confirma lista cuprinzand membrii de onoare ai Corpului aprobate de adunarile generale ale filialelor;

n) stabileste masurile necesare si urmareste indeplinirea altor atributii prevazute in actele normative, precum si a propriilor hotarari.

Conferinta Nationala extraordinara are loc numai in cazuri deosebite si se convoaca cu cel putin 15 zile inainte de data fixata pentru desfasurarea ei de catre Consiliul Superior, pe baza ordinei de zi stabilita de acesta din proprie initiativa la propunerea filialelor, reprezentand peste o cincime din totalul membrilor Corpului.

Consiliul Superior al Corpului are ca atributii, reprezentarea profesiei in fata autoritatilor publice prin presedintele sau si coordonarea actiunilor consiliilor filialelor judetene.

Consiliul superior cuprinde maximum 24 de membri, inclusiv presedintele si 8 supleanti. Repartizarea expertilor contabili si a contabililor autorizati se stabileste in functie de procentajul expertilor contabili in raport cu totalul membrilor Corpului la nivelul tarii.

Stabilirea numarului de locuri aferente celor doua categorii profesionale se face de catre Biroul Permanent al Consiliului Superior cu 3 luni inaintea datei stabilite pentru alegeri.

Functiile membrilor Consiliului Superior nu sunt remunerate, acestia insa beneficiaza de decontarea cheltuielilor de deplasare si reprezentare. De asemenea pot primi indemnizatii pentru activitatile efectuate in folosul Corpului, in limitele stabilite de Conferinta Nationala.

Membrii titulari si supleanti ai Consiliului Superior, sunt alesi prin vot secret pentru 4 ani. Pentru asigurarea continuitatii activitatilor Corpului, mandatele a jumatate din numarul celor alesi sunt reinnoite la fiecare 2 ani.

Membrii carora le inceteaza mandatul, pot sa-si depuna candidatura pentru a fi realesi dupa o perioada cel putin egala cu cea a mandatului indeplinit.

Alegerile pentru Consiliul Superior se fac prin vot secret. Sunt declarati admisi candidatii care au obtinut minimum 2 treimi (2/3) din numarul voturilor exprimate. In cazul in care candidatii nu intrunesc aceasta majoritate, se organizeaza al doilea tur de scrutin, la care sunt declarati alesi cei care au intrunit majoritatea simpla a voturilor exprimate.

Consiliul Superior se convoaca, cel putin o data pe semestru de catre presedintele sau, si ori de cate ori este necesar. De asemenea, poate fi convocat la cererea Biroului Permanent, a majoritatii membrilor Consiliului Superior, precum si la cererea Comisiei Superioare de disciplina.

Hotararile Consiliului Superior sunt valabile daca au fost luate cu 2/3 din numarul membrilor prezenti, care trebuie sa reprezinte cel putin din numarul membrilor sai.

Deliberarile Consiliului Superior au caracter strict secret, hotararile sunt date publicitatii.

Consiliul Superior are urmatoarele atributii:

a) alege dintre membrii sai 5 vicepresedinti ai Consiliului Superior, 4 din acestia sunt alesi dintre expertii contabil si unul din contabilii autorizati.

b) asigura elaborarea si completarea Regulamentului de Organizare si Functionare a Corpului, solicitand avizele Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Justitiei. Regulamentul de Organizare si Functionare a Corpului nu va fi inaintat pentru aprobare, fara avizele favorabile ale celor doua ministere.

c) asigura elaborarea si completarea Codului Etic National al Profesionistilor Contabili pe baza Codului Etic IFAC.

d) asigura administrarea si gestionarea patrimoniului Corpului.

e) delibereaza asupra tuturor problemelor, privind profesia de expert contabil si de contabil autorizat.

f) vegheaza ca Regulamentul privind dobandirea calitatii de expert contabil si contabil autorizat, sa fie strict aplicat.

g) asigura coordonarea activitatii consiliilor filialelor, stabileste metodologia de elaborare a bugetului de venituri si cheltuieli al Corpului.

h) aproba statele de functii ale Corpului si ale filialelor.

i) asigura participarea membrilor sai in cadrul unei Comisii de studii si cercetari destinate a face sa progreseze profesia si stiinta contabila, sau in diverse grupe de lucru din cadrul institutiilor guvernamentale si neguvernamentale la solicitarea acestora.

j) decide in termen de 30 zile, asupra contestatiilor facute impotriva hotararilor luate de comisia superioara de disciplina.

k) aproba normele privind desfasurarea activitatii curente a compartimentelor si verigilor organizatorice ale Corpului.

l) ia toate masurile necesare pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii de acordare a vizei anuale pentru exercitarea profesiei, si acelei de asigurare a riscului profesional de catre toti membrii Corpului.

m) indeplineste alte atributii prevazute de lege, regulamente si Hotararile Conferintei Nationale a CECCAR.

n) analizeaza activitatea membrilor si presedintilor comisiilor de disciplina, experti contabili, si ia masuri administrative, organizatorice, inclusiv de natura disciplinara, pentru presedintele si membrii comisiei superioare de disciplina, experti contabili, rezultatele analizei sunt prezentate Conferintei nationale, care hotaraste.

- Biroul Permanent al Consiliului Superior, este compus din Presedinte, ales de Conferinta Nationala si din 5 vicepresedinti, alesi de Consiliul Superior dintre membrii sai.

- Presedintele Consiliului Superior este si presedintele Biroului Permanent..

- Vicepresedintii, care sunt membri ai Biroului Permanent, sunt alesi prin vot secret din randul membrilor Consiliului Superior.

- Biroul Permanent al Consiliului Superior se intruneste lunar si ori de cate ori este necesar si ia decizii cu votul majoritatii simple a membrilor sai. Deciziile emise de Biroul Permanent intre sedintele Consiliului Superior sunt prezentate acestuia pentru validare.

- Biroul Permanent, cu doua luni inaintea inceperii anului, stabileste normativele de cheltuieli la nivelul Corpului si al filialelor ce trebuie avute in vedere la elaborarea bugetului privind:

- cheltuielile de deplasare in tara si strainatate;

- cheltuieli de reprezentare la reuniunile Biroului Permanent, al sectiunilor, si al investitiilor acestora.

- cheltuieli ocazionate de demersurile, sarcinile si obligatiile diverse ce revin membrilor Consiliului Superior, tinand seama de functiile acestora.

- Presedintele Consiliului Superior este ales de Conferinta Nationala dintre membrii Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania pentru un mandat de 4 ani si poate indeplini aceasta functie pentru cel mult doua mandate consecutive.

- Presedintele Consiliului Superior asigura executarea hotararilor Consiliului Superior si a deciziilor Biroului Permanent si coordoneaza intreaga activitate a Corpului.

- Presedintele Consiliului Superior are urmatoarele atributii:

a. convoaca si conduce sedintele Consiliului Superior si ale Biroului Permanent;

b. conduce si coordoneaza dezbaterile pe marginea punctelor din ordinea de zi;

c. prezinta anual Consiliului Superior, spre aprobare, proiectul de buget pentru exercitiul viitor;

d. urmareste ca angajarea si efectuarea cheltuielilor sa se faca in cadrul bugetului aprobat de Conferinta Nationala;

e. prezinta situatiile financiare anuale spre adoptare Consiliului Superior si spre aprobare Conferintei Nationale;

f. reprezinta Corpul in fata autoritatilor publice, a tertilor sau organizatiilor nationale si internationale, aparand prestigiul si independenta profesionala a membrilor sai;

g. indeplineste orice alte atributii stabilite de Conferinta Nationala, Consiliul Superior si Biroul Permanent.

Presedintele Consiliului Superior poate sa delege un membru al acestuia pentru o actiune sau activitate determinata.

Fiecare vicepresedinte al Consiliului Superior, conduce activitatea unei sectiuni, comisii sau departament, potrivit celor stabilite de Biroul Permanent al Consiliului Superior.

Activitatea gestionara economico - financiara a Corpului este verificata de comisia de cenzori.

Cenzorii sunt alesi pentru o perioada de 4 ani, de Conferinta Nationala ordinara prin vot deschis, dintre membrii Corpului, care nu fac parte din Consiliul Superior. Cenzorii nu pot indeplini mai mult de doua mandate consecutive.

In afara de atributiile de control gestionar - financiar, cenzorii controleaza respectarea conditiilor privind convocarea Conferintei Nationale.

III. Organizarea activitatii Corpului

Activitatea Corpului se desfasoara in cadrul sectiunilor, comisiilor, departamentelor si directiilor, subordonate Biroului Permanent al Consiliului Superior al Corpului.

Sectiunile Corpului se organizeaza pe categorii profesionale, si anume:

 • sectiunea expertilor contabili
 • sectiunea contabililor autorizati.

Atributiile acestora se stabilesc prin norme aprobate de Consiliul Superior al Corpului.- Activitatea sectiunilor, departamentelor si comisiilor Corpului se desfasoara pe baza programelor de activitate aprobate de Consiliul Superior al Corpului;

- Personalul ales sau numit in structurile Corpului este raspunzator pentru pastrarea secretului profesional;

- Sub coordonarea directa a presedintelui Biroului Permanent, functionarea activitatii operative se realizeaza printr-un director coordonator, iar functionarea administrativa se realizeaza printr-un director general executiv, ambii fiind salariati, numiti de Consiliul Superior, care raspund de buna functionarea a compartimentelor, structurilor operative si functionale ale Corpului;

- Atributiile Directorului general executiv sunt inscrise in fisa postului, stabilite de Consiliul Superior;

- In subordonarea directorului general executiv, functioneaza compartimentele administrative care asigura functionarea curenta a Corpului. Atributiile, competentele, structura de personal si relatiile dintre compartimente se stabilesc prin norme aprobate de Consiliul Superior, la propunerea directorului general executiv.

IV. Organe care activeaza pe langa Consiliul Superior al Corpului

A.    Comisia Superioara de disciplina

Comisia superioara de disciplina care functioneaza pe langa Consiliul Superior al Corpului, este formata din 7 membri titulari si 7 membri supleanti, astfel:

a) presedintele si doi membri experti contabili alesi de Conferinta nationala prin vot deschis pentru un mandat de 4 ani dintre expertii inscrisi in evidenta Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, care se bucura de autoritate profesionala si morala deosebita;

b) doi membri, desemnati de ministrul finantelor publice;

c) doi membri, desemnati de ministrul justitiei.

In aceleasi conditii sunt desemnati si supleantii.

Mandatul Comisiei Superioare de disciplina este de 4 ani.

Comisia superioara de disciplina are urmatoarele competente:

a. analizeaza plangerile referitoare la abateri de la conduita etica si profesionala ale membrilor Consiliului Superior si ai Consiliilor filialelor, inclusiv a presedintilor acestora, facand propuneri de sanctionare a acestora Conferintei Nationale care hotaraste;

b. solutioneaza plangerile referitoare la abaterile de la conduita etica si profesionala a presedintilor si membrilor consiliilor de disciplina de pe langa Consiliile filialelor, precum si a persoanelor fizice straine carora le-a fost recunoscut dreptul de a exercita profesia de expert contabil sau contabil autorizat in Romania si aplica, dupa caz, sanctiunile prevazute de art.16 din OG 65/1994 republicata cu modificarile si completarile ulterioare cu OG 17/2007;

c. judeca si solutioneaza contestatiile formulate impotriva hotararilor disciplinare pronuntate de comisiile de disciplina ale filialelor;

d. aplica sanctiunea interzicerii dreptului de a exercita profesia de expert contabil sau contabil autorizat, membrilor Corpului care au savarsit abateri grave prevazute la pct.125 din Regulamentul de Organizare si Functionare a Corpului.

Hotararile Comisiei Superioare de disciplina, pot fi contestate la Consiliul Superior al Corpului, in termen de cel mult 15 zile calendaristice de la luarea la cunostinta.

Este important de retinut: "Contestatia nu suspenda aplicarea hotararii".

B.     Supravegherea publica

Art.37 din OG nr.65/1994, modificata prin OG nr.17/2007 prevede:

Activitatea Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania se desfasoara sub supravegherea autoritatii de stat, reprezentanta de Ministerul Finantelor Publice.

In realizarea atributiilor de supraveghere publica in domeniu, Ministerul Finantelor Publice poate delega atributiile sale unui alt organism, in conditiile legii".

Persoanele desemnate de Ministerul Finantelor Publice sa efectueze supravegherea publica a activitatii Corpului Expertilor Contabili si Contabili Autorizati din Romania au urmatoarele indatoriri:

a) participa la Conferinta nationala si la sedintele Consiliului Superior, fara drept de vot;

b) sesizeaza ministrul finantelor publice ori de cate ori hotararile Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania contravin reglementarilor legale. Hotararile respective devin aplicabile numai dupa pronuntarea acestuia.

V. Organele teritoriale ale Corpului

Asa cum am aratat mai sus, in baza art.18 din OG 65/1994 Corpul a infiintat filiale in toate capitalele de judet si in municipiul Bucuresti.

Similar cu Aparatul Central al Corpului, Organele de conducere si control al filialei sunt:

Adunarea generala a membrilor filialei inscrisi in Tabloul Corpului;

Consiliul filialei;

Biroul Permanent al Consiliului filialei.

Adunarea Generala, este organul de conducere si control al filialei si este compusa din toti membrii acesteia, inscrisi in Tabloul Corpului si care sunt la zi cu plata cotizatiilor profesionale.

Un membru al Corpului nu poate participa decat la Adunarea generala a filialei de care apartine. Nu este admisa participarea prin delegare a membrilor.

Distingem doua categorii de adunari generale:

 1. adunarea generala ordinara - care se convoaca anual, in primele doua luni ale anului;
 2. adunarea generala extraordinara - care se convoaca in cazuri exceptionale.

Convocarea adunarii generale se publica intr-un ziar local de mare tiraj cu cel putin 15 zile inainte de data fixata pentru desfasurarea lucrarilor adunarii.

Adunarea generala este legal constituita daca sunt prezenti cel putin jumatate plus unu dintre membrii convocati.

Daca la prima convocare nu se intruneste numarul necesar, se convoaca din nou adunarea generala, prin aceleasi mijloace si se considera legal constituita prin participarea a cel putin 30% din numarul membrilor convocati.

Hotararile adunarii generale sunt valabile, daca sunt adoptate cu majoritatea celor prezenti.

Adunarea generala ordinara, are urmatoarele atributii:

 1. ia cunostinta, dezbate si aproba prin vot deschis, raportul Consiliului filialei, pentru exercitiul financiar expirat si raportul cenzorului asupra gestiunii financiare a Consiliului filialei;
 2. aproba prin vot deschis bugetul de venituri si cheltuieli al filialei pentru exercitiul viitor si executia bugetului pentru exercitiul financiar expirat;
 3. ia cunostinta de raportul auditorului de calitate, privind rezultatul analizei activitatii profesionale a expertilor contabili individuali si a societatilor comerciale de profil controlate in vederea asigurarii unei exercitari a profesiei de expert contabil si de contabil autorizat pe teritoriul filialei. Adunarea generala aproba lista expertilor individuali si societatile comerciale care vor fi analizate (auditate) in anul urmator;
 4. alege si revoca presedintele si membrii Comisiei de disciplina a filialei;
 5. alege si revoca presedintele si membrii Consiliului filialei, precum si cenzorii;
 6. propune dintre membrii sai, candidati pentru functia de presedinte si de membru al Consiliului Superior al Corpului;
 7. adopta lista membrilor de onoare ai filialei;
 8. indeplineste orice alte atributii prevazute de lege, regulament, cod etic national al profesionistilor contabili, sau hotarari ale Consiliului Superior al Corpului.

In cazuri exceptionale cand urmeaza a se lua hotarari urgente, care depasesc competenta Consiliului filialei, presedintele acestuia convoaca Adunarea generala extraordinara, folosind procedurile de convocarea adunarii generale ordinare.

Consiliul filialei cuprinde maximum un numar de 14 membri titulari inclusiv presedintele si 6 membri supleanti. Numarul membrilor Consiliului filialei este stabilit in raport cu totalul membrilor inscrisi in Tablou la filiala respectiva.

In aceste conditii, filiala CECCAR Suceava are un numar de 6 membri titulari, inclusiv presedintele Consiliului si 4 membri supleanti.

Repartitia locurilor intre expertii contabili si contabilii autorizati variaza de asemenea de la filiala la filiala intrucat aceasta este data de procentajul expertilor contabili din totalul membrilor inscrisi in Tabloul Corpului astfel, la filiala CECCAR Suceava:

Din cei 6 membri titulari 4 sunt experti contabili si 2 sunt contabili autorizati.

Functiile membrilor Consiliului filialei nu sunt remunerate, sunt acoperite cheltuielile de deplasare si reprezentare.

- Membrii titulari si membrii supleanti sunt alesi prin vot secret pentru o perioada de 4 ani. Pentru asigurarea continuitatii activitatii, mandatele a jumatate dintre membrii alesi, inceteaza dupa 2 ani.

Locurile vacante in Consiliul filialei, provin de regula, din incetarea mandatului celor care au implinit 4 ani de activitate in cadrul Consiliului, mandatul membrilor care au fost sanctionati disciplinar,

sau care se afla in incompatibilitate.

Membrii carora le inceteaza mandatul, pot fi realesi dupa o perioada cel putin egala cu cea a mandatului indeplinit.

Consiliul filialei este convocat de presedintele sau ori de cate ori este nevoie si cel putin o data pe trimestru.

Consiliul filialei poate fi convocat la cererea majoritatii membrilor sai, in aceste conditii este obligatorie anuntarea datei cand va avea loc sedinta, si ordinea de zi, acestea comunicandu-se cu cel putin 15 zile inainte.

Consiliul filialei nu poate delibera decat asupra problemelor care sunt in competenta sa si sunt inscrise in ordinea de zi.

Hotararile Consiliului filialei sunt valabile daca intrunesc un numar de voturi mai mare de numarul membrilor sai.

Deliberarile Consiliului filialei au caracter strict secret, hotararile sunt insa date publicitatii, stand la dispozitia celor interesati.

Consiliul filialei are urmatoarele atributii:

 1. supravegheaza asupra modului de exercitare a profesiilor de expert contabil si contabil autorizat, in raza de activitate a filialei;
 2. asigura apararea intereselor filialei si administrarea bunurilor acesteia;
 3. asigura prevenirea si concilierea tuturor contestatiilor sau conflictelor de interes profesional;
 4. hotaraste in ceea ce priveste inscrierea in Tabloul Corpului sau asupra modificarilor ce se aduc acestuia potrivit precizarilor Consiliului Superior;
 5. urmareste incasarea cotizatiilor profesionale datorate de membrii filialei, stabilite de Conferinta Nationala;
 6. sesizeaza Consiliul Superior cu propuneri si sugestii privind exercitarea profesiilor de expert contabil si contabil autorizat;
 7. sesizeaza comisia de disciplina a filialei cu abaterile profesionale constatate in sarcina membrilor Corpului;
 8. autorizeaza pe intreg teritoriul filialei toate formele de publicitate colectiva considerate utile intereselor profesiei, conform hotararii Consiliului Superior;
 9. pronunta radierea din Tabloul Corpului in cazurile prevazute de regulament, precum si incetarea provizorie a calitatii de membru al Corpului, la cererea celui interesat,
 10. analizeaza si adopta proiectul de buget a filialei, potrivit normelor emise de Consiliul Superior;
 11. indeplineste alte atributii prevazute de lege, regulament, de hotararile sau deciziile organelor de conducere ale Corpului.

Biroul Permanent al Consiliului filialei este compus din 2 - 4 membri, un presedinte si 1 - 3 vicepresedinti.

Filiala CECCAR Suceava, are Biroul Permanent format din 2 membri, un presedinte si un vicepresedinte.

Presedintele Consiliului filialei este si presedintele Biroului Permanent.

Presedintele si vicepresedintii Consiliilor filialelor nu pot fi in acelasi timp presedinte sau vicepresedinte ai Consiliului Superior.

Vicepresedintii Biroului Permanent, sunt alesi prin vot secret dintre membrii Consiliului.

Biroul Permanent se intruneste lunar si ori de cate ori este necesar si ia decizii cu majoritatea simpla a voturilor exprimate.

Biroul Permanent urmareste intocmirea Proiectului de buget al filialei, potrivit normelor emise de Corp, pe care il supune spre avizare si adoptare Consiliului filialei.

Presedintele Consiliului filialei este ales de adunarea generala dintre membrii filialei Corpului, pentru un mandat de 4 ani. Persoana respectiva poate sa cumuleze aceasta functie numai daca isi desfasoara activitatea in domeniul cercetarii, sau in invatamantul universitar de profil si care se bucura de autoritate profesionala si morala deosebita.

In calitatea sa de presedinte al Consiliului filialei si de presedinte al biroului permanent, are urmatoarele atributii:

 1. convoaca Consiliul filialei si biroul permanent si conduce dezbaterile acestora potrivit ordinei de zi;
 2. reprezinta Consiliul filialei pe langa Consiliul Superior si pe langa membrii Corpului;
 3. reprezinta Corpul in fata reprezentantilor autoritatilor publice si ai colectivitatilor diverse din cuprinsul teritoriului;
 4. angajeaza cheltuielile in cadrul bugetului aprobat;
 5. face propuneri de angajare a salariatilor din structurile executive ale filialei si de stabilire a salariilor acestora in limitele statului de functiuni aprobat. Propunerile se inainteaza consiliului Superior spre aprobare;
 6. poate accepta sponsorizari si donatii acordate filialei, in limitele stabilite de Consiliul Superior si potrivit legii;
 7. organizeaza alegerile in Consiliul filialei potrivit normelor stabilite de Consiliul Corpului;
 8. supune spre aprobare adunarii generale, executia bugetului de venituri si cheltuieli pe anul expirat, precum si proiectul de buget pentru exercitiile viitoare;
 9. arbitreaza eventualele litigii dintre membrii filialei si clientii acestora, in cazul cand acestia accepta acest arbitraj;
 10. supune aprobarii adunarii generale anuale, propunerea pentru acordarea de distinctii onorifice, conform procedurii stabilite de Consiliul superior;
 11. raspunde solidar cu consiliul filialei de incasarea cotizatiilor profesionale datorate de membrii filialei;
 12. indeplineste alte atributii prevazute de lege, regulament, de hotararile sau deciziile organelor de conducere ale Corpului si ale filialei.

Conducerea executiva a filialei se realizeaza de directorul executiv al filialei, angajat la propunerea Consiliului filialei, salariat responsabil de buna functionare a compartimentelor operative si administrative.

Directorul executiv al filialei are urmatoarele atributii:

 1. executa hotararile Consiliului filialei si masurile stabilite de organele de conducere ale Corpului;
 2. elaboreaza proiectul bugetului de venituri si cheltuieli al filialei conform normelor emise de Consiliul superior;
 3. asigura executia bugetului de venituri si cheltuieli aprobat si angajeaza cheltuielile in limita bugetului aprobat;
 4. asigura executarea tuturor lucrarilor administrative si de secretariat ale filialei;
 5. organizeaza si asigura evidenta expertilor contabili si a contabililor autorizati in cadrul Tabloului Corpului, existenti la filiala;
 6. asigura elaborarea documentelor primare si a situatiilor necesare tinerii contabilitatii, conform reglementarilor legale si a normelor emise de Consiliul Superior;
 7. propune anual, consiliului filialei, schema de functiuni si salarizarea personalului necesar, care urmeaza a fi supuse aprobarii Consiliului Superior;
 8. participa, fara drept de vot la sedintele Biroului Permanent si al Consiliului filialei, luand cunostinta de deciziile si hotararile adoptate;
 9. indeplineste si alte atributii prevazute de acte normative, precum si in hotararile si deciziile organelor superioare si ale consiliului filialei.

Activitatile desfasurate de Consiliul filialei se organizeaza pe urmatoarele compartimente:

A.    sectiunea experti contabili;

B.     sectiunea contabili autorizati;

C.     sectoare, birouri si compartimente, potrivit organigramei si statelor de functii aprobate de Consiliul Superior.

Fiecare sectiune are stabilite sarcinile si atributiile ce le revin prin norme specifice activitatii ce o desfasoara.

Cenzorii sunt alesi pentru o perioada de 4 ani de catre adunarea generala prin vot deschis, dintre membrii Corpului, care nu fac parte din Consiliul filialei. Cenzorii nu pot indeplini mai mult de doua mandate consecutive.

Misiunea cenzorilor este reglementata de Legea 31/1990 modificata si republicata si prin norma profesionala nr.23 editata de CECCAR.

VI. Organele care activeaza pe langa Consiliul filialei

A.    Comisia de disciplina a filialei

Comisia de disciplina a filialei este formata din: un presedinte si 4 membri titulari si patru membri supleanti alesi de Adunarea generala pentru un mandat de 4 ani dintre membrii experti contabili, care se bucura de autoritate profesionala si morala deosebita.

Comisia de disciplina de pe langa Consiliul filialei este competenta sa sanctioneze abaterile disciplinare savarsite de expertii contabili si contabilii autorizati, membri ai filialei, cu domiciliu in raza teritoriala de activitate a acestora, chiar daca abaterile au fost savarsite pe raza teritoriala a altei filiale.

Comisia de disciplina a filialei aplica sanctiunile disciplinare prevazute de OG nr.65/1994 cu modificarile ulterioare, la art.16 a, b si c, respectiv:

a) mustrare;

b) avertisment scris;

c) suspendarea dreptului de a exercita profesia de expert contabil sau de contabil autorizat pe o perioada de timp de la 3 luni la 1 an.

Fac exceptie plangerile referitoare la fapte savarsite de membrii consiliului superior si ai consiliilor filialelor, de presedintii Consiliului superior si ai consiliilor filialelor, de membrii si presedintii comisiilor de disciplina ale filialelor, precum si de persoanele fizice straine carora le-a fost recunoscut dreptul de a exercita profesia de expert contabil sau contabil autorizat in Romania. Aceste plangeri se depun la Comisia Superioara de disciplina, iar plangerile referitoare la fapte savarsite de membrii si presedintele Comisiei Superioare de disciplina se depun la Consiliul Superior al Corpului, care le analizeaza si le prezinta Conferintei nationale.

Procedura de judecata disciplinara este reglementata prin Regulamentul comisiilor de disciplina, aprobat de Consiliul Superior al Corpului si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei partea I.

Fapta savarsita de un membru al Corpului, indiferent de functia detinuta in structurile alese si functionale ale Corpului, prin care se incalca dispozitiile legii, ale regulamentului de organizare si functionare a Corpului, ale codului etic national al profesionistilor contabili, hotararilor organelor de conducere ale Corpului, a normelor profesionale emise de Consiliul Superior, constituie abatere disciplinara.

Sunt abateri disciplinare urmatoarele fapte ce sunt de competenta comisiei de disciplina sa le judece:

a. comportamentul necuviincios fata de membrii Corpului, reprezentantii Ministerului Finantelor publice, fata de alti reprezentanti - participanti la reuniunile de lucru ale organelor de conducere si control ale Corpului;

b. absenta nemotivata de la intrunirea adunarii generale a filialei sau de la Conferinta Nationala;

c. nerespectarea normelor Corpului referitoare la publicitate;

d. absenta nejustificata de la actiunile de pregatire si dezvoltare profesionala reglementate prin normele emise de Consiliul Superior al Corpului;

e. prestarea de servicii profesionale fara viza anuala de exercitare a profesiei, sau fara contract scris incheiat cu clientul, sau pe baza unui contract in care nu a fost inscrisa calitatea profesionala a celui care il incheie - expert contabil sau contabil autorizat;

f. nerespectarea obligatiei de pastrarea secretului profesional;

g. nedeclararea sau declararea partiala a veniturilor, in scopul sustragerii de la plata cotizatiilor prevazute in normele aprobate de Conferinta Nationala;

h. fapta membrului Corpului de a nu depune in termenele stabilite, la filiala de care apartine, declaratiile anuale; pentru persoanele juridice, raspunderea incumba presedintelui Consiliului de administratie sau administratorului unic, dupa caz;

i. incalcarea prevederilor cuprinse in art.98 din regulament care se refera la:

efectuarea de lucrari specifice profesiei pentru agentii economici sau pentru institutiile unde sunt salariati sau pentru cei cu care acestea sunt in raporturi contractuale sau se afla in concurenta;

efectuarea de lucrari pentru agentii economici, in cazul in care sunt rude sau afini pana in gradul al IV - lea inclusiv sau soti ai administratorilor;

 1. refuzul de a pune la dispozitia organelor de control si auditorilor de calitate ai Corpului, documentele privind activitatea profesionala;
 2. nedepunerea declaratiilor sau declaratii neconforme cu realitatea, in relatiile cu Corpul sau cu tertii;
 3. inscrierea in rapoartele de expertiza contabila sau alte lucrari efectuate pentru terti de aprecieri la adresa altor membri ai Corpului fara consimtamantul acestora sau fara sa fie consultati;
 4. nerespectarea normelor si standardelor profesionale emise de Corp in efectuarea lucrarilor pentru terti;
 5. neindeplinirea obligatiilor prevazute in regulament privind auditul calitatii serviciilor profesionale;
 6. orice alte incalcari ale conduitei etice si profesionale.

Aplicarea unei sanctiuni disciplinare definitive trebuie sa fie adusa la cunostinta publicului prin:

  1. aplicarea unui extras al hotararii de sanctionare la sediul filialei Corpului, al Directiei Generale a Finantelor Publice judetene si al Tribunalului, insotita de publicarea acestuia intr-un ziar local de larga circulatie;
  2. in cazul suspendarii sau interzicerii dreptului de a exercita profesia de expert contabil sau contabil autorizat, se comunica in scris hotararea la Directia Generala a Finantelor Publice judetene si la Tribunalul judetean.

In cazul hotararii definitive de suspendare sau interzicerii dreptului de exercitarea profesiei, cel in cauza este obligat sa depuna , sub luare de semnatura, la Consiliul filialei de care apartine, carnetul de expert contabil sau contabil autorizat si parafa, acestea ii vor fi restituite la expirarea termenului de suspendare.

In cazul refuzului de conformare, acesta va fi radiat din Tabloul Corpului, facandu-se publicitatea corespunzatoare.

B.     Supravegherea publica in cadrul filialei

Art.39 din OG nr.65/1994 modificata si completata prin OG nr.17/2007 prevede:

"Persoanele desemnate de Ministerul Finantelor Publice sa supravegheze activitatea publica a Consiliului Filialei are urmatoarele atributii:

a.       participa la lucrarile adunarii generale, ale Consiliului filialei, ale Biroului Permanent si ale Comisiei de Disciplina fara drept de vot;

b.      sesizeaza Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania cu privire la aprobarea sau refuzul de inscriere in evidenta acestuia, de catre consiliile filialelor, pe care le considera nelegale;

c.       sesizeaza Comisia superioara de disciplina cu privire la hotararile comisiei de disciplina a filialei pe care le considera nelegale;

d.      sesizeaza persoanele desemnate de Ministerul Finantelor Publice sa efectueze supravegherea publica a activitatii Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, asupra hotararilor Consiliului filialei, care contravin reglementarilor legale, precum si cu privire la cazurile prevazute de litera b) si c) de mai sus."

Pentru exercitarea indatoririlor si atributiilor prevazute la art.38 si 39 din OG nr.65/1994, modificata prin OG17/2007, atat Consiliul Superior, cat si Consiliul filialei, sunt obligate sa transmita organelor desemnate de Ministerul Finantelor Publice, cu cel putin 7 zile inainte, materialele supuse dezbaterii.

In cazul netransmiterii catre persoanele desemnate de Ministerul Finantelor Publice a materialelor supuse dezbaterii organelor respective, hotararile si deciziile luate in ceea ce priveste aceste materiale sunt nule de drept.

Exercitarea oricarei atributii specifice calitatii de expert contabil sau contabil autorizat, de catre persoane neautorizate sau care se afla intr-o relatie de incompatibilitate, constituie infractiune si se sanctioneaza potrivit legii penale.

Persoanele - membre ale Corpului - care exercita atributii specifice calitatii de expert contabil sau contabil autorizat, fara viza anuala se sanctioneaza disciplinar potrivit Regulamentului de Organizare si Functionare a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.VII.          Inscrierea in Tabloul Corpului

Activitatile prevazute la art.6, art.9 si art.11 al.4 din OG nr.65/1994, aprobata prin Legea nr.42/1995 si modificata prin OG nr.17/2007 si republicata, pot fi desfasurate numai de persoanele avand calitatea expert contabil, contabil autorizat, expert evaluator si cenzor, inscrise in Tabloul Corpului, dovedita cu legitimatia de membru, vizata anual.

Inscrierea in Tabloul Corpului se face la cererea expertilor contabili, contabililor autorizati, expertilor evaluatori si cenzorilor cu domiciliul sau sediul social in raza teritoriala a filialei respective.

Candidatul depune la sectiunea categoriei profesionale de care apartine, dosarul cuprinzand:

a.       cererea de inscriere;

b.      documentele justificative din care rezulta indeplinirea conditiilor prevazute de lege pentru exercitarea profesiei si pentru inscrierea in Tabloul Corpului.

Dosarul depus este verificat de persoana desemnata de directorul executiv, in ceea ce priveste indeplinirea conditiilor cerute de lege pentru exercitarea profesiei precum si in ceea ce priveste indeplinirea conditiilor prevazute de Codul Etic National al Profesionistului Contabil.

Dupa verificare acesta intocmeste un raport cu constatarile sale care este supus sectiunii respective pentru aprobare sau respingerea cererii de inscriere in Tabloul Corpului.

Punctul de vedere al sectiunii se transmite Consiliului filialei, care hotaraste asupra cererii, in termen de maximum 30 de zile.

In cazul refuzului de inscriere in tabloul Corpului, cel interesat poate face contestatie la sectiunea respectiva din cadrul Consiliului Superior, in termen de 30 de zile de la comunicare.

Procedura de inscriere in Tabloul Corpului a societatilor comerciale de profil este similara cu cea a persoanelor fizice, cu urmatoarele precizari:

- Dosarul se intocmeste in doua exemplare, din care un exemplar se inainteaza la Aparatul Central pentru validare si emiterea autorizatiei de functionare a societatii, si cuprinde urmatoarele documente stabilite de Consiliul Superior:

○ cererea de inscriere in Tablou;

○ statutul societatii si actul constitutiv;

○ certificatul de inregistrare la Registrul Comertului;

○ fisa pentru societati comerciale cu datele de identificare;

○ declaratia privind functionarea societatilor de expertiza/contabilitate;

○ incheierea Tribunalului judetean pentru confirmarea la Oficiul Registrului Comertului;

○ copie dupa legitimatia de expert contabil sau contabil autorizat.

Procedura de inscriere a persoanelor fizice si juridice straine si a peroanelor juridice cu capital strain sau mixt se va face cu respectarea normelor stabilite de Consiliul Superior.

Tabloul Corpului este impartit in 8 sectiuni si cuprinde membrii activi ai Corpului, cu drept de a exercita profesia de expert contabil sau de contabil autorizat, astfel:

Sectiunea I

Experti contabili liber profesionisti care isi desfasoara activitatea in mod individual ca persoane fizice autorizate.

Sectiunea II

Experti contabili care au statut de angajati in intreprinderi, institutii bancare si de asigurari, educatie, cercetare si institutii centrale si locale cu exceptia functionarilor publici

Sectiunea III

Persoane fizice straine care au obtinut calitatea d membru al Corpului

Sectiunea IV

Experti contabili care isi desfasoara activitatea in cadrul unor societati, companii sau cabinete, membre ale Corpului, si anume:

A. cu capital strain sau mixt

B. cu capital autohton

Sectiunea V

Contabili autorizati liber profesionisti care isi desfasoara activitatea in mod individual ca persoane fizice autorizate.

Sectiunea VI

Contabili autorizati care au statut de angajati in intreprinderi, institutii bancare si de asigurari, educatie, cercetare si institutii centrale si locale cu exceptia functionarilor publici

Sectiunea VII

Contabili autorizati care isi desfasoara activitatea in cadrul unor societati, companii sau cabinete, membre ale Corpului:

Sectiunea VIII

Titluri onorifice

A. Presedinti de onoare

a. ai Corpului

b. ai Filialelor Corpului

B. Experti contabili de onoare

C. Contabili autorizati de onoare

Structura pe sectiuni a Tabloului se aproba prin hotarare a Consiliului Superior si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei partea I.

Membrii Corpului, experti contabili sau contabili autorizati inactivi, respectiv care sunt functionar public, si prin lege sunt incompatibili cu calitatea de liber profesionist sunt evidentiati in cadrul sectiunilor Experti contabili sau contabili autorizati din cadrul filialelor pe intreaga perioada de inactivitate. O data cu schimbarea statutului de "inactiv" pe baza cererii depuse insotita de documentele doveditoare de schimbare a locului de munca, acesta este reintegrat in randul membrilor activi si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei partea I.

Inscrierea in Tabloul Corpului, confera dreptul de exercitarea profesiei pe intreg teritoriul tarii. In cazul in care un membru al Corpului se muta cu domiciliul in alt judet la alta filiala, el trebuie sa ceara transferarea dosarului sau si inscrierea in tabloul Corpului la filiala pe teritoriul careia s-a transferat. Similar se va proceda si in cazul societatilor comerciale de expertiza contabila sau contabilitate.

In exercitarea profesiei, expertii contabili si contabilii autorizati, raspund disciplinar, administrativ, civil si penal, potrivit legii si a Regulamentului de organizare si functionare a Corpului.

Situatiile de incompatibilitati si conflicte de interese pot fi detaliate de Consiliul Superior si Conferinta Nationala, in conformitate cu legislatia europeana si standardele internationale.

Consiliul filialei pronunta radierea unui membru din Tabloul Corpului in urmatoarele situatii:

 1. cand un membru a fost condamnat definitiv pentru savarsirea unei infractiuni care, potrivit legislatiei in vigoare, interzice dreptul de administrare si gestiune a societatilor comerciale;
 2. nedepunerea la bugetul statului a impozitului asupra onorariilor incasate de la persoanele fizice;
 3. neplata cotizatiilor profesionale pe o perioada de un an;
 4. nerespectarea incompatibilitatilor stabilite de Consiliul Superior;
 5. membrul Corpului a fost sanctionat cu interzicerea dreptului de exercitarea profesiei;
 6. membrul Corpului a fost declarat inapt din punct de vedere medical, pentru exercitarea profesiei.

Orice membru al Corpului poate cere incetarea provizorie de a mai face parte din acesta. La cererea adresata conducerii filialei, prin scrisoare recomandata ori prin depunere la sectiunea de resort, cu semnatura de primire, se arata motivele si data de la care doreste sa inceteze de a mai fi membru al Corpului.

Intreruperea provizorie a activitatii se pronunta, in mod obligatoriu, in cazul in care Consiliul filialei estimeaza ca noua activitate a profesionistului este incompatibila cu calitatea de membru al Corpului.

Cel interesat poate, atunci cand doreste si sunt indeplinite conditiile necesare stabilite de Regulamentul de organizare si functionare a Corpului, sa obtina reinscrierea sa in Tabloul Corpului , dand curs procedurii prevazute pentru inscriere.

VIII.       Sanctiuni

Fapta savarsita de un membru al Corpului, indiferent de functia detinuta in structurile alese si functionale ale Corpului, prin care se incalca dispozitiile legii, ale Regulamentului de organizare si functionare a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, al Codului etic national al profesionistilor contabili, hotararile organelor de conducere ale Corpului, constituie abatere disciplinara.

Sunt abateri disciplinare urmatoarele fapte care se sanctioneaza dupa cum urmeaza:

Fapta

Sanctiunea

a

Neplata cotizatiei profesionale la termenele stabilite, in cursul unui an

Suspendarea dreptului de exercitare a profesiei, pana la plata efectiva, dar nu mai putin de 3    luni si mai mult de un an

b

Condamnarea definitiva pentru savarsirea unei infractiuni care potrivit legii interzice dreptul de gestiune si administrare a societatilor comerciale

Interdictia dreptului de exercitare a profesiei

c

Incalcarea, cu intentie, prin actiune sau omisiune, a normelor de lucru elaborate de Corp, privind exercitarea profesiei, daca fapta a avut ca urmare producerea unui prejudiciu moral sau material

Interdictia dreptului de exercitare a profesiei

d

Practicarea profesiei de expert contabil sau contabil autorizat fara viza anuala pentru exercitarea profesiei legal acordata

Interdictia dreptului de exercitare a profesiei

Aplicarea unei sanctiuni disciplinare definitive trebuie sa fie adusa la cunostinta publicului prin:

a.       Afisarea unui extras al hotararii de sanctionare, la sediul filialei Corpului, a Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene si al Tribunalului, insotita de publicarea acestuia intr-un ziar local de larga circulatie;

b.      Comunicarea in scris Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene si Tribunalului a masurii de suspendare a dreptului de exercitare a profesiei pentru o perioada de timp de la 3 luni la un an sau a interzicerii dreptului de exercitarea profesiei de expert contabil sau contabil autorizat.

In cazul aplicarii sanctiunii de suspendare a dreptului de exercitare a profesiei printr-o hotarare definitiva, cel in cauza este obligat sa depuna sub luare de semnatura, la consiliul filialei de care apartine, carnetul de expert contabil / contabil autorizat si parafa, acestea le vor fi restituite la expirarea termenului de suspendare.

Aceeasi obligatie exista si in cazul aplicarii masurii de interzicere a dreptului de exercitarea profesiei.

Membrul care refuza sa se conformeze, va fi radiat din Tabloul Corpului efectuandu-se publicitatea corespunzatoare.

IX.     Exercitarea profesiei de expert contabil si contabil autorizat

Expertul contabil si contabilul autorizat, trebuie sa se manifeste liber fata de orice interes care este incompatibil cu integritatea, obiectivitatea si in general cu independenta profesionala.

Exercitarea profesiei de expert contabil si de contabil autorizat se face cu respectarea principiului independentei profesiei; expertul contabil si contabilul autorizat nu trebuie niciodata sa se gaseasca in situatia ca relatia contractuala cu clientul sau sa-l puna in postura de a i se aduce atingere independentei profesionale.

Relatiile expertilor contabili, a contabililor autorizati si a societatilor comerciale de profil cu clientii se stabilesc prin contract scris de prestari servicii semnat de ambele parti.

Normele profesionale editate de CECCAR interzic efectuarea de servicii contabile de orice natura, fara sa existe un contract de prestari servicii.

Articolul 124 (modific.122) constituie abatere disciplinara prestarea de servicii, fara incheierea unui contract, aplicandu-se sanctiunea de interdictie a dreptului de exercitare a profesiei.

Pentru onorariile stabilite prin contract incheiat cu agentii economici se emit de catre societatile de profil sau persoane fizice autorizate, la terminarea lucrarilor, facturi sau chitante potrivit legii.

Contractele de munca se incheie in forma scrisa intre titularul cabinetului individual, respectiv administratorul societatii comerciale de expertiza si fiecare expert contabil sau contabil autorizat.

Lucrarile ce se pot executa, fara a fi limitative, de catre expertii contabili, in cadrul contractelor de prestari servicii sunt:

 1. elaborarea, examinarea    si prezentarea situatiilor financiare ale unei entitati;
 2. tinerea sau supravegherea contabilitatii si intocmirea bilantului contabil;

acordarea asistentei privind organizarea si tinerea contabilitatii, inclusiv in cazul sistemelor informatice;

elaborarea si punerea in aplicare de procedee contabile, planul de conturi adaptat unitatii, contabilitatea de gestiune, control de gestiune si respectarea normelor legale specifice.

 1. efectuarea de analize economico financiare ca:

analiza structurilor financiare;

analiza gestiunii financiare si a rentabilitatii capitalului investit;

tehnici de analiza si gestiune a fondului de rulment;

sisteme de credit, leasing, etc.;

determinarea situatiilor financiare si de gestiune prin rapoarte procentuale;

elaborarea de tablouri de finantare si planuri de trezorerie;

asistenta in prevenirea si inlaturarea dificultatilor unitatii.

 1. efectuarea de audit financiar - contabil ca:

diagnostic financiare - cresterea, rentabilitatea, echilibrul si riscurile financiare;

audit intern - organizarea sau controlul regularitatii si sinceritatii sistemului contabil si sistemului de control intern;

studii, asistenta pentru realizarea de investitii financiare;

audit statutar asupra situatiilor financiare istorice in conditiile prevazute de legislatia specifica;

 1. efectuarea de evaluari pe baza standardelor nationale si internationale de evaluare:

evaluari de bunuri si active patrimoniale,

evaluari de intreprinderi si de valori mobiliare, pentru vanzari, succesiuni, partaje, donatii sau la cererea celor interesati;

evaluari de elemente intangibile.

 1. efectuarea de expertize contabile dispuse de organele judiciare sau solicitate de persoane fizice sau juridice in conditiile prevazute de leg, si anume:

expertize amiabile -     nejudiciare - la cerere;

expertize contabile judiciare;

arbitraje in cauze civile;

expertize de gestiune.

 1. executarea de lucrari cu caracter financiar - contabil, respectiv:

intocmirea de situatii periodice;

consolidarea conturilor si bilantului;

intocmirea de planuri de finantare pe termen mediu si lung.

 1. executarea de lucrari cu caracter fiscal, in conditiile prevazute in legislatia specifica, astfel:

studii si consultatii pe probleme de ordin fiscal;

participarea la intocmirea si depunerea declaratiilor fiscale;

asistenta in probleme de TVA si impozite;

fiscalitate imobiliara;

asistenta in aplicarea tarifului vamal;

asistarea contribuabilului cu ocazia verificarilor.

 1. efectuarea de lucrari de organizare administrativa si informatica, cum ar fi:

organigrame, structuri, definiri de functii;

legatura intre servicii, circulatia documentelor si informatiilor;

mecanizarea si automatizarea prelucrarii informatiilor, alegerea echipamentelor;

analiza si organizarea fluxului informational;formarea profesionala continua;

contributii la protectia patrimoniului unitatii.

 1. indeplinirea atributiilor prevazute in mandatul de cenzor la societatile comerciale, conform prevederilor legale;
 2. indeplinirea atributiilor prevazute de lege in procedurile de reorganizare judiciara si faliment.

Lucrarile ce se pot executa de catre contabilii autorizati in cadrul contractelor de prestari servicii, individual sau prin societati comerciale de contabilitate sunt:

tinerea contabilitatii financiare si de gestiune;

efectuarea lucrarilor pregatitoare in vederea elaborarii situatiilor financiare.

X.        Veniturile si cheltuielile Corpului.

Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, avand statut de persoana juridica de utilitate publica autonoma, isi constituie veniturile din activitatile stabilite potrivit prevederilor legale, acoperindu-si cheltuielile in intregime din aceste venituri.

Veniturile Corpului se formeaza din:

 1. Taxa de inscriere la examenul de expert contabil si respectiv de contabil autorizat;
 2. Taxa de inscriere in Tabloul Corpului;
 3. Cotizatii anuale fixe si variabile in functie de veniturile realizate de catre membrii Corpului care isi exercita profesia individual sau de catre societati comerciale recunoscute de Corp;
 4. Taxe de participare la actiunile de dezvoltare profesionala organizate de Corp;
 5. Donatii, incasari din vanzarea publicatiilor proprii si alte venituri.

Cotizatiile si termenele de achitare a acestora se stabilesc prin normele de acordare a vizei anuale de exercitare a profesiei aprobate de Consiliul Superior.

Cheltuielile Consiliului Superior si ale Consiliilor filialelor, se pot efectua numai pe baza de documente justificative legal intocmite si in limita bugetelor de venituri si cheltuieli aprobate.

In exercitarea atributiilor prevazute in Regulamentul de Organizare si Functionare al Corpului, Conferinta Nationala, Adunarea generala a filialei, Consiliul Superior si consiliul filialei emit hotarari.

Biroul Permanent al Consiliului Superior, al Consiliului filialei, sectiunile Corpului precum si presedintii filialelor emit decizii, iar presedintele Consiliului superior emite ordine.

Hotararile si deciziile adoptate de Conferinta Nationala, Consiliul Superior si Biroul Permanent al Consiliului Superior, se publica in Monitorul Oficial al Romaniei partea I, in termen de 30 de zile de la adoptare.

XI. Norme si regulamente emise de CECCAR

1. Regulamentul privind accesul la profesia de expert contabil si de contabil autorizat, aprobat prin Hotararea Guvernului nr.562/2000 care prevede:

Accesul la profesia de expert contabil si de contabil autorizat se face pe baza de examen de admitere, prin efectuarea unui stagiu de 3 ani si prin sustinerea unui examen de aptitudini la terminarea stagiului.

Examenul de admitere pentru accesul la profesia de expert contabil si de contabil autorizat se organizeaza de CECCAR in centrele universitare: Bucuresti, Cluj - Napoca, Craiova, Iasi si Timisoara, de regula o data pe an. In cazuri exceptionale Corpul poate organiza examenul de admitere de doua ori pe an si poate stabili si alte centre universitare.

Inscrierile la examenul de admitere la profesia de expert contabil sau contabil autorizat se face pe baza de cerere care se depune la sediul filialei CECCAR in a carei raza teritoriala candidatul are domiciliu.

Cererea trebuie sa fie insotita de:

 1. certificat medical din care sa rezulte ca solicitantul are capacitatea de exercitiu deplina;
 2. curriculum vitae - model prezentat de conducerea filialei;
 3. copie legalizata dupa actul de studii;
 4. cazierul judiciar - cu termen valabil neexpirat.

2. Regulament privind efectuarea stagiului, aprobat prin Hotararea Consiliului Superior nr.31 din 2000, modificat si completat prin Hotararea nr.51/2003 a Conferintei Nationale si Hotararea Consiliului Superior nr.56/2003.

Efectuarea stagiului cu durata de 3 ani se poate realiza sub 2 forme:

 1. cu indrumarea si supravegherea unui tutore de stagiu;
 2. cu indrumare si pregatire teoretica si practica in sistem colectiv, pe baza unui program stabilit de conducerea filialei.

In perioada stagiului, candidatii sunt obligati sa prezinte in fiecare trimestru cate o lucrare de control, care sa cuprinda subiecte din cele 7 (3) discipline de examen.

La expirarea termenului de stagiu, urmeaza un curs de pregatire deontologica si apoi examenul de aptitudini.

Pentru inscrierea la examenul de aptitudini, candidatul trebuie sa prezinte la filiala Corpului de care apartine urmatoarele documente:

 1. Cererea de inscriere la examenul de aptitudini adresata presedintelui filialei Corpului;
 2. Certificatul de admitere la stagiu, emis ca urmare a absolvirii examenului de admitere pentru accesul la profesie;
 3. Certificatul de stagiu emis de Presedintele filialei CECCAR;
 4. Copie de pe diploma de studii;
 5. certificat medical din care sa rezulte ca solicitantul are capacitatea de exercitiu deplina;
 6. cazierul judiciar - cu termen valabil neexpirat.

Examenul de aptitudini se organizeaza de catre Departamentul de Organizarea Stagiului si Pregatire Profesionala, o data pe an.

3. Norme privind acordarea vizei anuale pentru exercitarea profesiei nr.6707/2000 aprobata si modificata prin Hotararea Consiliului Superior nr.60/2004.

Viza anuala pentru exercitarea profesiei de catre expertii contabili si contabilii autorizati se acorda daca au fost indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a) achitarea in intregime a obligatiilor fata de Corp pe anul curent;

b) plata la bugetul de stat, in cuantumul si la termenul prevazut de lege, a impozitelor cuvenite statului asupra onorariilor incasate de la beneficiari;

c)      dovada asigurarii pentru riscul profesional;

d) dovada ca nu au suferit nici o condamnare care, potrivit legislatiei in vigoare, interzice dreptul de gestiune si de administrare a societatilor comerciale (prezentarea certificatului de cazier judiciar sau declaratie pe propria raspundere);

e) nu au savarsit fapte care sa incalce obligatiile prevazute de lege, precum si regulile privind conduita etica si profesionala, potrivit pct.124 si 125 din Regulamentul de Organizare si Functionare a Corpului, pentru care sa fi fost sanctionati de comisia de disciplina cu suspendarea dreptului de exercitare a profesiei, pe toata durata suspendarii, precum si cu interzicerea dreptului de exercitare a profesiei;

f) depunerea declaratiei anuale privind activitatea desfasurata in anul expirat completata la toate rubricile;

g) depunerea de dovezi privind dezvoltarea profesionala continua potrivit Normei 38, respectiv 40 de ore de pregatire profesionala/an calendaristic;

h) prezentarea unei adeverinte medicale din care sa rezulte ca indeplineste conditia prevazuta de art.4(1) lit.a si art.5 din O.G.nr.65/1994 si este apt din punct de vedere fizic si psihic pentru exercitarea profesiei de expert contabil si, respectiv, de contabil autorizat. In situatia in care se impune, se va prezenta si un certificat medical privind starea de sanatate eliberat de catre o Comisie de specialitate stabilita de Corp.

Acordarea vizei se concretizeaza prin semnatura si prin stampila filialei pusa in casuta special rezervata in carnetul de membru al Corpului, precum si prin eliberarea autorizatiei de exercitare a profesiei pe anul respectiv.

Actiunea de acordare a vizei anuale pentru exercitarea profesiei se desfasoara pana la data de 15 februarie, dupa care filialele au obligatia:

a. sa afiseze la sediul filialei, la instantele de judecata, Camera de Comert si Industrie, Oficiul Registrului Comertului etc. lista membrilor Corpului, care au obtinut viza anuala si au dreptul sa exercite profesia;

b. sa inainteze la Aparatul Central o informare asupra modului de realizare a acestei actiuni, mentionand numarul membrilor care au obtinut viza anuala, din numarul total de membri ai Corpului;

c. principalele aspecte si greutati intampinate in legatura cu desfasurarea actiunii de acordarea vizei.

Pentru societatile comerciale de profil, membre ale Corpului, in vederea obtinerii vizei anuale, acestea trebuie sa depuna, sub semnatura administratorului, declaratia anuala privind activitatea desfasurata in anul expirat, si sa indeplineasca, cumulativ, conditiile enuntate mai sus pentru membrii Corpului - persoane fizice.

Acordarea vizei anuale pentru exercitarea profesiei se comunica de catre filiala, prin aviz, cu mentiunea ca acordarea vizei anuale, nu exonereaza de raspundere conducerea societatii pentru eventualele date nereale privitoare la raportarea activitatii desfasurate, constatate ulterior acordarii vizei.

4. Metodologia stabilirii cotizatiilor

In conformitate cu art.22 din OG nr.65/1994 modificata prin OG nr.17/2007, membrii Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati au obligatia sa plateasca cotizatiile profesionale, care se stabilesc de Conferinta Nationala.

Metodologia de stabilire si plata cotizatiilor profesionale a fost aprobata de Conferinta Nationala prin Hotararea nr.49 din 31 martie 2001 la propunerea Consiliului Superior.

Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, fiind persoana juridica de utilitate publica si autonoma, toate cheltuielile necesare functionarii sale sunt acoperite din veniturile proprii. Ponderea principala a veniturilor o constituie cotizatiile profesionale, fiind folosite pentru acoperirea cheltuielilor centralizate ale Corpului, si a unei cote de pana la 50% din cheltuielile filialei, diferenta de 50% din cheltuieli fiind acoperite din alte venituri, cum ar fi: taxa inscriere Tablou, taxa inscriere la cursuri si examene, etc.

Cotizatiile profesionale sunt clasificate in:

- cotizatii fixe anuale;

- cotizatii variabile anuale.

Cotizatiile anuale se stabilesc pe categorii profesionale, astfel, in prezent - filiala Suceava:

- Experti contabili - 400 lei / an;

- Contabili autorizati - 330 lei / an;

- Societati comerciale de profil membre ale Corpului - 880 lei / an.

Cotizatiile variabile, atat pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice sunt stabilite in procent de 1,5 % aplicat la veniturile totale minus TVA.

Membrii Corpului care sunt salariati la societatile de profil sunt scutiti de plata cotizatiei fixe sau variabile, intrucat societatea este obligata la plata cotizatiei de membru al Corpului. In cazul in care acesti salariati presteaza si activitati individuale, sunt obligati la plata cotizatiilor profesionale pentru acestea.

Conferinta Nationala din martie 2005 acorda facilitati la plata cotizatiilor variabile, pentru incurajarea exercitarii profesiei in formatiuni puternice, astfel:

reducerea cu 10% a cotizatiei variabile pentru cabinetele si societatile de profil cu un numar de salariati cuprins intre 3 - 6;

reducerea cu 15% a cotizatiei variabile pentru cabinetele si societatile de profil cu un numar de salariati cuprins intre 7 - 10;

reducerea cu 20% a cotizatiei variabile pentru cabinetele si societatile de profil cu un numar de salariati cuprins intre 11 - 20;

reducerea cu 25% a cotizatiei variabile pentru cabinetele si societatile de profil cu un numar de salariati peste 20.

Membrii de onoare sunt scutiti de plata cotizatiei fixe, nu si de cotizatia variabila aferenta prestatiilor profesionale realizate. Fata de aceasta, membrii de onoare care solicita viza anuala sunt obligati sa achite, la data solicitarii vizei anuale, un avans de 50 lei. In contul cotizatiei variabile, la finele anului, pe baza declaratiei anuale se face regularizarea si in cazul cand cotizatia variabila datorata este mai mare decat avansul de 50 lei, achita doar diferenta. In cazul in care cotizatia variabila datorata este mai mica decat avansul achitat, diferenta nu se regularizeaza.

Membrii Corpului neintegrati (functionari publici, etc.) platesc o cotizatie anuala modica de 50 de lei pentru pastrarea lor in evidenta filialei, pana la reintegrare (reactivare).

Membrii Corpului care achita cotizatiile la termenele stabilite, respectiv:

30% pana pe data de 31 ianuarie;

30% pana pe data de 31 martie, si diferenta de:

40% pana la data de 30 iunie,

beneficiaza lunar de primirea revistei "Contabilitatea, expertiza si auditul afacerilor" editata de Corp si li se emite polita de asigurare a riscului profesional la nivelul primei de asigurare de 10,8 USD pentru expertii contabili si 7,2 USD pentru contabilii autorizati cu studii medii. Suma asigurata este de 4000 USD pentru expertii si 3000 USD pentru contabilii autorizati cu studii medii.

5. Norme referitoare la activitatea de expertiza contabila

Hotararea Consiliului Superior nr.42 din 11 august 2001 aproba:

Norma nr.35 si comentariile privind Expertiza Contabila, sistematizata pe 3 capitole, si anume:

I. 351 Norme de comportament profesional specifice misiunilor privind expertizele contabile, respectiv:

3511 - Independenta expertului contabil

3512 - Competenta expertului contabil

3513 - Calitatea expertizelor contabile

3514 - Secretul profesional si confidentialitatea expertului contabil

3515 - Acceptarea expertizelor contabile

3516 - Responsabilitatea efectuarii expertizelor contabile

II. 352 Norme de lucru specifice misiunilor privind expertizele contabile

3521 - Dispunerea expertizelor contabile judiciare si numirea expertilor

3522 - Contractarea si programarea expertizelor contabile

3523 - Delegarea si supravegherea lucrarilor de expertiza contabila

3524 - Documentarea lucrarilor privind expertizele contabile

III 353 Norme de raport privind expertiza contabila

3531 - Redactarea raportului de expertiza

3532 - Semnarea si depunerea raportului de expertiza contabila

Normele 12264 / 2002 privind activitatea de expertiza contabila judiciara, aprobate prin Decizia Biroului Permanent al Consiliului Superior nr.90 din 12 decembrie 2002.

In conformitate cu prevederile art.6 litera d din OG nr65/1994 modificata prin OG nr.17/2007, expertizele contabile judiciare, pot fi executate numai de persoanele care au dobandit calitatea de expert contabil in conditiile legii, fiind inscrise, cu viza la zi, in Tabloul Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

Expertii contabili, in efectuarea activitatii specializate care compun profesia contabila si expertiza contabila sunt obligati sa respecte si sa aplice prevederile Codului Etic National al Profesionistilor Contabili si prevederile normei profesionale nr.35/2000.

Normele 12264/2002 prevad introducerea, incepand cu data de 1 ianuarie 2003, a activitatii de verificare a calitatii lucrarilor de expertiza contabila judiciara, efectuate de membrii Corpului, la nivelul fiecarei filiale.

Verificarea calitatii lucrarilor de expertiza contabila judiciara se efectueaza de auditori de calitate, care au calitatea de angajat al Corpului.

Atributiile auditorului de calitate

 1. verificarea lucrarilor de expertiza contabila judiciara, inainte de depunerea acestora la organele beneficiare care le-au solicitat;
 2. intocmirea referatelor de verificare tehnico - profesionala, asupra lucrarilor de expertiza contabila, aflate pe rol la comisiile de disciplina ale filialelor, la cererea acestora;
 3. elaborarea documentelor de evidenta a activitatii desfasurate si raportarea acestora;

In indeplinirea atributiilor stabilite, auditorul de calitate procedeaza astfel:

- 1. studiaza raportul de expertiza, urmarind daca:

- expertii contabili autori ai lucrarii au respectat in totalitate prevederile normei profesionale nr.35/2000;

- obiectivele stabilite au fost tratate corespunzator, iar raspunsurile date au fost sustinute prin acte si documente contabile care au legatura cu cauza;

- autorii lucrarii nu s-au indepartat de stiinta contabilitatii, procedand la incadrari juridice ale faptelor, sau la efectuarea de lucrari si operatiuni care presupun alte cunostinte decat cele contabile;

- autorii lucrarii au respectat prevederile Codului Etic National al Profesionistilor Contabili.

- 2. analizeaza opiniile separate sau rapoartele expertilor contabili - consilieri ai partilor, urmarind aceleasi obiective ca in cazul raportului de expertiza.

Din analiza atributiilor auditorului de calitate rezulta ca acesta nu trebuie sa se implice sau sa influenteze opinia expertului autor al lucrarii, cat si a concluziilor acestuia, daca s-au respectat normele profesionale respective si stiinta contabilitatii. Auditorul de calitate, folosind exclusiv legea, stiinta contabilitatii si normele profesionale, solicita autorilor lucrarilor de expertiza contabila sa le revada in functie de observatiile facute si va proceda astfel:

daca nu sunt observatii, sau daca lucrarile sunt refacute, auditorul de calitate va aviza favorabil lucrarea;

daca lucrarile nu sunt refacute, auditorul de calitate, va atasa la lucrarea analizata, referatul cuprinzand observatiile sale pentru informarea si decizia din partea organului care a solicitat lucrarea.

6. Norme referitoare la activitatea de audit statutar (cenzoratul)

Potrivit art.19 lit.c din legea de organizare si functionare, Corpul asigura buna desfasurare a activitatilor expertilor contabili si a contabililor autorizati si respectiv elaboreaza si publica normele privind activitatea profesionala a acestora.

Directivele europene prevad ca societatile comerciale trebuie sa efectueze controlul situatiilor financiare printr-una sau mai multe persoane competente sa verifice aceste situatii, in temeiul legii nationale.

Verificarea situatiilor financiare ale unei entitati efectuata de persoanele imputernicite, in temeiul legii nationale, care poarta denumirea de controlori legali este impusa de dreptul comunitar.

In tara noastra, activitatea controlorilor legali, respectiv a cenzorilor, este reglementata de Legea societatilor comerciale nr.31/1990 cu modificarile ulterioare care stabileste ca societatile comerciale pe actiuni sau in comandita pe actiuni au obligatia sa cuprinda in actul constitutiv (statutul lor) nominalizarea cenzorilor - persoane fizice sau juridice.

Directivele europene, prevad ca verificarea si controlul situatiilor financiare anuale, efectuata de cenzori (auditorii statutari) este o obligatie legala. Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr.1752/2005 impune ca Raportul auditorilor statutari - al cenzorilor, face parte din situatiile financiare anuale, simplificate, impreuna cu Raportul administratorului, Notele explicative si Procesul - verbal al adunarii generale al actionarilor.

Constient de aceasta raspundere legala ce revine expertilor contabili si economistilor in calitate de auditor statutar (cenzor), Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania a elaborat Normele profesionale privind auditul statutar - cenzoratul nr.23, in conformitate cu Directivele europene nr.IV/1978 si VIII/1984, precum si Normele nationale de audit nr.1/1999.

7. Norme privind gestionarea carnetelor de expert contabil si contabil autorizat

Dupa absolvirea examenului de aptitudini si in baza cererii depusa insotita de juramantul prestat, depus in forma scrisa, urmeaza eliberarea carnetului de expert contabil sau contabil autorizat membru al Corpului si inscrierea in Tabloul Corpului, Tablou care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei partea I sau II.

Eliberarea carnetelor de expert contabil si contabil autorizat

1. Carnetele de expert contabil sau contabil autorizat se tiparesc in exclusivitate de catre Corp (Secretariatul general) care tine si evidenta numerelor de exemplare intrate si iesite.

O data cu completarea unui carnet, titularul este inscris in Registrul de evidenta al membrilor.

2. Inmanarea carnetelor de expert contabil sau contabil autorizat se face de filiala, fiecarui titular pe baza de semnatura personala si se incaseaza costul carnetului, care in prezent este de 5 lei, pe baza de chitanta.

Filialele teritoriale sunt obligate sa comunice Aparatului Central orice modificare ce presupune schimbarea datelor din Tabloul Corpului, si anume:

schimbare de domiciliu;

schimbare de nume;

decese;

schimbare de statut (liber profesionist / profesionist angajat);

pierderi sau deteriorari ale carnetului;

radieri din Tablou;

inscrieri de noi membri.

Toate aceste modificari trebuie aduse la cunostinta filialei de catre fiecare membru.

3. Modificarile intervenite in activitatea membrului Corpului presupun inlocuirea carnetului, aceasta facandu-se cu un nou carnet cu acelasi numar, dar cu mentiunea "Duplicat".

4. In situatia pierderii (furtului) carnetului persoana in cauza trebuie sa anunte pierderea sau disparitia acestuia in presa locala, dupa care va depune la filiala de care apartine, o cerere pentru eliberarea unui nou carnet "Duplicat".

5. De mentionat faptul ca in cazul carnetului pierdut (furat) costul carnetului "Duplicat" este de 95 lei si nu de 5 lei ca in cazul celorlalte situatii de schimbarea carnetului care este de 5 lei.

8. Norme de executare si gestionare a parafelor (stampilelor) pentru expertii contabili si contabilii autorizati

In vederea identificarii documentelor intocmite de expertii contabili si contabilii autorizati membri ai Corpului, este necesar confectionarea unei parafe (stampile) individuale, model unic pentru toate filialele.

Confectionarea se face unitar, pe baza comenzilor ferme din partea filialelor.

Parafele (stampilele) se distribuie de catre filiale membrilor sai pe baza de proces - verbal de predare in folosinta. In cazul pierderii sau distrugerii acestora, inlocuirea se va face la cerere, similar cu pierderea carnetelor. In aceste conditii noua parafa va fi achitata la pretul facturat de furnizor.

Evidenta parafelor (stampilelor) va fi pastrata la nivelul fiecarei filiale.

9. Norme referitoare la activitatea de dezvoltare profesionala a membrilor Corpului

In temeiul art.19 lit.f din OG nr.65/1994 cu modificarile si completarile ulterioare si a Regulamentului de Organizare si Functionare a Corpului aprobat prin art.30lit.b din aceeasi Ordonanta, Consiliul Superior a elaborat Programul National de Dezvoltare Profesionala Continua a profesionistilor contabili, pe perioada anilor 2007 - 2011, care a fost aprobat de Conferinta Nationala din 14 septembrie 2006.

Norma nr.38 privind dezvoltarea profesionala continua a profesionistilor contabili aprobata prin Hotararea Consiliului Superior nr.61 din 1 septembrie 2004 stabileste ca obligatii pentru CECCAR:

a. sa promoveze programe de educatie permanenta pentru toti profesionistii contabili;

b. sa faciliteze accesul profesionistilor contabili la oportunitatile si resursele de dezvoltare profesionala continua;

c. sa stabileasca standarde de dezvoltare si de mentinere a competentei profesionale necesare pentru protejarea interesului public;

d. sa monitorizeze si sa implementeze dezvoltarea continua pentru mentinerea competentei profesionale a profesionistilor contabili.

Toti profesionistii contabili, indiferent de serviciile profesionale in care sunt implicati au obligatia de a-si dezvolta si mentine competenta profesionala relevanta naturii si responsabilitatii lor profesionale.

CECCAR promoveaza importanta imbunatatirii permanente a competentelor si angajamentului pentru o invatare pe tot parcursul vietii active in profesie, pentru toti profesionistii contabili, membri sau nemembri ai Corpului.

Procesul invatarii pe viata, incepe devreme si continua cu programul educational de a deveni calificat ca profesionist contabil, dezvoltand abilitatile, etica, valorile si aptitudinile profesionale, incepe devreme si continua cu procesul educational de a deveni calificat ca profesionist contabil, dezvoltand abilitatile, etica, valorile si aptitudinile profesionale, castigate pana la momentul calificarii de baza.

CECCAR ca membru al Federatiei Internationale a Contabililor (IFAC) s-a angajat sa indeplineasca obiectivul IFAC de dezvoltare si intarire a unei profesii contabile, coordonate la nivel mondial, cu standarde armonizate.

Pentru atingerea acestui obiectiv, IFAC elaboreaza indrumari referitoare la etica pentru contabilii profesionisti, considerand ca prin publicarea acestor indrumari va imbunatati nivelul de uniformitate al eticii profesionale din intreaga lume.

Ca o conditie a apartenentei, Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania este obligat sa sprijine activitatea IFAC, punand la dispozitia membrilor sai si ai asociatiilor profesionale patronate de el, si al tuturor profesionistilor contabili (membri sau nemembri ai Corpului) toate regulile de indrumare elaborate de IFAC si sa actioneze, utilizand toate mijloacele, pentru adaptarea la conditiile locale ale acestora.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1276
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved