Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


STRUCTURA BILANTULUI CONTABIL

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micStructura bilantului contabil

Posturile bilantiere sunt structurate pe cele doua parti ale bilantului, ca atare ele sunt de ACTIV si de PASIV. Posturile de Activ reprezinta mijloacele economice dupa componenta lor materiala, iar posturile de Pasiv se refera la aceleasi mijloace economice privite insa dupa provenienta lor (proprie sau straina).In Activ are loc rotatia mijloacelor economice, adica consumul si transformarea lor, iar in Pasiv este oglindita finantarea acestora, care poate fi prorpie sau straina.

Componentele Activului bilnatier:

Doua categorii principale:

Active imobilizate care se mai numesc si fixe, stabile sau de investitii.

Active circulante care poarta denumirea de mobile, de rulment sau de exploatare.

1.Activele imobilizate cuprind bunurile si valorile care isi pastreaza forma fizica initiala si care se consuma si se valorifica treptat pe parcursul mai multor cicluri de exploatare.

Se clasifica in

imobilizari corporale

imobilizari incorporale

imobilizari financiare

a) Imobilizarile corporale sunt concretizate in bunuri materiale de natura terenurilor si a mijloacelor fixe. Se considera mijloace fixe bunurile materiale cu o valoare de intrare in patrimoniu (Vi) mai mare de 1800 lei si cu o durata normala de utilizare mai mare de un an

- Constructii

- Echipamente tehnologice (masini, utilaje, instalatii de lucru)

- Aparate si instalatiinde masurare, control si reglare

- Mijloace de transport

- Animale si plantatii.

- Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorile umane si materiale si alte     Active corporale.

Deoarece mijloacele fixe isi pierd treptat din valoarea lor datorita utilizarii, actiunii factorilor naturali si progresului tehnic(apar altele mai noi, mai performante)este necesar sa se faca recuperarea partii de valoare care se pierde, recuperare realizata prin amortizare adica prin includerea in cheltuielile de exploatare a unei cote din valoarea lor de intrare Aa = Di/t (unde Aa este amortizarea anuala, t este timpul). Sa presupunem ca amortizam un mijloc de transport. Persupunem valoarea de 5 milioane lei fara TVA. Timpul = 10 ani. Rezulta ca amortizarea anuala este de 500.000 lei (Aa).

b) Imobilizarile incoporale sunt cele neconcretizate in bunuri materiale si cuprind:

- cheltuielile de constituire ce sunt ocazionate de infiintarea unitatii patrimoniale: taxe si alte cheltuieli cu inmatricularea firmei sau cu emiterea si vanzarea de actiuni, etc

cheltuielile de dezvoltare

concesiunile, brevetele, licentele, marcile de fabrica si de comert.

fondul comercial este acel plus de valoare care ofera comerciantului un castig.

programe informatice.

c) Imobilizarile financiare sunt sumele investite de unitatea patrimoniala la alte unitati, cu care ea participa la capitalul acestora, precum si sumele date ccu imprumut pe termen lung altor unitati. Cuprind trei categorii:

titlurile de participare cuprind actiuni cumparate sau parti sociale subscrise la capitalul altor societati, CU DREPT DE INTERVENTIE IN ACTIVITATEA ACESTORA, adica de a vota in adunarea generala a asociatilor

titlurile imobilizate ale Activitatii de portofoliu. Este vorba de actiuni sau alte titluri cumparate in vederea realizarii de venituri, fara drept de interventie in gestiunea unitatilor emitente.

creantele imobilizate sunt creante generate de participatii, sau pot fi imprumuturi acodate pe termen lung altor firme sau garantii platite.

2.Activele circulante cuprind bunurile si valorile care isi schimba forma fizica si funcitionala si care se consuma si se valorifica integral in cadrul unui singur ciclu de exploatare.

Se clasifica in:

Active circulante materiale - denumite si stocuri si cuprind : materii prime, materiale consumabile, produse, animale si pasari, marfuri, ambalaje, productia in curs de executie (neterminata); marfurile sunt cumparate in scopul revanzarii. In aceasta grupa includem si obiectele de inventar, adica obiectele cu valoare mai mica de 1800 lei, dar cu o durata de utilizare mai mare de un an sau invers(durata de utilizare mai mica de un an si valoare mai mare decat 1800 lei)

Active circulante banesti sau de trezorerie denumite si Active de trezorerie sunt valori care apar sub forma banilor, sau care indeplinesc functiile banilor. Trei categorii:

1. disponibilitati banesti (ex: numerarul din casierie sau banii depusi la banci, delimitati prin "Conturi la banci" sau "Acreditive")

2. alte valori (ex: marci postale, timbre fiscale, tichete si bilete de calatorie, abonamente RATB, bilete de tratament si odihna si altele)

3. plasamentele de trezorerie ce cuprind actiunile proprii cumparate emise de firma pentru a fi distribuite salariatilor, vandute tertilor sau dupa caz anulate, precum si actiuni si obligatiuni de plasament, adica cele cumparate spre a realiza venituri.

Active circulante in decontare (in curs de incasare) denumite si creante, sunt sumele sau valorile pe care unitatea le are de primit de la terti in urma unor operatiuni anterioare si care apar sub denumirile de clienti, debitori si efecte de primit .

1. clienti, ce exprima creante pe seama tertilor cumparatori de produse, marfuri sau servicii.

2. debitori, ce exprima creante pe seama unor terti, generate de alte operatii decat cele de vanzari de produse sau marfuri, executari de lucrari, sau prestari de servicii.

3. efectele de primit, ce sunt tituluri de creanta, in baza carora untitatea are dreptul de a incasa sume de bani de la terti la locurile si scadentele mentionate in cadrul efectului de plata(ex: trata, biletul la ordin , si cambia).

Componentele Pasivului bilantier

Pasivul bilantier, sau pur si simplu Pasivul cuprinde sursele de proveninenta ale mijloacelor economice din Activul bilantier. Sursele se impart in proprii si straine.

A. Sursele proprii denumite si capitaluri proprii, sunt cele ce corespund finantarii proprii si cuprind:

capitalul social reprezinta echivalentul valoric al acelei parti din mijloacele economice ce apartin titularului patrimoniului(sau titularilor)

primele legate de capital ce reprezinta echivalentul valoric al sumelor egale cu diferenta dintre valoarea intrinseca si cea nominala a actiunilor emise(valoarea intrinseca este cea incasata de la actionari, ea fiind mai mare decat cea inscrisa pe actiuni)

- rezervele reprezinta echivalentul valoric al actiunilor destinate sa iasa din patrimoniu, ele in locul altora, in exercitiile financiare in care se inregistreaza pierderi.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1321
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved