Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Principiile calculatiei costurilor

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micPrincipiile calculatiei costurilor

Calculatia costurilor utilizeaza urmatoarele principii:

a. determinarea obiectului calculatiei costurilor;

b. alegerea metodei de calculatie;c. organizarea calculatiei contabile in concordanta cu celelalte forme de calculatie economica;

d. delimitarea pe feluri de activitati a indicatorilor economico-financiari care fac obiectul calculatiei costurilor;

e. delimitarea in timp a datelor si informatiitor pe baza carora se calculeaza indicatorii economico-financiari;

f. delimitarea in spatiu sau pe locuri de cheltuieli a datelor si informatiitor care stau la baza calcularii indicatorilor economico-financiari.

Determinarea obiectului calculatiei costurilor

Acest principiu pleaca de la organizarea calculatiei costurilor in functie de particularitatile activitatilor si proceselor economice care necesita calculatia costurilor. De exemplu: calculatie din sectorul aprovizionare, productie, desfacere etc.

Alegerea metodei de calculatie

Acest principiu este determinat de rationamentul profesional prin care se alege metoda de calculatie, datorita diversitatii indicatorilor economicociari care sunt ceruti in procesul calculatiei costurilor.

Organizarea calculatiei costurilor in concordanla cu celelalte forme ale calculatiei economice

Acest principiu este in stransa legatura cu principiile analizei economico-financiare si controlului financiar, facand astfel legatura intre datele previzionate si cele furnizate de contabilitate si statistica. Datele furnizate de fluxul informational contabil al activitatii desfasurate de intreprindere sunt centralizate pentru a se calcula, analiza si controla indicatorii economico-financiari la nivel de intreprindere, ramura si economie nationala.

In functie de aceste necesitati informationale, contabilitatea de gestiune presupune calcularea si contabilizarea costurilor de productie in vederea obtinerii de informatii privind diferitele elemente componente ale acestora: costuri materiale, costuri salariale etc.

De asemenea acest principiu presupune si analiza dintre costurile efective si cele prestabilite in vederea determinarii diferentelor de pret dintre acesti indiicatori, favorabile (costul efectiv < costul planificat) si nefavorabile (costul efectiv > costul planificat).Delimitarea pe feluri de activitati a indicatorilor economico-financiari care formeaza obiectul calculatiei costurilor

Acest principiu impune ca informatiile furnizate de contabilitate sa fie delimitate si analizate pe feluri de activitati, urmarirea si determinarea indicatorilor economico-financiari realizandu-se pe aceeasi structura.

In valoarea costului de productie trebuie cuprinse numai acele cheltuieli care contribuie la ob'inerea produselor finite din cursul exercitiului financiar, celelalte cheltuieli fiind considerate cheltuieli ale perioadei. Astfel, prima categorie de cheltuieli va fi capitalizata fara a influenta rezultatul, iar a doua categorie de cheltuieli va constitui cheltuieli curente ale perioadei si va influenta rezultatul curent al exercitiului.

Delimitarea in timp a informatiilor pe exercitii financiare

Acest principiu este unul comun cu cel utilizat pentru furnizarea informatiilor din contabilitatea financiara, in sensul ca el stabileste valoarea cheltuielilor aferente costurilor de productie prin delimitarea lor pe perioade de gestiune, fara a se considera cheltuieli ale altor perioade, denaturand realitatea acestui indicator.

Conform acestui principiu, in costul de productie trebuie incluse cheltuieli curente care se refera la perioada de gestiune curenta, asigurand astfel calcularea cat mai exacta a costului de productie si a rezultatelor aferente acestui segment al contabilitatii generale.

Delimitarea in spatiu a informatiilor

Acest principiu presupune delimitarea informatiilor pentru principalele procese economice la care se refera, pe fiecare sector de activitate al intreprinderii avand la baza functiile acesteia: aprovizionare, productie, desfacere si management.

Astfel, cheltuielile trebuie contabilizate in functie de procesele economice separat pentru fiecare dintre ele in vederea realizarii eficientei si controlului acestei ramuri.

In functie de aceste functii, cheltuielile participante la costul de productie al produselor fabricate pot fi clasificate astfel: cheltuieli de aprovizionare, cheltuieli de desfacere, cheltuieli de management etc.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2371
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved