Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


REEVALUAREA IMOBILIZARILOR CORPORALE

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micREEVALUAREA IMOBILIZARILOR CORPORALE

Reevaluarea activelor si pasivelor unitatilor patrimoniale se efectueaza potrivit reglementarilor in vigoare. Reevaluarea activelor fixe consta in operatiunea de stabilire a valorii actuale a fiecarui mijloc fix existent in patrimoniu agentilor economici in functie de utilitatea, pretul si gradul de uzura al acestora. Reevaluarea mijloacelor fixe presupune, deci modificarea valorii de intrare a elementelor patrimoniale aceasta fiind substituita cu valoarea lor actuala.Excedentul de valoare rezultat din reevaluarea mijloacelor fixe in conditiile unei economii hiperinflationiste, este delimitat ca o structura distincta a capitalurilor proprii, fiind denumita si "diferente din reevaluare", care se transfera la rezerve sau capital social, potrivit normelor legale, pe masura amortizarii sau realizarii activelor reevaluate.

Frecventa reevaluarilor depinde de evolutia valorii juste a terenurilor si mijloacelor fixe in cauza. In cazul in care valoarea justa a unui activ reevaluat difera semnificativ de valoarea contabila, atunci este necesara o noua reevaluare. Unele terenuri si mijloace fixe pot suferi modificari semnificative si fluctuante ale valorii juste, necesitand, prin urmare, reevaluari anuale. Pentru terenurile si mijloacele fixe ale caror valoare justa nu sufera modificari semnificative juste, nu este necesar sa se faca reevaluari. Pentru acestea reevaluarile facute la 3-5 ani pot fi mai adecvate.

La reevaluarea unui teren sau mijloc fix, orice amortizare cumulata la data reevaluarii este:

a)     fie recalculata proportional cu schimbarea    in valoare contabila bruta a activului, astfel incat valoarea contabila a activului, dupa reevaluare, sa fie egala cu valoarea sa reevaluata. Aceasta metoda este folosita in cazul in care activul este reevaluat cu ajutorul unui indice pentru a se ajunge la costul de inlocuire, mai putin amortizarea corespunzatoare;

b)      fie eliminata din valoarea contabila bruta a activului si valoarea neta recalculata la valoarea reevaluata a activului. Aceasta metoda este folosita pentru cladirile care sunt reevaluate la valoarea lor de piata.

O clasa de terenuri si mijloace fixe este o grupare de active de aceeasi natura si cu utilizari similare, aflate in exploatarea unei intreprinderi.

Elementele dintr-o clasa de terenuri si mijloace fixe sunt reevaluate simultan pentru a se evita reevaluarea selectiva si raportarea in situatiile financiare a unor valori care sunt o combinatie de costuri si valori calculate la dare diferite. Cu toate acestea, o anumita clasa de active poate fi reevaluata permanent, daca aceasta reevaluare se poate realiza in timp scurt si daca aceste reevaluari pot fi mereu actualizate.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1085
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved