Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Registrul "Jurnal de incasari si plati"

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micRegistrul "Jurnal de incasari si plati"

Registrul "Jurnal de incasari si plati" serveste ca document de inregistrare a incasarilor si platilor si de stabilire a situatiei financiare a agentului economic care conduce contabilitatea in partida simpla.In acesta se inregistreaza cronologic, zi de zi, toate operatiile de incasari si plati efectuate pe baza documentelor justificative de catre persoanele fizice care au calitatea de comerciant.

Principalele informatii ce trebuiesc inscrise sunt urmatoarele:

data cand se face inregistrarea ce trebuie sa coincida cu ziua in care s-a efectuat operatia;

felul si numarul documentului care atesta operatiunea;

felul operatiei si explicatiile in legatura cu aceasta;

incasarile de orice fel;

sumele platite pentru cumparari de marfuri, prestari de servicii, lucrari executate, impozite, taxe etc.;

In acest registru se trec incasarile si platile, atat in numerar, cat si cele efectuate prin contul curent deschis la unitatile bancare.

Se parafeaza de catre organul fiscal teritorial la inceperea activitatii si la incetarea activitatii, precum si anual.

In situatia conducerii contabilitatii cu ajutorul tehnicii de calcul se procedeaza la inregistrarea prin articole contabile in mod cronologic dupa data de intrare a documentelor in unitate, iar registrul jurnal de incasari si plati se completeaza lunar prin preluarea totalului sumelor debitoare si creditoare din registrul jurnal de incasari si plati obtinut cu ajutorul tehnicii de calcul.

Forma de prezentare a registrului jurnal de incasari si plati este urmatoarea:

NR.crt

Data

Documentul (felul,nr.)

Felul operatiei

(explicatii)

INCASARI

PLATI

TOTAL

TOTAL6

8

Registrele de contabilitte se utilizeaza in stricta concordanta cu destinatia acestora, se completeaza astfel incat sa permita identificarea si controlul operatiilor economice si financiare efectuate.

Documentele si registrele contabile utilizate trebuie sa constituie un sistem unitar avand la baza reguli precise: intocmirea, folosirea, circulatia si evidenta fiecarui document.

Astfel, in cadrul unitatilor patrimoniale se impune organizarea circulatiei documentelor, evidenta acestora, reconstituirea si pastrarea lor.

Pentru rezolvarea completa si la timp, fiecare document trebuie sa circule intr-o anumita ordine fara retineri inutile in cadrul compartimentelor.

In acest sens, in cadrul unitatilor patrimoniale se impune stabilirea procedurilor privind:

intocmirea, prelucrarea si utilizarea documentelor justificative si contabile si a formelor de inregistrare in contabilitate a acestora, manual sau cu ajutorul tehnicii de calcul;

stabilirea circuitului documentelor justificative si contabile in functie de particularitatile acestuia, intocmindu-se grafice de circulatie a lor;

conducerea registrelor contabile obligatorii;

stabilirea rezultatelor cu ocazia inchiderii exercitiului financiar prin compararea fiecarui cont de activ si pasiv determinat pe baza inventarului cu datele din contabilitate;

intocmirea declaratiilor cu caracter fiscal privind obligatiile catre bugete;

intocmirea bilantului contabil;

reconstituirea documentelor contabile in cazul in care sunt pierdute, sustrase sau distruse cu respectarea normelor stabilite prin legislatia contabila;

pastrarea, arhivarea documentelor contabile cu respectarea termenelor de pastrare reglementate prin legislatia contabila specifica;

clasarea documentelor justificative in cadrul compartimentului financiar contabil si in arhiva generala folosind criteriile specifice operatiilor economice si financiare si a informatiilor stocate.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1629
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved