Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

MANEVRA NAVEI PENTRU RECUPERAREA SUPRAVIETUITORILOR

Navigatie

+ Font mai mare | - Font mai micMANEVRA NAVEI PENTRU RECUPERAREA SUPRAVIETUITORILOR.

Generalitati.In cazul manevrelor de salvare a echipajului unei nave cu ajutorul barcilor de salvare, acestea trebuie sa poata fi lansate la apa atat pe vreme buna, cat si pe vreme rea, armamentul trebuie sa fie bine antrenat si cu dotarea necesara pentru a putea acorda primul ajutor celor salvati.

Lansarea la apa a barcii in vantul navei avariate, sau sub vantul ei, este in functie de situatia de la fata locului, adica de vant si starea marii, suprafata velica si deci deriva ambelor nave, de posibilitatile de manevra ale navei salvatoare, de antrenamentul si priceperea armamentului barcii.

Luarea la bord a supravietuitorilor este o manevra dificila si ea trebuie executata cu foarte mare rapiditate, tinand cont de situatia existenta si de starea acelor supravietuitori care se afla in apa. De aceea, barca nu trebuie sa se apropie niciodata prea mult de omul din apa, evitandu-se astfel pericolul lovirii acestuia si nici nu va fi luat la bord prin prova barcii. Manevra indicata este de a lasa supravietuitorul sub vantul barcii si de a-i intinde o rama si a-l ridica pe la mijlocul barcii.

La bordul mijlocului de salvare, persoanele salvate vor fi tinute sub traversa barcii. O astfel de asezare confera stabilitate suplimentara si nu creeaza suprafata velica suplimentara, scazand de asemenea riscul ca acestia sa fie luati de valuri.

In cazul in care exista supravietuitori in apa, nava salvatoare trebuie sa aiba pregatite plase sau sa lanseze barcile de salvare sau plutele de salvare si sa aiba echipajul adecvat echipat pentru a intra in apa si a da asistenta supravietuitorilor.

In cazul existentei unui incendiu sau a vremii nefavorabile, sau in cazurile in care este imposibil ca nava salvatoare sa vina sa acosteze la nava avariata, poate fi foarte eficient sa se remorcheze un echipament de salvare intr-o pozitie cat mai apropiata. Pe vreme rea, se impune folosirea uleiului pentru calmarea valurilor.

Un post de ambarcare poate fi amenajat cu ajutorul unei plute de salvare lasata la apa. Astfel, barca ce transporta supravietuitorii poate face rapid transferul in postul de ambarcare pentru a face o noua cursa, timp in care supravietuitorii sunt luati la bord.

Salvarea supravietuitorilor de la nava avariata, din apa sau de la postul de ambarcare amenajat, se poate face si cu ajutorul helicopterului.

Directia de apropiere de supravietuitori depinde de imprejurarile oferite, astfel ca de o nava cu incendiu la bord aflata in flacari, apropierea se face venind din bordul din vant, pe cand apropierea de o pluta se va face din bordul de sub vant. Cei doi factori esentiali de care se tine cont pe timpul apropierii necesare pentru executarea operatiunilor de salvare a supravietuitorilor sunt: protectia oamenilor si deriva navei (salvatoare si salvate). In general, supravietuitorii care se afla in apa vor fi luati la bord in bordul de sub vant.

Daca este posibil, se vor face pregatiri pentru persoanele accidentate care necesita ingrijire medicala, sau pentru transferul lor pe nave care au cadru medical la bord.

Transbordarea supravietuitorilor.

In timpul operatiunilor de salvare, sau dupa ce supravietuitorii au fost luati de la bordul navei avariate, poate fi necesara transbordarea acestora din mijloacele de salvare pe nava salvatoare sau in helicopter, sau de pe nava salvatoare in helicopter, sau invers.

Pentru aceasta, se vor face pregatiri de primire a supravietuitorilor si se vor lua masuri pentru asigurarea rapida a transbordarii supravietuitorilor, tinand cont ca starea lor fizica poate fi precara.

Pe timpul cat nava se indreapta catre zona de cautare, este necesar sa se faca pregatirile adecvate primirii supravietuitorilor, astfel:

- parama de la prova la pupa, la linia de plutire in fiecare bord asigurata de corpul navei, de care mijloacele de salvare se pot prinde la acostare;

- un cranic sau biga, pe pozitie gata pentru ridicare in fiecare bord cu o platforma, sling, plasa, pentru a asigura rapida preluare a supravietuitorilor;

- socare, scari, si plase de urcare, puse pe pozitie si gata de a fi folosite in ambele borduri, pe toata lungimea navei, in partile cu bordul liber cel mai mic, si echipaj echipat corespunzator pentru a intra in apa si a salva supravietuitorii;

- o pluta de salvare, gata de a fi folosita ca statie de ambarcare a supravietuitorilor, ce va fi lansata doar la nevoie;

- pregatiri pentru primirea supravietuitorilor ce necesita asistenta medicala, incluzand asigurarea targilor pentru preluarea lor;

- cand se va folosi barca proprie, se vor asigura toate mijloacele de comunicare intre ea si nava;

- aparatul de aruncat bandula va fi gata de a fi folosit.

- pentru transbordarea supravietuitorilor din si la helicopter, se vor folosi instalatiile acestuia, avand la capat agatat de carlig:

un sling, folosit pe scara larga pentru transbordarea de persoane, dar care este nepotrivit in cazul ranitilor. Slingul se imbraca aproape la fel ca o haina si se poate folosi si in situatiile cand persoana este usor ranita, daca un membru al helicopterului coboara pentru a acorda asistenta;

un cos, care nu necesita masuri speciale. Omul se urca in el, ramane asezat si se tine bine;

o targa, care se foloseste pentru persoanele ranite. Acestea vor fi imobilizate de targa. Cu toate ca transferul unui ranit de pe targa navei pe aceea speciala a helicopterului este dureroasa, este de preferat transbordarii ranitului pe o targa care nu este destinata transbordarii;

un scaun, care se aseamana cu o ancora cu bratele plate, pe care persoana salvata o incaleca si se tine bine. Pe scaun pot fi transbordati doi oameni in acelasi timp;

o plasa, care seamana cu o colivie si are o deschidere laterala, pe unde persoana intra si se tine bine.

Metode de recuperare a supravietuitorilor pe mare.

Metoda de recuperare a supravietuitorilor "in telegraf".

Consta in aceea ca supravietuitorii se transporta de la nava avariata la nava salvatoare, prin intermediul unei parame de legatura data sub vant, la nava avariata.La lansarea barcii in vantul navei avariate, aceasta din urma trebuie sa fileze ulei. Filarea uleiului de la nava aflata sub vantul celeilalte asigura zonei dintre ele o mare mai calma, fara brizanti, fapt ce usureaza manevra barcilor de salvare.

Nava salvatoare se apropie de nava avariata si lanseaza barca din bordul de sub vant. Barca de la adapostul navei salvatoare si in zona mai linistita de uleiul filat de catre nava naufragiata, se apropie de aceasta. Acostarea la nava naufragiata, chiar si in bordul de sub vant este periculoasa, de aceea barca se apropie de bordul din vant atat cat sa poata arunca bandula si prin intermediul ei sa dea o parama lunga, plutitoare si usoara, avand un colac de salvare la mijloc. Un capat al paramei se leaga de barca, iar celalalt de nava naufragiata.

Nava naufragiata trage parama pana cand aduce colacul de salvare langa bord, de care se prind unul sau mai multi naufragiati. Deriva navei avariate este mai mare si o va indeparta de colac, deasemeni barca va avea deriva mai mare decat colacul si se va apropia de el, sau chiar barca se va trage spre colac cu ajutorul paramei.


Colac

Barca salvare Nava avariata

Nava

W  salvatoare

Metoda recuperarii 'in telegraf".

Dupa urcarea in barca a naufragiatilor, colacul este tras din nou la nava avariata, pentru a fi luati alti naufragiati. In tot acest timp, nava salvatoare va asigura cu corpul sau adapostul necesar barcii.

Daca barca trebuie sa faca mai multe curse cu naufragiatii la nava salvatoare, se poate folosi o parama cu care barca poate fi trasa pana la bordul navei salvatoare pentru a prelua naufragiatii.

Metoda de recuperare a supravietuitorilor "sub vant".

Se foloseste aceasta metoda atunci cand suprafata velica a navei avariate este mai mare decat suprafata velica a navei salvatoare si astfel ofera operatiunii un bun adapost sub vantul sau, iar numarul persoanelor supravietuitoare incap intr-un transport in barca.

Nava salvatoare aterizeaza sub vantul navei naufragiate, fileaza ulei si lanseaza barca de interventie de sub vant.

Barca intinde in zona petei de ulei o parama lunga, plutitoare si usoara, de care sunt legate din loc in loc mai multe veste de salvare, iar la mijloc un colac de salvare. Parama este lasata in calea derivei navei avariate si cauta sa o lase sa treaca cu prova sau pupa in dreptul ei, iar barca sta pe loc in zona petei de ulei cu prova in vant si asteapta ca nava naufragiata sa fie derivata spre ea.

Nava naufragiata cand ajunge la capatul paramei din apa, o ridica la bord, trage colacul de salvare langa bord, de care se prind naufragiatii cu centuri de salvare pe ei.

Se trage apoi de capatul celalalt al paramei legat la barca, pana cand colacul ajunge la barca si naufragiatii sunt ridicati in barca.

In tot acest timp, nava salvatoare trece in vantul navei naufragiate si face adapost cu corpul sau navei naufragiate si barcii, dupa care se apropie de barca si o ridica la bord, dupa ce mai intai naufragiatii au fost ridicati la bord cu ajutorul scarilor de pisica.


Nava Colac Barca de salvare
salvatoare Nava

W avariata


Metoda recuperarii "sub vant"

Metoda de recuperare a supravietuitorilor "in vant".

Se foloseste atunci cand suprafata velica a navei naufragiate nu este prea mare si deci nu este derivata prea puternic, astfel incat barca de salvare o poate ajunge si depasi.

Este preferabil ca nava salvatoare sa lase barca in vantul navei naufragiate, sa-i creeze adapost barcii pentru a depasi nava naufragiata, iar nava naufragiata sa fileze ulei.

Dupa ce barca ajunge sub vantul navei naufragiate, nava salvatoare trece si ea sub vantul ei si fileaza ulei.

Barca dupa ce ia naufragiatii, se apropie de nava proprie la adapostul navei naufragiate si sub protectia petei de ulei filat de nava proprie.

Din momentul lansarii ei, pana la sosirea la bord, barca merge cu vantul si valul din pupa, manevra fiind indicata daca persoanele aflate pe nava naufragiata pot fi luate intr-un singur transport.

Trebuie avut in vedere ca nava naufragiata aflata in deriva este bandata in bordul de sub vant. De la bordul navei atarna de cele mai multe ori capete de parame, palancurile barcilor, parti distruse ale instalatiei de incarcare etc, fapt pentru care apropierea barcii trebuie facuta cu multa prudenta, intrucat obiectele ce atarna pot lovi armamentul barcii, iar aceasta datorita agitatiei marii poate fi lovita si lipita de bordaj, de unde cu greu se poate desprinde, dat fiind ca nava naufragiata deriveaza mai puternic decat ea.

Tot din aceasta cauza, persoanele de pe nava naufragiata, care de obicei se arunca in apa pentru a ajunge inot la barca, sunt ajunsi de nava in deriva si nu se pot dezlipi de bordajul ei. Barca in apropierea navei nu poate prezenta decat un pericol pentru naufragiati, deoarece ei pot fi loviti si striviti intre bordaj si barca. Din acest motiv, este bine ca barca sa vina sub vantul navei naufragiate spre prova sau pupa ei si dupa ce primeste o parama de la bord, sa mentina barca perpendicular pe axul navei, la o distanta care sa nu-i pericliteze siguranta.

Naufragiatii ajung la barca fie sarind in apa cu centuri de salvare, fie tragandu-se spre barca cu ajutorul paramei.


Barca

Nava Nava

salvatoare  avariata Barca de salvare

W


Metoda recuperarii "in vant".

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1508
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved