Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

COMPANIILE DE NAVIGATIE

Navigatie+ Font mai mare | - Font mai micCOMPANIILE DE NAVIGATIE

Companiile de navigatie sunt organizate in doua tipuri:

societati cu raspundere limitata unde capitalul este privat;societati pe actiuni unde capitalul este majoritar de stat, reprez. de catre F.P.S. si cel privat reprezentat de catre Fondul Proprietatii Private.

Cele doua forme desfasoara aceleasi activitati specifice exploatarii navelor intr-o structura organizatorie proprie.

Pt. organizarea unei companii de navigatie, problema principala o constituie obiectivele propuse care trebuie sa fie in concordanta cu strategia elaborata pe baza studiilor de prognoza efectuate de organe specializate. Problema care se pune in fata conducerii viitoarei societati consta in alegerea dintre multiplele variante pe cea mai buna.

O societate comerciala se infiinteaza conform legii prin hotararea guvernului sau decizia organului administratiei locale, dupa cum societatea este de interes local sau republican. Actul de infiintare trebuie sa contina forma juridica, obiectul de activitate, numele societatii, sediul principal, capitalul social subscris etc.

O data cu actul de infiintare se elaboreaza si statutul societatii care se supune aprobarii aceleiasi instante.

Persoanele fizice sau juridice se pot asocia in cadrul actelor de comert in mai multe forme:

societatea in nume colectiv: asociatii in aceasta forma garanteaza obligatiile sociale cu patrimoniul pe care il au prin raspunderea nelimitata a acestora

O societate comerciala isi poate infiinta sucursale ca societati comerciale dependente de alte societati comerciale cuprinzatoare de acelati fel.

Filiala este o sectie a unei societati comerciale care poate indeplini in totalitate sau partial functiile de referinta. Asociatii dintr-o societate in nume colectiv pot participa direct la conducerea acesteia sau prin intermediul unei persoane numita administrator, cu atributiuni si puteri conferite de conducerea firmei, pot gospodarii patrimoniul sau numai o parte.

In consecinta, notiunea de asociat o include si pe cea de administrator.

Modul de administrare si persoanele sunt stabilite prin contractul de societate cu precizarea ca administratorul poate avea un rol de decizie si respectiv de executie.

in luarea deciziilor, dimensiunea aportului social este hotaratoare ca element specific de implicare a asociatului in reusita sau esecul unei operatiuni economice.

Contractul de societate trebuie sa cuprinda, printre altele:

identitatea asociatiilor;

forma societatii;

denumirea si sediul social;

obiectul de activitate al societatii;

capitalul social subscris si varsat cu mentiunea aportului fiecarui asociat in numerar sau bunuri;

modul evaluarii si data limita a depunerii integrale a capitalului social subscris.

Societatea in comanda simpla: Asociatii acestei forme se compun din comanditari reprezentati de gruparea care nu este implicata in conducerea si administrarea societatii si comanditati reprezentati de gruparea care conduce societatea si raspund solidar cu aportul social si intreaga lor avere, spre deosebire de ceilalti care raspund cu aportul social.

Comanditarii, la un moment dat pot incheia operatiuni in contul societatii numai pe baza unei procuri sociale acordate de catre comanditati. In aceste cazuri comanditarii devin responsabili cu aportul social si intreaga lor avere in contextul procurii obtinute.

Reprezentarea asociatilor se face in conformitate cu aportul social adus la societate.

Societatea pe actiuni este o forma cu specific propriu pt. ca, capitalul social este constituit din aportul social al asociatilor si este impartit in actiuni, obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social, iar actionarii fiind obligati numai la plata actiunilor.

Actiunea reprezinta o hartie de valoare care constituie titlul ce atesta participarea la capitalul unei societati si care da dreptul detinatorului sa primeasca dividente.

Dividentul este partea din profitul net al unei societati pe actiuni care se repartizeaza actionarilor pt. fiecare actiune detinuta.

Societatea pe actiuni se constituie prin contract de societate si statut care trebuie incheiate in forma autentica.

Societatea in comanda pe actiuni: este diferita de societatea in comanda simpla deoarece capitalul social este impartit pe actiuni, partile constitutive ramanand tot comanditarii si comanditatii.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 817
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved