Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

PLANE SI LINII DE REFERINTA - NAVA

Navigatie+ Font mai mare | - Font mai micPLANE SI LINII DE REFERINTA - NAVA

Nava este o constructie speciala destinata transportului pe apa, in conditii de plutire si nescufundabilitate. Conform legii lui Arhimede, orice corp scufundat intr-un lichid este impins la suprafata cu o forta egala cu greutatea volumului de lichid dezlocuit. De aceea s-a calculat ca acest corp sa poata transporta, deci greutatea sa fie limitata pentru a nu se scufunda.In construirea unui asemenea corp etans care sa poata transporta si sa se poata deplasa pe o directie dorita, trebuie sa se tina seama de anumite linii si plane de referinta care, dupa cum arata si numele lor, directioneaza dimensiunile caracteristice acestuia.

Planele de referinta sunt elementele fizice sau teoretice ale navei fata de care se masoara dimensiunile caracteristice acesteia:

a)     Planul diametral, este planul longitudinal de simetrie al navei care o imparte in doua parti numite borduri. Aceste borduri, tinand cont de directia de deplasare a navei, observatorul fiind orientat cu fata spre sensul de deplasare, sunt numite bordul de Tribord cel din dreapta (Td) si bordul Babord cel din stanga (Bd). Intersectia planului diametral cu planul orizontal, care trece prin centrul de greutate al navei se numeste axa longitudinala a navei, mai simplu axa navei.

Planul diametral longitudinal al navei

b)     Planul de plutire este planul orizontal definit de suprafata apei calme pe care pluteste nava. Acest plan imparte nava in doua parti: - partea emersa (deasupra apei), numita opera moarta; - partea imersa (sub apa), numita opera vie sau carena navei. Linia de plutire este intersectia suprafetei carenei cu planul de plutire. Dupa fiecare incarcare sau descarcare a navei exista diferite plane si linii de plutire, cea maxima fiind la situatia de plina incarcare.

c)      Planul cuplului maestru este sectiunea transversala cu latimea maxima a corpului navei obtinuta prin intersectia cu un plan perpendicular pe linia de baza. La navele avand la partea centrala aceeasi latime maxima, sectiunea maestra se gaseste la jumatatea lungimii intre perpendiculare. Partea din fata se numeste prova, cea din spate se numeste pupa. Linia de baza (linia fundului) este dreapta care tangenteaza chila la partea sa superioara.

Planul cuplului maestru

Aceste trei plane constituie principalele plane de proiectie cu ajutorul carora se poate prezenta forma geometrica a suprafetei exterioare a corpului navei. Prin intersectia suprafetei corpului navei cu planele paralele cu cele trei plane de proiectie se obtin trei sisteme de sectiuni:

a)     Sectiuni longitudinale sunt curbele obtinute prin intersectia corpului navei cu plane paralele cu planul diametral.

b)     Sectiuni transversale sau cupluri sunt curbele obtinute prin intersectia corpului navei cu plane paralele cu planul sectiunii maestre.

c)      Sectiuni orizontale sunt curbele obtinute prin intersectia corpului navei cu plane paralele cu planul de plutire, acestea numindu-se si linii de plutire.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2089
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved