Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

SCURT ISTORIC PRIVIND CONSTRUCTIILE NAVALE

Navigatie+ Font mai mare | - Font mai micSCURT ISTORIC PRIVIND CONSTRUCTIILE NAVALE

Istoria navigatiei incepe practic odata cu istoria civilizatiei umane, odata cu nevoia de deplasare dintr-un teritoriu in altul care a presupus si trecerea unor obstacole cum ar fi cursuri de rauri, stramtori si uneori chiar lacuri sau mari. Asa ca oamenii au inceput sa-si improvizeze diverse mijloace de deplasare si transport pe apa , cum ar fi plute, canoe pe care le-au perfectionat pe masura ce evolutia umana a impus noi necesitati de deplasare, de extindere a arealului de trai.Odata cu aparitia comertului incepe practic si istoria constructiilor navale.

Incet, incet s-a pus problema cresterii distantei de deplasare, cresterea volumului de marfuri transportate, siguranta pe timpul transportului, gasirea unor mijloace de propulsie care sa inlocuiasca forta umana. Mijloacele de deplasare si transport pe apa s-au perfectionat continuu astfel ca, inca din antichitate se poate vorbi de constructori de nave care au construit flote intregi de corabii pentru popoarele antice din jurul Mediteranei (fenicieni, greci, egipteni) ai caror navigatori au avut pentru prima data indrazneala de a iesi in larg, de a utiliza navele pentru comert, dar si ca mijloace de lupta, provocand astfel o dezvoltare rapida a navigatiei.

Mai tarziu, incepand cu mileniul al II-lea activitate de constructii navale s-a extins in Europa si Asia cunoscand o dezvoltare accentuate odata cu inceperea calatoriilor mai lungi in cautare de noi tinuturi, noi piete de desfacere a marfurilor. Astfel ca se poate vorbi de flote ale vikingilor sau a mongolilor care deja utilizau si forta vantului.

Epoca coloniala este de fapt epoca in care dezvoltarea constructiilor navale incepe intr-un ritm alert. Acum se pune mai acut problema duratei si sigurantei deplasarii, cresterea capacitatii de transport, cresterea autonomiei de deplasare. Se cauta noi mijloace si sisteme de propulsie si de navigatie. Astfel , pe la inceputul sec.XIX s-a trecut de la navele cu panze la navele cu aburi. Tot acum se trece la utilizarea pe scara mai larga a otelului in constructia corpurilor de nava. Introducerea elicei ca propulsor si mai apoi a motoarelor, precum si introducerea electricitatii la bord a marcat o revolutie rapida in industria constructiilor navale.

Tendintele actuale in activitatea de constructii navale urmaresc: cresterea capacitatii de transport, cresterea vitezei de deplasare si a gradului de manevrabilitate a navei, scurtarea duratei de incarcare si descarcare a marfurilor, diminuarea consumurilor de carburanti, cresterea gradului de siguranta a navei si a incarcaturii, protejarea mediului.

Desi grecii au colonizat tarmul Marii Negre si mai apoi romanii au ocupat teritoriul vechii Dacii iar pe Dunare s-a navigat inca din antichitate, de constructii navale pe teritoriul Romaniei se poate vorbi abia din Evul Mediu cand sunt mentionate velierele moldovenesti. Primul santier naval a fost infiintat la Turnul Severin in 1858. La sfarsitul sec.XIX iau fiinta ateliere pentru constructii si reparatii navale la Giurgiu si mai apoi la Galati in 1897 iar la inceputul sec.XX si la Constanta. Treptat atelierele se transforma in santiere navale de constructie si se infiinteaza noi santiere la Braila si Oltenita. Astazi in santierele navale din Romania se construiesc nave fluviale si maritime de diferite capacitati si cu diverse destinatii (transport marfuri, transport pasageri, nave tehnice, etc.).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1578
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved