Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

Acordul privind evaluarea in vama a marfurilor

Transporturi

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
DISTANTELE MINIME INTRE AXELE LINIILOR DE CALE FERATA
INSTITUTII SI ORGANIZATII PROFESIONALE NATIONALE SI INTERNATIONALE DIN ACTIVITATEA DE TRANSPORT
TRANSPORTUL MARITIM
TRANSPORTUL PE MARE AL ANIMALELOR
ASIGURARILE INTERNATIONALE
Logistica transporturilor de marfuri
TRANSPORTURI FEROVIARE
Influenta Regulilor INCOTERMS asupra transporturilor
NAVIGATIA PE TIMP DE CEATA
INTREBARI - Pentru obtinerea atestatului de conducator auto pentru transport rutier de marfa

TERMENI importanti pentru acest document

Acordul privind evaluarea in vama a marfurilor
In majoritatea statelor se aplica taxe ad valorem calculate ca % din valoarea marfurilor importate, pt ca:

sunt mai usor de calculat decata taxele specifice;

sunt mai echitabile, stiind ca suma taxelor vamale tine de valoarea marfii (reflecta calitatea produsului);

in cadrul negocierilor comerciale multilaterale vizand reducerea taxelor vamale e mai usor comparabil cu nivelul concsiilor tarifare at cand se foloseste o baza ad valorem, mai ales daca se trece de la stabilirea preferintelor vamale produs cu produs la aplicarea unor reduceri lineare.

Cuantumul taxei vamale depinde de valoarea la care se reporteaza taxa vamala. Astfel stabilirea unor reglementari privind valoarea in vama a marfurilor e de importanta capitala.

Principalele reguli din Acordul privind evaluarea in vama a marfurilor

Sistemul de evaluare se bazeaza pe un principiu simplu si echitabil, care considera practica comerciala, cerand tarilor membre OMC sa-si armonizeze legislatia in conformitate cu reglementarile sale, a.i. importatorii sa cunoasca anticipat cuantumul taxelor vamale.

Principiul Valoarea in vama reprezinta valoarea de tranzactie:

Valoarea in vama se bazeaza pe pretul real platit sau de platit pt marfa in cauza. (cel din factura ajustat dupa caz pentru ambalaj, container, taxa de licenta).

Reglementarile exclud considerarea comisionului de cumparare si a rabaturilor speciale acoradate unor importatori / distribuitori unici.

Acordul a limitat stric sfera de actiune a autoritatilor vamale in respingerea valorii de tranzactie la:

a.       cand nu exista vanzare reala;

b.      cand exista restrictii privind dispunerea / utilizarea marfurilor de catre cumparator (ex restrictiile impuse de lege: cerinte de ambalaj; restrictia limiteaza aria geografica in care marfurile pot fi vandute; restrictia nu afecteaza valoarea marfii)

c.       cand vanzarea / pretul sunt supuse unor conditionari a caror valoare nu poate fi determinate

d.      cand o parte a profitului rezultat dintr-o viitoare revanzare revine vanzatorului

e.       cand vanzatorul si cumparatorul sunt legati intre ei, iar profitul e influentat de aceasta legatura.

In vederea eligibilitatii limitarilor, Acordul a cerut tarilor membre OMC ca legislatia nationala sa prevada pt importatori anumite drepturi:

cand autoritatea vaamala isi exprima dubiul asupra corectitudinii celor declarate in vame, importatorii au dreptul sa prezinte explicatii insotite de documente;

daca explicatiile nu sunt suficiente, importatorii pot cere explicatii scrise privind deciziile autoritatilor;

importatorii se pot adresa Instantei Superioare de Deliberare si Decizie fie din cadrul autoritatilor vamale fie la alte instante;

importatorii pot cere acceptarea valorii declarate sub conditia demonstrarii ca valoarea e aproximativ egala cu valoarea stabilita pe baza:

a.       valorii vamale determinate pt importuri anterioare realizate intre firme nelegate in aproximativ aceeasi perioada si pentru marfuri aproximativ similare

b.      valorilor deduse/ construite pt marfuri identice similare.

2. Cele 5 criterii pe care autoritatile vamale le pot utiliza pt stabilirea valorii in vama.

Limiteaza campul de actiune al autoritatilor, Acordul stabilind ca doar in cazul in care primul criteriu nu poate fi folosit se trece la urmatorul, aceste criterii trebuind respectate in ordinea textuala:

valoarea de tranzactie a marfii identice:

valoarea de tranzactie pentru marfuri similare (1,2 necesita considerarea marfurilor din importurile realizate in aproximativ aceeasi perioada ca si cele a caror valoare se evalueaza)

valoarea dedusa, determinata pe baza pretului de vanzare unitar de pe piata interna a marfurilor importate / a celor considerate identice sau similare, dupa deducerea din pret a profitului, a taxelor vamale si alte taxe, a cheltuielilor de transport si asigurarile percepute in tara de importvaloarea calculata determinata adaugand la costul de productie o suma aferenta profitului si cheltuielilor generale egala cu cea existenta in pretul de vanzare a marfurilor din aceeasi clasa / categorie, marfuri produse in tara de export pt a fi livrate in tara importatoare

valoarea construita doar daca cele 4 nu au dat rezultate, se poate face o determinare a valorii in vama prin utilizarea flexibila a oricareia dintre cele anterioare.

Valoarea astfel determinata se va baza:

a.       pretul de export al marfii destinate unei tari terte

b.      pe valorile minime in vama

c.       pe valorile arbitrare / fictive.

Regula generala Acordul prevede ca ori de cate ori valoarea de tranzactie nu poate fi utilizata, sa se determine o valoare bazata pe informatiile existente in tara de import, desi se stie ca e necesar considerarea costului de productie a marfii evaluate, precum si a altor informatii provenite si din alte tari decat cea de import.

Facilitati acordate tarilor in curs de dezvoltare

o perioada de 5 ani de tanzitie pentru implementarea prevederilor Acordului

asistenta tehnica in domeniul legislativ si al trainning ului.

Implicatia asupra companiilor

Acordul urmareste protejarea intereselor comerciantilor corecti prin obligarea autoritatilor vamale de a

accepta stabilirea in vama a valorilor declarate. Daca un importator a obtinut profit nu trebuie refuzata valoarea declarata de acesta. Daca autoritatile au motive intemeiate de a se indoi, se rezerva dreptul importatorului de a se justifica prin declaratii, acte si sa primeasca scris motivele pentru care a fost respins.

Drepturi conferite importatorilor:

a.       posibiliatea acordarii unui liber de vama temporar pt a nu bloca marfa in vama; e necesara constituirea unei garantii acoperitoare aferente sumelor posibile a fi datorate vamii

b.      asigurarea confidentialitatii informarii prezentate de importatori pentru autoritatile vamale

c.       dreptul de a face apel fara teama de vreo penalizare la un organ independent din cadrul autoritatilor vamale si a o autoritate juridica, care sa poata analiza si verifica decizia autoritatilor vamale.

Acordul pentru agricultura - Curs 11

negociat in runda Uruguay, stabileste un program pentru o reforma graduala a comertului produselor agricole.

Obiectivestabilirea unui sistem commercial cu produse agricole coerent si echitabil, solicitand tarilor sa adopte noi discipline

utilizarea masurilor la frontiera pentru controlul importului marfurilor

utilizarea subventiilor de export si a altor subventii pe care guvernul le asigura pentru a sprijini preturile produselor agricole si asigurarea unui venit reyonabil fermierilor

revizuirea masurilor de protectie la frontiera prin urmatoarele

-tarificarea, acordul a impus tuturor tarilor member sa elimine masurile netarifare din calea comertului prin calcularea echivalentului tarifar (tarificare) si adaugarea acestuia la taxele vamale existente.

- taxele vamale rezulta din astfel de tarificari, ca si taxele vamale aplicate altor produse, nemaiputand fi supuse unei viitoare majorari.

- tarificarea nu s-a aplicat tarilor in dezvoltare (aveau deficit in balanta de plati) li s-a solicitat sa-si consolideze taxele vamale.

- in acest context, tarile respective au oferit consolidari plafon la nivelul taxelor vamale, care au fost marea majoritate mai mari decat taxele vamale curente ale acestora.

- reducerea procentuala a taxelor vamale tarile dezvoltate si in tranzitie s-au angajat sa reduca nivelul taxelor vamale cu 36% in 6 ani, iar tarile in curs de dezvoltare cu 26% in 10 ani. Tarile au fost obligate ca pentru fiecare produs, reducerea taxelor vamale sa fie de minim 15%. Tarile dezvoltate minim 10% - 15%. Ca urmare a tarificarii noile taxe vamale, in medie 60 si 100%, atingand chiar 300%. Avand in vedere cresterea mare a protectiei la frontiera, pentru derularea corespunzatoare cu produse agricole, au fost adoptate masuri de acces minim si current pe piata.

Angajamente de acest current.

Inainte de runda Uruguay existau anumite acorduri ce permiteau comercializarea unor marfuri, in cadrul unor contingente tarifare, taxe vamale reduse/anulate.

Pentru ca fluxul commercial san u fie afectat, tarile si-au asumat angajamente de acest current, in sensul acordarii posibilitatii de importuri in cadrul de contingente tarifare cu taxe vamale reduse.

La epuizarea contingentelor, importurile pot continua cu plata taxelor vamale rezultate din runda Uruguay.

Angajamente de acces minim se aplica pentru produsele pentru care au existat umporturi reduse ca volum sau nu au existat importuri deloc datorita naturii foarte restrictive a regimului commercial existent

In acest context, s-au solicitat angajamente de asigurare a unui acces minim pentru aceste produse. Aceste produse prevad stabilirea unor contingente tarifare egale cu 30% din consumul intern din 1986 1988. Si cresterea de 5% in tarile dezvoltate (pana in 2000) si 2004 pentru tarile in curs de dezvoltare.

Subventiile la export si masurile de sprijin guvernamental.

Comertul international cu produse agricole e puternic distorsionat de volumul subventiilor acordate de dif. Guverne un scopul dezvoltarii agricole. Acordul privind agricultura imparte subventiile in 2 categorii verzu su galbene.

Verzi sunt premise a fi utilizate si fata de care angajamentul de reducere nu se aplica.

intra subeventiile care nu au efecte, au efecte minime de distorsionare a comertului. Nu sprijina preturile la producator.

Categoriile sunt - cheltuielile publice privind cercetarea agr., inspectie si sortarea produselor, marketing si promovare.

participarea financiara a autoritatilor publice de asigurare a veniturilor garantate.

Platile in cadrul unor catastrophe naturale.

Asistenta pentru ajustare structurala pens. Pers. Angajate in productia agricola comercializabila asigurata prin program de pensionare al producatorilor destinat sa faciliteze

Program de resurse pt inlocuire, destinate retragerii din circuitul agricol.

Ajutoare pentru investitii destinate sa sprijine restructurarea financiara a activitatii unui producator

Galbena acopera in general subventii pentru sprijin intern

Acordul stabileste un plafon privind totalul sprijinului intern pe care guvernele pot s ail furnizeze producatorii interni. Prin Acord s-a stabilit, ca plafonul sa fie redus cu 20% in 6 ani - tari dezvoltate si 13% in 10 ani de tari in dezvoltare.

Subventii de export-import

prin Acord s-a stabilit un plafon al valorii si volumului exportului de priduse agricole subventionate.

Tarile subventionate reduce cu 36% in 6 ani transe egale iar volumul importurilor subventionate sa fie redus cu 21% in 6 ani. Pentru tarile in curs de dezvoltare 24%, 14% in transe anuale egale de 10 ani.

Prin Acord se stipuleaza ca pentru produsele care nu fac obiectul angaj. De reducere a subventiilor de export, nu se v-a acorda nici un fel de reducere la exportProceduri in materie de licente de import - Curs 12

Regulile generale din Gatt precizeaza ca in scopul facilitarii comertului formalitatile si documentatia necesara pentru importurile/exporturile trebuie redusa la minim.

Regimul de licentiere pot fi utilizate pentru administrarea restrictiilor cantitative in situatia in care tarile member sunt autorizate sa recurga la astfel de investitii.

Licentele pot fi utilizate pentru supravegherea statistica a comertului sau a pretului anumitor bunuri.

Acordul privind procedurile in materie de licente de import defineste formalitatile de licente de import drept proceduri administrative care necesita depunerea unei cereri la organizarea administrative competent, ca o conditie prealabila la imp. bunurilor.

Acordul imparte regim. de licente in 2 categorii automate si neautomate (discretionare).

In cadrul unui regim de licente automate se elibereaza licente fara a se folosi de putere discretionara,

Regim de lic. neautomate sunt destinate administrarii restrictiilor cantitative sau a masurolr cu efect echivalent, autodiscretia e la alegerea autorit.

Autorit. competente sa procedeze astfel incat abordarile de lic. de import, in primul rand sa nu fie mai impovaratoare decat strict necesar, luand in considerare lic. pentru care acestea au fost adoptate. Sa fie transparent si previzibil sa protejeze interesele importatorilor si furnizotilor straini impotriva intarzierilor si actiunilor arbitrare.

Reguli comune

Acordul obliga tarile membre sa publice toate informatiile privind procedurile in materie de impozite astfel incat importatorii/exportatorii si guvernele lor sa aiba cunostinta despre criteriile de eligibilitate pentru cei interesati in obtinerea licentelor.

Organul administrative responsabil cu eliberarea licentelor. Produsele supuse licentierii pentru protejarea interesului importatorilor si eliberarea unei licente prompte - formularele si procedurile de cerere, inoire a licentelor trebuie sa fie cat mai simple posibil.

Cererile nu trebuie sa fie respinse pentru erori minore ale documentatiei, nu ai incidente asupra info. de baza pe care le cuprinde.

Penalizarile impuse pentru aceste erori, cu exceptia cazului in care se datoreaza unor intentii frauduloase/neglijente grave. Nu trebuie sa fie mai severe decat e necesar pentru astfel de avertisment.

Importurile supuse licentierii nu trebuie sa fie refuzate pentru variatii minore de valoare, cantitate/greutate fata de cele indicate in lic., atunci cand aceste diferente sunt conforme cu practica comerciala, datorate pierderilor in greutate, incarcarii in vrac a marfurilor/transportului.

Licenta de importuri automate sunt acordate in toate cazurile, la primirea cererii, cel mai tarziu, in maximum 10 zile lucratoare.

Neautomate se acorda cand scopul guvernului e de a restrictiona importurile.

cand lic. de imp. servesc admin. categ. date de inchidere/deschidere, toate partile interesate imp, exp, prod. straini pe deplin info. de acestea.

Atunci cand un contingent e repartizat intre tarile furnizoare, tarile care acorda trebuie sa publice info. referitoare la partile atribuite, sa notifice guvernelor tuturor tarilor furnizoare utilizate modul de repartizare a contingentelor.

Acordul cere ca lic. de import sa fie eliberate in 30 de zile de la primirea cererii, proced. prevad ca lic. sa fie eliberate primul venit, primul servit. in 60 de zile de la data inchidere a primirii cererilor, atunci cand cererile sunt facute simultan.

Repartizarea lic. trebuie sa tina cont de dificultatile practice pe care imp. le pot intampina in utilizarea lic. acordate anterior.

Regula generala, lic. trebuie eliberate importatorilor care au utilizat cel mai bine posibil lic. primite.

Insa, trebuie sa se aiba grija ca imp. care nu au fost capabili sa utilizeze licentele sa nu fie penalizati nejustificat prin refuzul unei lic., reducerea nejustif. a valorii/cant. autorizata prin licenta.

Autoritatile insarcinate cu admin. lic. sunt chemate ca in repartizarea acestora sa acorde o atentie deosebita noilor imp/exp si celor care imp. Produse originale din tarile in dezvoltare, sau in curs de dezvoltare.

Acordul urmareste protejarea intereselor a furnizorilor straini ce doresc sa exp. produsele lic., cat si a ramurilor de productie in imp. prod. respective

El cere ca tarile sa imp. proceduri de licentiere, ce dau dreptul de a se astepta ca licentele vor fie liberate prompt in termenele revazute, nu vor fi penalizati pentru erori marunte de documentatie.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2171
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site