Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

NAVIGATIA PE TIMP DE CEATA

Transporturi+ Font mai mare | - Font mai micNAVIGATIA PE TIMP DE CEATA

GeneralitatiCeata este fenomenul de condensare a vaporilor de apa din stratul de aer din imediata apropiere a suprafetei marii sau uscatului, sau coborarea bazei unui nor stratus pana la nivelul apei sau uscatului.

Procesul de condensare a vaporilor de apa se produce daca sunt satisfacute doua conditii :

Ø     racirea aerului atmosferic pana la temperatura punctului de roua situatie in care umiditatea stratului de aer creste pana la nivelul de saturatie;

Ø     existenta nucleelor de condensare in atmosfera care este asigurata in permanenta deoarece aerul contine un numar urias de particule microscopice, numar care scade cu cresterea inaltimii.

Ceata se poate forma atat la temperaturi pozitive cat si negative, picaturile de apa care formeaza ceata fiind cu atat mai mici cu cat temperatura este mai coborata.

Ceata poate fi intalnita la temperaturi de -40 C, temperaturi la care ea este formata din microcristale de gheata si picaturi de apa in stare de suprafuziune.

In functie de modul de formare, ceata se clasifica astfel :

Ceata de radiatie - este caracteristica zonelor continentale si se instaleaza de regula la caderea serii ca urmare a coborarii temperaturii straturilor de aer inferiore sub temperatura punctului de roua. Aceasta ceata se ridica dupa rasaritul Soarelui. Sub influenta brizei de uscat, ceata este impinsa deasupra marii putand fi intalnita pana la 10 M de coasta. Daca insa vantul este mai tare de 2 m/secunda, ceata se imprastie.

Ceata de advectie - se formeaza ca urmare a deplasarii unei mase de aer cald si umed deasupra suprafetei marii, a carei temperatura este mai coborata decat temperatura punctului de roua.

La latitudini medii se formeaza mai ales in anotimpul rece si acopera mari suprafete ale marilor si oceanelor.

Ceata de advectie este totdeauna insotit de vant forta 2 - 4 BS. Este intalnita mai fracvent in Atlanticul de Nord in Pacificul de Nord-Vest, pe coasta de Vest a Americii de Sud si al coastei de Sud a Africii.

Ceata de advectie, deasa si de lunga durata, se intalneste in Marea Nordului, Canalul Manecii, la Nord de Terra Nova.

Ceata arctica - se formeaza ca urmare a deplasarii unei mase de aer maritim, arctice sau polare, deasupra unei intinderi oceanice cu ape mai calde.

Aceasta ceata este mai deasa atunci cand temperatura aerului este cu 3 - 4 C mai coborata decat temperatura apei.

Ea este intalnia mai ales in timpul iernii si la latitudini inalte.

Ceata arctica este insotita deseori de vanturi puternice si este foarte periculoasa pentru nave deoarece favorizeaza depunerea ghetii pe corpul navei, obligand echipajul sa ia masuri de indepartare permanenta a acesteia deoarece pune in pericol stabilitatea    transversala a navei din cauza ridicarii centrului de greutate si a reducerii inaltimii metacentrice pana la anulare.

Ceata de evaporare - ia nastere la trecerea unei mase de aer rece i umeda pe deasupra apei care este mai calda. In acest caz vaporii de apa de la suprafata marii, maresc umezeala aerului pana la nivelul de saturatie. Ceata de acest tip este caracteristica toamnei si iernii la latitudini medii. Este insotita de vant slab.

Ceata frontala - ia nastere la linia de separare a doua mase de aer cu proprietati diferite, cand o masa de aer cald se amesteca cu o masa de aer rece. Din acest motiv ceata frontala se mai numeste si ceata de amestec.

Efectul cetii asupra navigatiei

Efectul cetii asupra navigatiei consta in principal in reducerea vizibilitatii.

S-a stabilit conventional sa se utilizeze denumirea de ceata pentru situatiile de reducere a vizibilitatii sub 1 Km.

Cand vizibilitatea este micsorata, dar obiectele pot fi distinse la distante mai mari de 1 Km, in buletinele meteo se folosesc termenii : ceata slaba, negura sau pacla.

Pentru descifrarea terminologiei folosite in buletinele meteo s-a intocmit o scara conventionala a vizibilitatii dupa cum urmeaza :

1. vizibilitate foarte rea - sub 200 m

2. vizibilitate rea - sub 200 - 500 m

3. vizibilitate foarte redusa - 500 - 1000 m

4. vizibilitate redusa - 1 - 2 Km

5. vizibilitate medie - 2 - 4 Km

6. vizibilitate moderata - 4 - 10 Km

7. buna - 10 - 20 Km

8. vizibilitate foarte buna - 20 - 50 km

9. vizibilitate exceptionala - peste 40 Km

Prognoze privind aparitia cetii

In urma unor observatii efectuate de navigatori pe perioade indelungate sau stabilit anumite criterii de prognoza a vremii functie de modul de aparitie a cetii si durata acesteia, astfel :

daca ceata se instaleaza imediat dupa apusul soarelui si se mentine si ziua urmatoare - vantul va sufla slab.

daca ceata se ridica imediat dupa rasaritul soarelui - vantul va sufla puternic.

Timpul cetos poate fi prevazut la bord masurand temperatura aerului si a apei, din 10 in 10 minute. Daca temperatura apei de mare de la suprafata scade sub temperatura punctului de roua, atunci este aproape sigur ca ceata se va instala.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2606
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved