Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

Logistica transporturilor de marfuri in context international

Transporturi

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Factorii care influenteaza sistemul national de transport
TERMINOLOGIE FOLOSITA IN TRANSPORTUL FEROVIAR
OSCILATIILE NAVEI
HARTI MARINE - Generalitati asupra hartilor. Scara hartii
Transportul marfurilor vrac pe calea ferata
Organizarea unui sistem combinat Auto – Cale Ferata de containere
Mijloacele de transport
ORGANIZAREA SPATIULUI AERIAN
UTILIZAREA AMBALAJELOR, RECIPIENTELOR MARI PENTRU VRAC (RMV) SI A AMBALAJELOR MARI
REGIA AUTONOMA DE TRANSPORT TIMISOARA

TERMENI importanti pentru acest document

Logistica transporturilor de marfuri in context international

Desi transportatorii au fost dotati cu servicii comerciale capabile de a gestiona relatiile cu expeditorii, complexitatea operatiunilor de transport international fac deseori imposibila recurgerea la intermediari.
Deseori intalniti sub denumirea generala de „tranzitari”, transportatorii reprezinta, de fapt, o mare diversitate si varietate de competente, de cunostinte si de statut juridic. Specializati in functie de modul de transport, de destinatia geografica sau dupa tipul lor de prestatii (ex: mesagerie rapida, navlosirea de containere frigorifice etc.), transportatorii sunt fie mandatari (cand lucreaza in numele si pe contul altcuiva), fie comisionari (intermediari in operatii comerciale, care primesc in schimbul serviciilor facute un comision

1. Criterii de alegere a transportatorilor

Alegerile logistice constituie prelungirea indispensabila a politicii comerciale a intreprinderii. Exista functii ale analizei fluxurilor de marfa, dar si a ansamblului de servicii asociate cum ar fi: gruparea marfii, receptionarea acesteia, indeplinirea formalitatilor vamale corespunzatoare etc. O gandire globala trebuie sa conduca la intocmirea unui caiet de sarcini in care sunt definite:

natura marfurilor tranzactionate (dimensiuni, valoare, greutate, fragilitate etc.);

exigentele clientilor (intarzieri, frecvente, cantitati, pret);

zonele geografice vizate si specificul lor (frecventa plecarilor, timpul tranzitarii, siguranta etc.);

serviciile furnizate la plecare sau la sosire pe tipuri de clienti, pe regiuni, pe tipuri de activitati;

elementele particulare ce definesc nivelul prestarii serviciului: imaginea marcii, fiabilitate, intarzieri, costuri etc.

Acest caiet de sarcini tine cont de propunerile si observatiile formulate de catre toate serviciile intreprinderii si, in special, de cele de productie si cele comerciale.

Solutia logistica globala face necesara realizarea unei analize a nevoilor de stocare si a frecventelor de livrare. Alegerea solutiei tehnice (modalitatea transportului si tipul intermediarului) necesita studierea diferitelor oferte de transport. Pentru expeditiile internationale curente, intreprinderea negociaza deseori cu acelasi transportator, ceea ce poate conduce la obtinerea unui serviciu personalizat, precum si a unor tarife avantajoase. Cu toate acestea, ea poate face „cereri de oferta” pentru operatiuni mai complicate, sau pur si simplu pentru a deruta concurenta. In urma acestora va obtine mai multe oferte si, implicit, „devize” care vor fi comparate pe baza mai multor criterii in care pretul nu este intotdeauna factorul esential.

a) Stocarea si frecventa livrarilor

Stocarea marfii reprezinta un cost pe care fiecare intreprinde incearca sa-l minimizeze de multe ori prin trimiterea acestuia in amonte si in aval. Chiar si firmele de distributie cauta sa reduca stocul lor de vanzare. Exportatorii trebuie deci, sa faca un compromis intre itinerariul lor financiar si cel al clientului lor, optimizand cantitatile ce urmeaza a fi livrate.

Modalitatea de stocare este de asemenea o alegere importanta: poate fi situata in apropierea amplasamentelor de productie sau in apropierea intreprinderii clientului, cu alte cuvinte in strainatate. Modalitatile de stocare si costurile de stocare sunt, deci, diferite. Aceasta din urma optiune permite ca marfa sa fie livrata clientului in cantitati mai mici cu intarzieri foarte mici.

Livrarea unor cantitati importante permite furnizorului o mai buna exploatare a capacitatilor diferitelor tipuri de transport si obtinerea unor preturi mai competitive. Cu toate acestea, clientul este cel penalizat, prin obligarea lui de a finanta stocurile, mai ales de consecintele pe care le implica livrarile de marfuri cu frecventa redusa In toate cazurile, trebuie cautata o solutie optima care tine cont de ansamblul restrictiilor, fara a pierde din vedere ca de aceasta depinde competitivitatea finala a produsului.

b) Perioada de indisponibilitate a marfii pe timpul transportului

Durata totala a transportului si respectarea termenelor sunt factori competitori din ce in ce mai importanti intr-un context in care notiunile „exact la timp” si „stoc-zero” au devenit criterii ce demonstreaza o buna gestiune. In plus, anumite produse (perisabile sau de valoare mare) nu permit decat un timp de imobilizare foarte scurt.

c) Calitatea prestarilor

Calitatea prestarilor poate fi definita ca fiind acea capacitate a transportatorului de a respecta ansamblul cerintelor si restrictiilor stipulate in contractul de export-import prin asumarea responsabilitatii operatiunii de la inceput pana la sfarsit.

d) Siguranta marfii pe timpul transportului

Siguranta marfii depinde de tipul transportului ales, de caracteristicile ambalajului si de solutia globala elaborata de tranzitar, fiind exprimata prin indicatori cum ar fi: numarul incarcaturilor avariate, itinerariu retinut sau stiut, controlul marfii la descarcare si la incarcare.

e) Tariful de transport

Pretul nu este intotdeauna criteriul esential de comparare. El nu trebuie izolat de celelalte criterii de alegere.

In plus, la preturi egale, prestarile ar trebui sa fie echivalente. Ca atare, trebuie sa se incerce sa se obtina niste devize detaliate de la transportatori pentru a putea in final sa fie comparate diferitele posturi de cheltuieli.

Pretul devine un criteriu determinant pentru marfa cu o valoare mica sau cand exista o concurenta prea mare pe piata.

2. Realizarea operatiunilor de transport

Aceasta presupune parcurgerea mai multor etape ce trebuie organizate si controlate si impune un anumit tip de asigurare pentru marfa transportata. In tabelul urmator sunt schitate etapele operatiunilor de transport precum si concordanta operatiunilor fizice si a celor referitoare la gestiunea documentelor.

Tabel nr.9: Etapele transportului de marfuri

Operatiuni fizice

Obligatiile ce corespund vanzatorului sau cumparatorului

Documentele necesare

Pregatirea etichetarii si ambalarii

- Aceste operatiuni cad intotdeauna in seama vanzatorului.

- Etichetarea permite identificarea marfii, in caz de pierdere, de a pune o anumita emblema conform normei DA.

- Ambalajul trebuie sa se adapteze tipului de marfa precum si modalitatii de transport. El poate fi in conformi-tate cu anumite norme.

- Lista coletelor (packing list)

- Certificate corespunzatoare la controlul cerut de client (certificate de calitate, de cantitate)

- Documentele comerciale (in special factura).

Transmiterea marfii transportatorului

- In cadrul vanzarilor FOB, FAS, FCA, cumparatorul trebuie sa-i co-munice vanzatorului informatii cu privire la transportator sau comisio-nar care se ocupa cu expedierea mar-fii.

- In cadrul vanzarilor CFR,CPT,CIP,CIF,DES,DEQ, cumparatorul trebuie sa comunice informatii cu privire la consignatarul marfii.

- Pentru vanzarile DDU sau DDP trebuie indicate mijloacele si modalitatile de receptie ale marfurilor.

- Instructiuni cu privire la transport sau Ordin de ridicare dat de vanzator sau de cumparator.

- Certificat de tranzitare

- Documentele de transport

- Asigurare

Controlul marfurilor la plecare

- Transportatorul sau comisionarul efectueaza controale privind cantitatea, natura marfii pusa in grija lor. Aceste controale precum si responsabilitatea ce o au asupra incarcaturii poate varia in functie de tipul de transportul cerut

- Controlul poate lasa loc de mentiuni pe documentul de transport

Vamuirea la export

- se face pe seama vanzatorului in toate cazurile mai putin EXW.

- Documentele cerute la vama

Controlul marfurilor la destinatie

- Receptia marfii implica operatiu-nea de descarcare pe contul destinatarului mai putin in cazul transportului in grupaj prin tipul de transport rutier sau pe cale ferata (mesagerie) sau transportul FCL (Full Container Load: transport pe baza de containere complete, pe mare. In acest caz incarcarea si descarcarea sunt in seama exportatorului si apoi trec in seama importatorului.).

- In caz de avarie sau in caz de lipsa trebuie sa se faca anumite mentiuni.

- Semnatura de pe documen-tul de transport, sau pe scrisoarea de trasura sau de pe dispozitia de livrare atesta livrarea marfii

- Mentiunile, daca exista, trebuie scrise pe toate exemplarele documentului de transport sau pe bonul de livrare;

- Pentru pagube aparente mentiunile sunt facute intr-o scrisoare recomandata intr-o anumita perioada de timp.

Vamuirea la import

- Este intotdeauna in seama cumparatorului mai putin in cazul conditiei DDP.

- Documentele cerute la vama

Urmarirea operatiilor permite incarcatorului sa verifice calitatea prestatiilor cat si costul. Astfel se asigura adaptarea solutiile alese pentru evolutia pietei intreprinderii si tehnicilor.

Pentru identificarea disfunctiilor se utilizeaza o serie de rate, precum cele din tabelul de mai jos:

Tabel nr.10: Tabloul ratelor logistice

Rate care permit

analiza costului

Rate ale analizei

de calitate

Rate ale analizei

de productivitate

- Costul total al expeditiilor/valoarea transportului

- Costul total al expeditiilor/volumul transportului

- Costul total al expeditiilor/numarul expeditiilor

- Numar de pagube/numar de expeditii

- Numar de intarzieri/numar de expeditii

- Totalul pagubelor/valoarea totala a expeditiilor

- Numarul litigiilor/numarul expeditiilor

- Numarul de expeditii/numarul de ore muncite in total

- Numarul expeditiilor pe unitati de incarcatura/numarul total al expeditiilor

3. Contracte de transport de marfuri

A. Contractul de transport pe mare

In acest caz, incarcatorul, fie direct, fie prin intermediar transporta o marfa pe baza unei relatii precise, dintr-un port intr-un alt port cu un pret determinat (legea din 18 iunie 1996). Contractul cuprinde urmatoarele obligatii:

Tabel nr.11: Obligatii in transportul pe mare

Obligatiile incarcatorului

Obligatiile transportatorului

Declaratie scrisa a marfurilor transportate

Marcarea coletelor cu: numar colete, port destinatie, identificarea destinataruluiAmbalaj pentru protejarea marfii in timpul transportului

Asezarea si sprijinirea marfii in containere

Emiterea conosamentului

Punerea in stare de navigabilitate

Preluarea incarcaturii

Incarcarea si operatiuni de amarare, stivuire etc., la transport.

Transbordarea in cazul in care nu se mai poate continua transportul

Aviz de sosire la destinatar

Livrarea marfii

Se poate observa importanta declaratiei scrise, in cazul unei erori voluntare sau involuntare, transportatorul se va putea exonera in caz de accident. Aceasta declaratie scrisa poate lua forma unei liste de colisaj care descrie totalitatea marfii expediate.

Documentul de transport nu este indispensabil la semnarea contractului de transport. Totusi, conosamentul (bill of lading) este un titlu negociabil, reprezinta marfa a carei descriere o poarta, permite transferul proprietatii si constituie dovada contractului.

Se stabileste, in mod normal, in 24 de ore dupa incarcarea si semnarea de catre capitanul navei. Poarta mentiunea imbarcat, se poate emite imediat dupa remiterea marfii si poarta mentiunea de “primit pentru imbarcare”. Conosamentul se emite in patru originale, cateodata si mai multe, doar exemplarele emise incarcatorului sunt negociabile.

Tabel nr.12: Formele conosamentului

Nominal

La ordin

La purtator

Numele si adresa celui care primeste marfa

Mentiunea la ordin

Mentiunea aparenta “nu se negociaza”

Se transmite prin andosare

Se transmite prin simpla remitere

Livrarea se face prin simpla prezentare

Se utilizeaza mai putin

Se foloseste frecvent cu acreditivul documentar

Prezinta dezavantaje in caz de pierdere sau furt

Conosamentul este o piesa importanta in procedurile de plata internationale, alaturi de remiterea documentara si acreditivul documentar. Data inscrisa pe document trebuie sa dovedeasca momentul incarcarii, acest lucru fiind esential pentru respectarea conditiilor enuntate pentru a deschide un acreditiv documentar. Data imbarcarii marfii este la fel de importanta in vanzarile maritime la plecare, pentru ca este atasata la realizarea contractului de vanzare.

Din moment ce se utilizeaza mai multe modalitati de transport conosamentele directe permit deschiderea operatiunilor dintr-un loc in altul.

Tabel nr.13: Alte tipuri de conosamente

Conosament FIATA

(FBL)

Pentru transporturile combinate, emis de tranzitar pentru gruparile transportate

Conosament de transport combinat (CTBL)

Emis de transportatorul responsabil cu marfa

Conosament direct

(Through Bill of Lading, TBL)

Constituie un contract unic, care acopera mai multe transporturi succesive, fiecare transportator este responsabil pentru cantitatea de marfa pe care o asigura el insusi.

Conosamentul in forma electronica este posibil in teorie, din moment ce legea recunoaste validitatea inlocuirii documentelor cu forma electronica atata timp cat semnatura si autenticitatea acesteia sunt garantate. Caracterul negociabil si posesia materiala a documentelor sunt luate impreuna in majoritatea legislatiilor in vigoare, de aceea transmiterea in format electronic este mai problematica. Astfel ca se necesita o reforma legislativa care sa permita conosamentului mentiunea de titlu. Exista posibilitatea schimbarii documentelor si transferarea drepturilor unui conosament unei alte parti prin intermediul sistemului Bolero. Tranzactiile comerciale se efectueaza in interiorul unui cadru juridic definit prin regulament si sustinut de toti utilizatorii, si pus in practica de drepturile engleze. Conosamentul Bolero creat pentru mesajele electronice ale transportatorului, mentioneaza caracterul transmisibil sau nu si informeaza registrul creat in sistem de identitatea destinatorului initial si a transferurilor realizate prin instructiuni electronice. Acest lucru se realizeaza in conformitate cu acordul partilor.

Transportatorul verifica starea marfii in momentul in care aceasta ii revine in grija. In acest moment el poate face anumite modificari precizate si motivate pe documentul de transport. Aceste modificari ii permit sa nu fie considerat responsabil pentru cauza directa a pagubei.

In absenta rezervelor, adica un conosament curat, transportatorul nu se poate exonera decat intr-un anumit numar de cazuri. El trebuie sa faca legatura de cauzalitate intre paguba si una din circumstantele urmatoare:

Motive de exonerare:

nava nu este functionala;

greseli nautice

greseli de incarcare

cauze care nu pot fi imputate transportatorului (incendii, accidente pe mare)

greve

vicii ale marfii

vicii ale navei

acte de salvare de vieti sau bunuri care au consecinte asupra marfii.

Cel care receptioneaza marfa trebuie sa urmeze acesti pasi:

Tabel nr.14: Ce se intampla in caz de paguba sau furt?

Pierdere totala

Pagubele sunt aparente

Pagubele nu sunt aparente

Nu este necesara nici o formalitate pentru a chema ajutoare

Rezerve scrise cel mai tarziu in momentul livrarii pe titlul de transport sau bonul de livrare

Rezerve scrise cel mai tarziu in trei zile de la livrare, prin scrisoare recomandata.

Rezervele sunt facute inversand conditiile si costul dovezii sau prezumtia de buna stare in momentul livrarii, receptionerul putand demonstra contrariul prin orice metoda.

In caz de intarziere, receptionerul trebuie sa il puna pe transportator in “somatie” de livrare, in momentul in care data livrarii a fost stabilita. Reprezinta o conditie prealabila pentru a cere mai tarziu restituirea pagubei.

Chiar daca se dovedeste vina transportatorului, pagubele sunt platite in limita prevazuta in conventii. Intarzierea prescriptiei este de 1 an de la ziua livrarii.

Tabel nr.15: Compararea regulilor

Regulile de la Haga

Regulile din Hamburg

Cuprinsul responsabilitatilor

Luarea incarcaturii in perimetrul navei

Responsabilitate stabilita din port in port

Responsabilitatea transportatorului

Responsabilitate prezumtiva in afara de cea facuta de transportator

Responsabilitate prezumtiva in afara de rezervele in caz de avarie sau neglijenta, furt sau intarziere: transportatorul trebuie sa dovedeasca toate modurile prin care a asigurat marfa

Motive de exonerare

In caz de inselaciune

Idem dar greseala nautica nu este admisa, sunt considerate transporturile de animale vii.

Tratamentul litigiilor

Rezerve

Intarzieri

Rezerve in trei zile pentru pagubele care nu sunt aparente.

Intarzierile sunt rar indemnizate

Rezervele in 15 zile pentru pagube care nu sunt aparente, intarzierile sunt indemnizate, reclamatia se face in 60 zile de la data livrarii

Limita de indemnizare

2 DTS pe kg sau 666 DTS pe colet

2,5 DTS pe kg sau 835 DTS pe colet

DST: drepturi speciale de tragere. Valoarea 1 EURO=1,3073 DST in februarie 2005
B. Contractul de transport aerian

Principalele obligatii ale partilor semnatare ale contractului de transport aerian sunt redate in tabelul de mai jos:

Tabel nr.16: Obligatii in contractul de transport aerian

Obligatiile incarcatorului

Obligatiile transportatorului

Sa asigure un ambalaj adecvat

Marcarea coletelor

Sa puna la dispozitia transportatorului marfa la data prevazuta in contract

Sa emita AWB (scrisoare de transport aeriana)

Sa prevada vamuirea marfii si sa satisfaca operatiunile de control, de comert si de schimb

Sa incarce marfa

Sa asigure transportul pana la destinatie in stare buna, sa respecte termenele contractului

Sa descarce marfa

Sa dea avizul de sosire destinatarului sau intermediarului specificat pe AWB.

Dezvoltarea serviciilor actuale pentru trimitere rapida a marfii a facut sa apara din ce in ce mai des “integratorii”: DHL, TNT Express Worldwide, care au statutul de comisionari de transport. Ei actioneaza in nume propriu si propun clientilor un traseu dublu: aerian si terestru, care sa garanteze securitatea transportului in lumea intreaga. Tarifele sunt adaptate pentru transporturi rapide sub 100kg.

Scrisoarea de transport aerian (airway bill - AWB) este stabilita de compania aeriana sau un agent agreat, asupra instructiunilor expeditorului si responsabilitatile sale. Daca aceste declaratii se constata a fi inexacte, in caz de paguba sau avarii, expeditorul va suporta toate consecintele.

Toate mentiunile referitoare la greutate, dimensiunile marfii, cat si starea ei aparenta, reprezinta o dovada impotriva transportatorului. Celelalte caracteristici mentionate pe scrisoare de trasura (volum, cantitate, stare) nu au valoare doveditoare, decat daca exista o verificare care le contrazice inainte de plecare.

Airway Bill nu este negociabila si nu se transmite prin andosare. In cazul in care nu exista, se pierde sau are anumite nereguli, responsabilitatea nu revine transportatorului daca nu a primit marfa spre incarcare. Scrisoarea poate contine o grupare de marfuri, dar si mai multe transporturi succesive, metoda mai des folosita.

Tipuri de AWB:

- neutra: nu are coordonatele transportatorului

- comerciala: coordonate pre-imprimate ale transportatorului emitent

- in cazul gruparilor: comisionarii propun grupari sau transport combinat pentru a costa mai putin. In acest caz se emite Master Airway Bill sau House Airway Bill pentru a separa expeditiile.

Conventia din Varsovia presupune ca responsabilitatea transportului aerian, in caz de avarie sau pierdere, revine transportatorului, din momentul in care a primit marfa spre incarcare si pana in momentul descarcarii ei la destinatie.

Mentiunile pe care le face transportatorul sunt inscrise pe airway bill. Companiile refuza sa primeasca colete dubioase sau daca caracteristicile nu corespund indicatiilor de pe scrisoare.

Transportatorul este exonerat daca:

- demonstreaza ca a luat toate masurile necesare pentru a aduce marfa in perfecta stare sau daca nu a avut cum sa ia aceste masuri;

- daca demonstreaza greseala partii lezate si relatia directa pe care a avut-o cu aceasta greseala.

Tabel nr. 17: Formalitati care trebuie indeplinite de destinatar

sau cel care receptioneaza marfa

(art. 26 Conventia de la Varsovia

Avarie sau pierdere partiala

Pierdere totala

Intarziere

Reclamatia scrisa formulata in 14 zile (7 pentru bagaje) de la momentul receptiei: cu mentiunile transportatorului pe scrisoare si prin scrisoare recomandata

Nu exista nici o formalitate

Reclamatie scrisa in 21 zile de la punerea la dispozitie a marfii (incluzand sarbatorile si duminicile).

Indemnizatia pentru pierdere, avarie sau intarziere este fixata de conventia de la Varsovia la 250 franci pe kg sau 17 DTS. Indemnizatia este calculata la greutatea bruta a marfii, de exemplu daca un obiect de 4 kg este stricat in interiorul unui colet care cantareste 15 kg, indemnizatia se calculeaza pentru 15 kg.

Aceasta indemnizatie nu se mai aplica daca transportatorul nu a primit scrisoarea de trasura sau a semnat o declaratie de interes speciala, sau daca a comis o greseala inexplicabila (lasarea marfii intr-un loc deschis, nu a mentinut temperatura necesara marfii). Actiunea se prescrie dupa 2 ani din momentul sosirii la destinatie a marfii.

Precautiile pe care trebuie sa le ia expeditorul au in vedere dezavantajele si masurile de siguranta, precum cele care urmeaza:

Dezavantaje:

- limitele de tarifare, forfetare sunt fixate pe tipul transportului

- dovada unei intarzieri constatate nu este acceptabila si cauzeaza un prejudiciu indemnizabil.

Masuri de siguranta:

- se face o declaratie de valoare;

- se face o declaratie de interes special la livrare (Conventia de la Berna si Geneva), care fixeaza o data imperativa de livrare si penalitati pentru intarziere in cazul depasirii acestei date.

- utilizarea serviciilor de” amanare garantata”

- sa se inscrie pe documentul de transport data primirii spre incarcare si o data de livrare.

IATA fixeaza tarifele care se substituie pretului de piata, variabil in functie de destinatii si cantitatea de marfa livrata.

Se disting 2 forme tarifare-tariful general care implica raportul greutate/volum al marfii si tariful pe unitatea de incarcatura (ULD)- paleti, containere - care se aplica forfetar pana la o greutate pivot. Tarifele speciale (Specific Commodity Rates) se aplica unei categorii specifice de marfa pe anumite destinatii si la initiativele companiilor. In sfarsit, tarifele specifice includ animalele, cartile, ziarele, obiectele de valoare. Se aplica o suprataxa pentru produsele periculoase.

C. Contractul de transport rutier

Transportul international rutier este reglementat de Conventia de la Geneva din 19 mai 1956, in vigoare in toate tarile europene in afara de Irlanda. Aceasta conventie numita CMR se aplica pentru toate transporturile de marfuri cu titlu oneros, la plecare sau destinatie.

Tabel nr.18: Obligatiile partilor in contractul de transport rutier

Obligatiile expeditorului

Obligatiile transportatorului

Ambalarea si etichetarea marfii

Respectarea reglementarilor privind marcarea

Informarea transportatorului de indicatorii specifici marfii

Incarcarea marfii cu o greutate mai mare de 3 tone

Sa fie atent la redactarea documentului de transport international

Sa achite pretul transportului

Primirea marfii dupa verificarea numarului de colete si starea marfii (masa si continut daca este cerut)

Livrarea marfii la destinatie in locul prevazut

Asigurarea marfii cu o greutate mai mica de 3 tone

Emiterea documentului de transport in contul exportatorului

Sa regularizeze operatiunile de tranzit.

Documentul de transport emis in cadrul juridic international reprezinta o scrisoare de trasura CMR, care este semnata de transportator si expeditor si se emite in cel putin 3 exemplare originale. Transportatorul este responsabil de marfa dupa ce a primit-o in grija pana in momentul livrarii, pentru dauna totala sau partiala. Aceasta responsabilitate poate fi atenuata de mentiunile facute de transportator sau de motivele exonerarii prevazute in conventie.

Notiunea de livrare: Sosirea marfii la destinatie nu este suficienta pentru a-l elibera pe transportator de obligatiile sale. Acesta trebuie sa anunte destinatarul de sosirea marfii si sa treaca la livrarea ei. Dificultatea apare pentru ca notiunea de livrare nu este definita in CMR si trebuie retinuta definitia data de tribunale: “livrarea reprezinta primirea fizica a marfii pentru destinatia mentionata in documentul de transport”.

In practica, transportatorul semneaza al doilea exemplar al CMR, in mod normal destinatarul trebuind sa semneze CMR-ul abia dupa verificarea coletelor si starii aparente a marfii.

Mentiunile trebuie motivate pe scrisoarea de trasura, si acceptate de expeditor. Acesta trebuie sa scrie “ mentiuni acceptate” si sa semneze. Cu toate acestea, transportatorul nu este exonerat de toate responsabilitatile sale. De exemplu, un defect al ambalajului nu justifica lipsa coletelor la sosire. Aceste mentiuni permit transportatorului sa dovedeasca ca avariile constatate la sosire sunt aceleasi cu cele pe care le-a mentionat acesta la primirea marfii. In absenta mentiunilor, marfa se presupune a fi in stare buna la primirea marfii la destinatie.

Scrisoarea CMR prevede 2 tipuri de motive care permit transportatorului sa fie exonerat:

Tabel nr. 19 Tipuri de motive   

care permit transportatorului sa fie exonerat

Cauze generale

Cauze specifice

- instructiuni gresite, ordine eronate;

- viciu propriu al marfii;

- forta majora.

- lasarea vehiculului deschis, intretinerea, ancorarea marfii;

- incarcarea sau descarcarea de catre expeditor sau destinatar;

- natura particulara a marfii care presupune anumite riscuri

- marcarea insuficienta a ambalajului;

- transportul animalelor vii.

Daca transportatorul aduce dovada ca exista o legatura intre paguba si cauza generala va fi exonerat.

Daca stabileste ca paguba a rezultat ca urmare a unei cauze specifice.

Practica a prevazut preavize de sosire ale vehiculelor si ale locului de intalnire. Destinatarul trebuie sa:

verifice documentele de transport si sa execute formalitatile vamale;

verifice starea marfii, daca corespunde cu ceea ce este prevazut in contract si in scrisoarea de trasura;

descarce vehiculul pentru o expeditie mai mare de 3 tone.

In caz de intarziere sau pagube constatate, destinatarul trebuie sa efectueze formalitatile potrivite, conform articolului 30 al Conventiei de la Geneva.

Tabelul nr.20: Prevederi ale Art. 30- CMR

Avarii sau lipsuri

IntarzieriTransportatorul si destinatarul trebuie sa constate pe cat posibil pagubele in maniera contradictorie; daca nu:

pagube aparente: mentiuni la livrare

pagube care nu sunt aparente: mentiuni in cel putin 7 zile care urmeaza livrarea

Mentiuni anuntate in scris transportatorului, cel mai tarziu 21 de zile din momentul punerii la dispozitia destinatarului a marfii.

Indemnizatia vizata este de 8,33 DTS pe kg la greutate bruta. Nu compenseaza decat prejudiciul material al marfii. Intarzierea se indemnizeaza in limita pretului de transport.

Exista 3 ipoteze:

declaratie de valoare: valoarea declarata constituie plafonul indemnizatiei datorata de transportator;

greseala grava

declaratie de interes la livrare: permite obtinerea indemnizatiei pentru alte prejudicii decat cele materiale.

Principiul general aplicat este acela al liberei negocierii de tarife. Transportatorii propun tarife in functie de zonele de plecare si sosire, de distanta parcursa, de cantitatea si volumul marfii.

Principii: Raportul greutate-volum este de 1 tona la 3 m3. Astfel greutatea minima considerata nu poate fi mai mica decat produsul principal in metri cubi la 330 kg. Daca marfa ocupa o lungime determinata din vehicul, greutatea taxata nu poate fi mai mica decat produsul de aceeasi lungime la 1790 kg (greutate/metru liniar).

Se poate aplica ca si pentru transportul aerian regula “platit pentru”. Importanta si regularitatea transportului permite obtinerea de tarife avantajoase.

D. Contractul de transport feroviar

Transportul international feroviar este reglementat prin Conventia de la Berna din 14 octombrie 1890 si prin COTIF intrata in vigoare la 1 mai 1985 prin scrisoarea de trasura CIM revizuita. Aceste texte definesc transportul international al marfurilor periculoase RID, containerele RI Eo, coletele expres RI Ex, vagoanele particulare RIP.

Contractul se realizeaza in momentul in care Caile Ferate au acceptat marfa si au pus stampila garii expeditoare pe scrisoarea de trasura internationala. Incheierea contractului nu creeaza obligatii specifice expeditorului daca nu este vorba de un ambalaj neadecvat si incarcatura are mai mult de trei tone.

Pentru transportul cu amanuntul Caile Ferate au obligatii distincte:

Tabel nr.21: Obligatii in contractul de transport feroviar

Transport complet

Transport in grupaj

- obligatia este a transportatorului, dar cu conditia ca sa fie concentrat traficul international de catre Caile Ferate pe rutele cele mai cerute

- in consecinta expeditorul nu are posibilitatea alegerii itinerariului

- nu mai exista obligatia transportatorului, transporturile pot face obiectul expedierii in grupaj.

Conventia CIM fixeaza termene susceptibile de prelungire pentru formalitatile vamale, verificari. Pe anumite destinatii, expeditorul poate obtine un termen garantat. Scrisoarea de trasura internationala este emisa pe un formular completat de expeditor, pentru a utiliza transportul feroviar. Originalul este remis destinatarului transportului, nu se mentioneaza decat un expeditor si un destinatar. Expeditorul este responsabil de greseli sau de mentiunile inexacte.

Caile Ferate au o responsabilitate colectiva pentru totalitatea drumului parcurs. Exista prezumtia de responsabilitate in caz de pierdere totala sau partiala, avarie sau intarziere, dupa primirea marfii si pana in momentul livrarii.

Drept de verificare al scrisorii de trasura

In absenta verificarii

Vagoane de coletarie sau grupaj

Se mentioneaza masa si numarul de colete pe CIM

Vagoane complete

Masa nu face obiectul dovezii impotriva Cailor Ferate daca s-a pus timbrul si s-a verificat marfa; in caz contrar, declaratia de greutate nu are valoare

Figura nr.9: Verificarea scrisorii de trasura

La fel ca si in celelalte cazuri, Caile Ferate pot fi exonerate de vina in urmatoarele cazuri:

Tabel nr.22: Exonerarea Cailor Ferate

Cauze generale

Cauze specifice

Viciu propriu al marfii

Circumstante inevitabile (greve, intarziere in vama)

transport in vagon descoperit

absenta sau defectul ambalajului

incarcare defectuoasa mentionata pe scrisoarea de trasura

nerealizarea vamuirii de catre Caile Ferate

risc inerent al marfii

animale vii si fara escorta

Declarantul are in toate cazurile posibilitatea de a aduce o proba contrarie. Formalitatile impuse destinatarului sunt definite in CIM (ART. 52):

Tabel nr. 23: Formalitatile impuse destinatarului

Avarie/Lipsuri

Intarzieri

Daune aparente

- trebuie ceruta o copie a procesului verbal de constatare inainte de acceptarea marfii

- daca procesul verbal precizeaza ca vina este a expeditorului atunci acesta poate cere o expertiza judiciara.

Daune neaparente:

- cererea stabilirii procesului verbal in 7 zile dupa acceptarea marfii

Livrare inutila

Dar, reclamatia facuta in 60 zile de la livrare sub verdict de decadere din drepturi.

Indemnizatiile se aloca in functie de prejudiciul adus:

Tabel nr. 24: Indemnizatiile in functie de prejudiciu

Indemnizatie pentru pierdere totala (art. 40 CIM)

Indemnizatie pentru avarie (art. 42 CIM)

Indemnizatie pentru intarziere (art. 43)

in functie de valoarea marfii cu un max de 17 DTS pe kg de greutate bruta

mai multe taxe si

taxe vamale

exclude toate celelalte pagube (prejudiciu comis)

in functie de deprecierea marfii

excluzand toate prejudiciile

taxe de transport si vamale restituite in masura in care s-a depreciate marfa.

Repararea prejudiciului justificata in limita: de 3 ori pretul transportului.

In concluzie, pentru a retine un tip de transport in detrimentul altuia, analiza costurilor nu trebuie sa se limiteze doar la marimea tarifelor de transport (navlu, fraht etc.), ci in aceasta analiza trebuie sa intre si timpul de imobilizare a marfii, costurile de pre si post dirijare, taxele de ambalare mai mult sau mai putin importante.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1512
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site