Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


ANALIZA ECHIPAMENTELOR SI A CIRCULATIEI TURISTICE - VALEA PRAHOVEI

Turism+ Font mai mare | - Font mai micANALIZA ECHIPAMENTELOR SI A CIRCULATIEI TURISTICE - VALEA PRAHOVEIStructuri de primire:

Serviciile de baza ale turismului sunt reprezentate de cazare, alimentatie, tratament si sport. Acestea au un rol hotarator in deplasarea si sejurul turistilor. Astfel, cazarea asigura innoptarea si odihna turistilor pe o anumita perioada de timp, in baza unor tarife determinate care variaza in functie de confort si sezon.

Turismul se poate dezvolta intr-o zona numai in conditiile in care exista suficiente posibilitati pentru cazarea si odihna vizitatorilor. Indiferent de timpul si gradul de confort, cazarea reprezinta un element indispensabil in asigurarea conditiilor pentru un sejur confortabil atat pentru turistii care sosesc in statiuni, cat si pentru alte categorii de participanti. In general, cazarea are in structura sa:

Componenta comerciala: hotel, restaurant;

Sectorul non-comercial: resedinte secundare, spatii de cazare oferite de sistemul educational, grupuri religioase.

Baza de cazare de pe Valea Prahovei cuprinde forme clasice (vile si hoteluri), dar si forme moderne (hanuri, popasuri turistice, cabane, campinguri, tabere de vacanta, casute, pensiuni).

Dezvoltarea si calitatea serviciului de cazare contribuie la atragerea turistilor si la valorificarea potentialului turistic natural si antropic.

Valea Prahovei, datorita imprejurimilor montane, aerului curat si investitiilor facute in infrastructura din principalele sale statiuni: Breaza, Sinaia, Busteni, Azuga, Predeal, atrage an de an un numar foarte mare de turisti.

Pana acum, Sinaia era statiunea hotelurilor mari, cu sute de camere, insa in ultima perioada au inceput sa se construiasca pensiuni si hoteluri mai mici. La Busteni, dupa finalizarea partiei de schi Kalinderu, numarul turistilor a crescut, de aceea in zona vor fi construite si alte hoteluri si pensiuni.

Structurile de agrement:

Agrementul este o parte a produsului turistic si este definit ca fiind "ansamblul mijloacelor, echipamentelor, evenimentelor si formelor oferite de unitati, statiuni si zone turistice, capabile sa asigure individului sau unei grupari sociale o stare de buna dispozitie, de placere, sa dea senzatia unei satisfactii, unei impliniri, sa lase o impresie si o amintire favorabila".

Rolul agrementului este de a satisface nevoia oamenilor de a-si petrece timpul liber intr-un mod cat mai placut. Agrementul presupune existenta unor echipamente: puncte de inchiriere, mijloace de transport pe cablu, piscine, centre de echitatie, sali si terenuri de sport; programe: concursuri, expozitii, festivaluri, excursii.

Dezvoltarea si diversificarea structurilor de agrement determina cresterea activitatii statiunilor turistice si totodata cresterea eficientei economice. In zilele noastre, agrementul constituie motivatia de calatorie a oamenilor, ceea ce duce si la aparitia unor noi tipuri de vacante:

Vacante de schi;

Vacante de alpinism;

Vacante de tenis;

Vacante de vanatoare;

Vacante pentru turism cultural.

Astfel, oamenii decid sa accepte o oferta turistica in functie de scopul calatoriei lor, si anume:

Pentru a se odihni si reface din punct de vedere psihic, pentru a se elibera de tensiunile nervoase;

Pentru divertisment si distractie in discoteci si cluburi, in aer liber, pentru a face sport si diverse activitati, pentru a descoperi obiceiurile si traditiile locului;

Pentru a-si dezvolta personalitatea prin prisma programelor de agrement care sa stimuleze capacitatile psihice si spirituale ale turistilor.

Pe Valea Prahovei, principalele structuri de agrement sunt:

Partiile de schi, partiile pentru sanii, partiile pentru bob;

Mijloacele de transport pe cablu: telescaunul, teleschiul, telecabina;

Patinoarele artificiale;

Saunele, piscinele acoperite;

Terenurile de fotbal, tenis, baschet;

Stadioanele, cinematografele, bibliotecile;

Salile de jocuri mecanice, bowling, popicarii;

Potecile si punctele de belvedere;

Biliardul, discotecile;

Unitatile de alimentatie cu specific, barurile de noapte;

Cazinourile;

Agrementul reuseste astfel, sa mentina produsul turistic pe o coordonata optima, armonizeaza relatiile dintre cererea si oferta turistica, satisfacand o multitudine de motivatii turistice.

Serviciile de agrement se grupeaza in functie de locul unde se desfasoara, de nivelul de organizare si de forma de participare a turistilor.

Domeniul schiabil din zona nu dispune inca de o amenajare si dotare la standarde internationale. Chiar daca s-au facut multe investitii in acest domeniu, ele nu sunt suficiente pentru a satisface exigentele turistilor, mai ales ale celor straini. De asemenea, exista numeroase dificultati privind exploatarea partiilor si a instalatiilor de transport pe cablu datorita vechimii si uzurii lor fizice.

Agrementul din centrele urbane

Populatia rezidenta, dar si cea care viziteaza localitatea dispun de mijloace, amenajari si dotari pentru a-si petrece timpul liber intr-un mod placut.

Mijloacele de agrement din centrele urbane sunt:

Parcurile si gradinile publice;

Strandurile amenajate;

Bazinele sportive, restaurantele cu specific;

Discotecile, cluburile, jocurile mecanice;

Patinoarele artificiale.

Prin rolul sau de a aduce buna dispozitie si relaxare turistului, agrementul este o componenta importanta a produsului turistic. De aceea, autoritatile locale prahovene au depus eforturi pentru a imbunatati si diversifica permanent baza de agrement in vederea atragerii unui numar important de turisti si reducerii sezonalitatii turismului.

Analiza circulatiei turistice:

Dimensiunea fenomenului turistic din Valea Prahovei se va face cu ajutorul informatiilor statistice si a unor instrumente de masurare - indicatori:

Numarul turistilor;

Numarul innoptarilor (zile-turist);

Durata medie a sejurului;

Numarul mediu de turisti.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2877
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved