Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Conceptul Hotelier Boutique

Turism+ Font mai mare | - Font mai micFACULTATEA DE ECONOMIA TURISMULUI INTERN SI INTERNATIONALConceptul Hotelier Boutique

Scurt istoric.Concepte

* Conceptul de 'boutique hotel' a fost inventat in America de Nord si descrie o atmosfera hoteliera intima, de obicei luxoasa, un design si un stil aparte, diferentiindu-se de marile branduri sau lanturi hoteliere printr-o cazare exceptionala, personalizata din punctul de vedere al serviciilor.

De obicei, au un numar mic de camere, foarte bine echipate, dispun de telefon, acces internet, baruri si televiziune prin cablu. Cei care se cazeaza la un astfel de hotel opteaza pentru intimitate si lux, clientul tipic facand parte din categoria turistilor corporate.

* Hotelurile de tip small luxury sunt o aparitie destul de rara in Romania. Construite in cladiri istorice reamenajate, in general in locatii centrale, hotelurile boutique exceleaza prin design-ul deosebit, atent la detalii si servicii personalizate, care se traduc prin fidelizarea unei clientele exigente.

In prezent, in Bucuresti sunt deschise putine astfel de locatii, insa, in urmatorii doi ani, patru dintre investitorii in astfel de hoteluri se pregatesc sa deschida noi locatii in zone centrale.

*Piata boutique-urilor nu tine cont de sezon - exceptand lunile august si ianuarie, aceste unitati au un grad de ocupare de peste 70%, de luni pana vineri fiind aproape imposibil de gasit o camera.

* Preturile de cazare nu difera foarte multe de cele ale marilor hoteluri de trei-patru stele. In Bucuresti, preturile variaza intre 70 si 200 de euro.

*Primul hotel de acest tip din Bucuresti este Parliament (deschis in 2000). Acesta are 20 de camere de patru stele si o rata de ocupare anuala de 65%-70%. Desi este o constructie noua, predomina o atmosfera luxoasa si intima. Hotelul este pozitionat strategic langa Palatul Parlamentului si, in aceeasi zona, proprietarii intentioneaza sa deschida o noua unitate de patru stele.

In 2004, au fost deschise doua boutique hoteluri, ambele in vecinatatea a doua bulevarde centrale si aglomerate.

-Tiny Hotel este situat in spatele Magazinului Unirea si are 21 de camere, trei stele si o rata de ocupare de 92% in 2006. In viitor, se doreste ridicarea nivelului de clasificare la patru stele si cresterea numarului de camere la 80.

- El Greco, este situat pe o strada adiacenta Caii Mosilor, are 16 camere de patru stele si o rata de ocupare anuala de 70%.

* In 2007 se va mai deschide o locatie boutique de patru stele, tot intr-o zona centrala.


*Mai recent deschise sunt Hotel Moxa (24 de camere, patru stele si o rata de ocupare de peste 75%) si Rembrandt Hotel (cu o rata de ocupare in 2006 de 79%, unitatea este situata in centrul istoric al Capitalei, intr-o cladire veche de peste 100 de ani, este cotat cu trei stele si are 16 camere).

*Pana in 2009 se vor mai deschide 4 boutique hoteluri. In locul fostului hotel Batistei va aparea hotel Marshal, apartinand agentiei de turism cu acelasi nume. Unitatea va avea patru stele, cu 29 de camere.

*Tot intr-o cladire veche se afla si hotelul Opera, parte a grupului international TH Hotels. Acesta a fost inaugurat in 2003, are 33 de camere si trei stele. Peste 80% din clienti sunt oameni de afaceri straini. Hotelul are o rata anuala de ocupare de peste 78%. TH Hotels va deschide anul acesta si Hotel Venezia in Piata Kogalniceanu. Acesta va avea patru stele si 50 de camere. Totusi, cel mai mare hotel de acest tip al grupului TH va fi fostul Palas de pe strada Ion Brezoianu. Hotelul isi va pastra stilul retro si va avea 150 de camere de patru stele, doua restaurante si sali de conferinta.

Pe langa o personalitate deosebita, hotelurile boutique au si un design aparte. Sunt hoteluri de dimensiune mai mica si care pot oferi clientilor discretie si intimitate.

Boutique hotelurile ajung sa isi cunoasca clientii foarte bine si sa ofere servicii extrem de personalizate pe care hotelurile mari nu le pot asigura oaspetilor sai.

Hotelurile boutique din Romania

O posibila explicatie pentru dezvoltarea incipienta a hotelurilor boutique in Romania, in special in Bucuresti, este insusi "circuitul inchis" in care activeaza si targetul de nisa vizat.
Adesea, hotelurile de tipul small luxury sunt ascunse de ochiul publicului larg, atat fizic, cat si din punct de vedere comercial. Se gasesc numai in ghiduri specializate sau birouri de turism de lux. Nu oricine are acces la ele. Pentru a sti de ele, ai nevoie de mijloacele financiare pentru a-ti permite o calatorie de lux, trebuie sa afli despre acest tip de hotel, sa il experimentezi, sa ajungi sa ii cunosti avantajele si sa le apreciezi. Este un intreg proces.
Este deci evident ca nu este necesara o promovare catre mass market, iar advertising-ul performat de marile lanturi hoteliere de lux nu isi are sens. Concret, vorbim de word-of-mouth, site-uri si publicatii de nisa, cum este si Conde Nast Traveller, care a inclus si Carol Parc Hotel in top-ul Hot List al locatiilor exclusiviste din intreaga lume, acesta fiind si singurul hotel din Romania prezent in top.
Hotelurile boutique din tara stau inca "intre admiratie si scepticism", poate si datorita faptului ca piata este abia in formare, iar gusturile romanilor cu bani trebuie educate si inspre aceasta directie, unde mai putin poate insemna si mai mult. In Romania, luxul este inca asociat cu marimea.

Hotelul Chambers'n Charm

Gaston Leroux a scris un intreg roman politist pornind de la misterul unei camere galbene. Imaginati-va ce literatura s-ar putea naste pornind de la un hotel ascuns din munti, cu nu mai putin de 9 camere colorate In timp ce, peste hotare, hotelurile boutique se transforma din exceptie in regula, ajungand sa aiba chiar si 300 de camere, la noi apare primul spatiu de acest fel din afara capitalei (in Bucuresti exista doua hoteluri realizate dupa acelasi concept 'boutique', Moxa si Rembrandt, ambele preferate de oameni de afaceri straini).

Dar hotelul Chambers'n Charm din apropiere de Brasov numara 5 stele si aproape de doua ori mai multe stiluri de amenajare in cele 9 camere ale sale.
Turismul 'de design' inseamna sa-ti alegi destinatia in functie de hotel, iar camera in functie de starea de spirit.

In cazul Chambers, de pilda, la primul etaj optiunile se impart intre doua spatii cu atmosfera scandinava, una ce aminteste de o versiune moderna a curtii Frantei si o alta camera amenajata intr-un rosu 'vinovat'. Alegerea se complica la al doilea etaj, unde Marocul concureaza cu barocul si romantismul. Parterul mai ofera un apartament si o camera in stil Provence.

Arhitectii, vinovatii de constructie, au preferat paturi si ferestre imense, care dau spre Tampa, materiale cu texturi speciale si alaturari surprinzatoare de modern si antique. Astfel, barnele de lemn din mansarda par sa pluteasca deasupra unui pat baroc si a unui bazin din mozaic aflat in mijlocul camerei. Iar daca intr-o camera putem intalni un perete din plexi rosu, in baie nu e exclus ca un vechi suport din fier forjat de la o masina de cusut sa fie folosit ca picior de chiuveta

Mobilierul, fie din MDF, fie piese antique autentice, vine in mare parte de la firme high-end: Kartell, Bo Concept, Lemon, Ligne Roset, Maria Design.

Tapiteriilor semnate Zimmer & Rhode si tapetului Kyros sau Benjamin Moore li se adauga lenjeria fina si tehnologia de ultima generatie.

Serviciile sunt variate: pe langa masaj, manichiura, pedichiura, picnic, meniuri si rezervari precomandate, mai sunt posibile servicii de tip VIP, inchirierea de limuzine sau chiar a unui elicopter.
Vila montana care se ridica pe locul unei foste livezi cuprinde 3 spatii tip 'suite' (Baroc, Maroc, Baldachin), fiecare cu cate un bazin in camera, plus un apartament si alte 5 camere in 4 stiluri diferite (cea mai populara este cea marocana). In cei 656 de mp mai exista un hammam, o camera de masaj si un salon de mic dejun.
Deschis de cinci luni, Chambers a atras pana acum turisti chiar si in timpul saptamanii: oameni de afaceri care isi doresc sa se retraga intr-o oaza de confort si liniste, iar in weekend turisti consumatori de design.

Preturile sunt cu 20% mai mari decat in Poiana Brasov (de la 120 de euro la 280 de euro pe noapte), cu exceptia perioadelor de reduceri, cand pot ajunge la nivelul celor din Poiana. Cea mai scumpa e camera a doua, un amestec elegant de baroc si modern, in galben, negru si gri.

Carol Parc Hotel

Carol Parc Hotel s-a deschis in noiembrie 2007, dupa trei ani de restaurare, care au insemnat implicarea expertilor, istoricilor, design-erilor si artizanilor cunoscuti in Italia, Germania si Austria.

Investitia in fostul palat Suter, "valorand peste 6 milioane de euro.A fost considerata cea mai ridicata de pe piata hoteliera din Romania, raportandu-se la numarul de camere de doar 19.

Nu exista o suma standard necesara pentru construirea unui boutique hotel. Daca este un adevarat hotel boutique se va cheltui o suma mai mare decat pentru un hotel de 5 stele.

In America de Nord, de unde provine si conceptul de "boutique hotel", astfel de hoteluri ofera mai mult decat servicii de lux de cinci stele, castigand prin intimitate si design, de unde si numarul redus de camere si posibilitatea de a servi mai indeaproape clientii.
La Carol Parc Hotel sunt un numar mare de angajati/camera din Romania: 50 de angajati la 19 camere, ca sa se asigure in totalitate confortul clientului,iar numarul mic de camere inseamna mai mult timp pentru recuperarea investitiei.

Design-ul, elementul care face diferenta


In Bucuresti, exista in prezent in jur de zece astfel de locatii, aparute in ultimii opt ani, printre care Parliament, Rembrandt, El Greco, Opera sau Venezia, imprumutand din elemente ale stilului clasic, baroc sau venetian.

Daca avem de-a face cu un design contemporan aceste hoteluri se numesc "design hotels", iar cele cu un design clasic/modern poarta denumirea de 'boutique hotels'.
Hotelurile boutique sunt, prin excelenta, sinonime cu design-ul opulent.

Este foarte important sa iti alegi directia de decorare inca de la inceput. Cand s-au inceput planurile si schitele pentru Hotel Carol Parc, piata de lux era in faza incipienta si erau foarte putini furnizori si arhitecti care se ocupau de designul sau importarea de materiale si mobilier de lux in stil clasic, mai ales pentru hoteluri.
Avand in vedere ca Hotelul Carol Parc este un fost palat restaurat pe ziduri

vechi, spatiile sunt diferite, au marimi diferite, tavanele sunt inalte si mansardate, iar fiecare spatiu in hotel cerea un design personalizat.
Amenajarea hotelului s-a realizat cu o firma de design din Italia, baile purtand semnatura Laura Biagotti, cosmeticele fiind asigurate de designeri ca Bogner sau Bvlgari. Materiale ca matasea sau lemnul, mochetele persane, dar si lampile Murano creeaza o lume aparte in peisajul citadin bucurestean.

Clientii corporate, motorul hotelurilor boutique

Ca si in cazul hotelurilor de patru si cinci stele din Capitala, hotelurile boutique isi gasesc un client fidel in turistul corporate, in proportie de 90% pentru Carol Parc Hotel, dar si turisti cu exigente deosebite.
Clientii sunt in primul rand top manageri si CEOs veniti in Romania in interes de afaceri, apoi VIP-urile, fie ele din domeniul artistic sau politic (Beyonce, Deep Purple). Printre cei care aleg sa stea la Carol Parc Hotel sunt si romani care isi petrec o zi sau un weekend special aici, pentru a experimenta seductia luxului din Carol Parc Hotel.
Gradul de ocupare al unui hotel boutique ajunge, in sezonul de varf, similar cu cel al hotelurilor de lux din Capitala, de 70-80%. Se considera improprie o comparatie intre un hotel exclusivist cu un numar mic de camere si marile unitati hoteliere de lux din tara cu sute de apartamente.
Se poate vorbi de un grad de ocupare in cadrul hotelurilor medii, cu preturi mici, dar nu si atunci cand este vorba de un hotel exclusivist.

Ritmul de ocupare este cel al industriei in general si anume perioadele septembrie-noiembrie si martie-iunie sunt cele mai active.
Carol Parc Hotel are doar 19 camere, printre care un Junior Suite si 3 apartamente, restaurantul Poem cu bucatarie internationala rafinata si un Piano Bar. Costul este mai mare in comparatie cu cel al camerelor standard de la alte hoteluri de lux. Daca insa comparam apartamentele, acestea au acelasi cost. Pretul La Carol Parc Hotel se justifica prin serviciile oferite.
Astfel, room-service-ul permanent, receptia (la care nu se formeaza niciodata cozi), serviciile de curatenie de doua ori pe zi, cartile de pe rafturile din camera si florile alese pe gustul viitorului client, cosmeticele de lux justifica pretul mai ridicat al unei nopti intr-un hotel boutique.

Preturile variaza, in cazul Carol Parc Hotel, de la 290 de euro o camera standard cu mic dejun continental inclus, la 1.500 de euro (900 de euro in weekend) pentru apartamentul regal Carol Parc Suite, cu doua dormitoare, doua bai de dimensiuni foarte mari si un living.

Camerele se remarca prin design-ul unic si imbinarea istoricului cu elementele tehnologiei moderne, ceea ce da un punct in plus unui astfel de hotel boutique.

Hotelurile boutique internationale

In anii 90, oaspetii stiau exact la ce sa se astepte cand se cazau la un hotel butic: design de ultima ora, personal minunat, camere mai putine decat in marile lanturi hoteliere si cele mai tari baruri si restaurante din oras, chiar in holul hotelului. Astazi, odata cu etichetarea francizelor si a "cutiilor" cu 200 de camere drept hoteluri "butic", se pare ca termenul nu inseamna nimic mai mult decat un truc de marketing.

Companii ca Starwood Hotels and Resorts, si Germain Group din Canada, aduc notiunea de stil maselor de oameni doritori, cu ajutorul lanturilor de hoteluri sic, dar ieftine, Aloft Hotels si Alt Hotels, dar asta nu face mult bine pentru imaginea exclusivista a adevaratelor hoteluri butic.    Termenul de ,Butic' este arhifolosit, iar rezultatul este ca devine confundat sau neinteles

Din nefericire, se pare ca termenul s-a transformat, si nu mai inseamna deosebit si independent, ci este mai mult un termen folosit pentru atragerea maselor.    In plus, multi clienti s-au saturat de conceptul de hotel butic din cauza impresarului de hotel Ian Schrager, care a deschis hotelul Morgan in New York, in 1984. De ce? Acele camere minimaliste s-au dovedit inghesuite si lipsite de confort, barurile foarte mediatizate au respins multi clienti, iar pregatirea personalului a lasat mult de dorit.    Din fericire, zvonurile despre decaderea hotelurilor butic sunt mult exagerate. Puteti gasi in continuare hoteluri care sunt destul de mici incat sa creeze sentimentul de intimitate, puteti gasi hoteluri construite intr-un stil generos si cazare confortabila si chiar luxoasa. De fapt, cateva au fost inaugurate chiar anul trecut, iar altele sunt inca in constructie.    Cel mai mare dintre acestea are 90 de camere, iar cel mai mic are doar 4. Stilurile variaza de la traditional la futurist, toate au un design distinct si ofera servicii impecabile.

Exista preconcepte carora hotelurile butic sunt prin definitie locatia unor baruri zgomotoase, dar adevarul este ca principala caracteristica a lor este serviciul impecabil oferit.

Calitatea serviciilor pentru Intercontinental Hotels Group, ca ideea ce sta la baza hotelurilor Thompson a fost aceea de a asocia serviciile de calitate superioara, ce se regasesc de obicei in cadrul marilor hoteluri de lux, cu un spatiu mult stilizat.

In ceea ce priveste design-ul, mediul inconjurator trbuie sa fie foarte placut, dar nu trebuie sa te pierzi si sa ajungi la supradesign, batator la ochi, artificial, ca ,de exemplu, un abajur rosu, supradimensional in holul hotelului, care devine neinteresant odata ce dispare uimirea privitorului.     

Daca ar trebui sa alegem cele mai bune astfel de hoteluri bazandu-ne pe design si numarul mic al camerelor, cu siguranta ne-am gandit la Portrait Suites in Rome, deschis anul trecut de Lungarno Hotels. Localizat in cadrul unui palazzo pe Via Condotti, cu o terasa pe acoperis, cu mobila de interior din lemn si marmura, dar si detalii mai exotice ca mese acoperite cu piei de porc mistret.

Un alt hotel la care ne-am gandit este Les Ottomans, in Stramtoarea Bosfor din Istanbul. Cele 12 camere opulente din cadrul acestui hotel poseda o interpretare salbatica a designului turcesc traditional. Ce inseamna asta? Oglinzi aurite, usi frantuzesti, covoare din Anatolia in hol si apartamente unice care imbina asternuturi tesute cu fir de aur, demne de orice pasa, cu televizoare cu ecran plat si principii de design de feng shui.

Hotelul Marques de Riscal, proiectat de Frank Gehry, a fost deschis in regiunea viticola Rioja din Spania anul trecut in septembrie. Daca va place sau il urati tine mai mult de ce parere aveti despre starhitecti in general, dar nu trebuie

sa uitati ca aveti ocazia rara sa va cazati intr-o opera de arta.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2386
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved