Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Importanta unui turism durabil in regiunea Retezat - Aspecte de ecoturism

Turism+ Font mai mare | - Font mai micImportanta unui turism durabil in regiunea Retezat

Turismul durabil poate avea o contributie substantiala la dezvoltarea regiunii Retezat, dar pentru a-si atinge total potentialul trebuie:

  1. sa profite cat se poate de bine de resursele montane unice care constituie atractia principala pentru dezvoltarea turismului, conservand procese ecologice esentiale si ajutand procesul de conservare a patrimoniului natural si a biodiversitatii din Parcul National.
  2. sa respecte autenticitatea socio-culturala a comunitatilor inconjuratoare, mai ales al celor care deservesc zona ca gazde si centre de servicii pentru parc. Trebuie sa conserve mostenirea culturala si valorile traditionale ale comunitatii si sa contribuie la cunoasterea inter-culturala si la promovarea tolerantei.
  3. sa faciliteze activitati economice viabile pe termen lung care sa aduca beneficii socio-economice egale tuturor actorilor, inclusiv locuri de munca stabile si oportunitati de a obtine venituri financiare si servicii sociale pentru comunitatile gazda si care sa contribuie la inlaturarea pragului de saracie.

Dezvoltarea unui turism durabil presupune implicarea informata a tuturor actorilor relevanti, o administratie implicata si o conducere politica puternica (mai ales la nivel judetean) care sa faciliteze consensul si participarea tuturor. Pentru a implementa un turism durabil in Retezat, Grupul PAN Parks si administratia parcului trebuie sa se imbarce intr-un efort continuu care va necesita un proces continuu de monitorizare a impactului pe care il au vizitatorii si care va presupune introducerea masurilor preventive si / sau corective adecvate ori de cate ori acest lucru este necesar. Turismul durabil ar trebui de asemenea sa mentina un grad ridicat al satisfactiei turistilor si sa asigure acestora o experienta graitoare in cadrul parcului. Ar trebui sa conduca la cresterea gradului de constientizare a acestora cu privire la aspectele legate de durabilitatea parcului si regiunii si sa promoveze turistilor si furnizorilor de servicii de turism practici turistice durabile. Turismul durabil in PNR si in zona inconjuratoare trebuie:  • Sa fie educativ si informativ. Vizitatorii parcului sunt mai ales interesati sa descopere si sa invete lucruri despre parc si despre regiunea inconjuratoare. Majoritatea vor de asemenea sa invete pe parcursul experientei lor turistice si cum pot ajuta la conservarea caracteristicilor acestora. Localnicii pot de asemenea sa invete mai multe despre valoarea resurselor pe care le-au luat de bune.
  • Sprijinirea valorilor regiunii. Turistii internationali care vin in regiune si in parc sunt mai ales interesati sa sprijine valorile si resursele locale. Prin urmare, acestia cauta afacerile care evidentiaza caracterul local al arhitecturii, bucatariei, patrimoniului, esteticii si ecologiei. La randul lor veniturile din turism conduc la cresterea valorii percepute la nivel local a valorilor respective.
  • Beneficii pentru localnici. Tour-operatorii, mai ales cei din Romania, ar trebui sa incerce sa angajeze si sa instruiasca localnici, sa achizitioneze bunuri locale si sa foloseasca serviciile locale.
  • Conservarea resurselor. Turistii care sunt preocupati de respectarea factorilor de mediu prefera sa sprijine afacerile care diminueaza poluarea, deseurile, consumul de energie, consumul de apa, materiale chimice si toxice si care ofera spatii de cazare care respecta mediul inconjurator.
  • Preocupare pentru conditiile locale. Actorii principali anticipeaza presiunile impuse de dezvoltare si aplica limite si tehnici de management care sa previna schimbarile care nu sunt necesare in situatia actuala. Afacerile locale si externe coopereaza pentru a sustine habitatele naturale, siturile de patrimoniu, atractia vizuala si cultura locala.
  • Calitatea mai importanta decat cantitatea. Comunitatile masoara succesul din turism nu doar prin numarul de vizitatori, ci si prin durata sederii, sumele de bani cheltuiti si calitatea experientei turistice.
  • Furnizarea unei experiente turistice de calitate. Turistii multumiti si fericiti duc experientele cu ei acasa si isi trimit prietenii si rudele sa experimenteze aceleasi lucruri - ceea ce va asigura un flux continuu de afaceri in regiunea Retezat.

Aspecte de ecoturism

Interesul Parcului Retezat in a dezvolta activitati turistice are stranse legaturi cu ecoturismul. Ecoturismul ofera turism natural durabil si responsabil care se ghideaza dupa reguli etice si practici specifice: respect fata de valorile naturale (calatorii responsabile prin natura), sprijin in conservarea pe termen lung a naturii (un flux de venituri care sa ajute la conservarea biodiversitatii si culturii) si contributii la imbunatatirea bunastarii comunitatii locale (prin participarea la activitatile turistice).

Activitatile ecoturistice sunt dezvoltate si promovate la nivel national de Asociatia de Ecoturism din Romania (AER) care a elaborat un program extins care vizeaza diferite zone din Romania. Printre zonele vizate se numara regiunea Retezat, Parcul National Caliman, Parcul National Apuseni si Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

AER a implementat in 2006 Sistemul de Certificare pentru Ecoturism. Sistemul a fost elaborat pe baza celor mai bune practici de la nivel international cum ar fi: Programul de Acreditare Natura si Ecoturism (Australian Ecotourism Association) si Nature's Best (Swedish Ecotourism Association). Modelul adoptat a fost schimbat in conformitate cu contextul romanesc printr-un proces intens de consultari cu reprezentantii sectorului privat (de exemplu tour-operatorii, proprietarii de pensiuni), cu organizatii de conservare a naturii (de exemplu World Wide Fund for Nature - WWF), administratia parcului national sau a fiecarui parc individual, Autoritatea Nationala pentru Turism, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. Personalul angajat in Parcul National Retezat a fost implicat in proces inca din faza sa initiala.

Autoritatea Nationala pentru Turism s-a aratat a fi interesata de domeniul ecoturismului si a demarat un proces de dezvoltare a Strategiei Nationale de Ecoturism. Autoritatea Nationala pentru Turism este in mod special interesata de promovarea activitatilor ecoturistice.

Dezvoltarea industriei ecoturistice la nivel international se constituie intr-un important si potential factor pozitiv pentru parc si comunitatile acestuia. Din ce in ce mai multe persoane aleg destinatiile ecoturistice, cauta sa se implice in activitatile de conservare a naturii si promoveaza si apreciaza culturile traditionale si stilurile de viata.

Zona de actiune


Figura 6: Harta Regiunea PAN ParksPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1918
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved