Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


MARKETINGUL SERVICIILOR TURISTICE RURALE

Turism+ Font mai mare | - Font mai micMARKETINGUL SERVICIILOR TURISTICE RURALE

1. Particularitati ale pietei destinate turismului in spatiul rural

In domeniul turismului rural se poate distinge o piata a serviciilor turistice propriu-zise si o piata a marfurilor. Aceste piete se afla de regula in raport de complementaritate, putandu-se gasi insa si in stare de concurenta sau indiferenta.Serviciile turistice rurale sunt necorporale, unice si nu pot fi pastrate sau inmagazinate. Pe langa faptul ca turistul trebuie sa se deplaseze pentru a le consuma, acestea trebuie, in unele cazuri, platite in avans.

Piata marfurilor este caracterizata de: marimea si evolutia pietei, segmentul de piata, produsele pietei, nevoile, preturile, clientii si distribuitorii, comunicarea etc.

In cadrul particularitatilor pietelor turistice rurale avem de a face cu competitia care atrage dupa sine strategii si scopuri bine definite.

Din punct de vedere al strategiei de penetrare pe piata exista doua tipuri principale:

1. vanzarea de servicii pe scara mare care genereaza costuri mici la o cifra de afaceri mare, sumele incasate in cadrul acestui tip de vanzare fiind foarte mare

2. vanzarea serviciilor diferentiate, caz in care se insista asupra calitatilor produsului oferit, care il diferentiaza de altele de acelasi fel. Aceste particularitati pot consta in: servicii de garantie, servicii particulare, produse si servicii speciale etc. In general piata pentru acest tip de vanzari este mica si se rasfrange asupra caracteristicilor particulare de servicii oferite.

2. Variabilele marketingului turistic rural

Variabilele care se iau in considerare atunci cand se discuta despre o strategie de marketing sunt: produsul, pretul , promovarea si plasarea (distributia) - "4P".

Produsul - in functie de produsul sau serviciile oferite si de calitatea acestora, piata le va accepta sau le va respinge. Produsul sau serviciul turistic rural va fi evaluat in functie de:

- nivelul facilitatilor, curatenia si ordinea in spatiul de cazare

- atitudinea angajatilor

- varietatea serviciilor oferite (gama de servicii si modul de selectare a lor, diferentierea acestora in raport cu gusturile consumatorului si celelalte facilitati - acces la sali de sedinta, sali pentru banchete, posibilitatea servirii unor dineuri de afaceri, mese traditionale, servicii de ingrijire a copiilor in lipsa parintilor etc).

Pretul - acesta poate fi interpretat ca fiind valoarea in bani a serviciilor primite, constituindu-se in unul din principalii factori in functie de care turistul decide pentru un produs sau altul. Pretul este un mijloc flexibil de influentare a cererii si atingere a scopurilor intreprinderii.

La fixarea pretului este obligatorie luarea in considerare pe de o parte a costurilor, iar pe de alta parte a beneficiilor. Totodata in stabilirea pretului un rol important il joaca compararea acestuia cu pretul pietei si cu preturile practicate de concurenta.

Flexibilitatea preturilor si stabilirea acestora in functie de piata si de conditiile acestuia este o metoda care contribuie la diversificarea produselor. Stabilirea preturilor se face in functie de sezon, pretul serviciilor turistice putand fi diferit in functie de momentul in care se ofera aceste servicii. Asadar stabilirea preturilor se face in functie de: serviciile oferite, volumul serviciilor, (putandu-se practica rabaturi comerciale pentru un numar mai mare de persoane sau pentru servicii cumparate pe o perioada mai lunga); serviciile contractate (stabilirea unor preturi mai mici pentru contractarea de servicii complete - pensiune completa), frecventa cu care clientul revine in acelasi loc.

Dimensionare si potentarea acestor factori de influenta se constituie in preturile practicate de unitatea agroturistica. Scopurile politicii preturilor in aceste unitati sunt:

- atragerea unui numar cat mai mare de clienti,

- pastrarea unei stabilitati relative a fluxului de turisti in sezon si in afara sezonului,

- incurajarea turistilor sa pretinda servicii cat mai complete.

In acest context trebuie luate in considerare urmatoarele:

- mentinerea sub control a costurilor,

- estimarea unei cifre de vanzari a unui profit si stabilirea strategiei intreprinderii in functie de scopurile propuse,

- asigurarea flexibilitatii in stabilirea si modificarea preturilor,

- mentinerea preturilor la un nivel optim ca mijloc de pastrare a imaginii serviciilor oferite.

Promovarea

In promovare sunt incluse mijloacele publicitatii comerciale al caror scop este prezentarea serviciilor turistice rurale oferite catre piata potentiala. Trebuie sa se faca o distinctie intre relatiile cu publicul impreuna cu publicitatea in domeniul imaginii companiei si publicitatea aferenta vanzarii directe.

Promovarea depinde de strategia adoptata de unitati si de scopurile si obiectivele propuse.

Publicitatea este un instrument de comunicare utilizat pentru a transmite mesajul unitatii catre cei interesati sau catre receptorii potentiali.

Sustinerea sau promovarea unor fundatii, donatiile, practicile usilor deschise etc. sunt instrumente care apartin domeniului imaginii publice. In acest caz scopul nu este promovarea vanzarilor ci intrarea in constiinta publica.

In cazul turismului rural firmele de relatii publice au ca scop prezentarea produselor turistice rurale si influenta opiniei publice locale cu privire la acceptarea acestei activitati in localitatea respectiva.

Reclama pentru imaginea pensiunii turistice rurale

Scopul unei astfel de imagini este de a obtine o recunoastere, de a forma in cadrul opiniei publice o eticheta a unui serviciu oferit (o vacanta linistita si naturala in cadrul unei familii taranesti), de a fixa numele si a imaginea companiei in constiinta unui grup de consumatori. In acest scop se utilizeaza serviciile mass-media (TV, radio, presa).

In ceea ce priveste turismul rural reclama necesita o tehnica diferita aferenta cererii specifice pentru o anumita destinatie, pentru o regiune, o arie sau un produs special. In acest caz publicitatea este insotita de imagini bazate pe anumite trasaturi specifice care indica produsul si anume: imaginea firmei, a zonei inconjuratoare, a principalelor obiective din zona, sigla si deviza.

Reclama pentru vanzare

Are se adreseaza unui public concret utilizand in principal aceleasi mijloace de comunicare, avand ca obiect specific un anumit produs sau serviciu, cunoscut sub o anumita denumire, care se adreseaza unui anumit segment individual de clienti. Promovarea poate include mai multe tipuri de produse sau servicii care difera din punct de vedere al prezentarii.

Plasarea sau distributia

Este reprezentata de procesul prin intermediul caruia serviciul sau produsul ajunge pe piata. Plasarea sau distributia poate fi:

1. distributia directa, in care unitatea ofera produsul direct pe piata, existand doua planuri diferite de desfacere:

- planul interior in care se profita de avantajul desfacerilor importante catre clientii existenti(fideli)

- planul exterior in care se apeleaza la publicitate (gratuita sau platita) si la materiale de propaganda cum ar fi: brosuri, pliante, poster, vederi, afise, materiale difuzate prin posta, casete, CD - uri, telefon, participare la dialoguri si alte evenimente de promovare a turismului.

2. distributia indirecta care se efectueaza prin intermediarii profesionisti. Aceasta distributie poate fi realizata in doua moduri:

a) prin agentiile de turism care achizitioneaza o parte din spatiul de cazare al unitatilor si eventual mijloacele de transport ale acestuia la un anumit pret stabilit de comun acord si le lanseaza pe piata prin contra unui comision. Pentru publicitate agentiile de turism pot intocmi pagini Web pe Internet incluzand si diferite trasee turistice. Un asemenea traseu turistic include mai multe oferte profitand de posibilitatile de prezentare ale acestui mijloc modern de comunicare. Tot astfel se poate forma un sistem de vanzare computerizat si un sistem rapid de rezervare.

b) prin detailisti sau distribuitori care pun pe piata produsele pregatite de unitatile aferente. In anumite cazuri, acestia elaboreaza produse proprii.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1283
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved