Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


OBTINEREA BREVETULUI DE TURISM

Turism+ Font mai mare | - Font mai micOBTINEREA BREVETULUI DE TURISMArgument

Turismul este considerat ca fiind unul dintre cele mai dinamice sectoare de activitate,fiind declarat "industria cea mai profitabila a sfarsitului de secol xx". Turismul este foarte important in dezvoltarea fiecarui stat aducand turisti din toate zonele existente crescand astfel veniturile si populatia.Turismul contribuie la : antrenarea cererii in sfera productiei; diversificarea industriei locale; diminuarea dezechilibrelor in anumite zone; scaderea ratei somajului ; echilibrarea balantei de plati externe; refacerea capacitati fizice si pshice a oamenilor , cu consecinte pozitive asupra productivitatii muncii; ridicarea nivelului de cultura si civilizatie al oamenilor ;

mentinerea pacii.

Istoria aparitiei agentiilor de turism este legata de aparitia cailor ferate.In 1848, Thomas Cook a fondat prima agentie de turism. Ideea sa a pornit de la organizarea,la 5 iulie 1841, a unui prim tur cu trenul , intre Leicester si Loughbrough, pentru o intrunire, la pretul de un siling de persoana. Turul a fost facut pentru 570 de persoane. In ziua de azi turisti pot alege mai multe mijloace de transport la destinatia aleasa.(Companii aeriene , de transport rutier , naval , feroviar s.a) le stau la dispozitie turistilor .

In lume exista circa 30.000 de agentii de turism licentiate sau recunoscute profesional , 70% in Europa , din care 6.973 in Marea Britanie, 6.271 in Germania 5.163 in Italia , iar in Romania peste 2.000 de agentii licentiate de catre Ministerul Transporturilor.

Este bine sa cunoastem notiunile de turism deoarece Romania traverseaza o perioada foarte buna datorita turismului. Turismul din Romania este in crestere si imaginea tarii noatre influentiaza in mod pozitiv op

inea publica din toata lumea.

Am ales tema " Obtinerea brevetului de turism " stiind ca este de viitor in turism si iti este asigurat un loc de munca in cadrul unei agenti de turism. Agentia de turism nu are voie sa si continue activitatea daca nici unul din acea firma nu poseda brevet de turism.

Licenta si brevetul de turism se elibereaza de cate ministerul de resort , in prezent Ministerul pentru IMM-uri , comert ,turism si profesii liberale , la cererea agentilor economici , respectiv a persoanelor fizice . Este bine sa cunostem ca nerespectarea conditilor si criteriilor in baza carora s-a eliberat licenta/brevetul este sanctionata cu suspendarea sau cu retragerea lor.

Partea teoretica ne arata in ce consta turismul si documentele necesare ca o firma de turism sa sa functioneze legal potrivit normelor date de minister,iar la partea practica studiul de caz al firmei " Bon Voyage".

1. ACTIVITATEA DE TURISM

1.1 Conceptul de turism

Aparitia si dezvoltarea turismului este o consecinta fireasca a progresului omului in domeniile economic, social si cultural, care a condus la cresterea nivelului sau de trai si de civilizatie, inclusiv a timpului disponibil.

In calatoria pe care o intreprinde, turistul cumpara o scrie de servicii si produse, care de cele mai multe ori difera de cele, pe care le consuma de obicei in viata cotidiana.

Un turist care pleaca in vacanta doreste sa fie cazat intr-o anumita unitate de cazare (hotel, motel, camping, club de vacanta, etc), sa ia masa intr-un restaurant ce ofera o ambianta deosebita, placuta, care prezinta un anumit specific (in ceea ce priveste cadrul natural, constructia sa, programul muzical, meniul, etc), sa se distreze intr-un local de noapte pana noaptea tarziu sau sa viziteze diferite atractii turistice.

Datorita dezvoltarii circulatiei turistice, in urma sporirii cererii pentru vacante spre diferite destinatii si pentru diferite forme de turism, in tarile primitoare de turisti au aparut unitati prestatoare de servicii, care constituie o adevarata industrie turistica. Aceste unitati pun la dispozitia turistilor servicii precum:

- transport intern si international;

- cazare si alimentatie;

- mijloace de distractie si agrement;

- programe turistice;

- asistenta si servicii de ghid;

- inchirieri de autoturisme;

tratamente balneare .

Aceste servicii sunt prestate de unitati specializate: intreprinderi de transport, societati hoteliere si de restauratie, firme de agrement, agentii de turism, sanatorii balneare. Unitatile specializate de turism dispun de mijloacele materiale, financiare si umane necesare desfasurarii activitatilor specifice.

In perioada 1960-1965, aceste unitati turistice au cunoscut o mare dezvoltare ca numar si diversificare, datorita transformarii cererii turistice intr-un fenomen de masa, turismul devenind o ramura distincta a economiei nationale din tarile cu turism avansat.

In aceste tari au aparut localitati si statiuni cu caracter exclusiv turistic, care ofcra servicii turistice iversificate si alte servicii comerciale ( magazine, banci, transport local, oficii postale etc.). Pentru activitatea de turism s-au infiintat si inmultit agentiile de voiaj operatoare de calatorii (touroperatoate) si agentiile de voiaj detailiste (revanzatoare), precum si asociatiile cu profil turistic. Pe langa unele agentii touroperatoarc s-au creat companii aeriene charter, firme detinatoare de autocare, formandu-se un grup de intreprinderi turistice, unite intr-un concern (TUI din Germania, Thomson din Anglia, Melia din Spania etc.). Aceste concerne au infiintat filiale in alte tari si fac investitii in statiuni turistice, fie direct, fie in cooperare.

In vederea reglementarii activitatii de turism, in principalele tari emitatoare si primitoare de turisti, s-au infiintat organisme oficiale de turism guvernamentale si neguvernamentale, care au drept obiectiv elaborarea de norme pentru agentiile de voiaj si organizatiile care desfasoara activitate turistica directa. Aceste reglementari se refera la regimul de vize, cel vamal si valutar pentru sosirile si plecarile de turisti, clasificarea structurilor turistice de primire, acordarea licentei si brevetului pentru functionarea unitatilor de turism etc.

Dezvoltarea rapida a activitatii de turism, ca volum si extindere geografica, a impus-o ca o componenta distincta a diviziunii sociale a muncii, ca ramura a economiei, in care se foloseste o parte insemnata a fortei de munca ( pe glob la fiecare 15 salariati, unul lucreaza in turism, iar in Spania in turism activeaza circa 10% din populatia activa).Turismul este una din cele mai dinamice industrii de pe glob, devansand ca volum al exporturilor, industriile de automobile, chimica si petrolului. Aparitia turismului ca ramura economica este demonstrata si de ponderea de circa 3-5 % in P.I.B.( produsul intern brut) mondial, peste acest nivel

situandu-se Spania, Elvetia, Franta, Italia si SUA.

Dezvoltarea turismului a condus, pe langa aparitia unor servicii turistice si auxiliare, la adancirea specializarii fortei de munca, respectiv la noi profesii: agent si ghid, agent de turism touroperator, agent ticketing, director de agentie detailista si director de agentie touroperatoare etc.

1.2 Agentiile de turism

Activitatile turistice se realizeaza de catre diversi agenti economici care pot fi persoane juridice, societati comerciale cu capital de stat, privat, mixt, societati familiale sau persoane fizice.

Serviciile de cazare, masa, agrement, tratament balnear si de transport se asigura de catre detinatorii de structuri turistice de primire si mijloace de transport.

Principalele reglementari privind activitatea agentiilor de turism din Romania sunt prevazute in Legea nr. 631 din 16 noiembrie 2001 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului 17/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice si Ordinul Ministrului Turismului nr.170 din 3 aprilie 2001 pentru aprobarea Normelor metodologice privind criteriile si metodologia pentru eliberarea licentelor si brevetelor de turism, emis in baza Hotararii Guvernului nr. 238/2001 privind conditiile de acordare a licentei si brevetului de turism.

Aceste acte normative au ca obiect armonizarea legislatiei cu a statelor membre ale Uniunii Europene privind pachetele de servicii turistice vandute sau oferite spre vanzare pe teritoriul Romaniei, indiferent de locul de realizare al acestora.

Consumator - este orice persoana care cumpara sau se angajeaza sa cumpere pachetul de servicii turistice - contractat principal sau orice persoana in numele careia contractantul principal se angajeaza sa cumpere pachetul de servicii turistice - alti beneficiari - sau orice persoana in favoarea careia contractantul principal sau alti beneficiari cedeaza pachetul de servicii turistice - cesionarul.

Turistul este persoana definita ca beneficiar sau care a cumparat pachetul de servicii

turistice ori componente ale acestuia de la agentia de turism.

Agentul economic din turism reprezinta societatea comerciala sau persoana fizica autorizata, care presteaza sau comercializeaza servicii turistice.

Biletele de turism pot fi: bilet de odihna, bilet de tratament, de odihna si cura balneara, bilet de excursie, voucher si alte documente utilizate pe plan international, cu denumirile lor specifice.

Pachetul de servicii turistice reprezinta combinatia prestabilita a cel putin doua dintre urmatoarele trei grupe de servicii, cu conditia ca durata neintrerupta a acestora sa depaseasca 24 de ore sau sa cuprinda o innoptare, si anume:

transport;

cazare;

alte servicii, tara legatura cu transportul sau cazarea sau care nu sunt accesorii ale acestora si care reprezinta o parte semnificativa a pachetului de servicii turistice, cum ar fi: alimentatie, tratament balnear, agrement si altele.

Contractul de comercializare a pachetului de servicii turistice reprezinta acordul de vointa dintre agentia de turism si turist, care are ca obiect cumpararea unui pachet de servicii turistice de catre turist si eliberarea documentelor de plata si a documentelor de calatorie de catre agentia de turism.

Comercializarea pachetelor de servicii turistice trebuie sa se faca cu respectarea urmatoarelor reguli:

informatiile oferite turistilor cu privire la pachetul de servicii vor fi clare, precise, fara sa permita interpretari echivoce;

vanzarea pachetului de servicii turistice se va face pe baza contractului incheiat cu turistul, pe care, in anumite conditii, turistul il poate transfera unei terte persoane sau il poate rezilia;

turistii vor fi despagubiti pentru daune provenind din neasigurarea integrala sau din asigurarea la o calitate inferioara a pachetului de servicii turistice cumparat;

agentul economic care comercializeaza servicii turistice si/sau componente ale acestora

prin agentii de turism va trebui sa prezinte garantii financiare, care sa asigure repatrierea turistilor si/sau rambursarea sumelor platite, in caz de insolvabilitate sau de faliment. Garantia financiara va fi dovedita prin scrisoare de garantie bancara sau prin angajament de plata al unei asociatii profesionale abilitate in acest scop de catre Ministerul Turismului. Aceste documente vor fi emise in favoarea Ministerului Turismului. Sistemul de garantii prin scrisoare bancara sau angajament de plata in favoarea Ministerului Turismului este inlocuit cu sistemul politelor de asigurare in favoarea turistului, emise de societati de asigurare.

Contractul ia nastere in momentul in care turistul primeste confirmarea scrisa a rezervarii, ce se transmite de organizatorul. detailistul calatoriei turistice, care actioneaza in numele organizatorului, in cel mult 60 de zile calendaristice de la data semnarii bonului de comanda.

Intermediarul privilegiat intre prestatori si turisti, efectuand servicii specifice turismului este agentia de turism.

Agentia de turism este o unitate specializata care organizeaza, ofera si vinde pachete de servicii turistice sau componente ale acestora.

1.3 Tipuri de agentii de turism

Ø agentie de turism touroperatoare, avand ca obiect de activitate organizarea si vanzarea pe cont propriu a pachetelor de servicii turistice sau componentelor acestora, direct au prin intermediari;

Ø agentie de turism detailista, care vinde sau ofera spre vanzare, in contul unei agentii de turism touroperatoare, pachete de servicii turistice sau componente ale acestora contractate cu aceasta.

Daca o agentie de turism actioneaza in calitate de intermediar pentru o agentie de turism touroperatoare are nu este stabilita in Romania, aceasta este considerata ca organizator de calatorii turistice in raporturile cu turistul.

Filiala agentiei de turism constituie un punct de lucru al societatii comerciale, titular al licentei de turism, situat in afara sediului agentiei, in care se desfasoara activitati specifice

agentiei de turism.

Orice informatii privind pachetul de servicii turistice, pretul acestuia si toate celelalte conditii aplicabile contractului, comunicate de organizator sau de detailist consumatorului, trebuie sa contina indicatii corecte si clare, care sa nu permita interpretari echivoce ale acestora.

Agentia de turism are obligatia sa furnizeze turistilor, in scris, in vederea incheierii contractului, informatii referitoare la:

- localitatea de destinatie;

- ruta de parcurs;

- mijlocul/mijloacele de transport utilizat/utilizate, caracteristicile si categoria acestuia/acestora;

- tipul unitatilor de cazare, adresele si categoriile de clasificare ale acestora;

- serviciile de masa oferite si categoria de clasificare a unitatilor

de alimentatie;

- durata programului, cu indicarea datei sosirii si a plecarii;

informatii generale privind regimul pasapoartelor si al vizelor, precum si al asigurarilor de sanatate necesare pentru calatorie si sejur;

- cuantumul avansului, daca este cazul, precum si termenul pentru achitarea restului de plata;

numarul minim de persoane necesar pentru realizarea programului si termenul limita pentru informarea turistului, in caz de anulare a calatoriei turistice;

- posibilitati de incheiere a unor asigurari facultative pentru asistenta in caz de boala, accidente si altele asemenea;

- durata pentru care opereaza oferta turistica.

Informatiile continute in materialele publicitare turistice angajeaza organizatorul sau detailistul de calatorii turistice, in afara cazului in care:

eventualele schimbari in aceste informatii au fost comunicate in mod clar turistului inaintea incheierii contractului;

modificarile au fost efectuate, cu acordul partilor contractante, ulterior incheierii contractului.

Organizatorul si/sau detailistul trebuie sa comunice turistului, in scris sau prin orice alta

forma corespunzatoare, inaintea incheierii contractului, informatiile de ordin general privind regimul pasapoartelor si al vizelor si formalitatile de sanatate necesare pentru calatorie si sedere.

Organizatorul si/sau detailistul trebuie sa furnizeze in scris turistului, intr-un termen stabilit prin contract, inainte de data plecarii, urmatoarele informatii:

- orarele, locurile escalelor si legaturile, precum si, dupa caz, locul ce urmeaza sa fie ocupat de turist in fiecare dintre mijloacele de transport incluse in contract;

denumirea, sediul/adresa, numarul de telefon si de fax ale reprezentantei locale a organizatorului si/sau a detailistului ori, in lipsa acesteia, cele ale autoritatilor locale care pot ajuta turistul in caz de nevoie; in cazul in care aceste reprezentante sau autoritati locale nu exista, turistul trebuie sa dispuna de un numar de apel de urgenta sau de orice alta informatie care sa ii peituii.i contactarea organizatorului si/sau a detailistului;

- pentru calatoriile si sederile minorilor, informatii care sa permita stabilirea unui contact direct cu copilul sau cu responsabilul de la locul sederii copilului;

- posibilitatea semnarii unui contract de asigurare facultativa, care sa acopere taxele de transfer al turistului, sau a unui contract de asistenta, care sa acopere taxele de repatriere in caz de accidentare sau de boala.

Agentia de turism touroperatoare sau detailista este obligata sa furnizeze turistului un bon de comanda numai in cazul solicitarii por pachete de servicii turistice care nu fac parte din oferta agentiei de turism.

In cazul in care continutul bonului de comanda difera de continutul confirmarii calatoriei turistice sau daca aceasta confirmare nu s-a facut in termenul de 60 de zile calendaristice de la data semnarii bonului de comanda, turistul poate considera ca voiajul nu a fost rezervat si are dreptul la rambursarea imediata a tuturor sumelor deja platite.

Bonul de comanda cuprinde urmatoarele elemente:

- destinatia/destinatiile calatoriei turistice, durata si datele de sosire si de plecare;

- mijlocul/mijloacele de transport si categoria acestuia/acestora;

- tipul si categoria structurilor de primire;

- serviciile de masa (pensiune completa/demipensiune/mic dejun);

- programul turistic solicitat;

- numarul de persoane pentru care se comanda pachetul de servicii turistice, numarul de copii, varsta si actele de identificare a acestora;

alte solicitari speciale.

Contractul cuprinde cel putin urmatoarele clauze:

destinatia/destinatiile calatoriei turistice si, in cazul perioadelor

de sejur, durata si datele de sosire si de plecare;

mijlocul/mijloacele de transport utilizat/utilizate, caracteristicile si categoriile de clasificare a acestuia/acestora, datele, orele si locurile de plecare/sosire, la ducere si la intoarcere;

- in cazul in care pachetul de servicii turistice include si cazarea adresa si categoria de clasificare ale structurilor de primire turistice, in conformitate cu reglementarile tarilor de primire;

serviciile de masa furnizate: pensiune completa, demipensiune, mic dejun;

daca realizarea pachetului de servicii turistice necesita un numar minim de persoane, data limita de informare a turistului privind anularea calatoriei turistice comandate;

ruta;

- vizitele, excursiile sau alte servicii care sunt incluse in pretul total convenit al pachetului de servicii turistice;

- denumirea si sediul/adresa agentiei/agentiilor de turism organizatoare si, dupa caz, ale agentiei de turism detailiste si ale societatii de asigurari;

pretul pachetului de servicii, cu indicarea cazurilor in care acesta poate fi modificat, si tarifele pentru anumite servicii: taxe de aterizare, imbarcare/debarcare in porturi si pe aeroporturi, taxe de turist, daca acestea nu sunt incluse in pretul pachetului de servicii turistice;

- termenele si modalitatea de plata;

solicitarile speciale ale turistului facute cunoscute agentiei de turism organizatoare sau celei detailiste in momentul efectuarii comenzii si acceptate de cele doua parti;

termenele in care turistul trebuie sa transmita o eventuala reclamatie pentru neexecutarea sau executarea necorespunzatoare a contractului de calatorie turistica;

conditiile de modificare si de reziliere a contractului;

obligatiile agentiei/agentiilor de turism in eazul anularii calatoriei, al inlocuirii sau al neasigurarii unor servicii;

posibilitatea de transfer al contractului de catre turist unei terte persoane si modul de realizare a acestuia;

- eventualele modificari pe care agentia de turism le poate aduce serviciilor cumparate;

- raspunderea agentiei si despagubirea turistului in cazul nerespectarii clauzelor contractuale.

In toate cazurile, agentia de turism are obligatia sa inmaneze turistului un exemplar din contract. Contractul poate fi prezentat si sub forma unui catalog, pliant sau alt inscris, daca turistul este informat despre aceasta si daca documentul contine informatiile prevazute.

In cazul in care turistul nu poate sa participe la calatoria turistica, acesta poate sa cesioneze contractul unei terte persoane care indeplineste toate conditiile prevazute in pachetul de servicii turistice contractat.

Cesionarea poate fi realizata numai cu anuntarea agentiei de turism semnatare a contractului. Turistul care cedeaza pachetul sau de servicii, precum si cesionarul sunt responsabili in mod solidar la plata pretului calatoriei si a eventualelor costuri suplimentare aparute cu ocazia acestei cedari.

Preturile stabilite in contract nu pot fi modificate, cu exceptia cazului in care contractul prevede in mod explicit acest lucru, atat in vederea majorarii, cat si a reducerii, precum si modul de calcul al acestora, si numai daca modificarea are loc ca urmare a variatiilor:

- costurilor de transport, inclusiv costul carburantului;

- redeventelor si taxelor aferente serviciilor de aterizare, debarcare/imbarcare in porturi si aeroporturi si a taxelor de turist;

- cursurilor de schimb valutar aferente pachetului de servicii turistice contractat.

Preturile stabilite in contract nu pot fi majorate, in nici un caz, in cursul celor 20 de zile calendaristice care preced data plecarii.

In cazul in care preturile stabilite in contract sunt majorate cu peste 10%, indiferent de motivele majorarii, turistul poate rezilia contractul fara nici o obligatie fata de agentia de turism, aceasta din urma avand obligatia de a rambursa imediat turistului toate sumele aferente calatoriei turistice platite de acesta, inclusiv comisionul.

In cazul in care agentia de turism este nevoita sa modifice una din prevederile esentiale ale contractului, aceasta are obligatia sa informeze turistul cu cel putin 15 zile inainte de data plecarii, iar acesta sa comunice agentiei de turism in termen de 5 zile de la primirea instiintarii hotararea sa de a opta fie pentru:

a)      rezilierea contractului fara plata de penalitati;

b)      acceptarea noilor conditii ale contractului.

Daca turistul reziliaza contractul conform prevederilor de mai sus sau agentia de turism anuleaza calatoria turistica inaintea datei de plecare, turistul are dreptul:

- sa accepte la acelasi pret un alt pachet de servicii turistice de calitate echivalenta sau superioara, propus de agentia de turism;

sa accepte un pachet de servicii de calitate inferioara, propus de agentia de turism, cu rambursarea imediata a diferentei de pret;

- sa i se ramburseze imediat toate sumele achitate in virtutea contractului.

Turistul poate sa rezilieze in orice moment, in totalitate sau in parte, contractul. In cazul in care turistul reziliaza contractul pentru un motiv care ii este imputabil, el va despagubi agentia de turism pentru prejudiciul creat acesteia ca urmare a rezilierii. Despagubirea se poate ridica la maximum pretul calatoriei turistice.

Turistul are dreptul sa solicite agentiei de turism si o despagubire pentru neindeplinirea prevederilor contractului initial, cu exceptia cazurilor in care:

- anularea s-a facut datorita nerealizarii numarului minim de persoane mentionat in contract, iar agentia de turism a informat turistul in scris, in termenul mentionat in contract, termen care nu poate fi mai mic de 15 zile calendaristice premergatoare datei plecarii;

- anularea s-a datorat unui caz de forta majora, prin acesta intelegandu-se circumstante anormale si imprevizibile, independente de vointa celui care le invoca, si ale caror consecinte nu au putut fi evitate in ciuda oricaror eforturi depuse, in aceasta nefiind incluse suprarezervarile; anularea s-a facut din vina turistului.

In cazul in care, dupa inceperea calatoriei turistice, o parte importanta din serviciile prevazute in contract nu este realizata sau agentia de turism organizatoare constata ca nu Ie va putea realiza, aceasta este obligata:

- sa ofere turistului alternative corespunzatoare in vederea continuarii calatoriei turistice, fara majorarea pretului;

- sa restituie turistului sumele ce reprezinta diferenta dintre serviciile achitate si cele efectiv prestate in timpul calatoriei turistice;

- in cazul in care nu pot fi oferite turistului alternative corespunzatoare sau acesta nu le accepta din motive intemeiate, sa asigure fara costuri suplimentare transportul retur al turistului la locul de plecare ori in alt loc agreat de acesta si, dupa caz, despagubirea pentru serviciile neprestate.

Agentia de turism este raspunzatoare pentru buna executare a obligatiilor asumate prin contract, inclusiv in situatia in care aceste obligatii trebuiau indeplinite de catre o alta agentie de turism sau de catre alti prestatori de servicii, cu exceptia urmatoarelor cazuri:

- cand neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a obligatiilor asumate prin contract se datoreaza turistului;

- cand neindeplinirea obligatiilor se datoreaza unor cauze de forta majora.

Pentru daunele materiale cauzate de nerespectarea de catre agentia de turism organizatoare a serviciilor cuprinse in contract, responsabilitatea acesteia privind despagubirea turistului nu poate depasi de doua ori pretul pachetului de servicii turistice inscris in contract.

Agentia de turism organizatoare si/sau detailista nu pot exclude sau nu pot limita responsabilitatea lor pentru prejudiciu] cauzat de moartea sau de ranirea turistului ca urmare a actiunilor ori a neglijentei lor.

Deficientele constatate de catre turist la fata locului, cu privire la realizarea pachetului de servicii contractat, vor fi sesizate prompt, in scris, atat prestatorului de servicii, cat si agentiei de turism de la care turistul a cumparat pachetul de servicii turistice.

Aceasta obligatie a turistului trebuie mentionata clar si explicit in contract.

In cazul unor reclamatii ale turistului cu privire la realizarea serviciilor turistice contractate, agentia de turism organizatoare, agentia de turism detailista, precum si prestatorii de servicii vor actiona imediat pentru solutionarea reclamatiilor si vor face proba forturilor depuse de ei in acest scop.

Agentia de turism parte contractanta trebuie sa dovedeasca cu garantii acoperitoare sau prin polite de asigurare ca poate asigura, in caz de insolvabilitate sau de faliment, rambursarea sumelor achitate de turist, precum si a celor necesare in vederea repatrierii acestuia. Sistemul prin polite de asigurare se aplica incepand cu data de 1 octombrie 2000 pentru agentiile de turism nou-infiintate, iar pentru celelalte agentii de turism, esalonat, pe masura expirarii termenului de valabilitate a scrisorilor de garantie bancara sau a angajamentelor de plata in favoarea Ministerului Turismului.

2. Brevetul de turism

Brevetul de turism este documentul prin care se atesta capacitatea profesionala in domeniul turismului a persoanelor fizice / care asigura conducerea agentiilor de turism sau a structurilor de primire turistice.

Persoana care asigura conducerea operativa a unei agentii de turism, a unei filiale a acesteia din alta localitate sau a unei structuri de primire turistica va detine brevet de turism, prin care se atesta pregatirea profesionala in domeniul turismului.

Licentele si brevetele de turism se elibereaza de Ministerul Turismului, la cererea agentului economic si, respectiv, a persoanelor fizice care solicita obtinerea brevetului de turism.

In termen de maximum 30 de zile de la data inregistrarii cererii agentului economic, respectiv a persoanei fizice, Ministerul Turismului, cu consultarea asociatiilor profesionale din domeniul turismului, va efectua verificarile necesare si va elibera licenta si, respectiv, brevetul de turism.

In situatia in care nu sunt indeplinite criteriile pentru emiterea licentei si, respectiv, a brevetului de turism, Ministerul Turismului va comunica solicitantilor, in termenul prevazut mai sus, motivul pentru care acestea nu pot fi eliberate.

Licenta si brevetul de turism sunt netransmisibile si se afiseaza in copie autentificata la loc vizibil in incinta agentiei de turism si a filialelor acesteia, pentru a da posibilitatea turistilor sa cunoasca daca agentia in cauza functioneaza legal.

Conducerea operativa a agentiei de turism, a filialei acesteia din alte localitati, a hotelului, a motelului, a campingului (cu o capacitate de peste 100 de locuri de cazare), a satului de vacanta, a cabanei si a unitatii de alimentatie pentru turism de categoria 1 si 'Lux', cu o capacitate mai mare de 50 de locuri la mese, se asigura de persoane care detin brevet de turism.

In functie de nivelul si de pregatirea profesionala, precum si de indeplinirea criteriilor minime prevazute in normele metodologice se elibereaza brevet de turism pentru urmatoarele functii:

Ø manager in activitatea de turism;

Ø director de agentie de turism touroperatoare;

Ø director de agentie de turism detailista;

Ø director de hotel;

Ø director de restaurant;

Ø cabanier.

Posesorul brevetului de turism poate ocupa si alte functii decat cele inscrise pe acesta, astfel:

- managerul in activitatea de turism poate ocupa oricare dintre functiile prevazute mai sus;

- directorul de agentie de turism touroperatoare poate ocupa fie y functia inscrisa in brevet, fie functia de director de agentie de turism detailista;

directorul de hotel poate asigura fie functia inscrisa in brevet, fie conducerea operativa a activitatilor unui alt tip de unitate de cazare.

In vederea obtinerii brevetului de turism persoana in cauza trebuie sa prezinte urmatoarea documentatie:

- cerere;

- dovada privind detinerea permisului de munca in Romania, in cazul cetatenilor straini;

curriculum vitae cu precizarea expresa a pregatirii profesionale si a experientei profesionale, precum si cu urmatoarea declaratie: 'Declar pe propria raspundere ca datele cuprinse in prezentul inscris sunt reale, iar in cazul in care se constata contrariul, sa imi fie anulat brevetul de turism';

- copie dupa actul de identitate;

- copii dupa actele care atesta pregatirea profesionala;

- copii dupa documentele de atestare a perioadei lucrate in turism;

- atestat de limba straina de circulatie internationala, cu exceptia cabanierului si a directorului agentiei de turism detailiste;

- atestat de limba romana pentru cetatenii straini;

certificat de cazier judiciar;

- dovada achitarii contravalorii prestatiei efectuate.

Documentatia intocmita se transmite reprezentantului teritorial al Ministerului Turismului - Directia Generala de Autorizare si Control, care va verifica si va solicita eventualele completari.

In situatia in care solicitantul nu indeplineste conditiile pentru eliberarea brevetului de turism, i se comunica in scris motivul. Termenul de eliberare sau de raspuns, dupa caz, este de 30 de zile de la data primirii si inregistrarii documentatiei complete.

Brevetul de turism se elibereaza pe o perioada nelimitata.

Brevetul de turism se retrage de Ministerul Turismului in una dintre urmatoarele situatii:

- cand nu mai sunt indeplinite criteriile care au stat la baza eliberarii acestuia;

cand, din motive imputabile titularului brevetului de turism, s-a anulat licenta de turism sau, respectiv, certificatul de clasificare a structurii de primire turistice pe care acesta o conduce.

2.1 Licenta de turism

Licenta de turism este documentul prin care se atesta capacitatea titularului de a comercializa servicii turistice in conditii de calitate si siguranta pentru turisti si posibilitatea de a infiinta o agentie de turism.

In scopul protectiei turistilor, oferirea, comercializarea si uzarea serviciilor si a pachetelor de servicii turistice pe teritoriul Romaniei pot fi realizate numai de catre agenti economici din turism, autorizati de Ministerul Turismului, posesori de licente de turism.

Tipuri de licenta de turism: de agentie touroperatoare si de agentie detailista.

Licenta de turism se elibereaza de catre Ministerul Turismului - Directia Generala de Autorizare si Control, la cererea agentilor economici.

Criteriile minime de acordare a licentei de turism sunt revazute in anexa nr. 1 la normele metodologice.

In vederea obtinerii licentei de turism agentul economic fi prezenta urmatoarele documente:

- cerere de eliberare a licentei de turism;

- certificat constatator de la oficiul registrului comertului din care sa rezulte urmatoarele informatii: obiectul de activitate al societatii, structura actionariatului, datele de identificare a societatii ce se inscriu in certificatul de inmatriculare si sediul punctului de lucru unde se infiinteaza agentia de turism;

- copie dupa brevetul de turism al persoanei care conduce agentia de turism;

- copie dupa contractul de munca al persoanei care detine brevetul de turism;

- dovada achitarii contravalorii prestatiei efectuate pentru eliberarea licentei.

Documentatia astfel intocmita se transmite reprezentantului zonal al Ministerului Turismului - Directia Generala de Autorizare si Control, care verifica documentatia primita, solicitand eventuale Completari. Termenul de solutionare a cererii este de 30 de zile si curge de la data inregistrarii documentatiei complete.

Eliberarea licentei se face dupa consultarea cu reprezentantii din teritoriu ai asociatiei profesionale de profil si verificarea la fata locului a indeplinirii criteriilor minime.

La schimbarea sediului agentiei de turism sau a titularului licentei agentul economic in cauza este obligat sa solicite eliberarea unei noi licente, intocmind in acest sens urmatoarea documentatie:

- cerere;

- certificat constatator de la oficiul registrului comertului privind noul sediu;

- licenta de turism eliberata anterior, in original;

- dovada achitarii contravalorii prestatiei efectuate.

Pentru inscrierea filialei unei agentii de turism se va intocmi urmatoarea documentatie:

- cerere;

- certificat constatator de la oficiul registrului comertului privind sediul filialei;

- licenta de turism a agentiei de turism, in copie;

- brevetul de turism si contractul de munca, in copie, al persoanei care conduce filiala din alta localitate decat agentia de turism sau copie de pe documentul de calificare ca agent de turism si contractul de munca al persoanei care conduce filiala din aceeasi localitate cu agentia de turism;

- dovada achitarii contravalorii prestatiei efectuate.

Pentru vizarea, din 3 in 3 ani a licentei pentru agentia de turism si filiala acesteia se va intocmi urmatoarea documentatie:

- cerere;

- licenta de turism, in original, pentru agentie si, respectiv, anexa licentei pentru filiala;

- brevetul de turism al persoanei care conduce agentia, in copie;

- contractul de munca al persoanei care detine brevetul de turism, in copie;

- dovada achitarii contravalorii prestatiei efectuate.

Pentru radierea agentiei de turism si, respectiv, a filialei acesteia se va prezenta urmatoarea documentatie:

cerere;

- licenta de turism si, respectiv anexa licentei de turism, in original.

Licenta de turism se suspenda pentru o perioada de pana la un an de catre Ministerul Turismului, in una dintre urmatoarele situatii:

- comercializarea pachetelor de servicii turistice se realizeaza, fara. respectarea reglementarilor legale in vigoare;

- neasigurarea de ghizi atestati pentru derularea in bune conditii a programelor turistice, conform reglementarilor in vigoare,

utilizarea de autocare neclasificate;

- asigurarea de servicii de cazare si alimentatie in structuri de primire turistice care nu detin certificate de clasificare;

functionarea agentiei de turism sau a filialei acesteia din alta localitate decat cea in care este situat sediul agentiei fara ca persoana care asigura conducerea sa detina brevet de turism;

- prestarea de servicii turistice prin filiale ale agentiei turistice care nu au obtinut licenta de turism.

Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiuni:

- desfasurarea de activitati turistice specifice agentiilor de turism de catre agenti economici cu licenta de turism suspendata, nevizata sau cu viza expirata;

- nerespectarea obiectului de activitate inscris in licenta de turism, corespunzator tipului de licenta de turism obtinut;

- desfasurarea de activitati turistice prin filiale care nu au obtinut licenta;

- desfasurarea de activitati turistice in alte sedii decat cele inscrise in licenta de turism;

- neasigurarea conducerii de catre persoane posesoare de brevet de turism a agentiilor si structurilor de primire turistice in conditiile stabilite potrivit normelor metodologice;

- nerespectarea conditiilor si criteriilor in baza carora s-a eliberat licenta de turism;

- neafisarea licentei de turism in conditiile prevazute de lege.

In cazul in care cu ocazia verificarilor efectuate in vederea vizarii licentei de turism se constata ca nu mai sunt indeplinite conditiile care au stat la baza acordarii acesteia, licenta se suspenda pana la remedierea deficientelor.

Licenta de turism este suspendata din oficiu pe perioada in care agentul economic nu are incheiata polita de asigurare pentru riscul de insolvabilitate sau faliment al agentiei.

Licenta de turism se retrage de catre Ministerul Turismului in urmatoarele situatii:

- cand se repeta una dintre situatiile prevazute in cazul suspendarii;

cand agentul economic comunica Ministerului Turismului, din proprie initiativa, renuntarea la desfasurarea activitatii de turism

- cand licenta de turism este transmisa in scopul utilizarii de catre alt agent economic care nu a obtinut licenta;

- cand agentul economic nu mai indeplineste criteriile care au stat la baza eliberarii licentei.

Ministerul Turismului va publica periodic lista cuprinzand licentele de turism suspendate sau retrase si, respectiv, lista cuprinzand brevetele de turism retrase. Publicarea se va face cel putin intr-un cotidian central si intr-unui local din judetul in care sunt situate agentiile de turism in cauza.

Neacordarea sau retragerea licentei sau brevetului de turism, precum si neavizarea sau suspendarea licentei de turism pot fi atacate la instanta de contencios administrativ in conditiile legii.

In situatia in care, la verificarea efectuata de reprezentantii Ministerului Turismului - Directia Generala de Autorizare si Control se constata ca agentia de turism nu mai functioneaza ia sediul inscris in licenta de turism, aceasta se retrage din oficiu, in termen de 15 zile cu notificarea agentului economic, titular al licentei in cauza, prin scrisoare recomandata.

Bibliografie

Constantin Sasu, Marketingul International , Editura Economica ,Timisoara

Gabriela Stanciulescu ,Managementul operatiunilor de turism , CD PRESS, Bucuresti

Nicolae Lupu, Hotelul Economie si management, Editura CorintPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1533
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved