Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


RUSIA- CULTURA SI CIVILIZATIE

Turism+ Font mai mare | - Font mai micRUSIA- CULTURA SI CIVILIZATIE

Rusia cu o suprafata de 17 075 400 kmp. si populata de 146 000 000 locuitori poate fi asociata dimensiunea de 'nemarginire', din punct de vedere geografic si demografic si reuneste elemente culturale care creaza specificul national. Rusia a reprezentat pentru turistul strain o atractie permanenta, acesta vine in contact, in acest spatiu geografic-considerat adesea fabulos -cu un conplex de elemente vechi slave si orientale devenite simboluri ale unui popor macinat de contradictii in care se imbina cele mai neasteptate trairi si reprezentari ale realitatii. Despre Rusia s-au spus, se spun si se vor spune inca multe lucruri este plina de semnificatii ascunse, cu incarcaturi simbolice in special in arta sau in cultura, elemente care sunt definitorii pentru "sufletul rus".Sankt Peterburg este cel mai nordic oras european care a fost pentru mai bine de trei secole centrul politic si cultural al Rusiei, este si in zilele noastre denumit frecvent 'Capitala Nordului'. Sankt - Petersburg, orasul de pe Neva, fondat in 1703 de tarul Petru I cel Mare, capitala imperiului Rus timp de peste 200 de ani, constituie a doua mare destinatie turistica din Rusia, dupa Moscova, gratie monumentelor istorice si de arta deosebite pe care le concentreaza. In istoria omenirii exista doar cateva orase care de la 'nasterea' lor au devenit centre mondiale si au determinat parametri culturali ai intregilor epoci. Constantinopol si Alexandria sunt cele mai bune exemple, acestora alaturandu-se si Sankt-Petersburg.

Unul dintre cele mai importante orase din Rusia prezinta un specific cu totul aparte. Este intrutotul iesit din tipare, surprinde prin 'c1aritatea stilului' prin aerul pe care il respira, prin structura sa si prin 'circuitele' sale interne. Acest oras, care provoaca necontenit uimire, inca de la nasterea sa artificiala, nu poate ii comparat in nici o privinta cu nici un alt oras de pe cuprinsul Rusiei. Are propriile sale reguli, propria istorie, mituri desprinse complet de mitologia slava si, nu in ultimul rand, un destin separat de cel al Rusiei.

Imaginea maiestoasa a orasului este datorata detaliilor variate arhitecturale: bulevarde lungi si drepte, spatii vaste, gradini si parcuri, garduri decorative din fier fOlj at, monumente si sculpturi decorative. Chiar raul Neva, cu multele lui canale, paduri si cheiuri din granit, da orasului o nota aparte, de neconfundat. Numeroasele canale au facut ca orasului sa i se dea supranumele de 'Venetia Nordului'. Centrul istoric al Sankt Peterburgului, numit uneori si muzeul in aer liber al neoclasicismului, a fost primul loc din patrimoniul rusesc inscris pe lista UNESCO a Locurilor din patrimoniul mondial.

Palatele Petersburgului Marea metropola de pe malurile Nevei a fost cunoscuta ca un oras al palatelor. Unul dintre cele mai vechi este Palatul de Vara, o casa modesta construita de Petru cel Mare in Gradina de Vara (1710-1714). Mult mai impozante sunt palatele baroce, precum este Palatul Mensikov, construit dupa planurile arhitectului Domenico Tresini intre anii 1710 - 1716. O anexa a acestui palat a fost reconstruita pentru Petru al II-lea si acum gazduieste Universitatea de Stat din Sankt Peterburg.

Cel mai cunoscut dintre palatele imperiale este Palatul de larna (1754-.1762), o cladire uriasa, cu interioare de un lux orbitor, care gazduieste Muzeul Ermitaj. Arhitectul Bartolomeo Rastrelli a mai proiectat trei resedinte nobiliare pe Nevsky Prospekt:

Palatul Stroganov (1752-1754, fosta resedinta imperiala azi Muzeul Figurilor de Ceara), Palatul Vorontov (1749-1757, azi i militara) si palatul Anicikov (17411750, reconstruit de mai multe ori, azi palat al copiilor). Alte palate baroce sunt casa Seremetiev de pe spaliul Fontanka, (numita de asemenea casa Fountain), si palatul Beloselski - Belozerski (1846-1848) de pe Nevsky Prospekt, fosta resedinta a marelui Duce Serghei Alexandrovici.

Dintre palatele neoclasice, cel mai cunoscut este Castelul' Sfantul Mihail (sau al Inginerilor), construit pentru Imparatul Paul I intre 1797-1801 ca sa inlocuiasca mai vechiul Palat de vara. Palatul Taurid al Printului Potemkin (1783-1789), situat in imediata vecinatate, folosit ca sediu pentru prima Duma - parlamentul rusesc. Chiar la stanga palatului Hermitaj se afla Palatul de Marmura, construit la comanda Contele Orlov si construit intre 1768-1785 din diferite tipuri de marmura si proiectat in stil neoclasic de Antonio Rinaldi. Palatul Mihael (1819-1825), faimos pentru interioarele lui opulente, numit astfel dupa primul lui ocupant, Marele Duce Mihail Pavlovici, acum sediu al Muzeului Rus. Construite de asemenea in stil neoclasic sunt Palatul Iusupov, (sfarsitul ultimului deceniu al secolului al XVIII-lea), palatul Razumovski (1762-1766), palatul Suvalov (1830-1838), locul in care a fost ucis Rasputin si Palatul Elaghin (1818-1822), o vila (dacea) de odihna de vara a familiei imperiale, situata pe insula Elaghin.

Resedinte mai putin importante au fost construite pentru copii tarului Nicolae I:

Palatul Maria (1839-1844), aflat peste drum de Catedrala Sfatul Isaac, sediu al consiliului municipal, Palatul Nicolae (1853-61), si Noul Palat Mihail (1857-1861).

Marile catedrale Catedrala Petru si Pavel, (1712-1732), simbolul orasului de foarte multa vreme, adaposteste cavoul lui Petru cel Mare si a altor imparati ai Rusiei Turnurile aurite ale Catedralei Sfantii Petru si Pavell se vad din interiorul Fortaretei de pe malul raului Neva.

Cel mai mare monument religios este Catedrala Sfantul Issac (1818-1858), care are una dintre cele mai mari cupole din lume, construita timp de 40 de ani sub conducerea arhitectului Auguste de Montferrand. O alta biserica magnifica, (in stilul Empire), este Catedrala Kazan (1801-1811), situata pe Nevsky Prospekt, care este copiata dupa Basilica Sfantul Petru din Vatican. Nici un tutist nu rateaza vizitarea Biserica Mantuitorului Insangerat (1883-1907), un monument grandios in stil vechi rusesc care marcheaza locul in care a fost asasinat Alexandru al II-lea al Rusietarul Alexandru al II-lea. Cum Petru cel Mare a interzis construirea turlelor in forma de ceapa, aceasta biserica este singura in oras cu acest tip unic de cupola.

Dintre constructiile baroce, cea mai grandioasa este Catedrala Smolnii, (1748-1764), un proiect indraznet al lui Bartolomeo Rastrelli, niciodata terminata. Alta biserica importanta in acelasi stil este Catedrala Marinei a Sfantului Nicolae, (1753-1762), o structura splendida dedicata Flotei Rusesti, peretii exteriori fiind acoperiti cu placi memoriale inchinate marinarilor pieriti pe mare. Biserca Sfintilor Simeon si Ana, (1731-1734), Catedrala Sfantului Samson, (1728-1740), Biserica Sfantului Patelimon, (1735-1739) si Catedrala Sfantului Andrei, (1764-1780), sunt mai rar mentionate.

Bisericile neoclasice sunt prea numeroase pentru a fi numarate. Multe dintre ele au fost menite sa domine pietele publice, asa cum sunt Catedrala Sfantul Vladimir, (17691789), alta decat biserica Sfantei Fecioare din Vladimir (1761-1783). Catedralele Schimbarii la Fata, (1827-29), si a Sfintei Treimi (1828-1835), au fost amandoua proiectate de Vasili Stasov. Biserica Cesma (1780) este un exemplu rar al Renasterii gotice in Rusia. Pe Nevsky Prospekt se afla si numeroase biserici ne-ortodoxe.

Manastirea Alexandr Nevski, care era menita la inceput sa fie loc de odihna ramasitelor lui Alexandr Nevsky, are intre zidurile sale doua catedrale si cateva biserici mai mici in diferite stiluri. Este remarcabila si pentru Cimitirul Tihvin, unde sunt inmormantati multi rusi faimosi.

Fortareata Sfintii Petru si Pavel, care a fost o vreme si inchisoare destinata detinutilor politici, ocupa o pozitie dominanta in centrul orasului. A fost construita o pasarela de-a lungul unei portiuni a zidului fortaretei, care da vizitatorilor o priveliste larga asupra raului, catre sud. Pe celalalt mal al N evei, pe limba de pamant a insulei Vasilievski, se afla cladirea fostei Burse, (1805-1810), amintind de un templu grecesc antic, cu doua coloane rostral, (coloane impodobite cu prove de corabii), ridicate in fata ei.

Institutiile guvernului imperial au fost gazduite in cladirea Marelui Stat Major din Piata Palatului, (1820-1827), avand un Arc de trimf urias in centru. Cladirile Senatului si ale Sinodului se afla in Piata Senatului, (1827-1843), Cabinetul Imperial, (1803-1805), este amplasat pe Nevsky Prospekt. Alte locuri de interes sunt Banca de Asigurari (17831790), Vama, (1829-1832), si splendida Amiralitate (1806-1823). Cele mai multe dintre aceste constructii au fost proiectate de Giacomo Quarenghi sau CarIo Rossi.

Cel mai cunoscut simbol al orasului Sankt Peterburg este stauia ecvestra a lui Petru cel Mare, dezvelit a in Piata Senatului in 1782. Considerata cea mai importanta opera a sculptorului de origine franceza Etienne Maurice Falconet, statuia ocupa un loc de frunte in literatura rusa sub numele de Calaretul de bronz.

Cel mai faimos muzeu este Ermitajul. care are una dintre cele mai bogate colectii de arta vest-europeana. Vastele lui colectii au fost pentru prima oara prezentate publicului in aripa construita in stil Renastere greaca de Leo von Klenze, (1838-1852), aripa numita acum Noul Hermitaj. Primul muzeu din oras a fost fondat de Petru cel Mare in Kunstkammer, ridicat in 1718-1734 pe malul opus al raului Neva, si care a aapostit intr-o vreme si Academia de Stiinte a Rusiei. Alte atractii turistice include Muzeul de Arte Aplicate, (1885-1895), Muzeul de Etnografie, (1900-1911), Muzeul de Istorie Militara Suvorov, (1901-1904), si Muzeul de Istorie Politica. (1904-06).

Piata Palatului este dominata de un monument unic, Coloana Alexandru, (18301834), cea mai inalta coloana de acest fel din lume, atat de bine montata, incat nu are nevoie de nici un adaos la baza sa pentru a-i asigura stabilitatea. Monumentul deosebit al Generalului Alexandr Suvorov, reprezentat ca un zeu tanar al razboiului, a fost ridicat in 1801 pe Campullui Marte, care fusese folosit pana la acea data pentru paradele militare si sarbatori populare. Piata Sfantul Isaac este impodobita de monumentul tarului Nicolae I, care a fost crutat de la distrugere de catre autoritatile bolsevice deoarece este singura statuie ecvestra care are mai putin de doua puncte de sprijin, (picioarele din spate ale calului).

Printre monumentele publice ale orasului se afla si statuia circulara a Ecaterina a II-a de pe Nevsky Prospekt, statui ale unor cai delicati din bronz de pe podul Anicikov bridge, o statuie ecvestra in stilul lui Rodin a tarului Alexandru al II -lea si Monumentul tricentenarului daruit de poporul Frantei si instalat in Piata Sennaia.

Sankt Peterburg este gazda mai multor teatre. Teatrul Alexandrina, construit in 1828-1832 de Carlo Rossi, care a fost botezat dupa numele sotieie tarului Nicolae al II-lea. Mult mai faimos in afara granitelor Rusiei este Teatrul Mariinski, (cunoscut si sub vechiul nume Teatrul de Opera si Balet Kirov), care a transformat orasul in capitala mondiala a baletului. Conservatorul din Sankt Peterburg, primul din Rusia, a fost deschis in 1862 si poarta numele numele lui Nikolai Rimski-Korsakov. Printre absolventii Conservatorului orasenesc se numara Ceaikovski, Prokofiev si Sostacovici.

Cateva dintre cele mai importante evenimente din istoria orasului sunt reprezentate de monumente speciale. Victoria ruseasca asupra lui Napoleon este comemorata de doua arcuri de triumf, unul fiind la Narva, alta la Poarta Moscova. In aceiasi traditie, Cimitirul Piskarevskoie a fost deschis in 1960 ca monument al victimelor asediului de 900 de zile al Leningradului.

Sankt Peterburg este inconjurat de resedinte imperiale, unele dintre ele fiind descrise in lista patrimoniului universal. Printre aceste resedinte se afla Peterhof, cu marele Palat de la Peterhof si faimoasele fantani in cascada, Tarskoe Selo, cu palatul baroc Ecaterina si cu palatul neoclasic Alexandru, si Pavlovsk, care contine palatul imparatului Paul I (1782-1786) si una dintre cele mai vaste parcuri in stil englezesc din Europa.

Cea mai mare parte din Peterhof si din Tarskoe Selo au fost amplu restaurate dupa ce au fost dinamitate de trupele germane aflate in retragere. Alte resedina imperiale mai trebuie restaurate pentru a li se reda stralucirea de odinioara. Gatchina, aflata la 45 de km sud-vest de Sankt Peterburg, are un palat imperial cu 600 de camere si un parc foarte frumos. Oranienbaum, fondat de Printul Mensikov, are un palat baroc si unul decorat in stil chinezesc. La Strelna se afla o vila de vanatoare a lui Petru cel Mare si un palat folosit de presedintii rusi pentru intalnirile cu oaspeti straini. Constantine Palace.Alte puncte de atractie sunt Shlisselburg, cu fortareata sa medievala si Kronstadt, cu fortificatiile din secolul al XIX-lea si monumentele sale navale.

Moscova. Capitala Rusiei a fost fondata in 1147, dar exista dovezi de prezenta umana inca din timpuri neolitice. Punctul central al orasului este Piata Rosie in care se afla Kremlinul inconjurat de un zid rosu cu 20 de turnuri. 'Turnul Sokabina', construit ca o cetate, are un pasaj secret. 'Turnul Tainitskaya' (Turnul Secretelor) contine si el un pasaj subteran catre rau. 'Poarta Trinitatii' este cel mai inalt turn. 'Turnul Nabatnaya' avea un clopot de alarma ce suna pe timp de primejdie. Catedrala Uspensky (1475 - 1479), construita de arhitectul italian Aristotel Fioravanti, contine 3 dintre cele mai vechi icoane rusesti. Tronul lui Ivan cel Groaznic este situat la intrare. De asemenea, aici se afla Palatul Kremlinului din sec. XIV si Clopotnita Aurita a lui Ivan cel Mare. Catedrala Vassili Blajenii (1555 - 1560), aflata la capatul celalalt al pietei, este faimoasa pentru turlele stralucitor colorate. Asa cum spune legenda, Ivan cel Groaznic a fost asa de impresionat de frumusetea ei incat l-a orbit pe arhitect ca sa nu mai poata face alta la fel de frumoasa. In partea opusa, Poarta Spassky este principala intrare a Kremlinului.

Catedrala 'Bunavestire' a fost construita de Ivan al III-lea. Este extravagant decorata si contine o fresca din sec. XI, precum si o colectie pretioasa de icoane.

In Piata Rosie se afla, de asemenea, Muzeul de istorie. Desi se vorbeste de inmormantarea corpului imbalsamat al lui Lenin, Mausoleul lui Lenin este inca deschis publicului. Cu toate acestea, schimbarea garzilor in fata Mausoleului, un ritual folosit pentru atragerea vizitatorilor, a fost intrerupta in 1993.

Strada Tverskaya, langa Piata Rosie, este una din principalele strazi comerciale. Bulevardul Arbata, una din arterele principale ale centrului, este in prezent o zona pietonala cu scene artistice si spectacole de strada.

Faimosul Teatru de opera si balet 'Balsoi' din piata Teatralnaya dateaza din 1824 si are un interior zugravit in rosu si auriu. Universitatea Moscova este situata la periferia sud-vestica a dealului Vorobiev. O privire din turnul din fata Universitatii ofera o panorama deosebita. Manastirea 'Novodevici', langa statia de metrou Sportivnaia, include un muzeu de arta antica ruseasca si este unul din cele mai bune exemple din sec. XVI - XVII ca arhitectura. Strazile 'Ostozenka' si 'Precistenka' sunt adesea asociate cu clasicii rusi, precum Tolstoi si altii. Strada Herzen este una dintre cele mai vechi din Moscova. Aici intalnim Universitatea de stat Moscova, Marele Conservator Ceaikovsky si Teatrul Academic Maiakovsky.

Zona de pe langa Kuznetsky Most si Petrovka este un centru social si cultural cu numeroase teatre, magazine de moda si centre de afaceri. Una dintre cele mai populare dar macabre atractii este Afuzeul KGB, care se afla in cladirea Lubianka. Bine conservatul district Zamoskvorecie a fost initial centru artizanal. Multe dintre bisericile, depozitele, magazinele si casele vechi s-au pastrat. Zona este gazda Galeriilor Tretyakov care include operele artistilor rusi si o colectie de icoane, printre ele aflandu-se si 'Trinitatea' lui Andrei Rubliov.

Alte locuri de interes sunt Muzeul de Arta Fina a lui Puskin, Circul Moscova, parcul Izmailov; Expozitia Realizarilor Economice unde, pe un areal intins in nord-vestul orasului, sunt prezentate toate aspectele vietii rusesti agricultura, industria, cultura, stiinta. Arealul contine o gradina zoologica, circ, patinoar. Turnul TV Ostankino este cel mai inalt din Europa, unde punctual de atractie il reprezinta restaurantul de la ultimul etaj de unde turistul poate admira o superb panorama a orasului.

'Inelul de Aur', intinzandu-.se la nord-est de Moscova. este o bogata colectie de citadele, manastiri, catedrale si fortarete la care este usor de ajuns din capitala, fie pe cale rutiera, fie navigand pe Volga. Zagorsk (Serghiev Posad), un oras mic situat intre doua rauri, este centrul industriei de jucarii. Muzeul de jucarii are o colectie din epoca de bronz. 'Catedrala Adormirii are cupolele albastre decorate cu stele aurii. Muzeul include obiecte de arta si mestesug eclesiast rusesc. De asemenea, langa Zagorsk, Muzeul Abramtseva include picturi de Repin, Serov si Vrubel. Muzeul e inconjurat de parcuri si paduri de mesteacan. Pe malul Volgai, se afla laroslavl cu numeroase manastiri vechi. Kostroma se afla la confluenta Volgai cu raul Kostroma. Este un oras renumit pentru branza fabricata aici. Cea mai importanta cladire este Manastirea Fortareata Ipatievski. Construita in prima jumatate a sec. XIV, a devenit resedinta Romanovilor trei secole mai tarziu. Muzeul in aer liber reuneste o colectie de constructii rusesti, biserici din lemn si mori de vant din toata Rusia.

Suzdal, la est de Moscova, este poate cel mai important oras din Inelul de Aur. El se lauda cu 50 de monumente arhitecturale bine pastrate, concentrate Intrun spatiu relativ restrans: dintr-un centru religios si politic a devenit In prezent un centru turistic. La mai putin de 32 km este Vladimir, care a jucat un rol peoeminent In formarea statului rus. Cele doua magnifice catedrale ale orasului dateaza din sec XII. Alt monument este 'Poarta Aurita', un exemplu unic al vechilor reusite ingineresti rusesti. Novgorod. La sud de S1. Petersburg, Novgorod a fost unul dintre cele mai importante orase medievale ale Rusiei. Important centru comercial si mestesugaresc in evul mediu Novgorod a fost nucleul Rusiei modeme iar pentru turisii care admira vechea civilizatie rusa este o comoara a arhitecturii medievale religioase cu 39 de catedrale si biserici.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3517
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved