Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Zona Calimanesti-Caciulata

Turism+ Font mai mare | - Font mai micScurt istoricZona Calimanesti-Caciulata are o existenta indelungata, semnalata prin tezaurul de monede dacice si castrele de la Jiblea si Arutela. Pe timpul imparatului Hadrian (117 - 138 d.Hr.) apele de la Bivolari au fost folosite de romani si de populatia daca la termele Arutela.

Prima mentiune documentara apare in condica Manastirii Cozia, pe 20 mai 1388, cand prin documentul amintit, Mircea cel Batran primeste de la Nan Udaba 'locul numit Calimanesti pe Olt', pe care acesta il inchina Manastirii Cozia.

Spre deosebire de alte sate, satul Calimanesti era liber de taxe si alte munci. Dar aceste drepturi sunt incalcate de Radu II (1421) si mai tarziu de catre toti domnitorii pana la Radu Mihnea (1611), care ii obliga pe locuitorii Calimanestiului sa aiba grija de drumul pana la manastirea Cozia.

In 1646, locuitorii satului se rascoala pentru a-si castiga libertatea, dar interventia manastirii si a trupelor domnesti au dus la aservirea satului.

In 1543, langa Manastirea Cozia s-a inaltat Bolnita, de catre Radu Paisie. La Bolnita Coziei, numerosi negustori straini, bei turci si pase, precum si unii dintre faimosii domnitori ai Tarii Romanesti, si-au tratat suferintele. De asemenea, multi revolutionari pasoptisti (Radu Sapca, Dinica Golescu si altii) si-au gasit aici loc de popas.

La Calimanesti si Cozia, domnitorul Alexandru Ioan Cuza s-a bucurat de o primire entuziasta din partea locuitorilor, atunci cand a vizitat regiunea Oltului in iunie 1859, dupa unirea Principatelor Romane.

Prima atestare documentara a localitatii dateaza din 1386 insa pe teritoriul localitatii componente Pausa au fost descoperite urmele unei vechi asezari romane ce purta numele de Arutela sau Alutela. In anul 1890 Calimanesti-Caciulata devine statiune iar in anul 1927 Calimanesti primeste statutul de oras.

Primele cercetari asupra efectelor terapeutice ale acestor ape au fost facute de dr. Mayer in 1829, din porunca domnitorului Grigorie Ghica, continuate apoi in anul urmator de catre C. Fr. Siller.

In 1830 sunt facute primele amenajari iar lucrarile de captare vor fi facute in anul 1848 de catre Constantin Golescu. Doctorul francez Joseph Caillat, care in 1854 a poposit o vreme pe meleaguri valahe, a procedat in anul 1859 la analiza apelor minerale de la Calimanesti.

La 27 mai 1855, Carol Davila ramane impresionat de calitatile curative ale apelor din zona Calimanesti-Caciulata si propune infiintarea aici a unui stabiliment pentru ostasi, similar celui existent la Olanesti. Tot in acesti ani faima izvoarelor creste, la recomandarea lui Carol Davila facand cura cu apa de Caciulata imparatul Frantei, Napoleon al III-lea, miraculosul remediu contra litiazei renale fiindu-i trimis la Paris cu diligenta. De efectele aceleasi ape s-au bucurat ulterior imparatul Austro-Ungariei, Frantz-Joseph, presedintele Frantei Emil Loubet, arhiducele austro-ungar Leopold Salvatore.

In 1873, apele minerale de la Calimanesti sunt medaliate la Expozitia de la Viena, iar in 1893 primesc 'Diploma de Grand-Prix' si medalia de aur la Expozitia internationala de produse alimentare si ape minerale de la Bruxelles. Primele pavilioane pentru cura de apa minerala dateaza din anul 1910.

Asezare geografica

Calimanesti este un oras situat in partea central-sudica a Romaniei, pe malul drept al Oltului, in Depresiunea subcarpatica Jiblea-Calimanesti, la altitudinea de 260-280 m, 18 km distanta de municipiul Ramnicu Valcea. Impreuna cu statiunea Caciulata, acesta alcatuieste statiunea Calimanesti-Caciulata, a carei activitate nu are sezonalitate.

Modalitatile de acces:

Rutier: Bucuresti - Pitesti - Sibiu pe DN 7,

Craiova - Ramnicu Valcea pe DN 65C

Calimanesti - Caciulata pe DN 7

Tg. Jiu - Ramnicu Valcea pe DN 67 si Caciulata pe DN 7

Feroviar:Bucuresti - Piatra Olt - Ramnicu Valcea - Calimanesti - Caciulata.

Obiective turistice:

* Manastirea Cozia (2 km de Calimanesti), construita de Mircea cel Batran intre 1387-1388, considerata cel mai vechi si important monument de arhitectura si arta medievala din Tara Romaneasca, restaurata sub Neagoe Basarab in 1517, in 1707 de paharnicul Serban Cantacuzino, cand se reface si pictura, sub Constantin Brancoveanu, sub Bibescu, Stirbei si altii. In pronaos se afla mormintele lui Mircea cel Batran si al monahiei Teofana, mama lui Mihai Viteazu.

Hramul    Sfanta Treime', a doua zi dupa Rusalii.

* Manastirea Turnu, manastire de calugari, ctitorita in 1676 de Varlaam, Episcopul Ramnicului si Mitropolitul Tarii Romanesti. Hramul: Intrarea in Biserica a Maicii Domnului', 21 noiembrie.

* Schitul Ostrov - manastire de calugari, ctitorita de Neagoe Basarab si sotia sa, Despina, intre anii 1520-1521, situata pe o insula in mijlocul Oltului. Hramul Nasterea Maicii Domnului', 8 septembrie.

* Manastirea Stanisoara, manastire de calugari, zidita prin osardia lui Gh. Cluceru si a altor boieri din Pitesti, in anul 1747. Hramul    Sfantul Gheorghe', 23 aprilie.

* Castrul Roman, constructie romana deosebita, situata langa barajul hidroenergetic de la Cozia Turnu

Populatia

Populatia stabila a Calimanestiului la 1 martie 2002 numara 8.564 de locuitori, reprezentand 2,1% din populatia judetului. In perioada 1995 2002 s-a inregistrat o scadere a numarului populatiei pe fondul scaderii ratei natalitatii, imbatranirii populatiei si a migratiei populatiei catre orasele mai mari. Numarul locuintelor la nivelul anului 2002 era de 3.147

Densitatea medie in teritoriu este de 80 loc./km2, nivel superior mediei pe judet (71,7 loc./km2). In realitatea, densitatea populatiei este mult mai ridicata, datorita turistilor sositi in statiune pe parcursul anului.

In ceea ce priveste situatia demografica, se observa urmatoarele:

* distributie relativ echilibrata pe sexe, respectiv 49,0% populatie de sex masculin si 51,0% populatie de sex feminin;

* numarul celor care se stabilesc cu resedinta in Calimanesti este mai mic decat al celor care parasesc localitatea;

* sporul natural este negativ, respectiv 2,8 ;

* populatia orasului Calimanesti se confrunta cu probleme sociale mari datorita faptului ca in zona nu exista industrie, agricultura se practica pe zone restranse avand un relief de deal si munte, in genere fiind un oras unde predomina turismul.

Gradul ridicat al saraciei in orasul Calimanesti (aproximativ 40% din totalul populatiei orasului Calimanesti se confrunta cu aceasta problema) a dus la aparitia urmatoarelor aspecte :

- lipsa locurilor de munca au generat somaj, dar si migrarea fortei de munca tinere; rata somajului a fost de 14% in 2002 ;

- completarea veniturilor din munci agricole nu acopera necesitatile unei familii pentru cheltuielile zilnice, suprafetele exploatate fiind extrem de mici nu pot fi apreciate ca surse de crestere a nivelului de trai.

- cei mai multi copii institutionalizati provin din familii dezorganizate, unde se intalnesc foarte des cazuri de violenta familiala, parinti alcoolici sau privati de libertate si/sau parinti analfabeti

La nivelul Calimanestiului populatia salariata reprezinta 25% din populatia localitatii. Cea mai mare parte a populatiei salariale o regasim in turism (30 %), comert (19,0%), industrie (16,8%) Activitatea turistica, prin efectul sau multiplicator, genereaza locuri de munca si in alte domenii, precum comert (comercializarea de produse si servicii catre turisti), constructii (reabilitarea si construirea de unitati de cazare, alimentatie etc.), sanatate (in cadrul bazelor de tratament) etc. Lipsa locurilor de munca a generat somaj, dar si migrarea fortei de munca tinere.

CAlIMANESTI-CACIULATA

Statiunea Calimanesti Caciulata este situata la poalele muntelui Cozia, pe colinele malului drept al Oltului, in apropiere de manastirile Cozia, Ostrov, Turnu si de cetatea medievala Sibiu fiind considerata si perla statiunilor de pe valea Oltului.

Statiunea Calimanesti-Caciulata este considerata 'perla' statiunilor de pe valea Oltului, datorita peisajelor mirifice ce pot fi admirate in aceasta zona a Romaniei.

Din intreaga suprafata a statiunii, aproape jumatate este acoperita de intinsele paduri de foioase si rasinoase.

Este o statiune balneoclimaterica care a fost atestata documentar in 1386 si este renumita pe plan international (la recomandarea doctorului Carol Davila, Napoleon al treilea se trata cu apa minerala adusa de la izvoarele de aici).

In 1893, apa minerala de la Calimanesti-Caciulata a obtinut medalia de aur la Expozitia internationala de produse alimentare si ape minerale de la Bruxelles. Primele pavilioane pentru cura de apa minerala dateaza din anul 1910. In prezent, statiunea Calimanesti dispune de instalatii pentru bai calde in cada sau bazin cu apa minerala, electrohidroterapie si kinetoterapie, aerosoli si inhalatii, bazine descoperite cu apa termala sulfuroasa (in statiunea Caciulata), izvoare de apa minerala pentru cura interna, sali de gimnastica medicala, sauna, bazine de inot situate pe malul raului Olt etc. Caciulata gazduieste un sanatoriu de copii profilat pe tratamentul urmarilor hepatitei. Tot aici se afla si singurul sanatoriu din tara pentru cei bolnavi de silicoza. In Statiunea Calimanesti se afla o clinica apartinand Institutului de Balneofizioterapie si Recuperare Medicala din Bucuresti, precum si o sectie a Catedrei de specialitate din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Bucuresti.

Clima specifica depresiunilor subcarpatice adapostite, fara variatii mari de temperatura, cu veri racoroase (in jur de 20ºC in luna iulie) si cu ierni relativ blande (intre -lº si -5ºC in luna ianuarie). Temperatura medie anuala este de 9º C. Precipitatii moderate (750-800 mm anual).

Factorii de cura naturala sunt reprezentati de clima protectoare si izvoarele (descoperite in 1827) de ape minerale sulfuroase, clorate, bromate, cu sodiu, calciu, magneziu, in principal hipotonice, cu concentratie, compozitie chimica si temperatura variabile (mineralizare intre 0.5 si 11.5 gr/l; atermale, mezotermale 41C, si hipertermale= 49.5C).

Statiunea Calimanesti-Caciulata este indicata in tratamentul bolilor digestive (gastrita cronica cu hipoaciditate, constipatie cronica, colita cronica), al bolilor hepatobiliare (dischinezie biliara, colicistita cronica care prezinta sau nu calculi, hepatita cronica, pancreatita cronica, starii postoperatorii in bolile ficatului), boli ale sistemului renal si urinar (litiasa la rinichi, pielonefrita cronica hermal = 41ºC, and hyperthermalaparatului digestivin, infectii urinare), tulburari metabolice si nutritionale (diabet melitus, stari hiperuremice, obezitate), in afectiuni respiratorii (bronsita, traheobronsita cronica), in boli ale sistemului nervos periferic (pareza, sechele ale poliomielitei), stari reumatismale (spondiloza, artroza, poliartroza, tendinita), stari posttraumatismale (dupa entorse, luxatii si fracturi), boli ginecologice (sindrom ovarian cauzat de menopauza), boli O.R.L. (rinosinuzita cronica, laringita cronica alergica etc.), boli dermatologice, cardiovasculare si de alta natura.

CALIMANESTI

Calimanesti este un oras situat in partea central-sudica a Romaniei , pe malul drept al Oltului, in Depresiunea subcarpatica Jiblea-Calimanesti, la altitudinea de 260-280 m, 18 km distanta de municipiul Ramnicu Valcea (sediul administrativ al Judetului Valcea), cu o populatie de 8.633 locuitori Impreuna cu statiunea Caciulata, acesta alcatuieste statiunea Calimanesti-Caciulata, statiune deschisa in tot cursul anului.Statiunea este indicata in tratamentul bolilor digestive (gastrita cronica cu hipoaciditate, constipatie cronica, colita cronica), al bolilor hepatobiliare (dischinezie biliara, colicistita cronica care prezinta sau nu calculi, hepatita cronica, pancreatita cronica, starii postoperatorii in bolile ficatului), boli ale sistemului renal si urinar (litiasa la rinichi, pielonefrita cronica hermal = 41C, and hyperthermalaparatului digestivin, infectii urinare), tulburari metabolice si nutritionale (diabet melitus, stari hiperuremice, obezitate), in afectiuni respiratorii (bronsita, traheobronsita cronica), in boli ale sistemului nervos periferic (pareza, sechele ale poliomielitei), stari reumatismale (spondiloza, artroza, poliartroza, tendinita), stari posttraumatismale (dupa entorse, luxatii si fracturi), boli ginecologice (sindrom ovarian cauzat de menopauza), boli O.R.L. (rinosinuzita cronica, laringita cronica alergica etc.), boli dermatologice, cardiovasculare si de alta natura.

Pensiunea Alis

Categorie / Capacitate:    / 12 locuri

Adresa / Localitate: Calea lui Traian, Calimanesti

Telefon: +40 350 800 905

Pensiunea Andra   

Categorie / Capacitate:    / 12 locuri

Adresa / Localitate: Com. Daesti Nr. 32, (7 km Calimanesti)

Telefon: +40 744 600 650   

Telefon/ Fax: +40 250 753 555

Pensiunea Craiul Muntilor

Categorie / Capacitate:    / 8 locuri

Adresa / Localitate: - Daesti ( 10 km Calimanesti)

Telefon: +40 250 741 198, Mobil: +40 744 786 960

Hotel Orizont Cozia

Categorie / Capacitate:    / 96 locuri

Adresa / Localitate: Calea lui Traian nr. 495, Calimanesti Caciulata

Telefon: +40 350 80 59 93, +40 748 29 10 31

Fax: +40 350 80 59 94

Hotel Oltul

Categorie / Capacitate:    / 200 locuri

Adresa / Localitate: Calea lui Traian nr. 955, Calimanesti Caciulata

Telefon: +40 250 75 05 20   

Fax: +40 250 75 11 38

Vila Pausa

Categorie / Capacitate:    / 70 locuri

Adresa / Localitate: Caciulata   

Telefon: +40 250 75 12 42

Cazare la hoteluri in Calimanesti Caciulata

Hotel Casa Romaneasca - Calimanesti Caciulata

Ambianta rustica impresionanta, multiplele spatii de cazare, dotate cu toate utilitatile precum si profesionalismul personalului sunt doar cateva dintre elementele ce caracterizeaza Hotelul Casa Romaneasca si va garanteaza o experienta de neuitat.Hotel Casa Romaneasca va sta la dispozitie cu 19 spatii de cazare in conditii deosebite, ce includ:

- 1 apartament

- 3 camere matrimoniale

- 15 camere cu pat dublu

Dotarea acestora este facuta la standarde internationale, cu numeroase utilitati, iar curatenia impecabila si serviciile competente va vor face sa va simtiti ca acasa.Dintre acestea putem aminti:

- baie proprie

- TV

- radio

- mini Bar

Hotel Casa Romaneasca dispune si o sala de conferinte ultra moderna avand o capacitate de 65 locuri, ideala pentru intalniri de afaceri, cursuri si seminarii, etc.

Hotel Caciulata - Calimanesti Caciulata

Hotel Caciulata dispune de 400 locuri in

- 200 de camere duble

- 6 apartamente

dotate cu telefon, TV, si frigider.

Hotel Caciulata - facilitati:

- Bar de zi

- Bar de noapte

- Sala conferinte: 40 locuri

- Tratament

Hotel Cozia - Calimanesti Caciulata

Hotelul Cozia ofera urmatoarele servicii: restaurant, bar, discoteca, sala de conferinte, camera cu baie si dus propriu, frigider, telefon, televizor si cablu TV, facilitati pentru handicapati, room service, lift, sala de gimnastica, piscina interioara si exterioara, pescuit, teren de sport, biliard, parcare, farmacie, agentie de turism, schimb valutar.

Hotel Oltul - Calimanesti Caciulata

Hotel Oltul este situat in centrul statiunii Calimanesti-Caciulata.

Hotel Oltul - dotari generale:ascensor, club, piscina acoperita, piscina in aer liber, sala agrement (fitness), parcare, teren de fotbal, teren de tenis, tenis de masa, cosmetica, spalatorie, curatatorie, serviciu masaj

Drumetii in zona Calimanesti-Caciulata

Trasee pentru drumetii in jurul statiunii:

- Calimanesti - Caciulata - Satul Pausa - Bivolari - Manastirea Turnu

- Calimanesti Sibiu Paltinis (durata 1 zi)

- Calimanesti Centrul de Ceramica Horezu - Pestera Muierilor (durata 1 zi)

- Calimanesti Manastirea Horezu, Bistrita, Govora si Manastirea dintr-un lemn (durata 1 zi)

- Turul statiunii Calimanesti Caciulata, Rezervatia Cozia, Manastirile Cozia, Stanisoara, Turnu si Ostrov, Cascada Lotrisor, Defileul Oltului

- Manastirea Turnu - Pragul Haiducului - Vf. Turneanu - Curmatura Mica - Vf. Ciuha Neamtului - Cabana Cozia (durata: 4 ore); marcaj: dunga rosie

- Troita - Manastirea Stanisoara - Coltii lui Damaschin - Copitaua - Durducul - Cabana Cozia (durata: 4 ore); marcaj: dunga albastra

- Manastirea Stanisoara - Cascada Urzica si inapoi (durata: 1 ora); marcaj: NU EXISTA, dar este usor de urmat cararea batuta

- Manastirea Stanisoara - Stanca Salbaticul (875m) - Pestera Mecetul Pustnicului, (durata: 1/2 ora); marcaj: nu exista

Relieful

Orasul Calimanesti se afla situat la poalele masivului Cozia si Capatanii, din Carpatii Meridionali. Orasul este asezat pe ambele maluri ale raului Olt, la iesirea acestuia din defileu.

Poze Calimanesti-Caciulata

Hotel Central

Hotel Caciulata

Hotel Traian

Vila Florilor

Parc Caciulata

Defileul Oltului

Manastirea Cozia

Manastirea Cozia

Castrul Roman

Schitul Ostrov

Schitul Ostrov

Schitul Ostrov

Harta Calimanesti-Caciulata

Harta judetul ValceaPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4098
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved