Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Scurt istotic Galati

Turism+ Font mai mare | - Font mai micScurt istotic Galati

Se pare ca denumirea de Galati deriva de la vechiul nume de "GALATA dar cu privire la acest subiect s-au formulat mai multe ipoteze.
In privinta primei sale atestari documentare au fost, de asemenea, mai multe pareri, dar cert este ca dovezile arheologice si documentele impugn concluzia ca targul Galati ia fiinta la inceputulm sec.al XV-lea , ajungand catre sfarsitul acestuia principalul port al Moldovei.Strabatand judetul de la un capat la altul, istoria se leaga cu fostul targ al Tecucilor ,azi un infloritor municipiu; la Brahasesti se gasesc vestigiile unei cetati geto - dacice din sec.IV-III i.e.n., iar la Tirighina urmele castrului roman plasat la rascrucea drumurilor de pamant si de ape ale zonei in care azi isi are vatra municipiul Galati .Acesta din urma este asezat pe trei terase successive care ii dau o infatisare de amfiteatru..
Oferta turistica a Galatiului cuprinde si monumente culturale si istorice, printre care Casa Memoriala "Costache Negri" din comuna cu acelasi nume ,leagan al intalnirilor revolutionarilor moldoveni si munteni care au pregatit momentul de la 1848 si Unirea Principatelor Romane .


Strabatand acest tinut, calatorului i se dezvaluie privelisti fermecatoare. Luncile
Dunarii Prutului si Siretului te imbie la destindere, iar Lacul Brates, Balta Catusa - cu amenajarile specifice sporturilor nautice - te cheama la relaxare.
Atractii aparte pentru localnici, dar si pentru calatorul aflat in trecere pe aici, starnesc padurile seculare de la Buciumeni, Adam si Viile, cu vanat din belsug, padurile Garboavele sau Spahiu, aflate in apropierea municipiului resedinta de judet, precum si intinsele podgorii de pe dealurile de la Ivesti, Nicoresti sau Bujoru.
Datorita puternicei industrii siderurgice si navale, judetul si orasul Galati dau largi perspective de dezvoltare turismului de afaceri ,Zona libera, aflata in organizare, oferind un plus de interes in sfera acestui tip de turism .
Judetul Galati dispune de posibilitati multiple de deplasare in zonele de interes, infrastructura sa de transport fiind asigurata de drumuri nationale si judetene modernizate.
Giurgiulesti - poarta vamala spre Republica Moldova si Ucraina, la care se adauga posibilitatea de deplasare pe Dunare cu moderne nave fluviale, in amonte si aval, atat spre Delta cat si spre Braila sau celelalte orase riverane fluviului, completeza atuurile judetului.
O baza turistica in dezvoltare se gaseste in padurea Garboavele, unde exista importante spatii de cazare si alimentatie publica. Tot in aceeasi padure se gaseste si o gradina zoologica

 • Teatrul dramatic 'Fani Tardini' Galati exista de peste 45 de ani. Este un teatru de repertoriu cu profil dramatic, cu trupa permanenta alcatuita din 25 de actori, 2 regizori, un scenograf. Pentru realizarea productiei teatrul apeleaza de asemenea la colaboratori prestigiosi pe plan national - regizori, scenografi, compozitori. Teatrul are ateliere de productie proprii; sala proprie cu 300 de locuri, cu scena de tip italian. Este singura institutie teatrala profesionista cu profil de drama din Judetul Galati. Teatrul se adreseaza spectatorilor din intreg judetul Galati, dar si celor din judetele apropiate. Repertoriul cuprinde in fiecare stagiune in afara productiilor noi, un numar de titluri realizate in stagiunile precedente.

Teatrul liric Nae Leonard

 • Teatrul Gulliver este o institutie de cultura subventionata de Statul Roman, ca si alte teatre de copii. Teatrul Gulliver a luat fiinta la 1 octombrie 1952. In acest interval au fost prezentate peste 200 de titluri, (4-5 premiere pe stagiune) din literatura romana si universala pentru copii, sub iscusita conducere a numerosi oameni de cultura. Anual se organizeaza Festivalul Gulliver, unul dintre cele mai importante de acest gen din Romania, care transforma municipiul Galati in 'Capitala teatrului de marionete'.
 • Teatrul liric Nae Leonard a fost infiintat in 1956. Anual organizeaza 'Zilele Muzicale Galatene', cand sunt prezentate publicului cele mai reprezentative titluri ale repertoriului de toate genurile

Muzee

 • Muzeul de stiinte ale naturii: Planetariul are diametrul cupolei de 7 metri, aici putand fi vizionate diferite proiectii ('Sistemul Solar', 'Gigantii Sistemului Solar', 'Nebuloase si Roiuri stelare'), astfel incat publicul vizitator sa poata calatori imaginar in toate colturile Universului; de asemenea, in cadrul planetariului se desfasoara si foarte multe programe educationale, bune exemple fiind Astroclubul 'Calin Popovici', dar si Programul Educational 'Sa cunoastem Soarele', adresat elevilor claselor V-XII. Acvariu are ca tematica ihtiofauna rara si foarte rara din bazinul hidrologic al Dunarii, fauna Marii Mediterane si pesti exotici (pirania). Gradina Botanica domina malul stang al Dunarii, ocupand o suprafata de 18 ha.
 • Muzeul de Istorie Galati a fost inaugurat la 24 ianuarie 1939, cu ocazia celei de-a 80-a aniversare a Unirii Principatelor Romane, in casa care a apartinut familiei Cuza si unde Alexandru Ioan Cuza a trait in perioada-n care a fost parcalabul Galatiului. Activitatea stiintifica a muzelui a reinceput in 1951-1952, cand a demarat organizarea stiintifica a colectiilor. In 1956, obiectele din colectii au fost separate; astfel o parte dintre ele au format colectiile Muzeului de Stiinte ale Naturii, iar o alta, colectiile Muzeului de Arta. Treptat, colectia Muzeului de Istorie s-a marit prin noi achizitii si cercetari arheologice realizate in partea sudica a Moldovei, in principal la castrul roman de la Tirighina-Barbosi, ajungand acum la un patrimoniu de peste 50.000 de exponate, unele fiind de o importanta exceptionala.

Casa Memoriala Alexandru Ioan Cuza

 • Casa Memoriala Alexandru Ioan Cuza e construita pe locul fostei case a parcalabului de Galati , de Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Romaniei (1859 - 1866). Cuprinde o expozitie permanenta dedicata domnitorului, intrunind si calitatea de reconstituire a ambientului galatean de la sfarsitul sec. al XIX-lea si inceputul sec. al XX-lea.
 • Muzeul de arta vizuala este primul muzeu de arta contemporana romaneasca din tara . A fost inaugurat in anul 1967 si a fost conceput structural sa prezinte cele mai noi tendinte ale fenomenului plastic in devenire, destinatie pe care si-o pastreaza si la acest inceput de mileniu. Aproximativ 400 de lucrari existente in salile de expunere si-n aer liber, in parcul muzeului, constituie o selectie dintrun patrimoniu mult mai amplu, completat adesea cu un patrimoniu virtual, din atelierele artistilor contemporani. Patrimoniul muzeului cuprinde creatii de arta romaneasca din a doua jumatate a secolului XIX si din secolul XX reprezentanti ai avangardei romanesti si lucrari ale artistilor care formeaza o punte de legatura intre prima si a doua jumatate a secolului.

[modifica] Biserici si manastiri

Biserica fortificata Sfanta Precista

 • Biserica fortificata 'Sfanta Precista' este constructia cea mai veche din Galati, fiind sfintita ca lacas de cult in septembrie 1647, in timpul domnitorului Vasile Lupu. Biserica a fost inchinata Manastirii Vatoped de la Muntele Athos. La ridicarea bisericii au fost folosite materialele existente la fata locului: piatra de la Barbosi, lemnul din padurile de pe platforma Covurluiului, caramida si var, nisip de pe plajele Dunarii etc. Arhitectura bisericii este romaneasca si prezinta unele elemente specifice: turnul-clopotnita este prevazut cu metereze, putand fi folosit pentru observarea Vaii Dunarii, iar in caz de nevoie devenea fortificatie de aparare. Turnul, format din doua niveluri, este prevazut cu o camera pentru ascunderea valorilor, cu doua metereze si o usa de acces, probabil, spre un balcon. Al doilea nivel era prevazut cu ferestre si metereze. Un alt element de aparare la 'Precista' este podul intarit, alcatuit din doua parti, una deasupra naosului si a doua deasupra altarului. Podul este prevazut cu 28 de metereze. In zidarie, printre randurile de caramida, este folosita piatra, tehnica nefolosita la alte biserici moldovenesti ridicate in aceeasi perioada. Biserica ,,Precista' a suportat toate vitregiile vremurilor, fiind arsa in 1711 de catre otomani, distrusa in razboaiele ruso-otomano-austriece din 1735-1739 si 1769-1774. In 1821, otomanii distrug si jefuiesc iar locasul. Biserica a fost refacuta si restaurata in 1829 si-n 1859. S-a facut o restaurare si intre anii 1953-1957 dupa care, biserica a fost transformata in muzeu. In perioada 1991-1994, biserica ,,Precista' a fost restaurata iar si a fost redata cultului ortodox. Se spune ca exista un tunel secret pe sub Dunare de la biserica pana pe malul celalalt al fluviului pentru a putea ascunde bunurile si a scapa de atacurile vrajmasilor.
 • Biserica Romano-Catolica : monumentul din strada Domneasca nr. 86 este construit in anul 1844 si extins in anul 1873. Printre obiectele de valoare artistica amintim: Altarul Mare, executat din marmura colorata, tabloul 'Sfantul Ioan Botezatorul predicand', Statuia Inimii Preasfinte a Domnului Iisus Hristos, Statuile Pieta si Sfantul Francisc de Assisi. Biserica a fost consolidata si renovata in starea actuala intre anii 1985-1988.
 • Biserica Greaca : La data de 6 august 1866 se pune piatra de temelie a bisericii cu hramul 'Schimbarea la Fata' a carei sfiintire se face la 17 septembrie 1872 de catre episcopul Melchisedec alaturi de Arhimandritul Eughenie Xiropotamo. In pronaos se afla placa de marmura cu numele fondatorilor precum si doua placi de marmura cu numele ctitorilor si a marilor ctitori. Biserica e in forma de cruce inscrisa cu turla si are pe latura vestica doua clopotnite. Pictura a fost relizata de catre pictorul Papadopoulos din Adrianopol. Pe catapeteasma sunt icoane mari reprezentand pe Sf. Fecioara Maria cu Pruncul, Invierea Domnului, Sf. Gherasim, Sf. Sofia, Sf. Grigorie si Sf. Vasile cel Mare. Ferestrele bisericii contin 8 vitralii cu apostoli si sfinti: Petru, Andrei, Marcu, Toma, Bartolomeu si Luca pe latura nordica si Pavel, Simion, Ioan, Iacob, Filip pe latura sudica.

Catedrala Episcopala Dunarea de Jos

 • Catedrala Ortodoxa a fost ridicata intre 1906-1917, dupa planurile arhitectilor Petre Antonescu si Stefan Burcus. Constructia se detaseaza-n planul arhitectural galatean, fiind conceputa in stil muntenesc, cu o singura cupola fara abside laterale.
 • Biserica Mavromol ("Stanca neagra" in greaca) a fostei manastiri Mavromol poarta hramul Adormirea Maicii Domnului si a fost construita in 1669 de Gheorghe Duca si refacuta de fiul sau intre 1700-1703. Pastreaza picturi murale interioare valoaroase refacute intre 1973-1975. In chiliile acestei biserici au functionat primele scoli din Galati infiintate-n 1765 (cu predare in limba greaca) si 1803 (cu predare in limba romana). Biserica are o splendida icoana de lemn sculptat 'Maica Domnului', si o valoroasa catapeteasma adusa de la biserica Manastirii Sf. Sava din Bucuresti.
 • Biserica Vovidenia: Monument istoric si de arhitectura ridicat in anul 1790, pe locul unde mai fusese o biserica. A fost arsa si distrusa complet in anul 1821, restaurarea incheindu-se in anul 1851. Deasupra naosului se ridica o cupola sustinuta de arce dispuse in cruce, in stilul moldovenesc traditional. Acoperisul turlei, ridicata pe naos, este in forma de clopot si o alta turla, mai mica, este ridicata deasupra altarului. Turla clopotnitei de pe pridvor este o adaugire din 1901. Aici se afla mormantul Smarandei Cuza, mama domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
 • Biserica Sf. Spiridon a fost ridicata in anul 1817 pe un plan triconic cu patru contraforti. Are trei turle, una mai mica, celelalte doua egale, baza turlei de pe naos se sprijina pe arce dispuse in cruce. Cele mai valoroase elemente ale bisericii sunt catapeteasma si icoanele. Pictura originala nu se mai pastreaza.

[modifica] Parcuri si locuri de recreere

Parcul Eminescu

 • Parcul Eminescu amenajat in 1869, acest parc mai pastreaza cativa arbori contemporani cu Mihai Eminescu care poposi aici de mai multe ori mai ales in ultima parte a vietii. In parc exista un mic lac artifical si un loc amenajat unde-n trecut fanfara militara sustinea recitaluri. Este renumit datorita prezentei statuii lui Eminescu.
 • Faleza Dunarii este una dintre zonele reprezentative ale Galatiului. Loc de promenada pentru toti, aici au loc frecvente concerte muzicale si intreceri sportive (concerte 'La Elice' si Crosul Copiilor). Reprezinta aproape singura zona unde s-au valorificat resursele pentru agrement. Ofera un mare potential de relaxare si agreement prin, spatii verzi.

Gradina Publica

 • Gradina Publica situata in apropierea Complexului Studentesc reprezita o zona deosebit de frumoasa pentru odihna si recreere. Este un punct de vedere excelent asupra Lacului Brates si a garii principale a Galatiului. O plimbare prin Gradina Publica, unde odinioara se jucau popice si cricket, dezvaluie ronduri de flori si gard viu, alei umbroase si o fantina arteziana a carei apa este purtata de vant, stropind copiii care trec pe sub ea, in goana bicicletei.
 • Gradina Botanica este inclusa in Complexul Muzeal Stiintele Naturii si domina malul stang al Dunarii. Puteti admira colectiile de plante din zonele tropicale si subtropicale (cactusi, euforbii, palmieri,crotoni, muscate, begonii, etc.), cochetul rozariu care cuprinde peste 200 soiuri de trandafiri. Flora si vegetatia Romaniei se impune de pe versantul sudic insorit al gradinii prin speciile de arbori si arbusti - peste 3000 exemplare. In luna mai tufele de bujori te vor atrage prin petele rosii de culoare. Daca treci podetul si mergi spre nord ai sansa sa treci prin 'padurea de arama' (multe specii de stejar) sau spre 'padurea de argint' - peste 50 exemplare de mesteceni. Coniferele, prin diversitatea si densitatea lor te vor racori in zilele toride ale verii. Gradina japoneza cu lampionul, cascada, lacul si nuferii te invita la meditatie si recreere. Pe axul principal al gradinii ochii dumneavoastra sunt incantati de diversitatea coloritului si formei plantelor ornamentale.
 • Rezervatia si Gradina Zoologica Garboavele - Ambele situate la iesirea de nord a orasului. Gradina Zoologica din Padurea Garboavele este inclusa in Complexul Muzeal Stiintele Naturii. In cadrul Gradinii zoologice pot fi vazute diferite specii exotice. De asemenea, pasionatii de echitatie pot practica acest sport la Gradina Zoologica, aici existand nu doar cai special antrenati pentru acest scop, ci si un manej excelent amenajat si personal instruit. Tematica zoo a fost elaborata impreuna cu specialistii de la European Association of Zoos and Aquaria, si are drept obiective conservarea speciilor rare de animale, precum si educatia pentru conservare.

Panzarul Stefan cel Mare

 • Panzarul Moldovenesc 'Stefan cel Mare si Sfant' construit de firma Spat, in urma unui contract cu Consiliul Judetean Galati, Panzarul este o copie aproape fidela a navelor cu panze ce brazdau Prutul, Dunarea, Siretul si chiar Marea Neagra, pe vremea domnitorului Stefan cel Mare.
 • Lacul Vanatori aflat in extremitatea de nord a orasului Galati, pe o suprafata de 28 ha. Cuprinde un lac natural de 11 ha, un versant de 10 ha de padure de salcam si un versant de 8 ha partial amenajat pentru agrement si supus unui plan intensiv de modernizare si reamenajare.
 • Complexul de agrement Priza Dunarii situat la iesirea din Galati, pe drumul spre Braila, cuprinde trei piscine, casute, locuri de camping si un restaurant. Pe o portiune a complexului se afla un club occidental ce are ca dotari o piscina, restaurant (150 de locuri), bar si cafenea.
 • Casa Lambrinidi situata pe Strada Domneasca nr. 51, langa Universitate. Construita de Epaminonda Lambrinidi, proprietarul unei mori de pe strada Portului, si avand ca anexa o turnatorie si atelier de reparat masini si vase, inainte de aprilie 1879, il gazduieste pe domnitorul Carol I, cu ocazia unei vizite in Galati. A fost sediul Curtii de Apel, al Liceului Mihail Kogalniceanu si, dupa cutremurul din 9-10 noiembrie 1940, al Primariei.

Turnul de televiziune

 • Casa Macri, unica in Romania, a fost construita in 1910, fiind locul in care a cantat George Enescu. Familia Macri, una din cele mai vechi familii din Galati, locuieste acum in cladirea din spate. Un imobil superb: Candelabre de Venetia, draperii tesute cu fir din aur, covoare lucrate manual in Europa, piese rare de mobilier, confectionate pe comanda speciala la o celebra firma din Anglia - toate acestea au existat in cladirea in care functioneaza acum clubul de noapte Pasha. Au fost furate sub forma de 'amintire' de cei care au fost chiriasi in casa Macri, pe vremea comunismului. Cladirea, renovata la inceputul secolului trecut, ca o bijuterie arhitecturala, a fost inapoiata familiei Macri, dupa aproape 50 de ani, devastata. Vitraliile, care se aflau candva la intrarea principala, au fost scoase de niste functionari pe motiv ca nu aveau destula lumina. In cei 50 de ani, casa Macri a fost transformata in sediu de intreprinderi, sediu pentru Uniunea Tineretului Comunist sau sediu pentru Colegiul Medicilor.

Fata pe valuri

 • Perla Dunarii - Restaurantul de la Turnul TV, situat la parter si la 100 metri inaltime de unde vei admira Dunarea, Siretul, Galatiul, Muntii Macinului si Braila.
 • 'Fata pe valuri' - sculptura realizata de Constantin Baraschi (n. 17 noiembrie 1902, Campulung - d. 22 martie 1966, Bucuresti) in 1966. O replica a acestei sculpturi este la Genova, in colectia Hohn. Pe fundul bazinului in care se scurge apa este desenata stema municipiului Galati, steagul Romaniei si drapelul UE.

[modifica] Alte monumente, cladiri si locuri

Palatul Administrativ edificiu impunator, inaugurat la 27 aprilie 1906, astazi sediu al Prefecturii judetului Galati, Palatul Administrativ a fost construit in perioada anilor 1904 -1905 dupa planurile arhitectului Ion Mincu, fondatorul scolii nationale a arhitecturii romanesti. Pe fatada principala a Palatului, la nivelul superior, se afla doua statui realizate din marmura alba - "Industria' si 'Agricultura' ale sculptorului Frederic Storck, care sunt acoperite de tencuiala. Mai jos, se gasesc doua steme de bronz ale judetului. Pe frontonul cladirii se gaseste un ceas de mari proportii. Fiecare ora este marcata prin cateva fraze muzicale ale nemuritorului vals 'Valurile Dunarii' capodopera de renume mondial a compozitorului galatean losif Ivanovici (1845 -1902).

Palatul Navigatiei

 • Copia "Statuii Lupoaicei" ("Lupa Capitolina"), simbolul latinitatii poporului roman.

'Lupa Capitolina'

 • Palatul Navigatiei (astazi Gara Fluviala) dateaza din ultimul deceniu al secolului XIX, inceputul secolului XX, fiind proiectat de arhitectul Petre Antonescu. In prezent acesta este sediul mai multor institutii precum "Administratia Porturilor Dunarii Maritime" sau "Compania de Navigatie Fluviala Romana Navrom".

Universitatea Dunarea de Jos

 • Palatul Universitatii situat in centrul Galatilor, fostul Palat al Justitiei, astazi sediul Universitatii, ocupa in vechiul peisaj arhitectural al municipiului locul cel mai de seama, datorita monumentalitatii sale. Acest edificiu este opera arhitectilor Grigore Cerchez si Virnav. A fost construit intre anii 1911-1913.
 • Casa Robescu este construita in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, dupa proiectul arhitectului Ion Mincu. Cladirea are subsol suprainaltat, doua nivele cu doua foisoare-balcon la etaj si un alt balcon la parter, spre strada. Decoratiile exterioare sunt din ocnite cu butoni, brau in stil brancovenesc al franghiei rasucite, placi de ceramica lustruita. Ceramica lustruita este folosita si la decorarea florala a registrului superior. Azi serveste ca 'Palatul Copiilor' Galati.
 • Castrul Roman de la Tirighina - Barbosi Sapaturile efectuate in castellum roman de la Barbosi (la nord de Dunare, langa Galati, aproape de varsarea Siretului), din anii 1959-1962, au dovedit in conditii stratigrafice perfect de clare, ca pe inaltimea Tirighina se gasea la inceput o cetatuie dacica, intarita cu un val de pamant. Ceramica dacica si cea de import, ca si o moneta de argint histriana, permit ca inceputurile cetatui dacice sa fie fixate in secolul I i.e.n. (cel mult sfarsitul secolului II i.e.n.). Cetatuia dacica de la Barbosi a sfarsit apoi in urma unui puternic incendiu, a carui urme sunt destul de evidente. Monedele romane aflate in acest nivel dacic sunt din vremea lui Augustus si continua apoi seria neintrerupta pana in anii domniei imparatului Nero (54-68 e.n.). N-ar fi exclus deci ca sfarsitul acestei cetatui sa fie pus in legatura cu actiunea guvernatorului Moesiei Tib. Plautius Silvanus Aelianus in regiunea de la nord de Dunare, a carui rezultat a fost mutarea fortata a celor 100.000 de transdanubieni la sud de Dunare si care a avut loc prin anii 62-66 e.n. in legatura cu problema vechimii stapanirii romane la nord de Dunare, in partea de sud a Moldovei, se pune intrebarea daca acest castellum de la Barbosi, dateaza dintr-o perioada mai veche decat anii 101 -102, primul razboi dacic (eventual 105-106 cel de al doilea razboi dacic), sau numai incepand cu acesti ani.
 • Pentru detalii vezi articolul Castru Roman de la Galati: Tirighina-Barbosi

Casa Robescu (astazi Palatul Copiilor), a fost construita in perioada 1896 - 1897, dupa proiectul arhitectului Ion Mincu. Cladirea are subsol suprainaltat, doua nivele cu doua foisoare-balcon la etaj si un alt balcon la parter, spre strada. Decoratiile exterioare sunt din ocnite cu butoni, brau in stil brancovenesc al franghiei rasucite, placi de ceramica lustruita. Ceramica lustruita este folosita si la decorarea florala a registrului superior.

Multi dintre cei care astazi vad scris numele 'Fani Tardini' pe fatada cladirii Teatrului Dramatic nu stiu ca in 1866 actrita a adresat municipalitatii galatene o cerere in care solicita o subventie necesara pentru a concepe 'un teatru demn de inalta si frumoasa sa misie'.

In 1908, 'Junimea literara' titra: 'Pe vremuri, Fani Tardini fusese zeificata. Se zicea ca era o splendoare de frumusete si artista de mare temperament. Si asa a fost, intre intemeietorii teatrului roman. Cu fratii Vladicescu a cutreierat Tara Romaneasca si toate tarile romanesti, dand alarma desteptarii'.

1 septembrie 1955 este data care marcheaza inceputul functionarii Teatrului de Stat din Galati in cladirea Societatii Culturale 'V.A.Urechia', de pe strada Domneasca, la nr.59 (prin HCM nr.2003 din 16.09.1956). In 1973 si-a schimbat numele in Teatrul Dramatic Galati, pe care l-a pastrat pana in vara anului 2000, cand a devenit Teatrul Dramatic 'Fani Tardini' Galati.
Primul director al teatrului s-a numit Stefan Iordanescu, iar premiera celui dintai spectacol - 'Preludiu', de Ana Novac, in regia lui Crin Teodorescu - s-a jucat pe 14 aprilie 1956, in sala Orchestrei Simfonice de Stat (devenita mai tarziu sala Teatrului Muzical 'N.Leonard'). Din distributie faceau parte: Stefan Iordanescu, Matei Alexandru, Lulu Savu, George Musceleanu, Ricardo Colberti, Stefan Banica, Tanti Romee, Calin Botez, Ludmila Petrov, Dana Comnea, Eugenia Simion, Vera Varzopov, Genoveva Preda, Alexandru Azoitei, Sebastian Radovici, Leonard Calea, Mihai Paladescu, Valeriu Grama.l Pana in prezent, pe scena teatrului au fost montate 256 spectacole.

Biserica Precista

Biserica fortificata ,``Precista`` este constructia cea mai veche din Galati, fiind sfintita ca lacas de cult in septembrie 1647, in timpul domniei lui Vasile Lupu.

Biserica a fost inchinata Manastirii Vatoped de la Muntele Athos. La ridicarea bisericii au fost folosite materialele existente la fata locului: piatra de la Barbosi, lemnul din padurile de pe platforma Covurluiului, caramida si var, nisip etc.

Arhitectura bisericii este romaneasca si prezinta unele elemente specifice: turnul-clopotnita, este prevazut cu metereze, putand fi folosit pentru observarea Vaii Dunarii, iar in caz de nevoie devenea fortificatie de aparare. Turnul, format din doua niveluri, este prevazut cu o tainita (camera) pentru ascunderea odoarelor si bunurilor de valoare, cu doua metereze si o usa de acces, probabil, spre un balcon. Al doilea nivel era prevazut cu ferestre si metereze.

Un alt element de aparare la ``Precista`` este podul intarit, alcatuit din doua parti, una deasupra naosului si a doua deasupra altarului. Podul este prevazut cu 28 metereze. In zidarie, printre randurile de caramida, este folosita piatra, tehnica nefolosita la alte biserici moldovenesti construite in aceeasi perioada.

Biserica ``Precista`` a suportat toate vitregiile vremurilor, fiind arsa in anul 1711 de catre turci, distrusa in razboaiele ruso-turco-austriece din 1735-1739 si 1769-1774. In anul 1821, turcii distrug si jefuiesc iar biserica. Biserica a fost refacuta si restaurata in 1829 si in 1859. S-a facut o restaurare si intre anii 1953-1957 dupa care, biserica a fost transformata in muzeu.

In perioada 1991-1994, biserica ``Precista`` a fost restaurata din nou si a fost redata cultului ortodox.

Palatul Administrativ

Impunatorul edificiu a fost inaugurat la 27 aprilie 1906. Astazi este sediu al Prefecturii judetului Galati.

Palatul administrativ a fost construit in perioada anilor 1904-1905 dupa planurile arhitectului Ion Mincu, fondatorul scolii nationale a arhitecturii romanesti.

Pe fatada principala a Palatului, la nivelul superior, se afla doua statui realizate din marmura alba - ``Industria`` si ``Agricultura`` ale sculptorului Frederic Storck, care sunt acoperite de tencuiala.

Mai jos, se gasesc doua steme de bronz ale judetului. Pe frontonul cladirii se gaseste un ceas de mari proportii.


Fiecare ora este marcata prin cateva fraze muzicale ale nemuritorului vals ``Valurile Dunarii`` capodopera de renume mondial a compozitorului galatean losif Ivanovici (1845 -1902).

Palatul Navigatiei

Palatul Navigatiei, astazi Gara fluviala, este atestata din ultimul deceniu al secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, fiind proiectat de arhitectul Petre Antonescu. Momentan, acesta este sediul mai multor institutii precum ``Administratia Porturilor Dunarii Maritime`` sau ``Compania de Navigatie Fluviala Romana Navrom``.

Palatul Universitatii

Localizat in centrul Galatilor, Palatul Universitatii este fostul palat al justitiei (construit intre 1911-1913). Astazi reprezinta sediul Universitatii si ocupa in vechiul peisaj arhitectural al municipiului locul cel mai de seama, datorita monumentalitatii sale.

Acest edificiu este opera arhitectilor Grigore Cerchez si Varnav.

casa Macri

Constructie unica in Romania, Casa macri a fost zidita in 1910. Aici este si locul unde a cantat George Enescu.

Familia Macri, una din cele mai vechi familii din Galati, locuieste acum in cladirea din spate.

Este un imobil superb poseda candelabre de Venetia, draperii tesute cu fir din aur, covoare lucrate manual in Europa, piese rare de mobilier, confectionate pe comanda speciala la o celebra firma din Anglia - toate acestea au existat in cladirea in care functioneaza acum clubul de noapte Pasha.

Au fost furate sub forma de 'amintire' de cei care au fost chiriasi in casa Macri, pe vremea comunismului.

Cladirea, renovata la inceputul secolului trecut, ca o bijuterie arhitecturala, a fost inapoiata familiei Macri, dupa aproape 50 de ani, devastata.

Vitraliile, care se aflau candva la intrarea principala, au fost scoase de niste functionari pe motiv ca nu aveau destula lumina. in cei 50 de ani, casa Macri a fost transformata in sediu de intreprinderi, sediu pentru Uniunea Tineretului Comunist sau sediu pentru Colegiul Medicilor.

Casa memoriala Costache Negri

Dupa cum scrie si pe placuta de la intrare "In aceasta casa a locuit Costache Negri, parcalab de Galati, militant pentru ideile Revolutiei de la 1848 si ale luptei pentru unire".

Locatie: Manjina, comuna Costache Negri, Galati

Muzeul a fost infiintat in casa familiei lui Costache Negri, construita la inceputul secolului al XIX-lea si expune documente, fotografii, fotocopii care infatiseaza viata si activitatea scriitorului si luptatorului pasoptist Costache Negri (1812 - 1876).

Trivia: Alecsandri participa, la Manjina (conac la nord de Galati), la onomastica lui Costache Negri si a surorii acestuia Elena Negri (21 ani). Se consuma o alta poveste pasionanta de dragoste din istoria literaturii noastre. Frumoasa Elena, nu de mult divortata, raspunde la declaratiile de iubire ale tanarului de 24 de ani. In jur, la conacul primitor, au venit nu numai prieteni de la Iasi (Kogalniceanu, C. Negruzzi, Alecu Russo, Ion Ionescu de la Brad), ci si fratii munteni N. Balcescu, Ion Ghica s.a. Tinerii intelectuali pregateau aici, in secret, viitorul tarii: Revolutia de la 1848, Unirea Principatelor, Independenta. Elena Negri imbata sufletul lui Alecsandri cu vraja iubirii, determinandu-l sa-i scrie stihuri de amor. Numai ca Elena se imbolnaveste si pleaca, in 1846, cu fratele ei Costache, in strainatate. In septembrie, indragostitul Vasile o intalneste la Venetia, unde raman impreuna doua luni. Dragoste de vis, care continua in alt voiaj prin Austria, Germania, Franta. Boala de piept a Elenei se agraveaza la Paris si pleaca amandoi in sudul Italiei, unde-l intalnesc pe prietenul lor Balcescu. Insa zilele iubitei sunt numarate. Costache Negri si Kogalniceanu vin la Neapole si, la 25 aprilie 1847, se imbarca pe un vas francez, cu gandul s-o transporte pe muribunda in tara. Numai ca tragedia se consuma pe vapor, la 4 mai, cand se apropiau de Cornul de aur (Constantinopol). Elena se stinge in bratele iubitului, fratelui si prietenului Mihalache. O inhumeaza in curtea bisericii din Pera, pe lespedea de marmura fiind sapata inscriptia: Elena Negri, Moldavia, 4 mai 1847. Fiintei disparute ii dedica poemul Steluta (romanta celebra a fost compusa de D.G. Florescu). La fel ii inchina ciclul Lacramioare.

Biroul lui Costache Negri ce se gaseste la proprietatea sa de la Manjina.

Cladirea a fost construita in anul 1900 de farmacistul C-tin Tinc cu destinatia de farmacie (parter) si locuinta (etaj). Una din putinele farmacii vechi din Romania, pastrate integral, aflate in stare precara de conservare.

Prezentare istorica a judetului Galati

GALATI - judetul dunarean de la mila 80

        Descoperirile arheologice de la Cavadinesti, Beresti, Plesa, Suceveni si din vatra actuala a orasului Galati demonstreaza prezenta comunitatilor umane in aceasta regiune inca din paleoliticul superior.

        Una dintre cele mai mari asezari geto-dacice de pe teritoriul romanesc s-a dezvoltat la Piroboridava (com. Nicoresti), unde existenta umana este atestata intre secolele IV i.e.n. si II e.n.

         In urma razboaielor din anii 101-102 si 105-106 e.n. se trece la integrarea Daciei in structura Imperiului Roman, fapt ce a determinat ridicarea unor castre militare si formarea unor asezari. Astfel, romanii isi stabilesc centrul militar si administrativ in castrul de pe dealul Tirighina-Barbosi ridicat pe ruinele unei cetati dacice. Aici au fost descoperite sarcofage din piatra, tigle, caramizi, podoabe din aur, amfore si doua reliefuri in marmura alba reprezentand 'Cavalerul Trac' si 'Cavalerii Danubieni'. O descoperire remarcabila este mormantul unui dac romanizat de la sfarsitul sec al III-lea, pe al carui umar a fost identificata o fibula din aur purtand inscriptia 'INOCENS'.

        Dupa retragerea armatei si administratiei romane din sec al III-lea, comunitatile umane din aceasta zona au cazut prada popoarelor migratoare, pastrand totusi elemente ale continuitatii.

        In primele secole de mileniului al doilea, comunitatea de la Dunare isi consolideaza importanta strategica si comerciala fiind un renumit punct de negot.

        Catre a doua jumatate a sec al XIII-lea apar primele focare de organizare administrativa, sub forma targurilor, cetatilor intarite, centrelor mestesugaresti si comerciale.

        Prima atestare a judetului Galati dateaza din 1435 iar din vremea lui Stefan cel Mare s-au pastrat documente care atesta existenta unor localitati galatene: Beresti, Craiesti Draguseni. Ganesti si Ivesti.

        Dupa 1484, Galatiul ramane singurul port romanesc liber la Dunare si incepand cu secolul al XVII-lea devine 'cel mai vestit targ de negot de pe toata Dunarea', potrivit caracterizarii facute de carturarul Dimitrie Cantemir.

        Intre secolele XVIII si XIX, perioadele de inflorire au alternat cu perioadele de declin datorate razboaielor ruso-turce.

        Dupa razboiul din Crimeea (1853-1856) se infiinteaza la Galati Comisia Europeana a Dunarii, menita sa asigure siguranta unui comert liber iar odata cu acordarea intre anii 1834-1883 a statutului de 'porto-franco', zona va cunoaste o crestere economica si demografica fara precedent.

        Revolutia de la 1848 si Unirea din 1859 au avut reprezentarea spirituala in randurile revolutionarilor galateni. La conacul patriotului roman Costache Negri, din comuna cu acelasi nume, se reuneau la mijlocul secolului trecut personalitati ale vietii politice si culturale ale vremii - Mihail Kogalniceanu, Al. I. Cuza. V. Alecsandri, N. Balcescu.

        Prezentul gaseste judetul Galati cu o suprafata de 446.632 ha. Organizarea administrativa cuprinde doua municipii Galati si Tecuci, doua orase, Beresti si Tg.Bujor, 60 de comune si 184 sate.

        Teritoriul judetului Galati este reprezentat in cea mai mare parte de campie iar regimul sau climatic este de tip temperat continental Precipitatiile atmosferice inregistreaza aici cele mai scazute valori din tara.

        Dunarea, Prutul si Siretul sunt principalele ape curgatoare ce delimiteaza judetul. Lacurile si baltile, amenajate in scop piscicol, ocupa 40% din suprafata totala a retelei hidrografice a judetului.

        Vegetatia locurilor este cea de stepa si silvostepa, regasite prin cranguri de salcie, vegetatie forestiera, pasuni, fanete si stejari. De asemenea, mari suprafete sunt cultivate cu vita de vie, pomi fructiferi, cereale si plante tehnice.

        Fauna terestra este bine reprezentata de rozatoare de camp soparle, serpi si iepuri iar dintre pasari mai des intalnite sunt potarnichea, prepelita si ciocarlia. Padurile seculare de la Adam, Buciumeni si Viile adapostesc specii de interes cinegetic ca mistretul si vulpea.

        Numarul locuitorilor judetului Galati se ridica la cca. 650.000 de locuitori, din care procentele de 60 % sunt date de populatia urbana. Cei activi lucreaza 33 % in agricultura si 30,3% in industrie.

        In domeniul sanatatii functioneaza 12 spitale, 152 dispensare medicale, 60 de farmacii, 69 cabinete stomatologice private, 7 crese si un leagan pentru copii.

        La nivelul institutiilor de cultura si arta exista 344 biblioteci, 13 cinematografe, 19 muzee si 3 teatre si institutii muzicale. Reteaua unitatilor de invatamant cuprinde 248 scoli primare si gimnaziale, 252 gradinite, 30 licee si 2 institutii de invatamant superior.

        Intalnind inca splendide monumente de arta si arhitectura veche. Biserica 'Precista'-1641, Biserica 'Vovidenia'-1790, Biblioteca 'V. A. Urechea'-1890 sau prima statuie a poetului Mihai Eminescu, dezvelita in anul 1911, Galatiul este acel spatiu generos al dezvoltarii industriale dar si al cercetarii stiintifice, educatiei si culturii nationale.

        Fondata in 1848, Universitatea 'Dunarea de Jos', pregateste specialisti in domenii cu profil unic in tara, cum ar fi: constructii navale, industrie alimentara si tehnica piscicola, mentinand continuitatea fireasca a primei scoli galatene, atestata in marturiile scrise ale anului 1665.

        Cu o forta de munca de inalta calificare, industria galateana este reprezentata de emblematica citadela a otelului est-european, Combinatul Siderurgic ISPAT-SIDEX si Santierul Naval DAMEN, port-catarg al calitatii unui sector de activitate traditional pentru aceste meleaguri.

        Conectat la principalele culoare de comunicare ale Europei si avand acces la importanta magistrala de transport pe apa care este Canalul Rin-Main-Dunare, ce face legatara intre Marea Nordului si Marea Neagra, Galatiul are cel mai mare complex de porturi fluviale de la Dunare, recomandandu-se astfel drept unul din cele mai mari noduri de trafic comercial al Romaniei.

        Atingerea competitivitatii, polarizarea investitiilor straine si patrunderea pe noi piete de desfacere sunt asigurate atat de existenta Zonei Libere cat si de dezvoltarea parteneriatului si cooperarii transfrontaliere intre Romania, Republica Moldova si Ucraina.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2163
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved