Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


TURISMUL DE LITORAL - LITORALUL ROMANESC AL MARII NEGRE

Turism+ Font mai mare | - Font mai micTurismul de litoral - Litoralul romanesc al Marii Negre

1. Marea NeagraSituata intre paralele 40o55' si 46o 32' latitudine nordica si intre meridianul 27o27' si 41o 42' longitudine estica, Marea Neagra are o suprafata de 41490 km2, adancimea maxima este de 2.245 m., adancimea medie de 1.282 m., iar volumul de 529.955 km2. La tarmul de nord si de est Marea Neagra scalda pamantul fostei U.R.S.S., la cel de sud pamantul Turciei, iar la vest teritoriile Bulgariei si Romaniei.

O particularitate a Marii Negre este numarul mic de insule, sunt doar 5 insule: Fidonisia, Berezoia si Insula Serpilor, Insula Sf. Ioan, Insula Kefken. Pe Insula Serpilor situata nu departe de gurile Dunarii, legenda povesteste a s-ar fi aflat templul lui Achile vestitul erou grec. Dupa relatarile unor scriitori antici, cenusa lui Achile, ucis de Paris la Troia, a fost dusa de mama sa la gurile Dunarii si ingropata pe Insula Serpilor unde i s-a ridicat un templu si o statuie. Spre deosebire de alte mari ale Terrei, Marea Neagra are tarmurile putin crestate, doar cu cateva golfuri, insa larg deschise. Este una dintre cele mai intinse mari continentale si a doua ca volum, adancimea maxima si medie - dupa Marea Mediterana si Marea Nordului.

O alta trasatura caracteristica a apelor Marii Negre o reprezinta salinitatea ei mult mai scazuta decat a altor mari si oceane. Salinitatea Marii Negre este dependenta, printre altele, de factorii climatici, care influenteaza evaporatia si de aportul de ape fluviale si mediteraneene. In medie, apele Marii Negre contin jumatate din salinitatea oceanelor sau a altor mari, respectiv 17 grame saruri la 1 litru de apa, fata de 35 - 39 grame/litru, media pe glob. Salinitatea creste cu adancimea ajungand la 22,4 g/litru pe fundul marii.

Variatia salinitatii in functie de prezenta apelor dulci sau sarate, alaturi de variatiile temperaturii si de vanturi sunt principalele cauze care provoaca schimburile de ape de la un loc la altul, care in anumite conditii iau aspectul unor adevarate fluvii marine (curentii). De-a lungul tarmului relevand sinuozitatile litoralului, le identifica prezenta unui urias fluviu circular, care "alearga" intr-o directie inversa acelor de ceasornic.

Marea Neagra este lipsita de flux si reflux. Diferenta de nivel ce se inregistreaza ca urmare a fenomenului mareic este de numai 12 cm. In schimb, pe timp de furtuna, valurile pot atinge inaltimea de 5-7 m.

Cu toate ca este legata prin Stramtoarea Bosfor de Oceanul Planetar, Marea Neagra ramane sub raportul regimului termic o mare continentala. Aceasta inseamna ca temperatura paturilor superficiale de apa (0-75 m.) urmeaza evolutia temperaturii aerului; uneori chiar ingheata. Vara, cand regiunile inconjuratoare se incalzesc puternic, temperatura apelor Marii Negre.

O alta particularitate a Marii Negre consta in faptul ca viata ei vegetala si animala este reprezentata numai in straturile superficiale, incepand de la tarm si pana la adancimea de 150-200 m. Totusi, Marea Neagra are o viata pelogica saraca, in schimb viata litorala este extrem de bogata. Aceasta mare este una dintre cele mai bogate mari, in peste, de pe glob. Potrivit particularitatilor geomorfologice si conditiilor sale specifice de viata, Marea Neagra este considerata un unicat hidrobiologic, organismele care traiesc cu ea avand caractere proprii.

Litoralul romanesc al Marii Negre incepe de la frontiera tarii cu Rusia (bratul Musura) si se intinde spre sud pe o distanta de 224 km., pana a frontiera cu Bulgaria (Vama Veche). Intre gura Chiliei si Sfantu Gheorghe, pe o distanta de peste 40 km., tarmul maritim este reprezentat de limita estica a Deltei Dunarii. De la Sfantul Gheorghe la Capul Midia se desfasoara o portiune cu nisipuri joase, in mare parte dominata de prezenta complexului lagunar Razim-Sinoe.

2.Plaja

Plaja maritima romaneasca prezinta un mare avantaj, fiind orientata spre rasarit, ceea ce determina expunerea ei la Soare in tot cursul zilei. In Europa de sud, numai coastele estice ale Italiei si litoralul bulgar se bucura de o orientare similara, restul plajelor din Italia, Franta, Spania, fiind orientate spre apus, nord si sud. Si climatul litoralului romanesc prezinta deosebiri fata de conditiile climatice de pe alte zone litorale situate pe aceeasi paralela. Astfel, climatul litoralului romanesc al Marii Negre este rezultatul interferentei dintre climatul maritim si cel de stepa. Prezenta stepei determina o incalzire accentuata a aerului, umiditate scazuta si ploi rare, temperatura medie a sezonului iulie -august ajungand la 25oC, ceea ce reprezinta un climat mai cald decat pe litoralul Marii Baltice, Marii Nordului si Marii Manecii, dar mai putin torid decat pe litoralul adriatic sau mediteranean. Temperatura medie anuala, de 11,3oC, este mai ridicata decat a Marii Manecii(10.9oC) si mai scazuta decat cea a Atlanticului(12.7oC).

Presiunea atmosferica ridicata - maxima 764 mm, minima 758 mm - asigura o puternica oxigenare a sangelui. Vecinatatea marii modifica defectele climei de stepa, impunand caracteristicile celei maritime, stabilitate termica, uniformitatea gradului de umezeala , vant din larg care aduce aerul sarat al marii. Din aceasta cauza, climatul Marii Negre este dulce si tonic, fara sa fie prea excitant, ceea ce ne ofera avantaje suplimentare.

Stabilitatea termica, cu variatii mici de temperatura de la o ora la alta si de la zi la noapte se datoreaza faptului ca majoritatea statiunilor sunt situate intre doua mari suprafete de apa (marea si lacurile) care inmagazineaza ziua o mare cantitate de caldura solara si o degaja lent in timpul noptii. Acest fapt explica de ce pe litoral nu se produc noaptea acele caderi mari de temperatura care se observa la campie.

Pe litoralul romanesc al Marii Negre ploile sunt foarte rare, iar atunci cand cad sunt de scurta durata. Din aceasta cauza plajele sunt aproape in permanenta uscate.

Puritatea aerului marin se datoreaza lipsei de praf de fum si micro - organisme. Picaturile extrem de fine(aerosoli naturali) proveniti din spargerea valurilor care plutesc in aerul marin contin substante ce intra si in compozitia apei de mare. Inhalarea acestor picaturi ajuta la mineralizarea organismului de care au nevoie mai ales copii si cei demineralizati, cei atinsi de TBC si alte infectii. Aerul marii contine ozon, in cantitati mari, care stimuleaza nutritia, gratie marii lui puteri de oxidare; are si o actiune antiseptica producand disparitia microbilor de pe caile respiratorii.

Briza de mare care adie pe litoral face mult mai usor suportabila arsita soarelui, aducand aer dinspre mare, incarcat cu saruri. In timpul zilei plaja se incalzeste mai repede decat apa marii, de aceea, dimineata se produce un aflux de aer dinspre mare spre uscat. Este briza de mare a carei intensitate creste pana spre orele 14 - 15, apoi scade. Directia brizei se roteste dupa Soare. Seara, fenomenul se produce invers: uscatul se raceste mult mai repede decat apa marii si, la cateva ore dupa apusul soarelui se produce un aflux de aer de pe uscat spre mare.

Factorii medical - terapeutici reprezinta o importanta valoare a litoralului romanesc. Din acest punct de vedere sejurul pe litoral are asupra organismului o dubla actiune: excitanta datorita radiatiilor ultraviolete puternice, vanturilor frecvente, continutului crescut de iod si saruri din atmosfera, dar, in acelasi timp, calmanta, prin uniformizarea presiunii atmosferice, prin variatiile foarte mici ale temperaturii, prin umezeala constanta. Imbinarea armonioasa a acestor doua actiuni, aparent contradictorii, da nastere la un climat stimulator, care determina o crestere a metabolismului, o scadere a frecventei respiratiei, o imbinare mai usoara a hemoglobinei din sange cu oxigenul din aer, o irigare sanguina a plamanilor mult imbunatatita si o stimulare generala a proceselor biologice.

Sejurul pe litoralul romanesc al Marii Negre este indicat pentru tratamentul catarelor subacute sau cronice ale cailor respiratorii (bronsite, laringite, rinite) scrofulozei, limfatismului, rahitismului infantil, starilor de pretuberculoza, anemiilor, convalescentei, reumatismelor articulare si musculare, spondilitei, starilor postoperatorii ortopedice, fracturilor neconsolidate, osteitelor , mialgiilor, nevralgiilor, polinevritelor, bolilor ginecologice, insuficientei glandulare, tuberculozei osoase, dermatozelor cronice, sechelelor de poliomielita la copii si multe altele.

Pe litoral tratamentul balnear se realizeaza printr-un complex de factori: cura de Soare, baia de mare, cura de namol, baia de nisip, cura climatica sau numai prin unele dintre acestea. De retinut ca orice persoana venita din conditiile unui alt climat are nevoie de 2 - 3 zile de acomodare, timp in care trebuie sa rezerve cat mai multe ore de odihna si o cat mai redusa expunere la Soare.

Cura de Soare contribuie la regenerarea si calirea organismului. La baza falezei, valurile marii au format o plaja acoperita de nisipuri fine, curate, bogate si moi, oferind conditii excelente pentru helioterapie. Radiatia solara activeaza circulatia sangelui, sporeste numarul globulelor rosii, care devin astfel mai bogate in hemoglobina. De asemenea, cantitatea de calciu si fosfor in organism ajunge la proportia normala, se recalcifica scheletul, iar sistemul nervos se tonifica. Actiunea cea mai importanta a radiatii solare se datoreaza razelor ultraviolete, care distrug microbii si actioneaza asupra formarii vitaminei D. Intensitatea razelor ultraviolete creste treptat incepand cu primele ore ale diminetii, ajungand la maximum intre orele 10-1 Dupa ora 11 radiatiile ultraviolete devin daunatoare, fiind indicat, de aceea, ca expunerea la Soare sa se faca intre orele 8-11. Dupa amiaza baile de Soare sunt favorabile vara, intre orele 16-18, cand radiatiile ultraviolete sunt inca suficiente.

Baia de Soare are un efect favorabil asupra organismului, actionand asupra pielii, musculaturii, circulatiei sangelui, sistemului nervos central si periferic, etc.

Prin compozitia sa chimica si prin actiune valurilor, apa de mare intareste orgnismul. Sub influenta bailor de mare se stimuleaza functiile organismului, in special a inimii si a vaselor sanguine. Baia de mare se face in general dupa baia de aer si baia de Soare. Ea poate dura de la 5 pana la 30 de minute.

Litoralul romanesc este renumit in lumea intreaga pentru namolurile sale sapropelice, indicate in numeroase maladii, precum si prin lacurile sale bogate in diverse saruri. Baia de namol se face sub forma de impachetari sau ungeri cu namol, dupa care corpul se expune la Soare pana la uscarea completa a namolului. Urmeaza spalarea acestuia si o frictiune cu un prosop uscat. Namolul actioneaza asupra celor mai importante functiuni ale organismului, intarindu-l si stimulandu-i fortele de rezistenta si aparare.

Acestor factori naturali li se adauga si valoroasele izvoare de ape sulfuroase mezotermale, care au inceput sa fie valorificate mai ales in zona Mangalia.

Iata cateva dintre motivele pentru care aceasta zona este atat de mult solicitata de turistii romani si straini, iar portile litoralului romanesc raman deschise tot timpul anului

De la Navodari la Mangalia

Din cei 244 km. ai litoralului romanesc al Marii Negre in jur de 70 km. constituie domeniul aproape exclusiv al turismului. Aici, intre Capul Midia si Mangalia, litoralul constituie una dintre cele mai renumite si atractive regiuni turistice ale tarii, cu cea mai mare capacitate de cazare.

In cadrul planului de dezvoltare a litoralului romanesc al Marii Negre, preocuparile principale ale proiectantilor au fost urmatoarele: utilizarea integrala si rationala a plajelor, organizarea si dotarea lor corespunzatoare, in unele cazuri crearea unor plaje artificiale, cum este cazul la Saturn, sau protejarea plajelor existente, ca la Olimp; asigurarea unei juste densitati in statiuni si utilizarea rationala a terenului; realizarea unui raport armonios intre constructiile inalte si cele joase; crearea de spatii verzi in statiune; constituirea unor hoteluri estivale, usor accesibile, cu niveluri putine, integrate in natura, confortabile, igienice, dotate uneori cu curti interioare si galerii deschise; centralizarea anumitor functiuni de servire, pentru a asigura aprovizionarea usoara, etc.

Cazarea turistilor a fost asigurata prin toate formele practicate in prezent in turismul international: hoteluri, vile, casute, sate de vacanta, popasuri cu grade de confort si sisteme de dezvoltare diferite.

Statiunile de pe litoral dispun de numeroase restaurante, unele cu specific, de diferite capacitati, cu dotari de agrement si diverse alte servicii.

Constanta Municipiu cu o populatie de peste 320.000 de locuitori, oras-port maritim cel mai important al Romaniei, prin care se efectueaza oi mare parte a exportului, fiind in acelasi timp si port de tranzit. In structura acestui oras se remarca: Cazinoul, Biserica Sf. Gheorghe, Moscheea Hunchiar, Biserica greceasca Metamorfosis, Moscheea, Casa engleza Florentina, Silozurile din port - realizate de Anghel Saligny. Se mai remarca: farul nou si portul turistic Tomis. Turistii mai pot vizita: Muzeul de istorie Nationala si Arheologie, Muzeul Marinei Romane, Muzeul de Arta, Expozitia permanenta de arta plastica "Ion Jalea", Muzeul de etnografie si arta populara, Muzeul de stiintele naturii si altele.

Costinesti Localitate rurala, statiune climaterica, marina, cunoscuta ca statiunea studentilor. Aici exista casute, vile, hoteluri, camping, teatru de vara, baza sportiva, etc. Plaja are cca 5 km. lungime si o latime de 100 - 299 m. Lacul Costinesti este folosit si pentru agrement, iar namolul a fost utilizat cu succes in tratamentul diverselor boli.

Eforie Oras situat pe tarmul Marii Negre, cu o populatie de aproape 150.000 de locuitori, alcatuit din doua componente aflate la 4 km. una de cealalta: Eforie Nord si Eforie Sud.

Eforie Nord este o statiune balneoclimaterica permanenta aflata intre mare si extremitatea nord-estica a Lacului Techirghiol. Eforie Sud este o statiune balneoclimaterica permanenta situata pe cordonul litoralului si promontoriul calcaros dintre faleza marii si Lacul Techirghiol. La Eforie Nord sunt mai multe stabilimente balneo - medicale, cu namol din lacul Techirghiol. Plaja maritima are circa 4 km. lungime si 50 - 80 km latime. Exista teatru si cinematograf in aer liber, piscine, strand, terenuri de sport, peste 40 de hoteluri, minihoteluri, popas turistic.

La Eforie Sud sunt, de asemenea stabilimente pentru bai cu apa din lac si impachetari cu namol, Sanatoriu de recuperare si ortopedie. Statiunea dispune de teatru de vara, cinematografie, terenuri de sport, peste 35 hoteluri, vile, popas turistic.

Mamaia Statiune balneoclimaterica maritima, aflata in nordul orasului Constanta desfasurata in lungul unui perisip intre apele Marii Negre si cele ale Lacului Siutghiol, cu o plaja de circa 10 km. lungime si o latime de 50 pana la 800 m. Statiunea dispune de o bogata baza materiala alcatuita din hoteluri, vile, sat de vacanta, discoteci, baruri, restaurante, bowling, terenuri de sport si minigolf, teatru de vara, cinematograf. Pe lacul Siutghiol se poate practica schi nautic, yachting, etc.

Mangalia Oras-port maritim, cu o populatie de peste 45.000 de locuitori. Statiunea baleneoclimaterica este favorizata de conditiile climatice (media anuala a temperaturii este de 11,2oC, a lunii iulie de 26-28oC, iar precipitatiile medii anuale au valori de 377 mm.) si de prezenta Lacului Mangalia, in cadrul caruia sunt bogate izvoare de ape mezotermale, sulfuroase. Bazele sanatorice sunt in partea de nord a localitatii - Complexul sanatorial Mangalia si Sanatoriul TBC- si in partea de sud - Sanatoriul balnear. Plaja este deosebit de frumoasa, cu nisip fin. Un interes turistic deosebit prezinta cetatea Callatis, iar la nord de aceasta se gaseste necropola elenistica, la care se adauga necropola tumulara. In Mangalia mai gasim edificiul Edificiul de tip sirian, Moscheea Esmahan, Sulatan, Muzeul de arheologie Callatis, Muzeul de arta, Colectia de curiozitati Mercurius.

Mangalia Nord - genericul sub care sunt cunoscute statiunile de la nord de orasul Mangalia.

Statiunea Saturn construita in lungul plajei ce delimiteaza un golf, dispune de circa 20 de hoteluri, sate de vacanta, baza de agrement, hipodrom.

Statiunea Venus, cuprinde 25 de hoteluri, purtand in majoritate nume de fete, barul Calypso, discoteci, popas turistic.

Statiunea Aurora cu circa 10 hoteluri, situate pe un mic promotoriu cu nume de pietre pretioase si semipretioase.

Statiunea Jupiter in care hotelurile se desfasoara intre tarmul marii si padurea Comorova, avand in centru amenajat Lacul Tismana; vom gasi sate de vacanta, un camping, teatrul de vara, cinematograful, terenuri de sport si baruri.

Statiunea Neptun este asezata intr-o ambianta naturala deosebita: marea, Lacul Neptun, Rezervatia botanica Stejarii de la Comorova, dispune de circa 17 hoteluri, terenuri de sport, piscine, teatru de vara, parc de distractii, centru de tratament balneologic , pentru bai de apa si namol de la Techirghiol, restaurante, hanuri, sat de vacanta, etc.

Statiunea Olimp alcatuita din trei ansambluri hotelier, dintre care unul cu nume de orase, altul cu o arhitectura interesanta, reliefata de jocul de volume si terase si al treilea cu hoteluri ale caror nume amintesc provinciile romanesti.

Navodari Oras situat la tarmul de sud -vest al Lacului Tasaul. Aceasta statiune este dotata cu un complex turistic de odihna pentru copii: pavilioane, cabane, teatru de vara, cinematograf, terenuri de sport, popas turistic. Din pacate Combinatul Petrochimic de la Navodari, neinspirat edificat in aceasta zona polueaza din belsug mediul ambiant.

Techirghiol Oras inconjurat de coline reduse ca altitudine, intre care domina la sud Dealul Techirghiol. Calitatile terapeutice ale namolului au stat la originea stabilii functiunii balneoclimaterice a localitatii, azi cu o populatie de aproape 10.000 locuitori. Lacul Techirghiol si imprejurimile sale, cu o suprafata de 15.400 ha au fost declarate rezervatie naturala. Statiunea dispune de mai multe baze de tratament, sanatorii pentru adulti si copii. In cadrul orasului prinde contur doua zone functionale: sanatoriala de sud-est si de odihna in nord - est.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2267
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved