Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


MANAGEMENTUL PRIMAR AL CAZARILOR TURISTICE RURALE

Turism+ Font mai mare | - Font mai micMANAGEMENTUL PRIMAR AL CAZARILOR TURISTICE RURALE

Orice activitate manageriala care se naste si se dezvolta, trebuie sa dispuna de un management adecvat, care sa-i permita functionarea, dezvoltarea si conexiunea cu evolutia de ansamblu a societatii.O afacere inseamna desfasurarea unei activitati prin care se ofera ceva pentru a obtine un castig. Acest ceva poate fi un produs sau un serviciu, sau chiar o impletire a acestora. Trebuie avute in vedere doua idei de baza si anume:

- sa se propuna spre realizare un profit care sa se bazeze pe un plan bine conceput (plan de afaceri)

- sa se evalueze cat mai corect riscurile incercandu-se totodata indepartarea lor.

1. Etapele cuprinse in elaborarea planului de afaceri

Prin procesele manageriale, o parte a resursei umane actioneaza asupra altei parti, cu scopul de a atrage in mod organizat spre realizarea obiectivelor intreprinse. Din aceasta perspectiva procesul de management, este un ansamblu de interventii prin care managerul prevede, organizeaza, comanda, conduce si controleaza personalul in scopul atingerii obiectivelor stabilite in conditii de profitabilitate ridicata si de utilitate speciale. Astfel, procesul managerial este dat de totalitatea fazelor si proceselor care se stabilesc diferite obiective.

Atributele conducerii vor fi: previziunea, organizarea, coordonarea, antrenarea si contra-evaluarea.

Faza previzionala - caracterizata de stabilirea obiectivelor in care dezideratele strategice si cele tactice sunt prioritare.

Faza de operationalitate - caracterizata prin organizarea, coordonarea, antrenarea personalului la realizarea obiectivelor cuprinse in planul de prognoze.

Faza finala - de interpretare a rezultatelor.

In consecinta, la intocmirea unui plan de afaceri se va avea in vedere momentul, persoanele si motivatia elaborarii lui.

2. Modalitati de aplicare a proiectului de afaceri turistice

Punctul de pornire in intretinerea unei afaceri il reprezinta o idee ce urmeaza a fi dezvoltata. Promotorul trebuie sa analizeze si sa evalueze toate aceste aspecte interne si externe ale sectorului de turism, care ar putea influenta in mare afacerea in cadrul legal.

In domeniul agroturistic, in prezent, actiunile sunt intreprinse de gospodari privati existand, deocamdata, oferta de cazare la nivel de gospodarii individuale, fara a detine insa, o strategie si o coordonare adecvata. Lipseste oferta locala oferita de grupuri, lipseste un mod unitar de pregatire si lansare a ofertelor turistice rurale. Astfel este impetuos necesar sa se pregateasca in detaliu ofertele de produse turistice rurale la toate nivele si sa fie pregatiti gospodarii si agentii economici interesati. Toate aceste activitati nu pot fi transpuse in practica decat prin intermediul unui management agroturistic functional, atat local cat si global.

Managementul local presupune evaluarea globala a potentialului zonei, formarea operatorului si crearea agentului local, identificarea si atestarea gospodariei turistice rurale, catalogarea gospodariei din zona agroturistica, realizarea programului agroturistic si pregatirea ofertei turistice rurale.

Managementul global presupune identificarea operatorilor - evaluarea procedurii de selectie, formarea si atestarea operatorilor sau agentilor locali, elaborarea criteriilor de clasificare, crearea retelei nationale, realizarea programelor de marketing, elaborarea de ghiduri si cataloage, promovarea si publicitatea.

In planificarea deciziilor antreprenoriale, trebuie sa se tina cont de urmatorii parametri:

1. localizarea afacerii

2. trasaturile potentialei cereri, ceea ce presupune cunoasterea caracterului social si economic, dar si a comportamentului turistului

3. structura serviciilor, care cuprinde: servicii primare, servicii complementare, servicii periferice

4. dimensiunea fizica a stabilimentului care cuprinde tipul constructiei si anume: daca e cladire noua sau reconditionata, structura fundatiei. Dimensiunea e un element determinant in structura afacerii si a costurilor dar si in privinta nivelului de venituri. Scopul este de a tinde spre maxima utilizare a spatiului si spre marirea capacitatii de productie.

5. Echipa umana - se caracterizeaza de calificarea si pregatirea profesionala, gradul de implicare in afacere, atitudinea fata de serviciul turistic, legatura aceasta cu mediul inconjurator etc.

6. Sistemul de legi antreprenoriale - masurile pentru investitii in constructii in echipament si mobilier

7. Imaginea publicitara si marketingul

3. Previziunile in privinta veniturilor si a cheltuielilor

Profitul apare ca o diferenta intre venituri si cheltuieli. De foarte multe ori realizarea previziunilor aferente micilor venituri si cheltuieli nu sunt usor de realizat. Trebuie astfel formate presupuneri legate de: numarul mediu de clienti pe unitatea de timp, tarife propuse, nivelul de acceptare a acestor tarife, nivelul cheltuielilor necesare etc.

Lucrurile se complica mai mult daca observam relatia dintre tarifele aplicate si gradul de acoperire(elasticitatea cererii in functie de pret) si anume ca la tarife mari se asteapta ca numarul de turisti sa scada, iar la tarife mici sa creasca.

Pe langa categoria de cheltuieli variabile care variaza in functie de numarul de turisti, exista si cheltuieli care raman aceleasi indiferent de gradul de incarcare si anume cheltuieli fixe. Pentru a evalua venitul unei anume ferme, va trebui sa se faca distinctie intre veniturile diferentiate pe parti componente ale activitatii generale si sa se evidentieze cheltuielile aferente. Astfel va trebui sa facem previziuni asupra: cazarii, servirii mesei, altor servicii si previziuni asupra cheltuielilor intre care avem: cheltuieli cu materia prima, salarii, asigurarile angajatilor, dobanzi, amortizari, si va trebui sa existe un calcul separat pentru fiecare serviciu oferit, beneficiul pe activ va fi obtinut prin diminuarea cheltuielilor aferente si a impozitelor pe venit.

Un bun manager trebuie sa realizeze un control al instrumentelor implicate in activitatea anteprenoriala. In vederea controlului activitatii turistice rurale se utilizeaza diversi indicatori economici ce pot surprinde aspecte generale cantitative ale afacerii (cifra de afaceri, nivelul profitului) sau aspecte calitative (productivitatea muncii, gradul de utilizare a echipamentelor etc).

Pentru a concepe si dezvolta o afacere agroturistica, trebuie tinut cont de faptul ca profitul este strans legat de calitatea seviciilor oferite, publicitatea si reclama facuta, integrarea intregului sistem de rezervare si programare, oferirea de servicii suplimentare si negocierea de tarife diferentiate si preferentiale pentru a raspunde

acestor cerinte activitatea de proiectare si desfasurare a turismului rural trebuie etapizata, stabilindu-se obiectivele prinse pentru fiecare etapa.

4. Etapele organizarii si dezvoltarii activitatilor de turism rural

In organizarea si dezvoltarea turismului rural trebuie urmate doua etape:

1. o etapa de inceput, de organizare si pregatire

2. o etapa a activitatii propriu-zise

1. Etapa initiala

Aceasta etapa propune cateva investitii chiar si in cazul in care aparent, conditiile sunt indeplinite (se poate interveni cu reparatii, modificari constructive ale cladirilor, mobilei etc.)

Etapa initiala este o etapa in care este necesar sa se dispuna de o anumita suma de bani. Intrebarile care se pun in aceasta etapa sunt: ce sanse de reusita exista? Vor fi clienti? Exista o piata sau o cere pentru servicii de tip turism rural?

In general, cererea apare si se dezvolta daca sunt oferite conditiile pe care clientii le apreciaza. Datorita faptului ca este dificil sa fie cuprinsa de catre o singura gazda a intregii game de oferte de baza se impune gasirea unor substituienti pentru acele elemente de oferta greu sau costisitor de realizat. Fiecare intreprinzator trebuie sa aiba propria oferta prin care unele lipsuri sa fie compensate cu particularitati aferentei propriei ferme.

Tot in aceasta etapa trebuie pus accentul pe realizarea unei locuinte curate si pe oferirea unor mese tentante. Simpla existenta a unui potential ridicat al zonei nu poate compensa calitatea ofertei fermei turistice rurale.

In cadrul etapei initiale se are in vedere cererea si oferta si se iau in considerare intreprinzatorii din zona care au acelasi obiect de activitate. Trebuie avute in vedere avantajul competitiv si specificul, determinante pentru calitatea si dimensiunile ofertei, dar si preturile atractive practicate la oferte egale.

2. Etapa activitatii propriu-zise

In aceasta etapa exista o serie de cheltuieli ce vor fi efectuate cu mult inainte de a fi recuperate prin incasari. Intreprinzatorul trebuie sa se asigure ca dispune de banii necesari atat pentru cheltuielile initiale cat si pentru cele curente. Cheltuielile efective curente sunt variabile depinzand de numarul de turisti. Profitul este maxim atunci cand spatiul de cazare este folosit total pe o perioada cat mai mare a anului. In foarte multe situatii, pragul de rentabilitate este greu de apreciat inainte de a incepe activitatea propriu-zisa.

In conditiile desfasurarii unei afaceri turistice rurale, la nivelul celei mai simple forme organizare (persoana fizica autorizata, asociatie familiala) este necesara tinerea unei evidente din cel putin doua motive:

- in primul rand pentru fiecare forma de organizare economica exista norme prin care se stabilesc modul in care se tine evidenta contabila, intreprinzatorul agroturistic fiind totodata un agent economic care, integrandu-se in viata economica trebuie sa respecte regulile acesteia. Intreprinzatorul va avea relatii cu furnizorii, diversi agenti economici si va opera cu facturi, chitante alte documente.

- evidenta contabila este utila si necesara intreprinzatorului, agentul economic trebuie sa cunoasca volumul cheltuielilor si al veniturilor, al legaturilor ce se stabilesc intre tarife, numar de turisti si profit.

Evidentele contabile vor fi completate in documente proprii, adaptate starii unitatii si scopurilor urmarite. Unul dintre obiectivele urmarite permanent este determinarea 40

rezultatului economic si financiar obtinut. Este util ca acest calcul sa se realizeze periodic (lunar) pentru a obtine un rezultat corect, si se are in vedere:

1. Eliminarea cheltuielilor sau a elementelor de cheltuieli care nu au contribuit la realizarea veniturilor din luna respectiva achizitii de marfuri ramase in stoc, cheltuieli de natura investitiilor etc.

2. Includerea cheltuielilor efectuate anterior dar aferente lunii in curs (consumurile din stoc)

3. Eliminarea incasarilor aferente perioadelor trecute.

4. Includerea veniturilor incasate inca, dar aferente activitatii din luna curenta.

5. Eliminarea din calcul in vederea determinarii rezultatului curent a oricaror altor cheltuieli sau incasari exceptionale care nu are nici o legatura cu activitatea realizata.

In paralel cu evidenta lunara se tine si o evidenta cumulata de la inceputul anului pana la zi, in care vor fi prezentate toate incasarile si platile facute in aceasta perioada. Evidenta lunara urmareste determinarea indicatorilor in baza carora pot fi luate deciziile operative, in timp ce evidenta cumulata reflecta realitatea asa cum este.

Deoarece orice afacere presupune un risc, acesta trebuie din timp evaluat si pe cat posibil eliminat.

Pentru luarea de decizii manageriale corecte si pentru respectarea unei evidente contabile fidele, este necesar, ca in cazul in care intreprinzatorul nu are cunostinte de specialitate, sa se apeleze din timp la un consultant in afaceri.

5. Resursele umane din unitatea turistica rurala

Privit din perspectiva economico-sociala, ecologica si culturala, turismul rural reprezinta o forma de organizare si valorificare a bogatiei naturale locale, a peisajului natural si agricol montan si a potentialului creat de om pentru om si in care acesta are rolul hotarator in orientarea in scop agroturistic a patrimoniului din gospodaria sa. Promovarea turismului rural trebuie sa porneasca de la convingerea ca acest domeniu este de mare importanta pentru prosperitatea unei gospodarii si a membrilor ei de familie.

Familia, conform statisticii reprezinta totalitatea persoanelor legate prin raporturi de casatorie si sau rudenie, de ordin biologic, economic si spiritual.

Gospodarii satelor insumeaza toate functiile specifice ramurilor gospodariei rurale pentru producerea celor necesare consumului propriu si a disponibilitatilor necesare schimbului. Ei isi administreaza proprietatea (averea), organizeaza productia si munca, isi instruiesc copiii din punct de vedere al treburilor gospodaresti si le transmit din experienta lor pentru a asigura o continuitate intre generatii. Totodata ei isi procura utilaje, masini si unelte gospodaresti, materii prime si materiale si in final isi vand propriile produse si servicii insusindu-si integral profitul obtinut. Ei gestioneaza energiile tuturor membrilor familiei carora le cunosc capacitatea si calitatea si le repartizeaza sarcinile zilnice stimulandu-i material si moral pe fiecare in functie de activitatea depusa, de varsta, de necesitatile si preferintele lor.

Gospodaria turistica rurala trebuie sa dispuna de personalul necesar pentru primirea si prestarea serviciilor. Personalul poate fi asigurat pe doua cai:

1. din cadrul fermei (familiei);

2. din cadrul localitatii: rude, vecini, prieteni, cunostinte cu disponibilitati si interes pentru activitatea turistica.

Personalul care presteaza servicii pentru turisti, pe langa multiprofesionalism si experienta in gospodarie trebuie sa mai indeplineasca cel putin urmatoarele conditii:

- sa fie apt pentru munca

- sa aiba o stare de sanatate buna, confirmata de medic

- sa stie sa prepare mancare buna si diversificata

- sa stie sa intretina curatenia la cote igienico-sanitare corespunzatoare

- sa stie sa asigure un climat de munca si o ambianta placuta, vesela si agreabila

- sa stie sa imbine toate calitatile sale pentru a crea un cadru bun de desfasurare a tuturor activitatilor.

La organizarea unei pensiuni turistice rurale trebuie sa se tina cont de structura potentialului de munca, data de:

- numarul membrilor de familie si pe sexe

- starea de sanatate si capacitatea de munca

- structura pe varste

- structura in functie de scolile absolvite, pe profesii

- structura pe ocupatii preponderente

- structura pe surse de venituri zilnice, lunare, anuale.

In functie de rezultatele obtinute in urma analizei structurii potentialului de munca se poate realiza balanta timpului de munca al familiei respective, iar in functie de aceasta se ia decizia cu privire la marimea fermei turistice rurale, in conditiile respectarii celorlalte criterii normative.

Organizarea si infiintarea unei pensiuni turistice rurale poate fi determinata de potentialul pe varste al familiei respective. Astfel avem urmatoarele cazuri:

a) Familia de varsta tanara

Tinerii reprezinta cel mai important potential uman, pentru dezvoltarea turismului rural. Ei pot fi casatoriti, avand gospodarie si familie proprie. Indiferent in ce cadru familial se afla ei trebuie sa traiasca, sa aiba o ocupatie ( pe cat posibila placuta si agreabila) din care sa isi asigure existenta (hrana, locuinta, imbracaminte, distractii, informatii) si in plus sa obtina venituri suplimentare pentru investitii (constructii, pamant, masini, echipamente, mobilier). Toate acestea se pot asigura in conditiile actuale prin organizarea gospodariei in scop agroturistic. Desi inceputul poate fi dificil, deoarece intr-o prima etapa tinerii dispun de foarte putine bunuri materiale, totusi ei au un atu in plus in organizarea activitatii turistice rurale deoarece dispun o mare vointa, interes, pasiune si putere de munca orientate spre cresterea bunastarii.

Toate cele mentionate cumulate pot duce la un progres din toate punctele de vedere (economic, social, cultural, spiritual). Din aceasta cauza tinerii din mediul rural trebuie sa-si analizeze propriile forte fizice, intelectuale si spirituale si sa se stabileasca cu propriile gospodarii in zona respectiva, creandu-si singuri locuri de si conditii de munca acceptabile caracterizate de: munca fizica redusa, cu efort energetic scazut, activitati curate in gospodarii, gradul de confort si igiena ridicate asigurate in locuinta, organizarea a muncii casnice, o viata bogata din punct de vedere social, cultural si spiritual.

b) Familia de varsta medie

Aceasta familie se afla intr-un stadiu de plenitudine a vietii, cu experienta in organizarea gospodariei si cu posibilitati sporite de infiintare a unei ferme turistice rurale. Gospodariile acestor familii necesita doar adaptari si modernizari care se pot realiza cu cheltuieli reduse. De regula in familia de varsta medie convietuiesc parintii cu copii necasatoriti, cu care pot construi o formatie completa pentru o ferma agroturistica.

c) Familia de varsta a III- a sau familia pensionara 42

Vitalitatea varstei a treia este strict individualizata, fiind diferita de la o persoana la alta in functie de zestrea genetica a fiecareia. Persoanele care prezinta capacitate biologica si vitalitate scazura pot organiza o ferma agroturistica in propria lor gospodarie marindu-si astfel veniturile. Trebuie avut in vedere faptul ca si turistii sunt de varste diferite si ca multi dintre acestia agreeaza o companie linistita, placuta pe care o gasesc doar intr-o ferma agroturistica in care gazdele sunt de aceeasi generatie.

d) Familia mixta

Exista multe cazuri in care familiile sunt compuse din mai multe generatii (parinti, bunici, copii, nepoti). Specific fermelor turistice rurale, constituite in aceste gospodarii constituie faptul ca diviziunea pe varste si profesii poate rezolva in bune conditii activitatea agroturistica, iar cei implicati au satisfactia utilitatii lor sociale (in special bunicii si copiii). Pe langa aceasta exista si satisfactia recompensarii materiale.

Indiferent de componenta familiei, turismul rural aduce in gospodarie speranta implinirii satisfactiilor materiale si familiare si aspiratiilor spirituale.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1605
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved