Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


COMERCIALIZAREA PRODUSELOR ZOOTEHNICE

Zootehnie

+ Font mai mare | - Font mai micCOMERCIALIZAREA PRODUSELOR ZOOTEHNICE

Cum trebuie vandute produsele din carneVanzarea se face in conditii de igiena, in spatii amenajate, adica magazine. Taierea animalelor trebuie facuta doar in abatoare autorizate. Este o derogare pana in luna iunie 2007 pentru taierea mieilor, care pot fi efectuate si in piete si targuri daca au spatii amenajate. Aceste spatii trebuie sa fie curate, igienice, prevazute cu apa curenta si spatii de depozitare a resturilor ce provin din taiere.

Pentru porcine taierea se face in gospodaria proprie, daca este pentru consumul familiei, rudelor. In acest caz avem voie sa crestem pana la 3 porci.

Daca vom creste peste 3 porci, obligatoriu trebuie taiati la un abator autorizat si daca avem clienti putem sa vindem carcasa unui potential client (persoane fizice, magazine, dar si abatorului care are sectie de procesare).

Toate animalele pe care le crestem, indiferent ca le avem in gospodaria proprie sau ferma trebuie inregistrate la circumscriptia sanitar veterinara, unde medicul veterinar le inregistreaza intr-un registru in sistemul national de inregistrare a animalelor. Fiecare animal inregistrat primeste un cercel galben (crotalie) prin care se identifica animalul respectiv. In cazul bovinelor exista pasaportul animalului.

La taierea animalelor trebuie din nou anuntat medicul veterinar pentru a inapoia cercelul si pentru a fi scos din evidenta.

Si in cazul animalului decedat trebuie inapoiat cercelul.

Daca dorim sa cumparam animale trebuie sa anuntam medicul veterinar pentru a le inregistra.

ATENTIE: Pentru consumul familiei putem taia animalele in gospodaria proprie. Primariile vor amenaja centre de taiere in viitorul apropiat, unde familiile vor avea posibilitatea de a sacrifica animalele.

Comercializarea branzeturilor

Branzeturile se pot comercializa pana in luna iunie 2007 indiferent de localitatea producatoare. Dupa aceasta data producatorul are voie sa vanda doar in judetul de domiciliu. Exceptie face exploatatia comerciala care este inregistrata ca societate comerciala, persoana fizica autorizata, asociatie familiala sau alte forme asociative (adica cu personalitate juridica), care poate comercializa in toata tara dar poate face si export. Normele de igiena trebuie respectate, adica vanzarea sa fie facuta in spatii special amenajate, produsul sa fie ambalat si etichetat. Obligatoriu trebuie cunoscuta provenienta produsului si producatorul.

Comercializarea oualor este interzisa de catre micii producatori. Vanzarea acestora se poate face doar de catre fermele specializate.

Comercializarea carnii de pasare trebuie realizata doar de catre firmele specializate. Pentru consumul populatiei in cantitati mari evident cresterea pasarilor se fac in ferme.

Toate produsele trebuie sa fie insotite de buletine de analiza, certificate de calitate a produselor.

Atentie: Taierea porcilor pana in anul 2009 care sunt destinate consumului propriu, al familiei se poate realiza in gospodarii, in sistemul traditional cunoscut.

Din anul 2009 taierea porcilor se va efectua utilizand un pistol ce produce o anestezie animalului pentru a nu provoca durere la taiere.

Cerinte pentru spatii si echipamente de muls

1. Echipamentele pentru muls si spatiile in care este depozitat, manipulat sau racit laptele trebuie sa fie situate si construite astfel incat sa se limiteze riscul de contaminare a laptelui.

2.Spatiile pentru depozitarea laptelui trebuie sa fie protejate impotriva daunatorilor, sa aiba o separare adecvata de orice spatii in care sunt tinute animale si, atunci cand este necesar, sa intruneasca cerintele prevazute la lit. B si sa aiba echipament de refrigerare adecvat.3.Suprafetele echipamentelor destinate sa intre in contact cu laptele (ustensile, containere, tancuri etc., destinate mulsului, colectarii sau transportului) trebuie sa fie usor de curatat si, atunci cand este necesar, de dezinfectat si sa fie mentinute in stare buna de intretinere. Aceasta implica utilizarea de materiale netede, lavabile si netoxice.

4.Dupa utilizare, astfel de suprafete trebuie sa fie curatate si, atunci cand este necesar, dezinfectate. Dupa fiecare transport sau dupa fiecare serie de transporturi pentru care exista o perioada foarte mica intre descarcare si urmatoarea incarcare, dar in toate cazurile, cel putin o data pe zi, containerele si tancurile utilizate pentru transportul laptelui crud trebuie sa fie curatate si dezinfectate intr-o maniera corespunzatoare, inainte de reutilizare.

Igiena in timpul mulsului, colectarii si transportului

1.Mulsul trebuie sa fie efectuat in mod igienic, asigurandu-se in special ca:

a) - inainte de inceperea mulsului, mameloanele, ugerul si partile adiacente sunt curate;

b)laptele provenit de la fiecare animal este controlat de catre mulgator pentru anomalii organoleptice sau fizico-chimice ori printr-o metoda ce permite obtinerea de rezultate similare, iar laptele ce prezinta astfel de anomalii nu este utilizat pentru consum uman;

c)laptele provenit de la animale care prezinta semne clinice ale unei afectiuni a ugerului nu este utilizat pentru consum uman, altfel decat in conformitate cu instructiunile unui medic veterinar;

d)animalele care sunt supuse unui tratament medical pasibil sa transfere reziduuri in lapte sunt identificate si ca acel lapte obtinut de la astfel de animale inainte de terminarea perioadei de asteptare prescrise nu este utilizat pentru consum uman;

e)spray-urile pentru mameloane sau dispozitivele pentru imersia mamelonului sunt utilizate numai daca acestea au fost autorizate de Autoritate si intr-o maniera ce nu produce niveluri inacceptabile de reziduuri in lapte.

2.Imediat dupa muls laptele trebuie sa fie tinut intr-un loc curat, proiectat si echipat pentru a se evita contaminarea. Acesta trebuie sa fie racit imediat la o temperatura nu mai mare de 8C in cazul colectarii zilnice sau nu mai mare de 6C, daca laptele nu este colectat zilnic.

3.In timpul transportului trebuie sa fie mentinut lantul de frig, iar temperatura laptelui la sosirea in intreprinderea de destinatie nu trebuie sa depaseasca 10C.

Igiena personalului

1.Persoanele care efectueaza mulsul si/sau manipularea laptelui crud trebuie sa poarte imbracaminte adecvata si curata.

2.Persoanele care efectueaza mulsul trebuie sa mentina un grad crescut de curatenie personala. Trebuie sa fie disponibile facilitati adecvate langa locul de muls, pentru a permite persoanelor care efectueaza mulsul sau manipularea laptelui crud sa-si spele mainile si bratele.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1497
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved