Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

Bruel & Kjaer PULSE

calculatoare+ Font mai mare | - Font mai micBruel & Kjaer PULSE

Fiti Gata !Bara de utilitare PULSE si shortcut-uri

Meniul principal


Meniul proiectelor


Meniul masuratorilor


Meniul de vizualizare


Cuprins

Introducere


La ce sa ne asteptam ?

Bine ati venit in lumea PULSE ! Acesta este un ghid care te va purta prin programul de baza al sistemului PULSE, cunoscut de asemenea si sub numele de Analiza de Zgomote si Vibratii tip 7700. Ghidul prezinta principiile proiectarii PULSE precum si uneltele pe care le veti folosi in acest soft pentru crearea si organizarea masuratorilor, setarilor, datelor, vizualizarilor si rapoartelor.

Primul capitol va ofera un tur de orizont asupra interfetei PULSE, utilizand proiecte standard PULSE incluse pe CD - ul de instalare (daca nu este deja instalat in computer). In capitolele urmatoare veti invata cum sa construiti propriul dumneavoastra proiect de la inceput, cum sa va calibrati traductoarele, sa faceti masuratorile, sa va creati functii de post-procesare, sa afisati rezultatele si sa creati rapoarte.

Dupa doar cateva ore de citire a acestui ghid si de urmarire a instructiunilor (bineinteles facand si putina practica), ar trebui sa va simtiti confortabil si competent in utilizarea PULSE, cea mai puternica platforma soft pentru toate necesitatile de masurare de zgomote si vibratii.

SUCCES !

Capitolul 1


PULSE - Privire de ansamblu

Softul de baza PULSE (Analiza de zgomote si vibratii 7700) este inima sistemului PULSE. El ofera o interfata grafica utilizator - sistem si este platforma pentru alte analizoare PULSE, accesorii si aplicatii atat pentru Bruel & Kjaer cat si pentru alti producatori. Sunt de asemenea incluse in softul de baza 7700 puternice analizoare FFT, CPB si de banda larga.

Proiectul PULSE

Tot lucrul dumneavoastra cu PULSE se invarte in jurul proiectului PULSE. El contine atat setarile masuratorilor si de raportare cat si datele masurate efectiv. In CD -ul de instalare sunt incluse un mare numar de proiecte demonstrative pentru a va ajuta sa porniti utilizarea sistemului, precum si alte aplicatii si proiecte care va vor ajuta sa salvati din timpul dumneavoastra de lucru pentru ca ele va vor folosi ca sabloane in propriul dumneavoastra proiect. Acest capitol va utiliza proiectul demo Vib-Noise.pls pentru a va conduce printre principiile de baza ale softului PULSE si sa va familiarizati cu interfata.

IMPORTANT: Proiectul demo Vib-Noise.pls cere ca sistemul sa lucreze in modul demo. Pentru a face asta pur si simplu detasati cheia soft de la portul paralel (LPT) - daca aceasta este atasata. Lasati unitatea de achizitie (rack-ul) inchis pentru exercitiile din acest capitol.

Hai sa incepem:

Porniti PULSE si deschideti proiectul Vib-Noise.pls (este pe hard-discul dumneavoastra pe calea: ProjectsDemo Tutorial din C:Program FilesPULSE). De asemenea il puteti gasi pe CD -ul de instalare in directorul de proiecte (Projects). In unele cazuri sunt doua tipuri de proiecte . Unul este in directorul 1024 b 768 optimizat pentru o rezolutie a ecranului monitorului de 1024 x 768 sau mai mult iar altul (identic cu primul) pentru 800 x 600 in directorul 800 b 600. Deschideti proiectul Vib-Noise.pls care se potriveste cel mai bine cu setarile monitorului dumneavoastra.

La fel ca si alte aplicatii Windowsa, PULSE contine un meniu principal cu o serie de meniuri care acceseaza virtual toate operatiile din PULSE. In completare, veti observa si barele de unelte cu butoane de sub acest meniu principal. Acestea va ofera posibilitatea sa accesati rapid cele mai frecvente operatii cu un singur click de mouse. Pentru o privire de ansamblu asupra acestor bare de unelte si icoanelor lor urmariti Bara de utilitare si shortcut-uri de la inceputul acestei lucrari.

Fig 1.1 Cele doua ferestre de pe ecran reprezinta unealta cea mai puternica de organizare a proiectelor PULSE - Agenda de Lucru (WorkBook). Agenda de Lucru este un loc unde ne putem salva sesiunea curenta de lucru (toate ferestrele deschise la un moment dat pe ecran) din PULSE. Si fiecare din aceste sesiuni de lucru poate fi insotita de o nota de lucru (WorkNote) cu informatii descriptive, grafice, etc. Veti lucra mai mult cu WorkBook in Capitolul 3.

Organizarea proiectelor

Agenda de Lucru (WorkBook) si structurile de organizare

In fereastra WorkBook , faceti click - dreapta pe unul din grupuri si selectati Open Layout din meniul care apare. Repetati asta de cateva ori pentru a va familiariza cu WorkBook. Observati, de asemenea, si notele ce apar si contin informatii descriptive si exercitii. Cand considerati ca ati inteles, faceti dublu click pe rand pe capitolele din agenda de lucru (Measurement, Function, Display ORGANIZERS).

Structurile de organizare "Organizers" sunt uneltele pe care le veti folosi in PULSE ca sa setati toate etapele din sesiunea de masurare. Cititi WorkNote -ul de pe ecran pentru o descriere mai amanuntita. Este de asemenea un Configuration Organizer pentru a seta rack-ul de achizitie si semnalele si un Report Organizer (organizator de raport) pentru crearea si crearea de rapoarte. Toate aceste programe de organizare vor fi descrise in detaliu in capitolul urmator, in care veti organiza propriul dumneavoastra proiect. Dar acum este important sa invatati baza utilizarii acestor subrutine de organizare.

Lucrul cu mouse-ul

PULSE a fost proiectat pentru operarea facila cu ajutorul mouse-ului. Materialul pe care il cititi acum considera ca sunteti deja familiarizat cu operatiile standard din Windows cum ar fi meniurile sau barele de unelte (toolbars) astfel incat descrierea urmatoare nu va fi exhaustiva. Utilizarea mouse-ului in PULSE este descrisa in acest material in Capitolul 6.

Structurile tip arbore (tree). Ca si in explorer-ul dumneavoastra de fisiere (Explorer, etc), programele de organizare sunt bazate pe o structura ierarhica. Un mic semn + la stanga unei icoane din fereastra indica faptul ca mai suent alte icoane prezente la un nivel inferior fata de icoana cu semnul + in stanga.

Meniuri rapide accesate cu un click dreapta. Aceasta este probabil singura facilitate importanta a interfetei PULSE cu care va trebui sa va familiarizati singur. Incercati sa selectati orice icoana din orice fereastra de organizare cu un click stanga si apoi cu un click dreapta obtineti meniul rapid.

Meniul rapid variaza mult in functie de operatiile care sunt posibile si disponibile la icoana de la care a fost selectat, dar, in general, va fi o optiune Properties cu informatii despre setarea icoanei respective, precum si Expand All si Collapse pentru expandarea si comprimarea ramurilor structurii tip arbore (tree).

Fig. 1.2 Ferestrele de organizare Measurement si Function din VibNoise.pls

Nota: Interfata PULSE este foarte flexibila si sunt adesea doua sau chiar trei cai pentru a da o comanda. De exemplu pentru a porni o masuratoare se poate selecta Start din meniul Measurement, sau facand click pe butonul din toolbar-ul masurare sau pur si simplu apasand <F5> de la tastatura. Aceasta va permite sa lucrati in modul cel mai convenabil pentru dumneavoastra. Daca preferati lucrul cu mouse-ul, este recomandat sa invatati sa lucrati cu butoanele din bara de unelte (toolbar) si meniurile rapide daca ele sunt mai usor de accesat. Cele mai rapide raman bineinteles tastele dar utilizarea lor presupune cunoasterea prealabila a functiilor specifice fiecarei taste.

PULSE in Actiune

Urmati instructiunile ce urmeaza si in scurt timp veti avea cateva spectre si functii masurate in timp real si veti putea genera primul dumneavoastra raport PULSE. Daca doriti sa treceti direct la faza de executare a unui proiect PULSE propriu pentru un anumit tip de masurare atunci puteti trece la Capitolul 2.

Daca VibNoise.pls nu este deja deschis, deschideti-l acum si deschideti sesiunea de lucru "Time 4ch"

Cele patru ferestre care au aparut reprezinta spectrele a patru semnale in timp din masuratori. Apasati butonul de pornire a masuratorii din toolbar. Dupa aproximativ 15-20 secunde spectrele se trezesc la viata.

Observati ca numai fereastra din dreapta jos numita "Acoustic Response" (Raspunsul acustic) are o axa Y care este scalata corect pentru semnalul de intrare. Pentru a autoscala pe celelalte, pozitionati cursorul mouse-lui in partea stanga a axei Y si asteptati pana ce cursorul mouse-lui se schimba intr-unul cu sageata dubla limitata de doua linii superior si inferior. Faceti click odata la mouse si veti observa ca axa Y s-a autoscalat dupa nivelul semnalului de intrare. Repetati pana cand graficul se autoscaleaza corect. Apoi faceti click pe butonul de salvare a sesiunii de lucru (cel verde).

Acum deschideti sesiunea "Frequency 4ch" din WorkBook pentru a vedea spectrele in timp real. Daca WorkBook-ul nu este vizibil, il puteti readuce pe display apasand Ctrl+Tab (pentru a baleia pe ecran intre toate ferestrele deschise la un moment dat) sau prin selectarea WorkBook din meniul principal. Aceste doua metode lucreaza daca WorkBook este deschisa undeva in PULSE. Cea mai rapida cale este apasarea <Ctrl+7>.

Faceti click pe Time & Frequecy in WorkBook. Acum vedeti cele patru semnale in domeniu timp si frecventa in acelasi timp - in timp real! Faceti click odata oriunde in spatial graficului Autospectrum (cursorul mouse-ului trebuie sa fie o sageata dubla cand faceti asta).

Fig. 1.3. In PULSE, puteti vedea usor multiple autospectre si semnale de timp monitorizate simultan

Veti observa aparitia unei zone in partea dreapta a graficului unde sunt afisate valorile curente ale cursorului (punctul unde se afla cursorul). Este posibil ca aceasta zona sa nu fie vizibila complet, si daca nu este o puteti face pozitionand cursorul mouse-ului in dreapta, pe marginea ferestrei, si tragand-o spre stanga.

Notati ca patru curbe sunt vizibile pe graficul Autospectrului. Cea verde inchis este cea activa, care da informatiile pentru cursor. Numele curbei active este indicat in bara de titlu. Pentru selectarea altei curbe, pozitionati cursorul mouse-ului in partea de sus a graficului (deasupra) pana cand cursorul devine o sageata cu varful in jos si apoi faceti click. Informatiile date de cursor sunt acum date de la noua curba selectata.

Faceti WorkBook-ul din nou activ si deschideti fereastra 3d FFT-CPB. Ceea ce vedeti in acest moment este rezultatul utilizarii primului si singurului sistem de masurare de sunete si vibratii bazat pe PC care ofera analize multiple pentru mai multe canale simultan.

Figurile pe care le vedeti sunt grafice tridimensionale. Pentru ambele se poate face un alt semnal activ urmand instructiunile de la pasul 10. Alt tip de grafic 3D este cel numit contur . Pentru a schimba unul din graficele de pe ecran intr-unul de tip contur se procedeaza astfel:

Faceti click-dreapta pe zona graficului pentru a deschide fereastra de proprietati si in partea de jos la Graph Type selectati Contour din meniul cu derulare.

Opriti masuratoarea prin apasarea butonului Stop Measurement din meniu.

Intocmirea unui raport

Intocmirea unui raport in PULSE nu poate fi mai usoara. Tot ce aveti de facut este:

Generarea unui sablon tip Word (template)

Importarea icoanelor din WorkBook (cu drag and drop)

Click pe butonul Generate and Show

In exemplul urmator vom parcurge pasii necesari generarii un raport.

Mai intai deschideti Report Organiser din bara de proiectare sau din toolbar.

Click- dreapta pe Report Containing Superimposed Graph in Report Organiser si selectati Generate Word si apoi Template din meniul rapid.

Acum deschideti WorkBook. Click pe Superimposed Spectra si fara sa ridicati degetul de pe click trageti icoana in fereastra Report Organiser. Repetati acest procedeu pentru FFT-CPB . Pozitionati aceasta ultima icoana sub cea anterioara astfel ca in raport sa apara distinct.

Click undeva in zona Report Organiser pentru a-l face activ. Acum faceti click pe butonul Generate and Show din maniu Project.

Daca apare un mesaj de dialog care va intreaba daca doriti sa reinnoiti sablonul selectati Yes.

In ferastra de dialog Save As, selectati directorul unde doriti sa va salvati raportul si dati-i un nume. Selectati Save.

Word va afisa imediat primul dumneavoastra raport. Priviti prin el pentru a-i observa structura.

Fig. 1.4 Acesta este raportul PULSE

Acesta este finalul turului rapid asupra sistemului PULSE. Acum va puteti considera familiar cu interfata PULSE si pregatit sa treceti la urmatorul capitol, in care veti concepe propriul dumneavoastra proiect.

Capitolul 2


Setarea unui proiect - notiuni de baza

In acest capitol veti realiza propriul proiect cu 2 canale si analizor FFT. Trebuie sa aveti conectat la PC un rack de achizitie si doi traductori. Daca aveti intrebari sau alte probleme cu partea de hardware consultati PULSE Hardware Manual si PULSE Installation Manual. Ambele suent localizate in directorul de aplicatii PULSE in format PDF.

Configuration Organiser

Configuration Organiser este punctul de start in realizarea unui proiect PULSE. El este utilizat pentru a configura partea hardware a sistemului. PULSE detecteaza automat rack-ul (care trebuie sa fie conectat si deschis!) precum si modulele sale pe care le afiseaza in fereastra Configuration Organiser. Ce aveti de facut este sa:

Selectati traductoarele pe care doriti sa le folositi pentru masurare

Sa configurati si denumiti semnalele si grupurile de semnale si sa le conectati la rack.

Porniti rack-ul de achizitie si sistemul PULSE (PC). Un nou proiect (Project1) se deschide de fiecare data cand porniti sistemul. Deschideti Configuration Organiser (CO) (din toolbar, meniu sau <Ctrl+1>). PULSE va detecta automat configuratia. Acum deschideti directoarele (structura arbore) din CO. Odata ce ati facut asta CO va arata ca in Fig. 2.1.

Fig. 2.1 Configuratia tipica Configuration Organiser dupa deschiderea sistemului si expandarea tuturor elementelor componente ale structurii tip arbore. (Este cazul unui rack tip 2825, cu module de intrare Tip 3022, 3028 - 2 buc. si 3107)

 

Definitii:

Un canal este lantul da masura de la traductor la software in PC. O intrare fizica de la un canal poate genera semnale pentru diferite analize viitoare.

Un semnal este o copie sau o reprezentare a unui semnal fizic de intrare de la traductor (conectat la un canal) care poate fi transmis catre unul sau mai multe analizoare.

Nota: Puteti face una sau mai multe copii a unui semnal conectat la un canal de masurare pentru a putea fi procesate in moduri diferite cu diferite tipuri de analizoare.Copiile suplimentare ale semnalelor se adauga la canalul respectiv cu ajutorul comenzii Add Signal . Apoi, mai tarziu, puteti da fiecarui semnal, de exemplu, diferite ponderari acustice sau de timp inainte ca acestea sa fie anlizate.

Selectarea traductoarelor

Acum trebuie sa spuneti sistemului ca tipuri de traductoare sa utilizeze pentru masurare. Conectati accelerometrele (microfoanele) la intrarile 1 si 2 de la modulul din rack.

In CO, click-dreapta pe canalul 1 (Channel 1) al modulului (modulelor) de intrare la care tocmai ati conectat traductoarele si salectati Select Transducer din meniul rapid. Aceasta comanda va duce la Baza de date cu traductoare (Database Administrator). Click pe butonul Fiind. Aceasta comanda va deschide meniul de dialog de gasire a unui tip anume de traductor, identificat in baza de date prin numar si nume. Aplicati filtre de cautare pentru a restrange aria de cautare cu comanda Filter si selectati apoi traductoatele pe care le folositi.

Dupa ce ati selectat traductorul dorit, click pe OK in fereastra de dialog Find din baza de date (Fig. 2.2). In CO puteti vedea ca denumirea canalului s-a inlocuit cu numele traductorului ales.

Repetati pasii 2 - 4 pentru canalul 2.

Baza de date cu traductoare

Procedura de mai sus utilizeaza baza de date cu traductoare a sistemului PULSE. Aceasta este locul unde dumneavoastra dispuneti si unde puteti stoca informatii despre traductoare (identificate generic de un numar si cu o sensibilitate nominala sau specific de un numar si o serie cu calibrare individuala). Baza de date cu traductoare este discutate mai pe larg in Capitolul 4.

Fig. 2.2 Baza de date cu traductoare asa cum arata ea dupa selectarea traductorului.

Denumirea semnalelor

PULSE va ofera posibilitatea sa va denumiti semnalele dupa propria dorinta. Iata calea ce trebuie urmata pentru a face asta:

Daca nu este vizibil, expandati elementele din CO pentru a putea vedea semnalele.

Click-dreapta pe Signal 1 si selectati Edit Label. Tastati "Dreapta" si apasati <Enter>.

Repetati operatia pentru Semnalul 2 si denumiti-l "Stanga".

Nota: Editarea unui nume de semnal mai tarziu in cadrul proiectului PULSE trebuie facuta intotdeauna in lista de semnale din Mesurement Organiser.

Definirea Grupurilor de Semnale

Acesta este un concept foarte important care trebuie invatat la PULSE. La inceput, lucrul cu grupuri de semnale poate parea putin dificil si inutil, dar in timp puteti fi siguri ca veti vedea avantajele, in special cand utilizati un numar mare de canale.

Avantajele principale ale utilizarii grupurilor de semnale sunt:

Un numar mare de semnale pot fi atasate unui analizor printr-o singura operatie

Functiile de post-procesare pot fi aplicate tuturor semnalelor din grupul respectiv.

Toate semnalele (selectate) dintr-un grup pot fi afisate pe un singur grafic.

Criteriile de masurare, tipurile de functii de post-procesare si setarile graficelor pot fi aplicate tuturor semnalelor din grup. Abilitatea de aplicare a criteriilor la un grup salveaza timp si ne asigura ca toate semnalele din grup sunt tratate egal pentru compararea viitoarelor rezultate.

Fig. 2.3 Fereastra de dialog de editare a grupurilor de semnale este accesata din Configuration Properties.

Definiti grupurile de semnale astfel:

Click-dreapta pe orice element din CO (semnal sau canal) si selectati Properties.

Selectati meniul Groups si tastati Edit

Click pe New in fereastra Edit Signal Groups pentru a crea un (nou) grup de semnale. Dati-i acestuia un nume si la final click pe OK

Selectati semnalele "Dreapta"si "Stanga". Click pe Add si apoi Done. Aceasta comanda va intoarce la pagina de proprietati a grupurilor de semnale, care va arata noul grup si semnalele lui componente.

Inchideti CO.

Acum ati configurat complet rack-ul PULSE , i-ati comunicat sistemului ca traductoare ati conectat, ati redenumit semnalele si ati creat un grup de semnale. Mai departe sunteti pregatit sa configurati analizorul si sa efectuati o masuratoare.

Nota: Ori de cate ori utilizati un proiect PULSE predefinit trebuie sa aveti mare grija cu semnalele si grupurile de semnale definite deja. Astfel puteti evita nereguli de genul : in proiectul predefinit exista semnale conectate la un rack sau un modul pe care nu-l aveti. Tot ce aveti de facut insa, este sa reconectati semnalele corect. Se va urmari de asemenea sectiunea 6.6.11 din manualul PULSE (PULSE User's Manual, document tip PDF).

Measurement Organiser

In aceasta sectiune va veti familiariza cu urmatoarele:

Incarcarea configuratiei creata in CO in sablonul de masurare (Measurement Organizer - MO)

Definirea si configurarea instrumentelor virtuale (analizoarelor) si alegerea grupurilor de semnale cu care acestea vor lucra

Setarea parametrilor de pre-procesare pentru samnalele ce vor fi masurate

Deschideti fereastra MO (<Ctrl+2 sau din toolbar>). Cand aceasta se deschide initial, ea contine trei elemente: MO, un sablon numit "Working" si o icoana "Setup"la care veti adauga ulterior analizoarele si setarile lor.

Trebuie sa urmati pasii de mai jos inainte de setarile analizoarelor:

Get Configuration (Importarea configuratiei). Configuratia pe care ati creat-o in CO trebuie importata in sablonul MO. Aceasta se face astfel: click-dreapta pe Working (daca nu l-ati redenumit altfel) in MO si selectarea Get Configuration . Notati ca va apare o noua icoana in MO sub Working numita Front-end.

Inserarea unui analizor si conectarea grupurilor de semnale

Click-dreapta pe Setup in MO si selectati Insert .Va apare un meniu ce contine toate analizoarele sau alte componente ce pot fi introduse in sesiunea de masurare (generator sau data recorder, de exemplu). Daca una sau mai multe componente nu este activa (fond gri) atunci inseamna ca nu aveti licenta pentru utilizarea ei.

Selactati un analizor tip FFT

Pentru a conecta grupul de semnale pe care l-ati creat in CO click-dreapta pe FFT Analyzer pe care tocmai l-ati inserat si selactati Select Groups din meniul rapid.

Va apare fereastra de dialog Select Signal Groups cu toate grupurile disponibile. Daca aveti un singur grup selectati Add All si apoi Done.

Setarea unui analizor FFT

Click-dreapta pe FFT Analyzer si selectati Properties din meniu. Va apare pagina de proprietati a analizorului. (Altfel: selactati analizorul si apoi <Alt+Enter>).

Selectati Setup daca nu este deja pe display

Pagina Setup va permite sa definiti majoritatea parametrilor analizorului. Alegeti pentru exemplul nostru urmatoarele valori:

Frequency Lines (numar linii): 400

Frequency Span (domeniu de frecventa): 6,4 kHz

Zoom: off (neselectat)

Averaging - Mode (tipul de mediere): Spectrum Averaging (dupa spectru)

Mode: Exponential

Averages: 10

Record trigger: Free run

Overlap: Max

Average Trigger: New Record

Overload: Accept

Apasati <F1> pentru ajutor, daca este necesar.

Acum selectati pagina Time Aceasta va permite sa selectati daca doriti sa masurati semnale in timp, si va afiseaza o matrice cu semnalele ce suent disponibile in acest scop. Implicit, semnalele in timp suent selectate ca sa fie masurate. O icoana Measure indica aceasta. Lasati-o asa deocamdata.

Acum selectati pagina Spectra (spectre) care va permite sa selectati auto- sau cros-spectre pentru masurare. Selectarea semnalelor ce doresc a fi masurate se face cu mouse-ul (click). Familiarizati-va folosind butoanele Measured si Not Measured. La final selectati atat auto- cat si cros-spectre sa fie masurate.

Inchideti fereastra analizorului FFT. Aceasta inseamna ca acceptati setarile facute.

Setarea unui semnal FFT

Ultimul lucru pe care trebuie sa-l faceti in MO este sa spuneti analizorului cum sa trateze semnalele. Acest pas este separat de setarea analizorului deoarece este uneori necesar sa aveti setari diferite pentru diverse semnale.

Expandati total Directorul FFT Analyzer din MO pentru a vedea semnalele definite.

Proprietatile semnalelor pot fi facute individual pentru fiecare semnal sau pentru un intreg grup de semnale.

Click-dreapta pe grupul de semnale si selactati Properties. Se va deschide pagina Signal. Aici puteti alege pre-ponderare de tip A sau C precum si integrare sau diferentiere. De asemenea se poate alege ponderare in timp. Alegeti parametrii astfel:

Acoustic Weighting (ponderare acustica): None

Integration (integrare): None

Window weighting : Hanning

Zero pad: Off (neselectat)

Acum click pe semnalul Dreapta si selectati Channel pentru setarea parametrilor asociati cu canalul de intrare.

Asigurati-va ca este selectata casuta Use Transducer Data.

Verificati daca proprietatile canalului se potrivesc cu cele ale traductorului pe care il utilizati. Aceasta verificare este de obicei obligatorie atunci cand utilizati proiecte predefinite pe care le modificati pentru o alta masuratoare. Deci, daca ati construit acest proiect de la inceput, nu trebuie sa fie nici o problema. Deci, daca ati construit acest proiect de la inceput, nu trebuie sa fie nici o problema.

Selectati pagina Transducer. Aceasta va ofera detalii despre traductorul ales pentru canalul respectiv. Aceasta pagina apare doar daca ati ales un traductor in CO.

Repetati pentru semnalul celalalt (Stanga)

Activarea sablonului de masurare (Activate Template)

Pentru a trece mai departe in cadrul proiectului trebuie sa activati sesiunea de masurare Activate Template care se face prin apasarea <F2> sau din toolbar. Cand sesiunea este activa apare un led rosu pe Working in MO si analizorul FFt isi va schimba culorile in functie de stadiul in care se afla (albastru pentru "asteptare", de exemplu).

Ferestrele dumeavoastra Configuration Organiser si Measurement Organiser ar trebui sa arate acum la fel ca in Fig. 2.6

Fig. 2.6 Configuration Organiser si Measurement Organiser dupa activarea sesiunii de lucru Working (Activate template)

Nota: Ori de cate ori faceti modificari asupra parametrilor de masurare din MO trebuie sa reactivati sesiunea de masurare (Activate Template

Aceasta este ultima operatie ce trebuie facuta in Measurement Organiser.

Daca nu mai aveti rabdare pana la pornirea masuratorii, o puteti face chiar acum prin apasarea butonului de start de masurare (<F5>). Pentru afisarea celor doua semnale in timp din grupul de semnale selectati Monitor Signal . Dar pentru a vedea autospectre si pentru postprocesarea datelor in timp real, trebuie sa definiti functii in Function Organiser si sa le conectati la grafice dupa cum urmeaza.

Functii si Function Organizer

In aceasta sectiune va veti familiariza cu:

Crearea functiilor de post-procesare pentru semnalele masurate

Utilizarea functiilor ca baza pentru afisare si masurare

Organizarea functiilor in Function Organiser (FO)

Analizoarele din MO ofera semnalele in timp precum si auto- si cros-spectre. FO se poate folosi pentru post-procesarea semnalelor, cum ar fi raspunsul in frecventa, raspunsul la impuls, coerenta, etc.

Deschideti FO din meniu sau toolbar. Acesta se deschide cu doua elemente componente: Function Organiser si Function Group.

In acest proiect vom seta PULSE sa masoare doua autospectre pe care le puteti grupa intr-un grup de functii. Fig. 2.7 reprezinta un exemplu in care se observa cum se seteaza o functie.

Fig. 2.7 Function Organiser cu functii inserate si fereastra de setare a unei functii

Inserarea grupurilor de functii siFunctii si Function Organizer

Grupurile de functii si functiile pot fi inserate, sterse sau redenumite la fel ca si grupurile de semnale si semnalele.

Redenumiti grupul de functii din grupul FFT. Daca doriti sa inserati un alt grup de functii, se poate cu click-dreapta in FO, selectati Insert , Function Group.

Inserati daua noi functii in grupul FFT si redenumiti-le FFT dreapta si FFT stanga.

Setarea unei functii

Cand se creaza functiile in FO, ele au setari predefinite dar pot fi configurate din Properties.

Deschideti Properties pentru FFT dreapta si FFT stanga

Aici puteti seta sursa masuratorii. Notati Follow Measurement Mark care va fi filosit pentru comparatii. Lasati-l acum pe setarea Input.

Observati tipurile de functii pe care le puteti selecta precum si faptul ca pentru functiile la 2 canale se poate selecta Semnalul si referinta semnalului.

Selectati Autospectrum ca functie. Notati ca selectarea semnalului de referinta dispare. La Signal selectati Dreapta sa conectati functia la semnal.

Repetati pentru cea de-a doua functie setarile de mai sus.

Este posibil sa vizualizati functiile (graficele) direct din FO fara utilizarea Display Organiser. Aceasta varianta este utila pentru proiectele mici, care folosesc doar cateva grafice.

Functiile pot fi vizualizate din FO atat individual cat si ca grup. Iata cum se face vizualizarea ca grup:

Dublu-click pe FFT Grup sau click-dreapta si selectarea Show.

Apasati Start (<F5>) in toolbar pentru a porni masurarea. Dupa cateva secunde PULSE va dispune pe ecran cele doua autospectre suprapuse pe acelasi grafic.

NOTA: Pentru a avea grafice suprpuse pe un acelasi sistem de axe, este necesar sa aveti aceeasi axa X dar nu este necesar si pe Y.

Vizualizare si Dysplay Organiser

Scop: In aceasta sectiune veti invata:

Cum sa va organizati graficele

Cum sa creati grafice bazate pe functiile create in FO

Cum sa setati proprietatile graficelor

Dublu-click pe cele doua functii create in FO (FFT Dreapta si FFT Stanga

Acum deschideti Dysplay Organiser (DO) (<Ctrl+4>)

Fig. 2.8 Display Organiser si fereastra de setare a graficului

Deschideti graficele create in DO (dublu-click) si aranjati-le astfel incat sa fie vizibile pe ecran (Tile).

Deschideti DO. Stergeti graficul suprapus care tocmai s-a creat prin deschiderea FFT Group in FO.

Din meniul DO, selectati Insert si redenumiti noul grup de grafice FFT Suprapus

Fig.2.9 Un exemplu de grafic suprapus. Valorile cursorului sunt pentru curba activa

Selectati Insert din meniul rapid al FFT Suprapus (click-dreapta). Va apare un grafic gol pe ecran iar in DO va apare o noua icoana.

Acum puteti conecta cele doua functii la grafic: deschideti pagina de proprietati a noului grafic prin apasarea click-dreapta oriunde pe grafic.

Sub Function Group selectati FFT Group

Sub Function, selectati ambele FFT Dreapta si FFT Stanga din lista. Observati ca si alte setari suent disponibile pentru graficul respectiv. La Graph Type selectati Curve (curba). Acum inchideti pagina de proprietati si priviti graficul. Puteti sa schimbati parametrii graficului astfel setat dupa cum urmeaza:

Coordinate (ordonata): Magnitude atata cat avem de vizualizat autospectru.

Spectral Unit (unitatea spectrala): Root Mean Square (RMS - radacina medie patratica)

Acoustic Weithing and jw weithing (Ponderare acustica : None

Graph Type (tipul de grafic): Curve (curba)Verificati axele X si Y din pagina de proprietati a graficului.

Opriti masuratoarea prin apasarea butonului Stop

Salvarea Proiectului

Vom salva acest proiect pentru a-l folosi la investigatii ulterioare.

Click pe butonul Save Project din toolbar-ul principal (a nu-l confunda cu butonul Save din toolbar-ul Measurement). Veti fi intrebati ce nume sa dati acestui proiect.

Capitolul 3


Agenda de lucru (WorkBook) si note de lucru (WorkNotes)

Definitie: O sesiune de Agenda de lucru este o icoana in WorkBook pe care o creati si salvati pentru a rechema diferite ferestre din PULSE (inclusiv Organiser-e, grafice, setari, pagini de proprietati, etc., dar fara ferestre de dialog) precum si marimea si pozitionarea lor pe ecran.

Organizarea Agendei de lucru

Agenda de lucru (WorkBook) este o unealta ideala pentru organizarea setarilor si informatiilor, rezultatelor masuratorilor precum si a rapoartelor. Daca creati un bun WorkBook intr-un proiect anume, dumneavoastra sau alti operatori puteti reutiliza proiectul luni sau chiar ani mai tarziu pentru ca se pot gasi usor informatiile dorite. Aceasta este cu adevarat valabila atunci cand folositi si WorkNotes pentru a face comentarii si a da explicatii relevante despre ce contine pagina respectiva din WorkBook, cum au fost facute setarile, etc. Un WorkBook relevant se poate vedea in Fig. 3.1

Salvarea in WorkBook

Deschideti proiectul pe caretocmai l-ati salvat in capitolul trecut.

Goliti ecranul programului PULSE si deschideti DO si apoi deschideti trei grafice create deja. Aranjati aceste ferestre intr-o forma fireasca, asigurandu-va ca nu se suprapun.

Acum vom salva acest ecran in WorkBook. Selectati maniul WorkBook din meniul PULSE sau <Ctrl+7> si apoi click-dreapta peWorkBook. Selectati Save as Layout si PULSE va va cere un nume pentru ecranul in curs de salvare. Tastati Grafice FFT si apoi click OK.

Goliti ecranul programului PULSE (butonul Cut Layout din bara de proiect).

Deschideti WorkBook din nou.

Dublu-click pe Grafice FFT si veti observa ca vor apare graficele pe care le-ati salvat in WorkBook anterior, exact asa cum le-ati scalat si aranjat.

Orice schimbare pe care o faceti la unul din elementele din WorkBook trebuie salvata (Save Layout din meniul WorkBook) pentru ca ea sa fie valabila data viitoare cand o veti apela.

Organizarea WorkBook

Ordinea elementelor salvate in WorkBook reflecta ordinea in care ele au fost create, care nu este neaparat si ordinea logica in care lucram in timpul executarii unui proiect. Puteti rearanja elementele din WorkBook simplu prin drag&drop.

Atasarea unei Note le lucru (WorkNote) la un ecran din WorkBook

Selectati un ecran (element) din WorkBook la care doriti sa-i atasati o WorkNote si apoi selectati Edit/View WorkNote din meniul sau rapid.

Va apare o nota goala. Aceasta o puteti face vizibila sau nu prin apasarea butonului WorkNote

Utilizarea unei WorkNote pentru documentare

Cand o nota de lucru este activa apare cursorul de text in ea. Puteti alege si schimba fonturi, culori, etc. este foarte util ca sa aveti o astfel de nota introductiva descriptiva la inceputul fiecarui proiect pentru ca ea sa fie vizibila ori de cate ori cineva deschide proiectul respectiv. Astfel utilizatorul stie despre ce proiect este vorba si stie ce are de facut mai departe.

Inserarea elementelor in WorkNote

O gama larga de obiecte pot fi inserate intr-o nota de lucru (elemente Excel in exemplul urmator):

Cu o note de lucru deschisa si activa click pe WorkNote in meniul principal si selectati Insert si apoi Object . Aceasta comanda va va deschide meniul obiecteloe ce pot fi inserate.

Selectati elementul dorit pentru a fi inserat si apoi click OK. Fig. 3.2 va arata fereastra de dialog Object

Fig. 3.2 Tipurile de obiecte disponibile de a fi inserate intr-o nota de lucru depind de softurile pe care le aveti instalate in sistemul dumneavoastra.

Puteti exersa mai mult cu WorkNote prin inserarea de elemente noi.

Capitolul 4


Calibrarea si baza de date cu traductoare

Calibrarea in PULSE este facuta de un program special de calibrare. Dupa ce ati activat sesiunea de masurare (Activate template), puteti deschide programul de calibrare prin apasarea butonului Activate Calibration din bara de masurare (<Alt+F3>). Aceasta va va deschide programul de calibrare (Calibration Master) asa cum aratain Fig. 4.1. si contine semnalele si analizoarele utilizate in timpul calibrarii. Programul este dezactivat dupa ce operatia de calibrare este completa.

Calibration Master

In Calibration Master mai intai puteti selecta tipul calibrorului pe care il folositi si apoi selectati limitele pentru procedura de calibrare.

Fig. 4.1 Fereastra de calibrare si setarile calibrorului

Selectarea unui calibror

Alegeti tipul de calibrare (microfon, accelerometru,etc.)

Click pe butonul Calibrator care va deschide fereastra de dialog de setare

La Calibrator Type selectati tipul calibrorului. Daca nu aveti calibror Bruel&Kjaer puteti selecta optiunea Custom Sound Level Calibrator (sau Custom Vibration Level Calibrator). Asigurati-va ca este selectata casuta Enable pentru a activa calibrorul.

NOTA: Pot fi activate mai multe tipuri de calibroare in acelasi timp.

Verificati daca nivelurile si frecventa calibroarelor corespund cu cele din fisa calibrorului. Altfel, calibrarea este fara succes.

Alegerea limitelor pentru calibrare

Cu ferestra de dialog a calibrorului inca deschisa, modificati setarile limitelor, care suent unitatile: Linear Units, % sau dB.

In Automatic Channel Detection introduceti nivelul acceptat de abatere a semnalului de calibrare de la valorile introduse pentru calibror.

Valorile implicite sunt cele care sunt considerate in general acceptabile, dar dumneavoastra le puteti modifica dupa cerintele preciziei masuratorii.

Inchideti fereastra de calibrare prin selectarea OK.

Procedura de calibrare

In programul de calibrare (Calibration Master) selectati Calibration Type.

Apasati butonul Start care va porni calibrarea si acum PULSE cauta semnalul de calibrare. Aceasta faza a calibrarii este indicate de o bara galbena.

Aplicati calibrorul unuia din traductoarele montate la sistem si priviti pe ecran. Dupa ce PULSE gaseste semnalul de calibrare bara galbena trece in rosu. De asemenea va fi o indicatie despre ce canal este calibrat.

Dupa ce PULSE a incheiat calibrarea bara rosie se schimba in verde. (O calibrare fara succes este indicata de o bara neagra). Acum puteti schimba canalul de calibrat si se poate trece la calibrarea unui alt traductor.

Dupa ce ati calibrat toate canalele apasati butonul Stop .

Nota 1: Bara colorata utilizata pentru a indica stadiul calibrarii poate fi marita prin selectarea optiunii On in fereastra de stare (Status Window) De asemenea ea se poate largi astfel incat ea va umple tot ecranul prin comanda Maximize.

Nota 2: Puteti vizualiza ajustarea amplificarii rezultata din procesul de calibrare prin deschiderea paginii de proprietati a semnalului (in MO).

Baza de date cu traductoare

Baza de date cu traductoare este un spatiu in PULSE unde suent stocate informatii despre traductoare, inclusiv identificarea lor si date despre calibrare. Acest mod de lucru castiga timp deoarece daca utilizati aceleasi tipuri de traductoare pentru un timp indelungat ii puteti conecta in CO si informatiile despre calibrare vor fi utilizate automat pentru masuratori. Un exemplu de astfel de baza de date este prezentat in Fig. 4.2

Fig. 4.2 Exemplu de baza de date cu traductoare

Adaugarea de noi informatii in baza de date

Deschideti CO si, cu el activ, selectati Transducer Database din meniul Configuration. Transducer Database (TD - baza de date cu traductoare) poate fi deschisa numai cand CO este activ.

Definirea unui nou tip de traductor

Daca nu utilizati un traductor din lista bazei de date, atunci il puteti defini ca nou tip si apoi salva in TD astfel:

Click pe butonul Edit/Add din TD.

Selectati Transducer Family pentru un nou traductor

Introduceti numarul (tipul), sensibilitatea nominala si unitatea de sensibilitate utilizata.

Introduceti o descriere pentru traductor.

Click OK pentru a introduce noul traductor definit in baza de date.

Definirea unui nou traductor

Aici puteti introduce un traductor specific in baza de date.

Introduceti familia din care face parte traductorul si tipul. Aceasta comanda va va introduce automat caracteristicile nominale pentru tipul de traductor.

Introduceti seria traductorului precum si alte detalii.

La final click pe Store

Introducerea datelor dintr-o discheta de microfon Falcon Rangea

Daca utilizati microfoane Falcon Rangea si modulul 3028 atunci puteti utiliza si datele din dischete, astfel:

Cu Database Administrator deschis click pe Read

Selectati fisierul ce contine datele (cu extensie .bkm) si apoi click pe OK. Datele pot fi citite apoi in DA.

Puteti adauga alte informatii sau detalii si apoi le puteti salvacu Store.

Capitolul 5


Date tridimensionale (3D)

In capitolele 2-4 am lucrat numai cu date si grafice bidimensionale (X-Y). In aceasta sectiune vom adauga un multibuffer la proiect care va permite crearea de grafice tridimensionale (3D) cu axa Z (timp).

Un multibuffer este o memorie de tip matriceal predefinita in PULSE unde datele pot fi stocate ca functii de diferiti parametri (timp, turatie, etc.). Puteti conecta un astfel de multibuffer la unul sau mai multe analizoare. Cand definiti un multibuffer trebuie sa definiti de asemenea si un trigger care sa dea informatii despre pornirea, rata de stocare si oprirea masuratorii/inregistrarii datelor in multibuffer.

Setarea triggerelor

Primul pas in definirea unui multibuffer este sa definiti triggerele de pornire, reinnoire si oprire .

Deschideti MO si pagina de proprietati a elementului Setup

Deschideti pagina Trigger unde veti alege, defini noi triggere.

Click pe New si va apare un nou trigger cu numele de Trigger 1 pe care il puteti redenumi din campul Name si la final apasati <Enter> .

La Type, selectati Time. Aceasta comanda va va deschide un nou camp, Repeat trigger Period unde veti introduce intervalul de timp dintre triggere. Introduceti 200ms, si apoi <Enter>.

Alegeti si alti parametri dupa cum urmeaza:

Divider: 1

Delay: 0

Delay Unit: s

Start trigger at: (neselectat)

Fig. 5.1 Definirea unui nou trigger in pagina de proprietati a meniului Setup

Nota 1: Triggerele utilizeaza resursele placilor DSP, deci capacitatea lor este limitata si data de posibilitatile si numarul de astfel de placi.

Setarea unui multibuffer

Acum veti seta un multibuffer astfel:

Selectati Multibuffer 1 din pagina de proprietati Setup (click-dreapta - properties)

Important ! Activati Enable Multi-buffer De asemenea, se poate redenumi multibuffer-ul.

In rest, setati urmatoarele:

Multi-buffer on Disk: (neselectat)

Size:

Start condition: Free Run

Update condition: Time

Stop condition: Continuous

Nota 1: Conditiile de start, reinnoire si stop pot fi triggerate (comandate de un trigger). De exemplu, triggerarea manuala poate fi utilizata pentru pornirea , stocarea si oprirea manuala a multi-bufferului.

Nota 2: Cele patru multi-buffere suent identice. Doua din ele suent obisnuite si datele din ele suent stocate in RAM-ul placilor DSP. Capacitatea este de aproximativ 100.000 valori de date. Celelalte doua pot fi setate pentru inregistrarea pe disk-ul suplimentar al placilor DSP (SCSI) care se livreaza odata cu softul Data Recorder tip 7701. Cu cat capacitatea acestui disk este mai mare cantitatea de informatii stocate creste si ea. Datele stocate pe un asemenea disk nu pot fi vizualizate in timp real (in timpul masuratorii propriu-zise) ci imediat dupa aceea.

Setarea analizoarelor pentru a stoca datele in multibuffere

Acum trebuie sa-i comunicam analizorului FFT sa stocheze date in multi-buffer.

Deschideti pagina de proprietati a analizorului (FFT Analiser) din MO. La pagina Spectra selectati in matrice celula Autospectrum . In campul Add to Multibuffer putem alege bufferul in care sa se stocheze datele. Alegeti-l pe Multibuffer 1 (sau cum l-ati redenumit). Setarea arata ca in Fig. 5.2

Fig. 5.2 Setarea analizorului FFT pentru a stoca datele in multi-buffer ca baza pentru graficele tridimensionale (3D)

Dupa aceste setari sesiunea de lucru trebuie reactivata (Activate Template).

Utilizarea unui Multi-buffer in Function Organiser

Deschideti FO. Adaugati un nou grup de functii numit 3D FFT. (vezi Capitolul 2)

Deschideti pagina de proprietati (click-dreapta) a 3D FFT .

Atentie! La campul Buffer acum puteti alege dintre Input si Multi-buffer . Selectati Multi-buffer ceea ce inseamna ca datele vor fi preluate din multibuffer si nu din intrarea de la traductor.

Celelalte setari ale FFT suent identice cu cele de la capitolul 2 (Setarea unei functii).

Vizualizarea rezultatelor si inregistrarii din Multi-buffer

Pentru a mentine DO in ordinea corecta, acum vom seta graficul pentru afisarea rezultatelor stocarii in multibuffer.

Fig. 5.3 Exemple de grafice 3D din multi-buffere.

Adaugati un nou grup in DO si numiti-l grafice 3D FFT

Procedura este aproape identica cu cea utilizata la setarea unui grafic 2D. Singura diferenta este aceea ca la Graph Type trebuie selectat Waterfall (cadere de apa - 3D).

Click pe butonul de Start pentru a vedea graficele 3D. Click pe Stop . Masuratorile si graficele arata ca in Fig. 5.3.

Grafice tridimensionale

Se poate modifica scalarea si aspectul graficelor 3D astfel:

Plasati cursorul mouse-ului la punctul de intersectie al celor trei axe de coordonate (X,Y,Z) . Cand cursorul s-a schimbat intr-o cruce cu sageti la varfuri, click si tineti apasat butonul click si in acelasi timp deplasati mouse-ul pentru a modifica pozitia originii sistemului de coordonate intr-una noua.

Se poate schimba si unghiul din care se priveste graficul (din stanga - left, dreapta - right). Cu cursorul mouse-ului plasat pe originea sistemului de axe faceti dublu-click si unghiul se va modifica.

Exista doua tipuri de grafic tridimensional (Waterfall si Waterfall(Step) pentru CPB).

Vizualizarea tip contour

Fig. 5.4 Un exemplu de grafic contur

Un alt tip de grafic tridimensional este cel tip contur. (v. Fig. 5.4 ). Pentru a schimba graficul 3D tipWaterfall intr-unul tip contur se procedeaza astfel:

Click-dreapta oriunde pe graficul Waterfall pe care tocmai l-ati creat. Deschideti pagina Function.

La tipul graficul selectati Contour.

Nota: Graficele tip contur sunt cele mai recomandate pentru resursele de accelerare ale placii grafice a PC-ului dumnaevoastra. Cand vizualizati grafice tip contur este recomandat sa asteptati pana cand achizitia de date este completa.

Vizualizarea tip contour

Un al trei-lea tip de grafic 3d este cel Overlay. Acesta este un Waterfall privit dintr-un colt. Se poate crea un astfel de tip de grafic din Graph Type.

Cu acest tip de grafic puteti vizualiza o singura functie odata pe un singur grafic. Daca doriti sa comparati spectrele de la mai multe functii suprapuse pe acelasi grafic trebuie sa selectati variante Curve sau Curve(Step).

Salvati proiectul inainte de a trece la capitolul urmator !

Capitolul 6


Vizualizari, Extractii si Cursoare

In acest capitol se va utiliza proiectul creat si salvat in capitolele anterioare pentru a face satari tipice de grafice 2D si 3D precum si cursoare specifice acestor tipuri de grafice. Vor fi prezentate cursoarele de tip armonic, principal si delta.

Utilizarea vizializarilor PULSE

O parte din materialul descris in continuare a fost prezentat in Capitolele 1 si 5. In acest capitol se va discuta de asemenea despre diferite tipuri de cursoare.

Vizualizari 2D

Deschideti un spectru 2D, de exemplu, FFT Dreapta creat in capitolul 2.

Deplasati cursorul cu ajutorul sagetilor in interiorul graficului. Veti observa modificarea valorilor in functie de pozitia cursorului:

Cand este in interiorul graficului, in mijloc, este un semn (+).

Cand este in apropierea axei Y, este o sageata dubla verticala.

Cand este in apropierea axei X, este o sageata dubla orizontala.

Cand este deasupra graficului, este o sageata verticala orientata in jos.

Cand este in zona citirilor cursorului este un cursor tipic mouse.

Aceste modificari ale modului de prezentare a cursorului mouse-ului indica existenta de functii diferite in functie de pozitia sa pe grafic.

Daca faceti click-dreapta oriunde in interioril graficului, se va deschide fereastra de proprietati a graficului, dar continutul acesteia este diferit in functie de tipul cursorului in momentul in care s-a facut apelarea ferestrei de proprietati (locului unde saa afla cursorul).

Cursoarele de autoscalare

a.      Un singur click face autoscalarea la o valoare rotunjita;

b.     Un dublu-click autoscaleaza axa la valoarea sa maxima.

Cand cursorul mouse-ului este o sageata orientata in jos, deasupra graficului, un singur click face activa pe grafic urmatoarea functie (daca exista si este conectata la grafic).

Nota: Anumite tipuri de grafice pot avea conectate mai multe functii, dar graficele suprapuse sunt singurele care le pot afisa simultan.

Grafice 3D

Pentru graficele tip 3D exista doua tipuri suplimentare de cursoare. Unul este autoscalarea la 45 care apare atunci cand se plaseaza cursorul pe axa Z. Aceasta comanda autoscaleaza axa Z. Celalalt este cursorul tip cruce cu patru sageti la capete care apare atunci cand cursorul este in zona de intersectie a celoir trei axe de coordonate (X,Y,Z). Ati invatat deja despre acest tip de cursor in capitolul 5 la pasii 17) si 18).

Graficele suprapuse

Pentru a crea si utiliza grafice suprapuse urmariti indicatiile de la Capitolul 6 pasii 38) si 48).

Cursoare si citirile cursoarelor

Cursoare pentru grafice 2D

Pentru citirea datelor din graficele PULSE sunt disponibile o multime de functii-cursor. In Fig. 6.1 sunt prezentate cursorul tip Delta si cursorul principal.

Fig. 6.1 Exemplu de cursor principal si Delta.

Cursorul Principal

Cursorul principal este utilizat pentru citirea valorilor pe grafic (X, Y, Z).

Pozitionati cursorul in zona centrala a graficului. Acesta se va schimba intr-unul tip cruce. Un singur click va activa cursorul principal la frecventa pe care ati pozitionat cursorul. De asemenea se va activa si campul de citire a valorilor cursorului iar daca acesta nu este complet vizibil il puteti mari prin glisarea marginii ferestrei catre stanga. De asemenea, puteti face vizibila/invizibila zona de citire a valorilor cursorului prin apasarea tastei <Space> da la tastatura.

Cursorul principal se poate misca si repozitiona in grafic prin mutarea lui si apasarea click la noua pozitie. El poate fi miscat de asemenea si prin intermediul sagetilor de la tastatura (la grafica cu rezolutie mare).

Se poate accesa usor si pagina Cursor prin comande click-dreapta in zona de citire a valorilor cursorului. Aici puteti sa:

a.      Selectati diferite tipuri de cursoare

b.     Aliniati cursoarele mai multor grafice

c.     Schimbati forma cursorului Delta

Cursorul Delta

Cursorul delta este utilizat pentru selectarea benzilor de frecventa.

Activati cursorul delta prin comanda click pe butonul din toolbar. Veti observa ca aveti doua posibilitati de a defini cursorul delta: Delta Cursor Start and End Point (cursor delta tip punct de inceput si punct de final) sau Delta Cursor centre and Width (cursor cu centru si latime).

Cu punctele de inceput si final selectate:

<Shift>+Right sau Left (stinga, dreapta de la tastatura) sau cu mouse-ul puteti modifica inceputul intervalului definit de cursor.

<Ctrl> +Right sau Left (stinga, dreapta de la tastatura) sau cu mouse-ul puteti modifica finalul intervalului definit de cursor.

Cu punctele de inceput si final selectate:

<Shift>+Right sau Left (stinga, dreapta de la tastatura) puteti modifica centrul benzii.

<Ctrl>+Right sau Left (stinga, dreapta de la tastatura) puteti modifica latimea benzii.

Citirile cursoarelor delta includ Delta, Total si Delta/Total.

Cursorul Harmonic (armonici)

Cursorul de armonici este utilizat pentru a identifica familiile de armonici.

Frecventa fundamentala se selecteaza utilizand o combinatie de la tastatura <Shift> sau <Ctrl> si sageti sau click.

O utilizare relevanta a cursorului de armonici este Nearest harmonic (cea mai apropiata armonica).

Puteti selecta numarul armonicilor din pagina Options 1 din proprietatile graficului (Display properties).

Cursoare tridimensionale (3D)

Pentru graficele tridimensionale sunt disponibile doar cursoarele principal si delta. Altfel, toate celelalte sunt disponibile pentru graficele tip Contour , sagetile sus-jos sunt utilizate pentru deplasarea pe verticala.

Alinierea cursoarelor fata de grafice

Cu functii specifice multi-bufferelor se pot crea legaturi intre grafice 2d si 3D astfel incat, de exemplu: cand mutam cursorul intr-un grafic 3D se poate vizualiza schimbarea pozitiei cursorului pe graficul 2D (care este legat de cel 3D printr-o astfel de legatura) astfel incat pe 2D putem vedea functia selectata in 3D de cursorul axei Z. Procedura este urmatoarea:

Deschideti DO, selectati grupul 3D si inserati un nou grafic in grup.

Setati in pagina Function da la Display urmatoarele:

Function Group: 3D FFT Group

Function: 3D FFT Dreapta

Coordinate: Magnitude

SpectralUnit: Root Mean Square

Acoustic Weighting: None

jw Weighting: None

Graph Type: Curve.

Deschideti acum pagina Cursor si asugurati-va ca este selectata optiunea Align Z-cursor.

Treceti lapagina 3D FFT si verificati daca este selectata optiunea Align Z-cursor de asemenea.

Tocmai ati creat grafice cu legatura dinamica intre cursoarele axelor Z. Deschideti-le pe ambele astfel incat sa le vedeti complet si apoi faceti activa fereastra graficului 3D si mutati cursorul Z sus-jos de la tastatura. Observati cum curba afisata pe graficul 2D se modifica de la fiecare modificare din graficul 3D.

Extractii (Slice)

Termenul "Slice" (extractie) se refera la datele dintr-un multibuffer de-a lungul unei linii paralele cu axa Z. Datele pot fi "extrase" dintr-un grafic 3D utilizand cursoarele Harmonic sau Delta. Un exemplu de extractie cu cursorul delta este prezentat in Fig. 6.2.

Utilizarea cursorului de armonici

Deschideti oricare din graficele 3D create deja.

Activati cursorul de armonici.

Pentru extractie cu ajutorul cursorului de armonici faceti click pe Display in meniul principal (acest meniu este activat ori de cate ori este activa o fereastra tip Display). Aceasta comanda ve activa fereastra de dialog Harmonic Slices.

Aceasta fereastra va permite sa selectati urmatoarele:

a.      Cursor fundamentala sau armonici;

b.     Latimea extractiei (in Hz in acest caz);

c.     Numarul de cursoare de armonici

d.     Numarul de extractii (toate, pare, impare);

e.      Tipul de extractie: varf sau suma

f.       Delta total: in cazul in care este cerut un nivel total (banda larga)

Introduceti valori apropiate si validati apoi cu OK.

Fig. 6.2 Un exemplu de extractie.

Va apare un grafic cu extractia selectata si acum, cu acesta fereastra activa, miscati cursorul cu sagetile de la tastatura pentru a vedea efectul.

Extractiile pot fi vizualizate intr-un grafic tip cadere de apa (3D).

Utilizarea cursorului delta

Puteti utiliza si cursorul delta pentru graficele tridimensionale. Deschideti unul din graficele 3D deja create.

Activati cursorul delta.

Click in meniul principal la Display si apoi Begin Slice. Apoi selectati Peak sau Sum (varfuri sau suma).

Va apare imediat extractia. Faceti activ graficul 3D care a fost sursa extractiei. Click in meniu pe Display si selectati Set Slice. Aceasta comanda face definitaiva extractia si vaofera posibilitatea sa faceti o alta noua.

Repetati pasii de mai sus si creati astfel mai multe extractii. La final nu mai selectati Set Slice ci End Slice.

Inserarea unei extractii in FO

O alta cale de a crea o extractie este accea de a o crea in FO astfel: Click-dreapta pe o functie din FO si selectati Insert, Slice din meniul rapid. Aceasta comanda ataseaza la functie o subfunctie. Click-dreapta pe icoana extractiei si selectati Properties.

Adaugarea unei addnotari pe ecran

Se procedeaza astfel:

utilizati cursorul principal, selectati un punct si apoi click pe butonul Annotation din bara Display.

Fig. 6.3 Crearea de adnotari.

Va apare o fereastra de text in care veti scrie textul adnotarii dorit. Apoi click pe OK si adnotarea va fi pozitionata imediat pe graficin locul unde se afla cursorul principal.

Textul cu adnotarea poate fi mutat in interiorul graficului prin simpla sa glisare cu mouse-ul cand cursorul acestuia plasat peste adnotare se schimba intr-unul tip cruce cu sageti la capete.

Pentru editarea adnotarii, plasati cursorul mouse-ului pe ea si apoi cu click-dreapta selectati Edit.

Utilizarea comenzii Zoom la grafice

Butonul Zoom poate fi utilizat doar in graficele 2D !

Faceti click pe el si apoi selectati cu mouse-ul zona dintr-un grafic pe care trebuie sa o mariti (plasati cursorul mouse-ului pe grafic si el se va schimba intr-o cruce; agatati cu mouse-ul si glisati peste zona ce trebuie marita pentru a defini aria; cand eliberati butonul de la mouse pe grafic va apare doar zona marita). Pentru a reveni la graficul cu axele si scara initaiale se face autoscalare pe axe.

Utilizarea monitorizarii semnalelor

Puteti vizualiza semnalele de intrare in timp real pentru proiecte mai complexe (in general unde sunt probleme cu triggerele). Aceasta se face in MO astfel:

Deschideti MO si apoi click-dreapta pe unul din semnalele de la Analizorul FFT si selectati Monitor Signal .

Repetati aceasta comanda pentru alte semnale.

Cand incepeti masuratoarea peaceste grafice puteti vizualiza semnalele, sau puteti vedea daca triggeruleste setat corect (masuratoarea a inceput sau nu la momentul dorit). Este o idee buna sa va creati in Agenda de Lucru o sectiune cu semnalele monitorizate in caz ca este neesar sa le vizuzlizati in timpul efectuarii  masuratorii.

Capitolul 7


Salvarea, rechemarea si compararea datelor

In aceasta sectiune vom continua sa folosim proiectul pe care l-ati inceput in capitolele anterioare. In acest capitol se vor prezenta cele mai comune cai de salvare a masuratorilor.

Salvarea datelor masurate in interiorul proiectelor

Cea mai facila cale de salvare a datelor masurete este de utilizare a butonului Save din bara Measurement. Aceasta comanda va salva masuratori in interiorul unui proiect.

Setati fereastra PULSE astfel incat sa vedeti MO si unul sau doua grafice reprezentative din proiect. Activati proiectul si porniti masuratoarea.

In partea de jor a MO veti observa o icoana verde numita Input . Observati si alte icoane care sunt atasate numite Input Buffer si Multi-buffer. Aceste icoane reprezinta datele masurate curent de la rack-ul de achizitie de date. Expandati total aceste icoane pentru a observa structura lor.

Click pe butonul Save din toolbar-ul Measurement . O noua icoana va apare in partea de  jos a structurii tip arbore din MO numita Measurement. Aceasta comanda va salva setul curent de masuratori.

Activati sesiunea de masurare din nou si faceti o scurta masuratoare. Faceti click pe Save Measurement din nou.

Aceasta comanda poate fi repetata pentru oricate masuratori doriti. Ela pot fi redenumite astfel incat sa indice timpul sau orice alt parametru important pentru masurare.

Icoana Input reprezinta un buffer ce contine setul curent de masuratori. O noua masuratoare o inlocuieste prin stergere pe cea anterioara. Aceasrta proprietate va ofera posibilitatea de a renunta la o masuratoare cu grad ridicat de neincredere si salvarea unei masuratori bune. Si, cel mai important, aveti psibilitatea de a salva multiple masuratori in cadrul aceluiasi proiect.

Rechemarea datelor masurate in cadrul unui proiect

Graficele sunt acum setate sa arate ultimele masuratori facute. Pentru a vedea datele salvate:

Setati Follow Measurement Mark in pagina de proprietati a unuia din grupurile din FO in Mark1.

Click-dreapta pe icoana Measurement (aceea care reprezinta primul set de masurari salvate) in MO si selectati Add/Remove Measurement Mark cu Mark1. Aceasta comanda va schimba indicatia curenta a graficului cu cea salvata.

Pentru a reveni si vizualiza datele curente da la intrare trebuie sa repetati comenzile de mai sus astfel incat graficul sa urmeze Current measurement mark (vezi pasul 5).

Compararea datelor curente cu cele salvate in cadrul unui proiect

Datele ce vor fi comparate pe un acelasi grafic trebuie sa apara in acelasi grup de functii in FO si trebuie sa aiba axele de coordonate X si Z compatibile.

Pentru compararea datelor provenite din masuratori diferite mai intai trebuie sa creati in grup de functii cu toate graficele ce vor a fi comparate si sa le definiti proprietatile. Functiile pot fi conectate la diferitele variante de intrari (Input, Salvari) utilizand Measurement Mark asa cum am aratat mai sus.

Urmatorul exemplu va compara semnalul original FFT Dreapta (salvat) cu noul semnal FFT Dreapta.

Deschideti FO si inserati un nou grup de functii.

Setati functiile identic cu cele originale da la FFT Dreapta. Setati Follow Measurement Mark cu Input pentru noul FFT Dreapta si Mark1 pentru cel original.

Pentru a evita confuziile, redenumiti datele salvate cu FFT Dreapta salvate.

Acum aveti functii definite atat pentru Input cat si pentru datele salvate FFT Dreapta. Acum puteti crea un grafic in DO la care sa conectati cele doua functii pe care tocmai le-ati creat si sa le afisati suprapuse (superimposed) apoi.

Pentru compararea altor masuratori, setati corespunzator Measurement Mark cu Current si Mark1. Nu uitati ca acete functii si grafice utilizate pentru compratie nu pot fi utilizate si pentru semnalul FFT Stanga.

Nota1: Denumirile pentru Measurement Mark pot fi definite de utilizator. Pentru aceasta faceti click-dreapta pe icoana lor din MO, selectati Properties si apoi Add Mark sau selectati una existenta din lista ce apare.

De asemenea se pot compara date provenite din proiecte PULSE diferite utilizand procedeul de mai sus dar mai intai datele masurate trebuie importate in MO al proiectului curent in care se lucreaza si in care veti face compararea.

Capitolul 8


Raportarea

PULSE utilizeaza pachetul Microsofta Office pentru generarea de rapoarte. In acest capitol se vor prezenta bazele raportarii in Word si exportarea in Excel.

Report Organiser (Organizatorul de rapoarte)

Toate rapoartele pot fi generate doar din Report Organiser. Pentru a-l deschide click pe butonul Report Organiser din bara de proiect (Project) sau <Ctrl+8>.

Setarea unui Raport

Rapoartele se genereaza din WorkBook prin Drag&Drop a elementelor componente, deci nu puteti genera nici un raport fara componente in WorkBook.

In exemplul urmator se considera ca toate elementele componente ale WorkBook vor fi transferate in Report Organiser si editate aici.

Cu Report Organiser pe ecran deschideti WorkBook.

Elementele din WorkBook se transfera in Report Organiser cu drag & drop. Imediat dupa ce le-ati atasat la Report Organiser PULSE va va intreba un nume pentru raport. Dupa aceasta click pe OK.

Puteti adauga date fiecarui component din Report Organiser prin glisarea lor (drag) in partea de jos a Report Organiser inainte de lipirea lor (drop). Componentele nedorite pot fi sterse din Report Organiser prin selectarea lor si apoi <Delete>.

Componentelor individuale in Report Organiser le poate fi schimbata pozitia in cadrul listei.

Cu click-dreapta oriunde in Report Organiser si selectare Properties veti putea seta proprietatile pentru raportul ce se va genera.

Nota: Cand creati rapoarte este important ca diferitele grafice sa aiba nume diferite si unice. Daca exista doua grafice cu acelasi nume PULSE nu le va putea distinge si astfel va lua doar pe unul dintre ele (primul in RO) pentru raportare.

Fig. 8.1 Exemplu de pagina de proprietati a unui Raport.

Generarea unui raport

Cand ati terminat setarea unui raport ,observati ca Report Organiser contine o icoana "No template generated", si apoi elementele componente. Nu va alarmati pentru ca PULSE genereaza un sablon automat daca dumneavoastra nu ati facut asta.

Pentru generarea unui raport, click pe butonul Generate and Show Report din bara Project. Veti fi intrebati pentru un nume al raportului in Word. Dupa ce ati facut asta Word se va deschide automat si va genera un document ce contine raportul generat in Report Organiser. In word puteti edita mai departe docoumenul pentr a obtine un raport complet dupa dorinta.

Reveniti in PULSE.

Efectuarea de modificari in schita de raportare

Dupa ce ati generat un raport Report Organiser va arata ca acum exista o schita. Aceasta poate fi modificata prin adaugarea de text, diagrame, etc. Acesta este avantajul pentru masuratori repetate utilizand acelasi proiect care necesita o raportate centralizata si predefinita. In completare, pentru fiecare alta masuratoare ulterioara este suficient sa se comande Generate Report and Print pentru listarea raportului nou obtinut pe schita deja predefinita dar cu datele de la noile masuratori.

Pentru modificarea schitei:

Click-dreapta pe orice icoana in Report Organiser si selectati Edit/Show Word si apoi Template . Aceasta comanda va deschide schita din Word.

Faceti modificarile necesare si la final inchideti Word. Veti fi intrebat daca doriti sa salvati ultimele modificari si acceptati cu Yes.

Exportarea in Excel

Puteti exporta in Excel orice tip de date din PULSE doriti, dar preferential din FO si DO.

Copierea datelor din FO le exporta in unitati de baza pentru masuratoare (ex.: putere pentru autospecre, real sau imaginar pentru functii complexe). Aceasta proprietate este utila atunci cand se doreste crearea de tabele cu datele exportate.

Datele se exporta in Excel astfel:

Selectati datele ce se doresc a fi exportate din structura tip arbore care le contine si apoi deschideti meniul rapid (click-dreapta pe icoana respectiva) si selectati Copy.

Deschideti Excel, selectati o celula si selectati Paste din toolbar. Datele din PULSE or fi transferate in Excel.

Acesti doi pasi exporta o singura functie. Altfel, un intreg grup poate fi exportat dintr-o singura operatie prin selectarea sa si apoi Copy - Paste.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1963
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved