Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

CAIET DE PRACTICA INFORMATICA

calculatoare+ Font mai mare | - Font mai micUNIVERSITATEA TITU MAIORESCU

Facultatea de Stiinta si Tehnologia InformatieiCAIET DE PRACTICA

DESCRIEREA FIRMEI  unde s-a efectuat perioada de practica

Scurata prezentare a S.C. Emag International S.R.L.

eMAG isi adapteaza mereu modelul afacerii si sistemul de comunicare, pentru a deveni locul in care fiecare gaseste simplu ceea ce isi doreste.

eMAG este liderul pietei de comert electronic si detine cote de piata care ating si 20% din vanzarile nationale pe anumite categorii si branduri de prima marime. Echipa eMAG are aproximativ o suta cincizeci de angajati, organizati in mai multe departamente: vanzari retail, vanzari corporate, logistica, programare, marketing, service, servicii clienti, administrativ.

Structura organizatorica

Departament Vanzari Retail

Este departamentul care se ocupa de preluarea, procesarea si finalizarea comenzilor de produse destinate utilizatorilor individuali sau firmelor de mici dimensiuni. Membrii acestui departament asigura asistenta tehnica clientilor pentru alegerea optima a produselor.

Vanzari Corporate - eMAG International

Companiile medii sau mari, apeleaza la experienta echipei in dezvoltarea de proiecte, participarea la licitatii sau elaborarea de oferte speciale. Aici se ofera si suport tehnic pentru configurarea de solutii complexe IT si de comunicatii.


Departament Logistica

Departamentul de Logistica coordoneaza lantul aprovizionare - gestiune - livrare asigurand astfel livrarea comenzilor intr-un interval optim. Livrarile se realizeaza prin intermediul parcului auto propriu sau prin intermediul unui curier rapid, tip door-to-door, atat in Bucuresti cat si in tara.


Departament Service

Echipa de tehnicieni care formeaza departamentul de Service preia produsele defecte si mentine legatura cu reprezentantele producatorilor pentru optimizarea timpilor de rezolvare a evenimentelor de service aparute in perioada de garantie sau post-garantie.

Departament Relatii Clienti

Departamentul Relatii Clienti este creat pentru a fluidiza relatia dumneavoastra cu eMAG.ro. Acesta reuneste activitatile de informare si suport pentru clienti atat inainte cat si postvanzare.

Departamentul Sesizari si Reclamatii Clienti

Departamentul de Reclamatii si Sesizari ofera suport postvanzare si asistenta in folosirea serviciilor oferite de eMAG, tratand profesionist orice sesizare venita din partea utilizatorilor individuali sau companii.

In perioada 01.07 - 29.08.2008 timp de 2 ore pe zi am participat activ la instalarea de retele in noile sedii ale SC Emag International SA.

- Reteaua de calculatoare

Leaga intre ele o multime mai mica sau mai mare de calculatoare, astfel incat un calculator poate accesa datele, programele si facilitatile unui alt calculator din aceeasi retea. De obicei e nevoie desigur si de masuri de restrictie/siguranta a accesului.

Metodele de conectare sunt in continua dezvoltare si deja foarte diverse, incepand cu tot felul de cabluri metalice si de fibra de sticla, cabluri submarine, si terminand cu legaturi prin radio cum ar fi WLAN, Wi-Fi sau Bluetooth, prin raze infrarosii ca de ex. IrDA sau chiar prin intermediul satelitilor. Foarte raspandita este metoda Ethernet, termen care se refera la natura fizica a cablului folosit si la tensiunile electrice ale semnalului. Cel mai raspandit protocol de comunicare in retelele Ethernet se numeste CSMA/CD ('Carrier Sense Multiple Access / Collision Detection'). Daca drept mediu fizic sunt utilizate undele radio, atunci reteaua se numeste retea fara fir (wireless).

- Extindere

Retelele de calculatoare se impart dupa extinderea lor in urmatoarele tipuri: LAN, MAN, WAN si, ceva mai nou, PAN. Retelele relativ mici, de exemplu cu cel mult cateva sute de calculatoare in aceeasi cladire legate intre ele direct, se numesc Local Area Network (LAN). O retea de tip LAN dar fara fir (prin unde radio) se numeste WLAN (Wireless LAN). Retele de mare intindere geografica, de exemplu intre 2 orase, pe o tara, un continent sau chiar pe intreaga lume, se numesc Wide Area Network (WAN). Retelele particulare de tip WAN au fost initial foarte costisitoare. La ora actuala insa, cele mai multe conexiuni de tip WAN folosesc ca mijloc de comunicatie Internetul - acesta este universal si public, deci nu foarte controlabil de catre un utilizator, dar foarte convenabil ca pret. In sfarsit, PAN inseamna Personal Area Network - o retea de foarte mica intindere, de cel mult cativa metri, constand din aparatele interconectabile pe care o persoana le poarta cu sine, ca de exemplu telefon mobil, player MP3 sau aparat de naviga ie portabil.

- Centralizare

Exista retele de calcutoare centralizate si descentralizate. Printre retelele descentralizate se numara ca exemplu retelele ARPAnet, Metanet si Freenet.

- Topologie

Exemple de topologii ale retelelor de calculatoare

Topologia (structura) unei retele rezulta din modul de conectare a elementelor retelei intre ele. Ea determina si traseul concret pe care circula informatia in retea 'de la A la B'. Principalele tipuri de topologii pentru retelele LAN sunt:

  • topologia Bus (se citeste 'bas' si inseamna magistrala) - are o fiabilitate sporita si o viteza mare de transmisie;
  • topologia Ring (inel) - permite ca toate statiile conectate sa aiba drepturi si functiuni egale;
  • topologia Star (stea) - ofera o viteza mare de comunicatie, fiind destinata aplicatiilor in timp real.

- Dupa modul de conectare

Retelele de calculatoare pot fi clasificate si dupa tehnlogia care este folosita pentru a conecta dispozitive individuale in retea cum ar fi Fibra Optica, Ethernet, Wireless LAN, HomePNA sau Power line communication. Metodele de conectare sunt in continua dezvoltare si deja foarte diverse, incepand cu tot felul de cabluri metalice si de fibra de sticla, cabluri submarine, si terminand cu legaturi prin radio cum ar fi WLAN, Wi-Fi sau Bluetooth, prin raze infrarosii ca de ex. IrDA sau chiar prin intermediul satelitilor. Foarte raspandita este metoda Ethernet, termen care se refera la natura fizica a cablului folosit si la tensiunile electrice ale semnalului. Cel mai raspandit protocol de comunicare in retelele Ethernet se numeste CSMA/CD ('Carrier Sense Multiple Access / Collision Detection'). Daca drept mediu fizic sunt utilizate undele radio, atunci reteaua se numeste retea fara fir (wireless). Retelele de calculatoare se impart dupa extinderea lor in urmatoarele tipuri: LAN, MAN, WAN si, ceva mai nou, PAN. Retelele relativ mici, de exemplu cu cel mult cateva sute de calculatoare in aceeasi cladire legate intre ele direct, se numesc Local Area Network (LAN). O retea de tip LAN dar fara fir (prin unde radio) se numeste WLAN (Wireless LAN). Retele de mare intindere geografica, de exemplu intre 2 orase, pe o tara, un continent sau chiar pe intreaga lume, se numesc Wide Area Network (WAN). Retelele particulare de tip WAN au fost initial foarte costisitoare. La ora actuala insa, cele mai multe conexiuni de tip WAN folosesc ca mijloc de comunicatie Internetul - acesta este universal si public, deci nu foarte controlabil de catre un utilizator, dar foarte convenabil ca pret. In sfarsit, PAN inseamna Personal Area Network - o retea de foarte mica intindere, de cel mult cativa metri, constand din aparatele interconectabile pe care o persoana le poarta cu sine, ca de exemplu telefon mobil, player MP3 sau aparat de naviga ie portabil.

- Dupa relatiile functionale (Arhitectura de retea)

Retelele de calculatoare mai pot fi clasificate in functie de relatiile functionale care exista dintre elementele unei retele ca de exemplu: Active Networking, Client-server si Peer-to-peer (workgroup) architecure.

- Tipuri de retele

Mai jos sunt afisate cele mai populare retele de calculatoare

Retele personale (Personal Area Network)

Personal Area Network - este o retea de calculatoare folosita pentru comunicarea dintre perifericile a unui calculator aflat in nemijlocita apropiere de altul. Unele exemple de disozitive care sunt folosite in reteaua de tip PAN sunt imprimante, aparate de fax, telefoane fixe, PDA(Personal Digital Assistant) sau scanere. Raza de actiune a retelelor PAN este aproximativ de la 6-9 metri. Retelele PAN pot fi conectate cu magistrale USB si FireWire. O retea Wireless PAN se poate de creat cu urmatoarele tipuri de tehnologii asa cum sunt IRDA si Bluetooth.

Retele locale (Local Area Network)

O retea locala intr-o biblioteca publica

Este o retea care acopera o zona geografica mica, cum ar fi la domiciliu, oficiu, sau o cladire. Retelele LAN curente , sunt bazate pe tehnologia Ethernet. De exemplu, o biblioteca va avea o conexiune prin fir sau de tip wireless LAN pentru utilizatori pentru a interconecta dispozitive locale (ex: imprimante, servere) si de a accesa internetul. Toate calculatoarele din biblioteca sunt conectate prin fir de retea de categoria 5 UTP CAT5 cable, si rulind protocolul IEEE 802.3 printr-o sistema de dispozitive interconectate care eventual se conecteaza la reteaua internet. Cablurile care duc spre server sunt de tipul UTP CAT5e enhanced cable, care suporta protocolul IEEE 802.3 la o viteza de 1Gbit/s. Calculatoarele a angajatilor bibliotecii care sunt reprezentate in partea drepta a imaginii pot accesa imprimanta color, iregistrarile despre iesire, reteaua academica si internet. Toti utilizatorii pot accesa internetul, si catalogul bibliotecii. Fiecare grup de retea poate accesa imprimanta locala. De mentionat ca imprimantele nu sunt accesibile in afara grupului de retea. Toate dispozitivele interconectate trebuie sa perceapa sistema network layer (layer 3), fiindca ele minuie cu mai multe subretele (culori diferite). Acelea din interiorul bibliotecii, au viteza numai de 10/100 Mb/s conexiune Ethernet pina la utilizatorul final si Gigabit Ethernet catre router-ul principal, care se poate de mai numit si layer "3 switches" fiindca el are numai interfata Ethernet si trebuie sa inteleaga IP. Ar fi mai corect daca ii vom numi router de acces, unde routerul de deasupra (fig.2) este un router de distribuire care conecteaza la internet, si reteaua academica - router accesat de client. In prezent tehnologia Ethernet sau alte IEEE 802.3 tehnologii LAN opereaza la viteza de peste 10 Mb/s. Aceasta este rata de transfer. IEEE are proiecte de investigare a standardelor de 100Gbit/s, si posibil 40Gb/s.

- Retea academica (Campus Area Network)

Campus Area Network - este o retea de calculatoare asemanatoare cu cea de tip LAN dar ea se extinde pe zone geografice mult mai restrinse. Aceasta retea se poate de considerat ca o forma a retelei metropolitane, configurata dupa necesitati academice. In cazul unei universitati o retea CAN, poate face legatura dintre diferite cladiri a campusului care poate include: departamentele academice, biblioteca universitara resedintele studentilor. CAN este mai mare decit retelele locale LAN dar mai mici decit WAN, in unele cazuri. Retelele CAN au fost create cu scopul de a facilita studentii la accesul liber la reteau internet si la resursele universitatii.

- Retea Metropolitana (Metropolitan area network)

Retelele metropolitane MAN, sunt retele imense care de obicei impinzesc orase intregi. Aceste retele folosesc cel mai des folosesc tehhologia fara fir (wireless) sau fibra optica pentru a crea conexiuni.

- Definitia IEEE

Standardul IEEE 802-2001 descrie MAN ca fiind: O retea metropolitana MAN care este optimizata pentru o intindere geografica mai mare decit retelele locale LAN, incepind de la cartiere rezidentiale, zone economice si pina la orase intregi. Retelele metropolitane MAN la rindul sau depind de canalele de comunicatii, de la transfer moderat pina la transfer inalt de date. Reteaua MAN in cele mai frecvente cazuri este proprietatea unui singur operator, dar reteaua este folosita de catre mai multi indivizi sau organizatii. Retelele MAN mai pot fi detinute si conduse ca utilitati publice.

- Implementarea retelelor metropolitane (MAN)

Unele tehnologii folosite pentru aceste scopuri sunt ATM,FDDI si SMDS. Dar aceste tehnologii vechi sunt in procesul de substiturire de catre retele Ethernet bazate pe MAN ex: Metro-Ethernet. Retele MAN pe langa retelele LAN au fost construite fara fir datorita folosirii microundelor,undelor radio, sau undelor laser infra-rosii. Multe companii dau in arenda asau arendeaza circuitele de la transportatori comuni din cauza costului ridicat a cablului. DQDB, Distribuite Queue Dual Bus, este standardul de comunicare a retelei Metropolitane. Aceasta este specificat in standardul IEEE 802.6. Folosind DQDB, retelele pot avea o intindere peste 50 km si pot opera la viteza de la 34 pina la 155 Mb/s. Printre primii care au creat retele MAN au fost Internet peering points, MAE-West,MAE-East, si Sohonet media network.

- Retea de arie larga (Wide Area Network)

WAN - reprezinta o retea de transport de date care acopera zone geografice imense (ex: de la un oras la altul , de la o tara la alta), si foloseste frecvent facilitatile de transmisiuni de date de la transporatori comuni asa cum ar fi companii de telefonie. Tehnologiile WAN in general functioneaza la un subnivel a modelului de referinta OSI: physical layer, data link layer si network layer.

- Retea globala (Global Area Network)

Specificatiile retelei globale (GAN) sunt in curs de dezvoltare de catre multiple grupuri, si nu este o definitie comuna pentru aceasta retea. In general, reteaua globala GAN este un model pentru suportarea comunicatiilor mobile peste un numar arbitrar de retele WLAN, zone de acoperire prin satelit, etc. In proiectul IEEE 802, aceasta pregateste o retea terestra Wireless Local Area Networks.

- Internetwork

Doua sau mai multe retele sau segmente de retea conectate folosind dispozitive ce opereaza pe baza layer 3 a sistemului de referinta OSI, cum ar fi un router. Oricare interconexiune pe linga retelele publice, private, comerciale, industriale, sau retele guvernamentale tot pot fi numite intrenetwork.

In practica moderna, retelele interconectate folosesc Internet Protocol (IP). Exista trei tipuri de retele internetwork, in dependenta de cine le administreaza si cine parcicipa in ele:

  • Intranet
  • Extranet
  • Internet

Retelele intranet si extranet la alegere pot avea internet sau pot fi lipsite de acces la internet. Daca ele sunt conectate la internet, la rindul sau intranetul sau extranetul sunt protejate de accesul neautorizat din internet . Internetul nu este considerat ca o parte a intranetului sau a extranetului, dar poate servi ca un portal de acces la niste portiuni din extranet.

- Echipament pentru crearea retelelor de calculatoare

Placa cu interfata de retea (Network Interface Card)

O placa de retea, adapter de retea sau placa cu interfata de retea este piesa care a fost proiectata petru a permite calculatoarelor de a comunica printr-o retea de calculatoare. Ea pemite acces fizic la resursele retelei. Reteaua permite utilizatorilor de a crea conexiuni cu alti utilizatori pe doua cai prin cablu sau prin tehnologia fara fir(wireless).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 7271
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved