Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

CUM SE FAC FELICITARILE ANIMATE?

calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Construirea diagramelor de interactiune pentru un scenariu
GESTIUNEA STRATEGICA A SISTEMELOR INFORMATICE SAP
MANAGEMENTUL SECURITATII SISTEMELOR INFORMATICE
Obiectivele actiunii virusilor
ARBORELE PARTIAL DE COST MINIM
XML SCHEMA
Incarcarea sistemului si procesul init
Proiectarea fizica
VoIP - Notiuni fundamentale despre sunet si perceptia acestuia
Componentele arhitecturii ISA x86


CUM SE FAC FELICITARILE ANIMATE?

Astfel, programele de care avem nevoie sunt 3 la numar. Avem nevoie de SwishMax, un editor de imagini, si un editor de sunet. De ce toate acestea? Pentru ca produsul final, felicitarea animata, va fi publicata pe internet, deci nu ne permitem sa folosim orice tip sau marime de imagine sau de sunet, deoarece cele care ocupa multa memorie va induce catre o felicitare de dimensiuni mari, de cativa Mb, ceea ce inseamna ca pana la deschiderea efectiva a ei pentru vizualizare va dura mult timp. Efectul va fi descurajator. Deci mergem pe principiul economiei. Cum anume?
Discutam putin despre pregatirile materialelor pentru o felicitare. Pe scurt, trebuie sa avem o idee care ne va conduce la alegerea textului, a imaginilor si a unei melodii. Trebuie sa spunem ca ar fi bine sa ne limitam numarul de imagini dintr-o felicitare la un maxim de 7. Aceasta din aceleasi motive de compactare a felicitarii. Dupa ce avem aceste materiale, imaginile, textul si melodia, putem trece la treaba.

Prelucrarile

 Imaginile
Prelucrarile de imagini sunt primele actiuni ce trebuiesc facute. Pentru ca imaginile sunt de diverse marimi si tipuri, ele trebuiesc ajustate pentru a ne oferi un maxim de eficienta. Astfel, ideal ar fi sa avem toate imaginile in format JPG, deoarece acestea sunt de cele mai mici dimensiuni – spre deosebire de imaginile de tip BMP, care ocupa mult spatiu pe suport magnetic. Cu un program de editare de imagini – sunt multe gratuite – putem sa facem conversia imaginilor in formatul JPG.

Acum avem toate imaginile in format JPG, dar nu toate sunt de dimensiuni egale. Si acest lucru poate fi un mare impediment. Deoarece dimensiunile standard al unei felicitari este de 500x400 (este cel mai des folosit de noi), va trebui sa ajustam imaginile noastre la acest format, din considerente atat de economie spatiu, dar mai ales estetice. Daca o imagine pe care vrem sa o inseram este mai mult inalta decat lata, ne va duce la o disproportionare grava a ei atunci cand o vom introduce in SwishMax pe formatul 500x400.

Deci ce se poate face? Voi oferi principiul de lucru, valabil pentru orice alt caz de discrepanta. Cel mai bine este sa utilizam din nou editorul de imagini pentru a prelucra toate imaginile. Un editor de imagini ne poate redimensiona o imagine. De exemplu, programul AcdSee detine optiunea Resize. Cu aceasta optiune putem schimba rezolutia unei imagini la 500x400 cat ne intereseaza. Daca dezactivam optiunea Lock aspect ratio, vom putea introduce exact aceste dimensiuni in casutele pentru Widht si Height. Ne putem uita apoi daca imaginea redimensionata este acceptabila. Daca nu, va trebui sa apelam la anumite artificii tehnice.

O idee buna ar fi sa iesim din optiunea Resize si sa apelam la Crop. Functia Crop decupeaza dupa dorintele noastre portiuni din imagine pentru a ne lasa doar partea de imagine care ne intereseaza mai mult. Astfel, daca avem o imagine, sa spunem ca exemplu 800x400, nu o putem redimensiona direct la 500x400 pentru ca nu se va intelege nimic. Insa functia crop ne poate ajuta sa inlaturam portiuni din imagine – oricare – pentru a o aduce cat de cat la un format asemanator de latime mai mare decat inaltime. Sa fim realisti cand apreciem ce vom inlatura din imagine. Marginile de fundal, sau detaliile neesentiale le putem inlatura. Lasati doar ceea ce conteaza.

Melodia

Avem acum tot setul de imagini la dimensiunile dorite, in format JPG, gata sa fie folosite. Foarte bine. A mai ramas melodia de prelucrat. Avem deci un fisier in format MP3, dar este de 3 Mb si dureaza vreo 5 minute. Nu e chiar ceea ce ne intereseaza pentru o felicitare care ar fi bine sa aiba 600 Kb.

Un editor de sunet – cum ar fi Cool Edit Pro – ne poate ajuta sa transformam melodia noastra intr-un format ideal pentru felicitarea noastra. Orice editor de sunet poate sterge portiuni dintr-o melodie. Hotarati-va sa lasati intre 90 secunde si 120 secunde de melodie pentru a acoperi bine rularea imaginilor. Parerea mea ar fi ca daca nu sunteti sigur cat dureaza derularea imaginilor, ati putea lasa la urma prelucrarea melodiei. Insa eu consider ca doar daca aveti 7 imagini si timp mare de expunere a lor veti ajunge sa depasiti 2 minute pentru felicitare. In e bine sa va faceti un mic calcul de la inceput. Avem 5 imagini, le expunem cate 15 secunde fiecare, deci 75 secunde in total. Drept urmare ne incadram cu o melodie de peste 90 secunde. Conteaza mai mult ca melodia sa fie doar mai lunga decat expunerea imaginilor.

Asadar, taiem portiunea de melodie care este in exces – poate ca alegem si un moment mai potrivit pentru incheiere sau putem folosi un efect de Fade out spre final. Apoi urmeaza sa salvam sunetul nostru. Programul Cool Edit Pro – ca si alte editoare de sunet – poate salva o melodie in mai multe formate pentru sunet. Acest program permite la functia de Save as schimbarea frecventei sunetului si a bitrate-ului. Din caseta Save as alegem butonul Option si alegem formatul 24 Kb /11050 Hz.  Apoi salvam sub alta denumire. Daca detinem un alt program, procedura este aceeasi, de a decupa o parte din melodie si de a o salva apoi la frecventa de 24/11050 Hz.

Montajul

SwishMax detine instrumente usoare de lucru. Are in partea de sus un panou unde obiectele inserate li se atribuie efecte de aparitie, miscare, disparitie. Fiecare obiect (imagine sau text) are o linie a timpului impartita in mici celule (frames). Aici vom lucra initial.Apoi in partea din dreapta se vede un alt panou care contine optiunile prezentarii de creat. Optiunile sunt grupate pe categorii: Movie, Scene, Export, Transform etc.

In partea de mijloc se va vedea rezultatul muncii noastre, in mod static – adica la un moment dat, undeva intr-un punct al liniei timpului. Aici vom putea sa asezam obiectele noastre, adica imaginile si textele, pentru a se potrivi cat mai bine unele cu altele. Probabil ca acum se vede doar o portiune alba pe un fundal gri. Retineti faptul ca portiunea alba este partea vizibila a produsului, sau felicitarea in sine. Tot ceea ce depaseste acest spatiu alb nu va fi vizibil in fisierul final in format flash.

Cele mai importante aspecte fiind spune, sa incepem lucrul. Imediat dupa ce am deschis programul, este selectata Scene_1 iar in panoul de optiuni din dreapta este activ panoul Movie. Trebuie sa definim dimensiunile felicitarii. La Widht schimbam in 500 si la Height punem 400. In rest ramane la fel.

Inspre partea stanga in bara Tools, este optiunea View. Sub numarul % de vizualizare, se afla un buton Fit Scene in Window. In apasam pentru a incadra portiunea noastra alba din mijloc cat mai bine in spatiul disponibil.

Sa inseram prima imagine. Din meniul de sus, alegem Isert > Image… Alegem imaginea noastra aflata pe hard-diskul nostru si dam Open. Daca am facut bine redimendionarea imaginilor , atunci nu ar trebui sa fie probleme cu asezarea imaginii. Imaginea trebuie sa cada perfect pe portiunea alba. Daca totusi nu este asa, atunci am putea ajuta prin mutarea imaginii pe zona alba, sau daca imaginea este mai mare decat portiunea alba prin tragerea de colturi a imaginii noastre, incadrand-o in marginile zonei albe. Recomandare: putem sa facem astfel de dimensionari a imaginilor atunci cand nu este aplicata inca nici un efect asupra ei. Altfel, ori nu vom putea face nimic, ori se va dimensiona doar la rularea unui efect anume.

Acum sa ne uitam in panoul de obiecte si timp de sus. A aparut sub Scene_1 numele imaginii noastre inserate. Ei i s-a atribuit si o bara a timpului pe care vor fi puse efectele ce vor fi aplicate doar asupra acestei imagini.

Acum avem o imagine, insa nu sunt definite deocamdata efectele pentru cum va aparea, afisa si dispare. Acum intra in rol butoanele din stanga panoului de timp de sus. Cand am deschis prima oara programul, este selectata Scene_1. Astfel, butoanele din stanga sus sunt Add script, sub el Delete (dezactivat) si Options. Insa acum avem un obiect inserat in scena noastra. Daca dam click pe el, primul buton din stanga sus va fi acum Add effect

Intotdeauna sa ne intrebam inainte de a pune efecte pe un obiect, unde voi aseza efectul pe scara timpului. In cazul primei imagini este clar ca va aparea chiar de la inceput, adica de pe prima celula (frame) a barei sale. Astfel, dam acolo click si apoi putem alege efectul de aparitie. Dam click pe Add effect si alegem pentru inceput Fade > Fade in. Efectele Fade in, Zoom in si toate de la Appear into position au menirea de a aplica un efect de aparitie. Daca am dat Fade in atunci pe bara timpului a imaginii noastre va aparea un dreptunghi colorat pe care scrie Fade in 10 adica numele efectului urmat de numarul de frame-uri ocupat – mai exact cat timp dureaza efectul. Atentie, numarul 10 nu inseamna 10 secunde, ci 10 frames sau portiuni de secunda. Va amintiti probabil ca la setarea dimensiunilor felicitarii de 500x400 ati vazut dedesubt si viteza de derulare care nu am schimbat-o, si anume de 12 fps (frames per second). Astfel, efectul nostru de 10 frames este mai mic de o secunda. Bineinteles, ca putem efectua operatii cu acest efect. Daca dam click pe el il putem sterge cu tasta Delete, sau il putem muta de-a lungul barei (nu si intr-o alta bara a altui obiect, decat daca dam cut sau copy), il putem chiar mari sau micsora daca vom trage de marginile lui.

Putem sa verificam ce am facut daca vom apasa de butonul Play movie din meniul Control. Va aparea si disparea deocamdata. Oprim rularea cu butonul Stop. (Avem aceste butoane si in bara de butoane de sus).  Sa folosim des aceste butoane pentru a ne verifica munca pe parcursul montajului.

Acum va trebui sa definim disparitia imaginii noastre – deoarece va trebui sa lase locul unei imagini, urmatoare. Mergem spre dreapta pe bara imaginii si dam click undeva pe la 100 – gradatia barei timpului, sau altfel spus frame-ul 100, echivalent cu secunda a 8-a (daca imparti 100 frames la 12 frames/ second). Aici vom pune efectul de disparitie mergand tot la Add effect si alegand Fade>Fade out. La fel, efectele care contin expresia out cum ar fi Fade out, Zoom out, si toate efectele de la Dissappear into position sunt efecte care inlatura obiectul intr-un fel placut.

Te poti verifica pana acum cu Play Movie si apoi opresti  Stop Movie. Imaginea ar trebui sa apara, sa fie afisata cateva secunde si apoi sa dispara – ciclul repetandu-se.Urmeaza sa punem un text care va corespunde acestei imagini. Principiul de creare a unui text urmeaza aceiasi pasi: Inserare, Potrivire, Adaugare efect aparitie, Stabilire timp afisare si Adaugare efect disparitie. Diferenta este ca vom folosi meniul Insert > Text , apoi vom merge in partea dreapta la optiuni unde vom scrie textul nostru. Avem acolo si optiunile de formatare a textului: corp caracter, marime caracter, culoare, aliniere, ingrosare, inclinat, etc. Sugestie: formatarea  unui text se aplica intregului text inscris. Pentru a obtine efecte diferite pentru cuvinte separate ale aceluiasi text este necesar sa inserati mai multe texte pe care le veti alinia pentru a forma propozitia. Apoi trecem in partea de mijloc. Vrem sa potrivim bine textul in cadrul imaginii, ca acesta sa fie vizibil si sa fie bine potrivit. Acum e momentul sa stabilim pozitia in care va aparea tragand cu mouse de imagine si asezand-o acolo unde dorim deasupra imaginii. Daca imaginea pusa adineaori nu se vede in partea de mijloc, atunci dati click sus pe bara textului undeva in portiunea care corespunde afisarii imaginii. Daca nici acum nu se vede, dati un click in partea de mai sus, pe rigla si va aparea o linie rosie verticala in dreptul punctului de click. Acum trebuie sa se vada imaginea daca linia rosie este undeva pe portiunea in care este afisata imaginea.

Asadar, tragem imaginea in locul unde dorim, mai facem unele retusuri. Daca vrem mai ajustam lungimea textului, putem face asta tragand nu de colturile textului cum am putea fi tentati sa facem. Acest lucru va efectua o scalare a imaginii, ceea ce nu ne dorim. Daca avem textul nostru selectat, atunci se pot vedea niste puncte verzi pe langa cele 8 able. Doua puncte verzi in stanga si unul in dreapta. Daca nu se vad aceste puncte, atunci le puteti face vizibile dand click dreapta cu mouse pe text si alegand optiunea Margins. Ele vor aparea acum. Punctul verde din dreapta este cel care lungeste spatiul alocat textului. Il vom folosi mai des. Celelalte doua puncte verzi din stanga ofera posibilitatea de alinere a primului rand (cel de sus) sau a celorlalte randuri de dupa primul (cel de jos).

Am stabilit deci pozitia in care va aparea textul pe imaginea noastra. Dar nu am stabilit pozitia de aparitie in timp a textului. Pentru aceasta va trebui sa ne gandim cand vrem sa apara textul nostru. Desigur, vrem sa apara nu imediat cu imaginea, ci la putin timp dupa ce efectul de aparitie al imaginii deja s-a terminat. Deci vom merge pe bara textului undeva dupa 10 – pentru ca efectul de aparitie al imaginii este de 10. Dam click la 15 si inseram acolo efectul de aparitie al textului cu Add effect >Zoom in. De asemenea, efectul de disparitie al textului ar trebui sa aiba loc ori inainte, ori odata cu disparitia imaginii corespunzatoare. Deci vom ajusta efectul de disparitie tragandu-l pe bara ca sa se potriveasca bine cu efectul de disparitie as imaginii.

Bineinteles ca sunt multe variante de a obtine efecte deosebite pentru aparitie, afisare si disparitie. Fiecare efect are optiunile lui daca dam dublu click pe ele. Se va deschide o fereastra cu multe optiuni pe care nu le vom trata aici. Ramane sa va jucati voi cu ele pentru a vedea ce re realizeaza daca schimbati ceva. Si nu uitati, daca ceva nu merge bine si nu mai stiti sa refaceti, stergeti efectul cu click pe el si tasta Delete si luati-o de la inceput.

Ce urmeaza acum? Reluarea ciclului de inserare a unei imagini cu efectele ei si a textului care ii corespunde. Diferenta este ca de acum va trebui sa stabiliti corect punctele de aparitie a fiecarui obiect inserat astfel incat sa fie intr-o eleganta continuare cu celelalte obiecte deja inserate. De exemplu, ca sfat va spun ca efectul de aparitie al imaginii urmatoare ar putea sa se intretaie pe scara timpului cu efectul de disparitie al imaginii anterioare, asta pentru ca nu cumva se existe portiuni albe in cadrul felicitarii. Faceti acest lucru pana terminati de inserat toate imaginile si textele aferente.

A ramas sa inseram fondul muzical. Dam click la Insert >Soundtrack, alegem fisieru de sunet prelucrat de noi, si el se va insera automat ca obiect nou. Putem vedea si lungimea lui. Acum ne vom da seama cat dureaza melodia si daca este suficient de lunga sau prea scurta fata de afisarea tuturor imaginilor noastre. Acestea fiind spuse, daca am respectat ceea ce am discutat in randurile de mai sus, avem o felicitare in format brut. Tot ceea ce trebuie sa mai facem acum este sa o salvam in primul si in primul rand in format Swish, adica sa facem un Save si sa scriem numele ei. Apoi o vom exporta in format flash (cu extensia .swf) pentru a putea fi inserata pe site. Acest lucru se face cu File > Export> SFW. Fi;ierul rezultat este un flash care va fi uploadat pe site de catre webmaster. Ramane sa il trimiteti pe mail acestuia si sa ii comunicati eventuale sugestii si pareri. IMPORTANT! Nu stergeti fisierul salvat in format Swish (cel cu extensia .swi). Daca vreti sa modificati ceva mai tarziu nu veti putea face in fisierul flash exportat, cel cu extensia .swf. Modificarile ulterioare se fac deschizand proiectul facut in Swish si apoi in final exportand din nou in formatul flash. Daca nu veti pastra fisierul cu extensia .swi va trebui sp o luati de la inceput daca sunt necesare anumite schimbari la felicitare.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2658
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site