Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

GESTIUNEA STRATEGICA A SISTEMELOR INFORMATICE SAP

calculatoare+ Font mai mare | - Font mai micGESTIUNEA STRATEGICA A SISTEMELOR INFORMATICE SAP

SAP este implicat intr-o serie de proiecte pentru ajutorarea locuitorilor din tarile sarace ale lumii, aflate la limita inferioara a sistemului economic, la 'baza piramidei'. SAP poate juca un rol unic, implicandu-se in diferite proiecte de colaborare pentru a ajuta cativa dintre cei mai mari clienti ai sai sa-si extinda lanturile de valori incluzand astfel si companii mai mici din zonele defavorizate. De exemplu putem ajuta clientii nostri sa includa micii producatori agricoli in lantul lor de distributie, sau sa ajute micii intreprinzatori sa-si organizeze intreprinderi mici pentru distributia de bunuri de consum.1. Planificarea sistemelor informatice SAP

Personalul organizatiei implicat in proiectarea sistemelor informationale va conlucra si isi va exercita functiile in conformitate cu cele reprezentate in procesul proiectarii sistemului informational este important proiectul desfasurarii lucrarilor (el este elaborat in primul rind si reprezinta un plan-grafic de efectuare a tuturor lucrarilor ce tin de ciclul de viata al sistemului informational).

In continuare vom aduce un exemplu de planificare a lucrarilor de elaborare a unui sistem informational, in acest plan-grafic se includ toate activitatile ce tin de fazele ciclului de viata al sistemului informational, se indica duratele in timp (de regula in zile) de efectuare a lucrarilor concrete (planificate si de facto) si situatia la zi in realizarea acestor activitati.

Elaborarea cu succes a sistemelor depinde de urmatorii factori:
- sustinerea din partea managerilor superiori (top-level);
- implicarea tuturor utilizatorilor in toate etapele de elaborare;
- utilizarea metodologiilor de elaborare a sistemelor aprobate;
- definirea clara a scopurilor si obiectivelor;
- atragerea atentiei la cele mai importante probleme si necesitati;
- proiectarea simpla si clara;
- programe de instruire bune pentru cei implicati;
- revederea (reexaminarea) graficului dupa elaborarea proiectului;
- programe bine definite si organizate de exploatare

Problemele posibile ce intervin in procesul de elaborare (creare a sistemelor), pof fi cauzate de:
- comunicatii slabe;
- proiect ambitios;
- lipsa de sustinere din partea managerilor;
- neimplicarea managerilor si utilizatorilor;
- proiectare gresita sau neadecvata;
- testare si implementare slaba.

Figura 1

In fereastra de mai sus (figura 1) este prezentata cererea unui user SAP in cadrul firmei TRW, fiecare user avand autorizatie la anumite tranzactii in functie de departamentul de care apartine.

2. Etapele procesului de planificare a sistemelor informatice SAP

Cu toate ca exista standarde internationale de realizare a sistemelor informatice, acestea sunt folosite partial din cauza deficientelor lor. Din acest motiv, metodologiile realizate pana in prezent dau impresia de arbitrar si de improvizatie. Se remarca si lipsa unor criterii de clasificare a acestor metodologii, exceptand anumite tentative de clasificare dupa criterii mai mult sau mai putin istorice sau dupa modul de abordare al sistemelor.

Metodologiile de proiectare reprezinta o abordare structurata, in care se utilizeaza proceduri, tehnici, instrumente si documentatii, pentru a sustine si facilita procesul de proiectare.

O metodologie de proiectare consta in mai multe faze, continand pasi care indruma proiectantul in alegerea tehnicilor adecvate fiecarei etape a proiectului; de asemenea, il ajuta la planificarea, administrarea, controlul si evaluarea proiectelor de dezvoltare a bazelor de date.

In realizarea unui sistem informatic, etapele de realizare: analiza, proiectare, implementare sunt unanim recunoscute de toti realizatorii de sisteme informatice. Ansamblul activitatilor de realizare a unui sistem informatic este prezent in aceste trei etape. Referitor la etapele de realizare a sistemelor informatice, conceptele utilizate in metodologiile existente sunt: etape / module / procese, cai, fluxuri de lucru, activitati, faze.

OMT (Object Modeling Technique) este o tehnica extinsa la rang de metodologie de realizare a sistemelor informatice care utilizeaza un set de concepte orientate pe obiecte.

La baza acestei metodologii sta modelarea orientata, obiect care utilizeaza pentru descrierea sistemului trei modele: modelul structural al obiectelor, modelul dinamic si modelul functional.

Modelul obiectelor descrie din punct de vedere static obiectele, relatiile dintre obiecte, atributele si operatiile fiecarei clase de obiecte. Este, de fapt, un model al datelor, privit prin prisma abordarii orientate obiect, aratand ce se analizeaza.

Modelul dinamic pune in evidenta starile datelor, precum si fluxul evenimentelor care conduc trecerea dintr-o stare in alta.

Modelul functional descrie modul de obtinere a iesirilor informationale din intrari sau alte informatii intermediare.

Etapele de realizare a sistemului informatic conform acestei metodologii sunt: analiza, proiectarea sistemului, proiectarea obiectelor si implementarea.

A. Analiza sistemului existent are scopul de a defini ce va face sistemul informatic. Pentru aceasta rezultatul analizei se concretizeaza intr-un model al viitorului sistem calitativ superior fata de cel existent.

Activitatile desfasurate in cadrul acestei etape sunt:

1. Definirea problemei - tema de realizat este definita de beneficiar sau de analist si cuprinde ceea ce se doreste a fi realizat in linii mari. De obicei, beneficiarul este cel care formuleaza problema, fiind ajutat de analist in clarificarea anumitor aspecte.

2. Initierea realizarii modelului obiectelor - descrie structura statica a sistemului, utilizand o serie de simboluri grafice si diverse diagrame. Presupune in primul rand identificarea obiectelor, claselor de obiecte, asocierilor dintre obiecte si clase de obiecte, atributele claselor si asocierilor. Urmeaza intocmirea dictionarului de date si a diagramei modelului obiectelor care este analizat si perfectionat.

3. Initierea realizarii modelului dinamic - este o etapa elaborata pe larg in cazul sistemelor cu un grad ridicat de interactivitate. Pentru a construi acest model trebuie identificate toate starile si evenimentele care conduc la trecerea dintr-o stare in alta. Pe baza lor se construiesc diagrame de stare si diagrama globala de flux a evenimentelor, care evidentiaza succesiunea operatiilor in timp.

Initierea realizarii modelului functional - modelul functional se construieste pentru fiecare proces si pune in evidenta modul in care sunt determinate valorile de iesire din valorile intermediare sau din valorile de intrare.

Sunt identificate si restrictiile dintre obiecte. Urmeaza intocmirea diagramelor de flux a datelor si lista restrictiilor.

Activitatile realizate pentru crearea modelului functional sunt:

Identificarea intrarilor si iesirilor si reprezentarea diagramei de flux a datelor.

Descrierea proceselor elementare.

Identificarea constrangerilor.

Identificarea modalitatilor de optimizare.

Cele trei modele din faza de analiza se perfectioneaza prin procesul de integrare a lor intr-o conceptie unitara privind sistemul existent.

B. Proiectarea sistemului presupune realizarea urmatoarelor activitati:

1. Descompunerea in subsisteme - se realizeaza folosind diverse criterii de structurare. Subsistemele obtinute sunt formate dintr-un ansamblu de operatii, evenimente, asocieri, mesaje, avand o interfata fixa cu restul sistemelor.

2. Identificarea subsistemelor concurente - aceste subsisteme sunt identificate pentru optimizarea implementarii prin utilizarea aceleasi platforme hardware.

3. Stabilirea necesarului de resurse si a modului de implementare hardware si software pentru fiecare subsistem.

Alegerea modului de organizare a datelor si a tipurilor de acces la date.

5. Stabilirea controlului intern si extern pe fluxul evenimentelor sau pe fluxul prelucrarilor.

6. Stabilirea conditiilor limita care se refera la initializari, terminarea normala sau anormala, prioritati.

Rezultatul proiectarii sistemului consta in realizarea structurii arhitecturii de baza a sistemului si elaborarea unor decizii la nivel global.

C. Proiectarea obiectelor rafineaza modele obtinute in faza de analiza prin adaugarea detaliilor de implementare. In cadrul acestei etape se desfasoara urmatoarele activitati:

- Identificarea operatiilor;

- Proiectarea algoritmilor;

- Rafinarea, restructurarea modelului datelor;

- Implementarea controlului;

- Implementarea asocierilor;

- Gruparea datelor si asocierilor in module.

Rezultatul acestei etape este detalierea celor trei modele: modelul obiectelor, modelul dinamic si modelul functional.

D. Implementarea este etapa in cadrul careia se realizeaza transpunerea intr-un limbaj de programare si transferul sistemului economic in cadrul organizatiei economice.

Figura 2. Etapele metodologiei OMT

Metodologia OMT (figura 2) este cea mai utilizata metodologie orientata obiect, avand radacini in metodele structurate traditionale si oferind o notatie extrem de vasta. Cateva dintre avantajele utilizarii acestei metodologii sunt:

Realizeaza o abordare comprehensiva a domeniului de analizat;

Evidentiaza structura sistemului din toate punctele de vedere: static, dinamic si functional;

Mareste coerenta rezultatelor analizei; datele si prelucrarile nu mai sunt reprezentate distinct ci incapsulat in clase de obiecte;

Se pot reutiliza rezultatele analizei obtinute pentru un sistem, prin preluarea in cadrul analizei sistemelor din aceeasi sfera de activitate;

Modelele utilizate sunt flexibile si usor de intretinut.

In timp, modalitatile de clasificare a metodologiilor au evoluat datorita elementelor noi pe care le-au introdus aceste metodologii. Astfel, metodologiile se clasifica dupa mai multe criterii.

I. O prima clasificare a metodologiilor se poate face dupa gradul de generalitate. In acest sens exista metodologii generale, metodologii cadru si metodologii specializate.

a. Metodologiile generale au un grad inalt de generalitate si pot fi folosite pentru realizarea sistemelor informatice din domenii diferite. Dintre aceste metodologii amintim: SSADM (Structured System Analysis and Design Methodology), MERISE (Mthode d`Etude et de Realization, Informatique pour les Systm d`Entreprise), OMT (Object Modeling Technique), RUP (Rational Unified Process).

b. Metodologiile cadru cuprind elemente aplicabile exclusiv numai unor produse software. Exemple de metodologii: Selection and Implementation of Integrated Packaged Software (SIIPS). Ea are acceleratori de implementare pentru ORACLE si SAP.

c. Metodologii specializate sunt cele dezvoltate si utilizate pentru implementare a unui singur produs software. Dintre aceste metodologii enumeram: AIM, POIS, Extract, Signature, ASAP.

II. Dupa modul de abordare al sistemelor exista metodologii cu abordare structurata si metodologii cu abordare orientata pe obiecte.

a. Metodologiile cu abordare structurata au ca principiu de lucru impartirea sistemului in subsisteme pe baza functiilor sistemului (abordarea functionala) sau in functie de date (abordarea bazata pe date).

Punctul de plecare a fost programarea structurata care utilizeaza trei constructii de baza: structura secventiala, alternativa si repetitiva.

Dupa aceea a urmat analiza si proiectarea structurata care sunt realizate pornind de la:

abordare functionala (structureaza sistemul pornind de la prelucrarile pe care le sufera datele);

- abordare bazata pe date (structureaza sistemul pornind de la structura datelor utilizate in sistem si de la relatiile care exista intre acestea).

Aceste metodologii propun modelarea datelor separat de modelarea procedurilor. Modelarea procedurilor se face plecand de la ideea ca functiile sunt active, avand un comportament, iar datele sunt afectate de aceste functii.

Sistemul este structurat dupa diverse criterii in subsisteme pana cand se ajunge la un nivel elementar, punandu-se in evidenta relatiile dintre subsistemele identificate. Abordarea acestor subsisteme se face din punct de vedere static, functional si dinamic. In final rezulta modelul logic al sistemului (reflecta structura tehnica si operationala a sistemului) si modelul fizic al sistemului (arata ce face sistemul, fiind mai stabil in timp si independent de implementare).

Dintre metodologiile structurate enumeram: Structured Analysis and Design Information System (STRADIS), Information Engineering (IE), Structured System Analysis and Design Methodology (SSADM), Mthode d`Etude et de Realization, Informatique pour les Systm d`Entreprise (MERISE), Information System Work and Analysis of Changes (ISAC), Soft System Methodology (SSM), Rapid Application Development (RAD) etc.

b. Metodologiile cu abordare orientata obiect permit construirea sistemelor informatice folosind conceptele tehnologiei orientate pe obiecte. Tehnologia orientata obiect a aparut odata cu aparitia limbajelor de programare orientate pe obiecte (de exemplu C++, Object Pascal). Ulterior aceasta metodologie a fost utilizata in analiza sistemelor si apoi in proiectarea sistemelor.

Dintre metodologiile orientate obiect de realizare a sistemelor informatice enumeram: Object Oriented Design (OOD), Object Oriented Analysis (OOA), Object Oriented Structured Design (OOSD), Object Modeling Technique (OMT) etc.

Toate aceste metodologii prezentau o serie de limite precum si multiple diferentieri de simboluri, notatii sau tipuri de diagrame. Aceste aspecte generau dificultati in privinta intelegerii, preluarii si folosirii lor de diferite grupuri de utilizatori, in crearea de noi sisteme sau in procesul de mentenanta a sistemelor.

Majoritatea acestor deosebiri au fost inlaturate prin elaborarea unui standard cu privire la simboluri, notatii, tipuri de diagrame, tipuri de modele etc., numit UML (Unified Modeling Language).

III. Dupa modelul ciclului de viata avem: metodologii cu model de parcurgere in cascada (liniar), metodologii cu model de parcurgere in spirala, metodologii cu model incremental, metodologii cu model evolutiv si metodologii cu modele de compozite.

a. Metodologiile cu model de parcurgere in spirala presupun parcurgerea secventiala a etapelor, cu eventuale reveniri la etapa precedenta. Modelul in cascada sau liniar este teoretic, deoarece in realitate, pargurgerea etapelor este un proces iterativ, desfasurandu-se adesea in paralel mai multe activitati.

b. Metodologiile cu model de parcurgere in spirala (model cu prototip) presupun elaborarea completa, rapida si la costuri scazute a unei versiuni initiale, simplificata, cu caracter de prototip, pe baza careia se stabilesc noi specificatii de definire a sistemului informatic si se desfasoara activitatea de realizare a unei noi versiuni de sistem informatic. Elaborarea noii versiuni presupune parcurgerea integrala sau partiala a etapelor, modificandu-se numai anumite parti din prototip.

c. Metodologiile cu model de parcurgere cu extensii (incremental) se utilizeaza atunci cand sistemele informatice se pot realiza si pune in functiune partial pe subsisteme, aplicatii, module.

Deci, realizarea lor se poate face in maniera extensibila astfel incat la inceput se analizeaza si se definesc cerintele, iar apoi subsistemele se realizeaza si se integreaza prin extensii succesive sau simultane.

d. Metodologiile cu model de pargurgere evolutiv se utilizeaza in cazul sistemelor complexe, care se descompun in subsisteme, apoi se definesc sistemele informatice pentru fiecare subsistem, pentru ca in final sa fie integrate.

IV. Dupa structura proceselor metodologiile sunt: metodologii monoproces (IBM/ICI), metodologii multiproces cu procese slab conectate si metodologii multiproces cu procese interconectate (metodologia AIM).

V. Dupa setul de sarcini ale activitatilor exista metodologii cu sarcini fixe in cadrul activitatiilor si metodologii cu colectii de sarcini optionale (SIIPS).

VI. Dupa comportamentul sarcinilor metodologiile se pot clasifica in: metodologii cu sarcini cu comportare determinista si metodologii cu sarcini cu comportare stohastica.

3. Solutii pentru domenii de afaceri SAP

SAP intelege ca singurul domeniu de afaceri care conteaza este industria. De aceea, SAP nu ofera solutii generice pentru afaceri. Solutiile SAP se bazeaza pe cunostinte amanuntite ale proceselor specifice industriei. Astfel, se pot lua decizii strategice mai bune in domeniile de interes - fie ca se doreste o vizibilitate mai buna asupra operatiunilor companiei, imbunatatirea relatiilor cu clientii sau reducerea ineficientelor. Cu o experienta de peste 30 de ani de lucru cu firme din industrie, SAP cunoaste provocarile specifice domeniului de afaceri.

Tabelul 1

Solutii SAP

Solutii

Industria aerospatiala si de aparare

Industria producatoare de automobile

Sectorul bancar

Industria chimica

Produse de larg consum

Domeniul apararii si securitatii publice

Inginerie si Constructii

Domeniul sanatatii

Tehnologie de varf si electronica

Invatamant superior si cercetare

Echipamente industriale si piese componente

Asigurari

Stiinta si cercetare

Servicii logistice

Media

Industria materiilor prime

Industria miniera

Industria petrolului si gazelor

Industria farmaceutica

Servicii postale

Servicii prorfesionale

Sectorul public

Retail

Cai ferate

Telecomunicatii

Utilitati

Vanzari en-gros

Aplicatia SAP ERP reprezinta un suport software pe care companiile de toate dimensiunile se bazeaza pentru a implementa cea mai buna strategie de afaceri si pentru a permite excelenta operationala si financiara. Utilizand aceasta aplicatie, se pot crea procese de afaceri flexibile, atat de necesare astazi cat si in viitor.

Solutia ofera functionalitati puternice, orientare globala si posibilitatea extinderii cu optiuni de pachete de care este nevoie pentru a obtine un avantaj competitiv pe termen lung si pentru a plasa organizatia pe traseul cresterii profitabile.

SAP ERP sprijina o gama larga de procese de afaceri:

SAP ERP Human Capital Management - gestiunea capitalului uman.

SAP ERP Financials - gestiune financiara.

SAP ERP Operations - gestionarea serviciilor logistice si de aprovizionare.

SAP ERP Corporate Services - gestionarea serviciilor din cadrul companiei

Utilizand functionalitatile SAP ERP puteti corela procesele de afaceri si imbunatati vizibilitatea activitatilor din cadrul companiei.

SAP ERP este o aplicatie de clasa mondiala, complet integrata, care raspunde tuturor cerintelor de afaceri ale companiilor din toate domeniile de activitate si sectoarele de piata.

SAP ERP ofera organizatiei o viteza si o flexibilitate fara precedent pentru a imbunatati rezultatele financiare, prin optimizarea planificarii resurselor companiei.

SAP Business All-in-One o solutie de gestiune a afacerii adaptata companiilor medii, care acopera o gama foarte larga de procese de afaceri.

SAP ofera o gama completa de solutii care asigura instrumentele complete necesare operatiunilor. Se castiga vizibilitatea necesara pentru a elimina ineficientele si pentru a obtine avantaje competitive. Se obtine viziunea de a identifica rapid noi oportunitati de afaceri si agilitatea de a raspunde realitatilor economice in schimbare. Ofera functionalitatile necesare pentru optimizarea operatiunilor si resursele pentru a extinde cele mai bune practici de afaceri in cadrul intregului lant de valoare.

Tabelul 2.

Solutii si aplicatii pentru afaceri-tipuri SAP

Solutii si aplicatii pentru afaceri

SAP BusinessObjects

SAP Business Suite

SAP Customer Relationship Management

SAP ERP

SAP Product Lifecycle Management

SAP Supply Chain Management

SAP Supplier Relationship Management

Solutii SAP pentru Sustenabilitatea

SAP Analytics

SAP Manufacturing

SAP Service and Asset Management

SAP solutions for mobile business

SAP xApps

SAP ofera produse inovative si programe speciale care se adreseaza unor situatii speciale si unor provocari noi:

Mendocino - primul produs realizat in colaborare de Microsoft si SAP simplifica modul in care angajatii acceseaza si utilizeaza aplicatiile software pentru afaceri.

Safe Passage - Programul Safe Passage ofera un plan de protejare a investitiilor in IT pentru clientii SAP care folosesc in prezent solutii PeopleSoft si JD Edwards.

Programul de integrare pentru companii - acest program asigura integrarea eficienta a partenerilor care ofera solutii de tip All-in-One in mediul de solutii SAP.

Rezolvarea problemelor critice

Solutiile SAP rezolva o gama larga de probleme critice curente ale companiilor:

Conformitatea cu regulamentele in vigoare - solutiile SAP asigura functionalitati specifice pentru conformitatea cu regulamentele in vigoare in toate tarile si industriile in care opereaza.

Dezvoltarea si introducerea noilor produse pe piata (New product development and introduction - NPDI) - SAP ofera un set complet de solutii pentru administrarea tuturor proceselor de dezvoltare si introducere a noilor produse pe piata.

Solutii pentru companiile medii

Solutiile SAP pentru companiile medii furnizeaza functionalitatile si cele mai bune practici pentru afaceri in pachete usor de implementat, la costuri accesibile:

Tabelul 3.

Solutii si aplicatii pentru afaceri-tipuri SAP

Solutii pentru companiile medii

SAP Business All-in-One

SAP All-in-One Logistic package

SAP Business Intelligence

SAP CRM

SAP BUSINESS ALL-IN-ONE

SAP Business All-in-One este o solutie de gestiune a afacerii adaptata companiilor medii, care acopera o arie foarte larga de procese de afaceri si include functionalitati specifice industriei in care activati.

Solutia asigura functionalitatile principale necesare oricarei companii precum: gestiunea financiara, gestiunea contabila, gestiunea mijloacelor fixe, aprovizionarea si gestiunea stocurilor, gestiunea si contabilitatea productiei, vanzari si distributie, servicii postvanzare, managementul centrelor de cost ingloband cele mai bune practici pentru afaceri, procese de afaceri preconfigurate si consultanta locala, pentru o implementare rapida.

SAP Business All-in-One este o solutie integrata, matura, stabila si scalabila. Cu ajutorul solutiei SAP, se pot automatiza procesele critice de afaceri si eficientiza activitatea companiei.

SAP All-in-One Logistic package

Solutia SAP All-in-One Logistic package - solutia integrata care gestioneaza si automatizeaza procesele si activitatile logistice derulate de companiile medii, indiferent de industria in care activeaza.

SAP Business Intelligence: informatii complete pentru operatiuni inteligente de afaceri.

SAP Business Intelligence ofera toate functionalitatile necesare pentru a identifica, integra si analiza date disparate din surse eterogene. Astfel, se pot lua decizii fundamentate si se poate actiona in cunostinta de cauza, pentru imbunatatirea operatiunilor.

SAP Business Intelligence ajuta implementarea strategiilor pentru succesul pe termen lung prin functionalitati:

Complete -- SAP Business Intelligence ofera functionalitati de depozitare de date, instrumente de raportare si analiza, modele pentru cele mai bune practici, aplicatii pentru analiza de afaceri si resurse administrative.

Orientate catre activitati -- Functionalitatile permit angajatilor din toate nivele organizationale sa ia decizii pe baza de informatii fundamentate.

Orientate catre valoare -- Prin SAP Business Intelligence, se beneficiaza de cel mai scazut cost total al proprietatii si un retur rapid pe investitie.

Integrate -- SAP Business Intelligence asigura integrarea completa cu toate celelalte componente ale SAP NetWeaver.

Deschise -- SAP Business Intelligence sustine standarde precum XML, XML pentru Analiza (XMLA), OLE DB pentru OLAP (ODBO), Common Warehouse Metadata Interchange (CWMI), business application programming interface (BAPI), limbajul de programare ABAP , Java 2 Platform Enterprise Edition (J2EE), si interfete JDBC.

Scalabile -- SAP Business Intelligence este scalabila si adaptabila la cerintele in schimbare. Include instrumente si interfete pentru extinderea continutului sau integrarea cu instrumente de analiza si raportare de la terti furnizori.

Personalizate -- Prin SAP Business Intelligence, utilizatorii pot personaliza continutul si modul in care il acceseaza, respectand in acelasi timp politicile de securitate ale companiei.

Testate -- SAP Business Intelligence asigua analize si informatii de o calitate superioara, deja testate in mii de instalari la nivel mondial.

Datorita experientei in transferul de cunostinte si cursuri SAP Education, se sustine compania in crearea si protejarea valorii obtinute din investitie in SAP.

Oferta SAP Education permite beneficierea rezultatelor de investitie in software pe toata durata de viata a solutiilor. Astfel, se beneficiaza de:

Implementari rapide, la costuri reduse

- Micsorarea riscurilor proiectelor

- Scaderea costurilor de suport prin acceptanta rapida din partea utilizatorilor

- Obtinerea celor mai bune rezultate operationale

- Asigurarea adoptiei rapide a noilor versiuni si schimbari in procesele de afaceri SAP CRM.

Functia de gestiune a relatiilor cu clientii din solutia SAP Business All-in-One ajuta companiile sa-si dezvolte managementul serviciilor si al departamentelor de marketing si vanzari.

Integrarea cu functia de planificare a resurselor intreprinderii (ERP) ajuta la uniformizarea proceselor: de la generarea interesului potentialului client, pana la incheierea tranzactiei comerciale si mentinerea relatiei cu acesta.

Este nevoie de optimizarea resurselor de marketing si imbunatatirea segmentarii.

Se doreste obtinerea perspectivei globale asupra tuturor informatiilor despre clienti;

Este necesara gestionarea ciclurilor de vanzari pentru a spori numarul de tranzactii comerciale;

Se furnizeaza servicii integrale pentru pastrarea clientiilor si pentru a spori veniturile din servicii.

SOLUTIA PENTRU O DEZVOLTARE DURABILA ASIGURAREA PROFITABILITATII PE TERMEN SCURT SI LUNG

In ultimii ani mediul de afaceri s-a schimbat fundamental. Organizatiile sunt din ce in ce mai implicate in retele comerciale globale si se confrunta in prezent cu o criza economica ce le obliga sa se concentreze asupra rentabilitatii si a fluxului de numerar.

Pe masura ce climatul social si cel ecologic se inrautatesc la nivel global, companiile trebuie sa preia controlul asupra riscurilor din ce in ce mai mari si sa identifice oportunitati noi, ascunse pentru asigurarea rentabilitatii.

Se inmultesc reglementarile la nivel local, regional si global. Asigurarea conformitatii cu diferitele legislatii si reglementari este un proces dificil, costisitor si care lasa in general loc pentru multe erori. Insa prin automatizarea proceselor de asigurare a conformitatii se poate asigura reducerea costurilor si a riscurilor, oferind in acelasi timp si un avantaj competitiv.

Reputatia brand-ului, cota de piata si valoarea capitalului depind de operatiile sustenabile. Atat clientii cat si actionarii solicita responsabilitate si transparenta in practicile comerciale si operatiile sustenabile. Folosind avantajele oferite de tehnologie dar si de cele mai bune practici identificate de liderii in domeniul dezvoltarii durabile, se poate masura, modela si analiza performante in domeniul dezvoltarii durabile - marind cota de piata si reputatia brand-ului pentru multi ani de acum incolo.

Eficienta in utilizarea energiei si a resurselor naturale este mult mai importanta decat a fost vreodata. Resursele naturale sunt din ce in ce mai rare si mai scumpe. Este nevoie de asigurarea unui control eficient al proceselor pentru optimizarea consumului de energie si de resurse naturale pentru toate operatiunile din cadrul companiei (inclusiv cele din domeniul IT), protejand astfel profitabilitatea din perspectiva volatilitatii pietei.

Este nevoie de realizarea proceselor de afaceri care imbunatatesc dezvoltarea durabila.

Exista o nevoie reala de solutii integrate si adaptabile pentru a sustine sustenabilitatea. Solutiile trebuie sa asigure procese de afaceri flexibile, optimizarea operatiunilor, gestionarea in mod integrat a canalelor de piata si a scenariilor de afaceri, imbunatatirea serviciilor si cresterea satisfactiei clientilor si partenerilor.

Solutiile si serviciile SAP asigura cea mai usoara metoda pentru gestionarea proceselor si pentru obtinerea unui nou nivel de excelenta in afaceri. SAP este singurul furnizor de tehnologie care:

Ofera solutii specifice fiecarui domeniu de activitate pentru o dezvoltare durabila, solutii care pot fi integrate la nivelul intregii companii.

Asigura existenta informatiilor intr-o singura sursa, raportarea corecta si la timp si usureaza procesele de realizare a conformitatii - indiferent daca e vorba de oameni, produse sau materiale.

Sprijina o gama larga de procese de afaceri in vederea optimizarii.

CAPITOLUL 5. STUDIU DE CAZ:

SISTEMUL INFORMATIC CLIENT / SERVER SAP IN CADRUL FIRMEI TRW AUTOMOTIVE

Cu mai mult de 63000 de angajati si 209 de locatii in toata lumea, cu vanzari de peste 13 miliarde USD, TRW se situeaza printre primii 10 furnizori ai industriei de automobile mondiale si are in spate o lunga traditie in dezvoltarea sistemelor de siguranta a automobilelor.
www.trwauto.com

TRW Automotive Safety Systems Romania si-a inceput activitatea in Timisoara la inceputul anului 200 In prezent, in locatia din Timisoara exista mai multe procese de productie, de la turnare de schelete de magneziu pentru volane, injectare de spuma poliuretanica, imbracare in piele a volanelor pana la asamblare de taste si montare module de airbag. In 2007 TRW si-a extins capacitatile de productie, prin deschiderea a doua locatii noi, sateliti ai fabricii din Timisoara, in Caras-Severin, la Oravita si in judetul Hunedoara, la Lupeni. In cele 3 locatii, sunt peste 1600 de angajati.

Anul 2007, a marcat si inaugurarea unui centru de inginerie in domeniul Embedded Automotive Software avand ca si competente testarea si dezvoltarea de algoritmi de control pentru sisteme de control a stabilitatii, dezvoltarea de tool-uri precum si activitati de cercetare.

Compania TRW Automotive Safety Systems, subsidiara a grupului american TRW Automotive, care produce sisteme integrate de directie, sisteme de suspensie, air-bag-uri si centuri de siguranta, are un nou punct de lucru la Oravita, judetul Caras-Severin. Aceasta va fi prima fabrica a companiei in afara judetului Timis, TRW Automotive Safety Systems intentionand sa mai deschida alte doua noi puncte de productie in zona de vest a tarii. Potrivit conducerii companiei, extinderea capacitatilor de productie face parte din strategia de dezvoltare pentru subsidiara din Romania, punctele de lucru urmand sa fie sateliti ai fabricii din judetul Timis.
Noile puncte de lucru vor fi dezvoltate in locatii inchiriate, iar reprezentantii TRW Automotive Safety Systems au bugetat pentru aceasta dezvoltare investitii de peste 4,6 milioane de euro (6 milioane dolari). Conducerea companiei nu a dorit sa ofere mai multe detalii cu privire la localitatile vizate pentru noile fabrici, dar a precizat ca acestea vor fi in zona de vest a tarii si ca vor genera o crestere de 1.100 de persoane a numarului de angajati. Compania TRW Automotive Safety Systems detine in prezent, facilitati de productie in judetul Timis, iar din 2005 aici sunt realizate volane ca produs integrat. Principalii clienti ai companiei pe segmentul volane sunt Volkswagen, BMW si Mercedes. Un alt proiect de dezvoltare realizat de compania timisoreana in ultimii doi ani a vizat demararea productiei de air-bag-uri.
Investitia necesara acestui proiect a fost de aproximativ 1,2 milioane de euro, iar principalul client va fi producatorul auto Renault. TRW Automotive Holdings are aproximativ 63.000 de angajati in 28 de tari si realizeaza vanzari anuale de peste 13 miliarde de dolari.

Deoarece obiectivul TRW Automotive este de a deveni liderul global in sisteme de siguranta active si pasive, se conformeaza celor mai inalte standarde de conduita, legale si etice.

Standardele de Conduita se aplica in intreaga lume tuturor functionarilor, directorilor si angajatilor TRW Automotive Holdings Corp. si a filialelor (in general "Companiei"). Exceptiile de la Standardele de Conduita in cazul Directorilor Executivi sau a Directorilor Companiei se pot face doar cu acordul Consiliului de Administratie sau al unui comitet al Consiliului si trebuie imediat anuntati toti actionarii.

In cadrul Standardelor de Conduita, "Consiliu" si "Directori Executivi" reprezinta Consiliul Director si Directorii Executivi ai TRW Automotive Holdings Corp. Alaturi de stabilirea unui cod de conduita in afaceri, si a unui cod etic pe care fiecare functionar, director si angajat trebuie sa il respecte, Standardele de Conduita se refera si la Directivele Politicii TRW Automotive Holdings Corp. care sunt relevante si deseori contin referinte de conduita suplimentare.

Fiecare functionar, director si angajat trebuie sa se conformeze Directivelor Politice.

Conduita legala si etica

Intra in politica firmei sa se conformeze pe deplin tuturor legilor care guverneaza operatiunile sale si sa-si dirijeze afacerile conform celor mai inalte standarde legale si etice.

Adoptarea acestei politici inseamna nu numai respectarea legilor si regulamentelor in vigoare, ci si cunoasterea tuturor responsabilitatilor unui bun membru al companiei. Spiritul acestei politici necesita un inalt grad de integritate in toate relatiile cu actionarii, angajatii, clientii, furnizorii, comunitatile locale, guvernul la toate nivelele si publicul larg.

Angajatii au urmatoarele obligatii:

Sa evite implicari in acte cunoscute ca fiind ilegale, imorale sau incorecte din alt punct de vedere.

Sa cunoasca practica legilor si regulamentelor ce afecteaza responsabilitatile lor.

Sa ceara sfatul unui supervizor daca au indoieli legate de anumite responsabilitati sau de cum sa aplice aceasta politica intr-o situatie data.

Sa anunte supervizorul sau un director al firmei despre eventualele incalcari ale legii sau ale politicii Companiei

Managerii au urmatoarele obligatii suplimentare:

Sa ia masurile necesare pentru a se asigura ca angajatii inteleg aceasta politica si isi inteleg responsabilitatile.

Sa mentina un mediu de lucru care incurajeaza discutarea sincera si deschisa a unor posibile incalcari ale politicii.

Sa realizeze rapoarte periodice pentru a se asigura de aderarea tuturor la aceasta politica.

Sa actioneze pentru a se asigura ca angajatii din subordine respecta aceasta politica.

Orice incalcare a acestei politici de catre un angajat va atrage masuri disciplinare asupra acelui angajat, care pot include avertismentul scris, suspendarea temporara a contractului individual de munca, retrogradarea temporara din functie cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, penalizarea in drepturile de compensatii si beneficii sau concedierea

Comportamentul cinstit

Obiectivul companiei este de a intra pe piata cu produsele sale, tehnologie, calitate, servicii, pret si alti factori de concurenta similari. Compania nu incearca sa obtina nici un avantaj necuvenit prin folosirea manipularii, tainuirii informatiilor, abuzului de informatii confidentiale, interpretarea gresita a faptelor sau orice alte practici necinstite. Fiecare angajat, functionar sau director trebuie sa se comporte cinstit fata de clientii, furnizorii, concurentii si angajatii companiei. Furtul sau insusirea ilegala de informatii din companie, detinerea de informatii secrete obtinute ilegal sau provocarea unor fosti sau actuali angajati ai altor companii sa dezvaluie astfel de informatii este strict interzisa.

Confidentialitate si Protectia bunurilor

In munca lor zilnica, angajatii utilizeaza diferite tipuri si forme de informatie. Prin urmare, informatia este un bun de valoare pentru companie si trebuie pastrata si protejata cat mai mult posibil. Datorita folosirii masive a computerelor si telecomunicatiilor, protectia informatiei in forma electronica este deosebit de importanta.

Activele informationale sunt confidentiale si fac parte din proprietatea intelectuala a companiei, care include inventii, know-how, design, secrete comerciale, dar nu numai si orice date sau informatii a caror distrugere sau dezvaluire in afara companiei poate avea unul din urmatoarele efecte: pierderi financiare, pierderea unei pozitii fata de concurenta, afaceri compromise, violarea unui acord de confidentialitate cu un tert sau utilizarea in scop personal.

Datoria de a proteja bunurile companiei nu se limiteaza la activele informationale. Toti angajatii, functionarii si directorii trebuie sa protejeze bunurile companiei si sa asigure utilizarea lor eficienta. Furtul, neglijenta si risipa au un impact direct asupra profitului. Bunurile companiei trebuie folosite doar in scopuri legitime.

Respectarea legilor si regulamentelor de import si export

Compania se obliga sa respecte toate legile si regulamentele ce privesc exportul si importul de produse, servicii si date tehnice. Angajatii care desfasoara activitatea de export/import trebuie sa cunoasca acele legi si regulamente.

Comunicatiile electronice

Computerele si informatia electronica joaca un rol tot mai important in conduita de afaceri a companiei. Compania furnizeaza partea de hardware si sistemele care le permit functionarilor si angajatilor sai sa foloseasca din plin comunicarea electronica, inclusiv e-mailul, comunicarea in reteaua interna a companiei (Intranetul) si internetul.

Este responsabilitatea fiecarui functionar si angajat care are acces la aceste sisteme sa se asigure ca aceasta tehnologie este folosita in scopuri potrivite afacerii si intr-o maniera care nu compromite confidentialitatea informatiilor. De exemplu, functionarii si angajatii nu trebuie sa trimita sau sa primeasca secrete comerciale, informatii financiare private sau alte asemenea materiale; sa trimita informatii despre companie, produsele sau serviciile sale nimanui din afara companiei fara a obtine mai intai autorizatia necesara. In plus, mesajele electronice care contin informatii tehnice nu trebuie trimise nici unei persoane straine si nici departamentelor operationale din cadrul companiei, fara consultarea prealabila a Departamentului de Export al companiei.

Este important de stiut ca mesajele electronice sunt documente de afaceri care trebuie elaborate cu foarte mare grija la fel ca orice alt document; sa se comunice intr-un limbaj clar de afaceri. Functionarii si angajatii nu trebuie sa scrie, sa trimita, sa primeasca sau sa descarce nici un mesaj sau material profan, cu tenta sexuala, discriminatoriu, amenintator sau jignitor.

Functionarii si angajatii nu trebuie sa aiba pretentii la confidentialitate in ceea ce priveste e-mailul, Intranetul sau Internetul. In limitele permise de legile in vigoare, compania poate monitoriza utilizarea tuturor sistemelor sale electronice de comunicare.

Conflicte de interese

Un conflict de interese apare cand interesul personal al unui individ se suprapune - sau pare a se suprapune cu interesele companiei. Functionarii, directorii si angajatii trebuie sa evite orice situatie care implica sau poate implica un conflict intre interesele lor personale si cele ale companiei. Exemple de conflicte de interese includ: munca in afara orelor de program care afecteaza performantele angajatului; investitiile financiare care diminueaza impartialitatea unui angajat, accepatarea de cadouri care influenteaza deciziile de afaceri; si relatiile de afaceri cu firme conduse de membrii familiei. Conflicte de interese apar deasemenea atunci cand un angajat, functionar, director sau un membru al familiei lui/ei beneficiaza de favoruri personale datorita pozitiei lui/ ei in companie. Imprumuturi catre sau garantari ale obligatiilor acordate acestor persoane sunt de asemenea o problema.

Este important ca functionarii, directorii si angajatii sa evite orice conflict intre interesele lor personale si interesele companiei.

Intra in atributia fiecarui functionar, director si angajat sa recunoasca si sa evite orice situatie care implica un conflict de interese. Angajatii trebuie sa-si anunte imediat supervizorul despre orice potential conflict de interese pentru a rezolva situatia pana nu devine o problema.

Managerilor, carora li se aduce la cunostinta un potential conflict trebuie sa se informeze si sa discute conflictul cu conducerea companiei pentru a stabili masurile ce se impun.

Beneficii colective

Functionarii, directorii si angajatii companiei sunt datori sa promoveze interesele legitime ale companiei atunci cand li se cere. Functionarilor, directorilor si angajatilor li se interzice:

1) insusirea in scop personal (familial sau al prietenilor) a beneficiilor obtinute prin folosirea proprietatilor, informatiei sau pozitiei companiei;

2) folosirea proprietatii, informatiei sau pozitiei companiei pentru castiguri personale

3) intrarea in concurenta cu firma.

Comerciant intern

Este ilegal pentru intreg personalul companiei sa foloseasca informatii private pentru a beneficia de avantaje la bursa de valori sau pentru a-i ajuta pe altii care ar putea face acest lucru. Angajatii, functionarii si directorii care au acces la informatii confidentiale despre Companie ( sau despre orice alta companie care au fost obtinute pe durata desfasurarii activitatii in aceasta firma) nu pot folosi sau comunica aceste informatii in scopuri comerciale sau in diferite scopuri, altele decat cele legitime impuse de conduita de afaceri a Companiei. Toate materialele, informatiile private despre companie trebuie considerate informatii confidentiale.

Informatia "importanta" este aceea pe care un investitor ar considera-o esentiala pentru decizia de a cumpara, vinde sau pastra actiunile unei companii.

Daca informatia ar influenta pretul actiunilor Companiei, ea este considerata esentiala

Pot fi oferite si acceptate cadouri si alte atentii de la potentiali clienti si furnizori acolo unde acestea sunt acte obisnuite, rezonabile in respectivul context si nu exagerate fata de standardele rezonabile in lumea afacerilor si unde oferirea si acceptarea lor nu contravine nici unei legi sau regulament in vigoare sau unei politici cunoscute ori practici a clientilor si furnizorilor.

Exemple de ospitalitati, gratuitati si alte acte de curtoazie care ar fi in general permise sunt oferirea unei mese la intalnirile de afaceri cadouri cu valoare nominala (de ex. brelocuri, pixuri, agende cu logo-ul companiei).

Exemple de ospitalitati, gratuitati si alte acte de curtoazie care nu ar fi permise sunt achitarea costului unei vacante pentru un angajat al unui client, oferirea de cadouri scumpe, achitarea costului unei mese pentru un angajat guvernamental cand aceasta l-ar determina pe respectivul angajat sa incalce o lege sau un regulament in vigoare; procurarea de bilete la un eveniment sportiv pentru un angajat al unui client, atunci cand se stie ca acel client interzice astfel de practici.

Functionarii, directorii si angajatii companiei pot sa refuze o gratuitate sau un act de curtoazie de la un furnizor daca relatia dintre furnizor si companie si responsabilitatea functionarului, directorului sau angajatului este de asa natura incat acceptarea gratuitatii ar putea fi perceputa ca influentare a acelei persoane in relatia lui/ei cu furnizorul.

Mediul de lucru

Mediul de lucru face parte din politica firmei, sa angajeze, sa instruiasca, sa promoveze si sa asigure aceleasi conditii de angajare indiferent de rasa, culoare, religie, nationalitate, sex, varsta, incapacitate, statut de veteran, cetatenie sau alt statut protejat de legea in vigoare. Aceste principii de sanse egale la angajare se aplica Companiei in intregime, in acord cu legile, obiceiurile si practicile existente in fiecare tara In plus, angajatii au dreptul la un loc de munca linistit. Compania mentine o politica stricta interzicand hartuirea sexuala, cea legata de rasa, culoarea pielii, nationalitate, religie, sex, incapacitate fizica sau mentala, varsta, sau orice alta particularitate protejata de legea in vigoare.

Intreprinderile din afara Statelor Unite trebuie sa adopte o politica similara cu respectarea legilor locale in vigoare. Nici un angajat al Companiei nu trebuie sa tolereze o conduita interzisa de aceste legi din partea nimanui in timpul serviciului.

Mediu, Sanatate si Siguranta

Compania se obliga sa protejeze sanatatea angajatilor, asigurand un mediu de lucru sanatos si sigur si sa respecte toate legile si regulamentele de mediu, sanatate si siguranta.

Pentru a-si onora aceste obligatii, toti functionarii si angajatii trebuie sa constientizeze impactul activitatii lor asupra mediului, sanatatii si sigurantei. Toti managerii trebuie sa monitorizeze problemele de mediu, sanatate si siguranta din fabricile lor.

Rolul fiecarui angajat

Daca sunt intrebari legate de standardele de conduita sau orice alta politica a firmei sau se suspecta o incalcare a legii sau eticii, se cere mai intai sfatul supervizorul, sau se poate discuta cu un manager, cu reprezentantul de la Resurse Umane, de la Departamentul juridic al TRW Automotive sau prin contactarea TRW Automotive Integrity Helpline (Linia telefonica pentru integritate TRW Automotive). Fiecare angajat/a trebuie sa raporteze posibilele incalcari ale Standardelor de Conduita la supervizorul lui/ei sau la un alt director executiv al Companiei. Compania interzice strict orice forma de razbunare sau pedepsire a angajatilor care raporteaza posibilele nereguli. Intrebarile si reclamatiile pot fi trimise anonim prin TRW Automotive Integrity Helpline.

In cazul in care reclamatiile implica probleme de contabilitate sau audit si nu e potrivit sa fie raportate Departamentului juridic sau prin TRW Automotive Integrity Helpline, se pot comunica Comitetului de Audit in mod confidential.

Orice raportari la Comitetul de Audit trebuie sa fie confidentiale si trebuie adresate Presedintelui Comitetului de Audit.

Politica de compensatii si beneficii

Strategia de compensare.

TRW Timisoara isi determina strategia de compensare pornind de la scopurile ce trebuiesc atinse de companie. In consecinta s-a dezvoltat un program de compensare banesc si non-banesc competitiv, pentru a asigura realizarea telurilor firmei.

Structura strategiei de compensatie este determinata de legislatia in vigoare corelata cu telurile firmei. Se tine cont de nivelul de salarizare din industria locala pe de o parte si de nivelul de salarizare al competitorilor directi pe de alta parte.

Componenta strategiei de salarizare este formata din salariu, bonusuri si compensatii menite sa recompenseze si recunoasca meritele angajatilor.

Structura salariului

TRW Timisoara are o grila de salarizare structurata astfel incat sa asigure atragerea si retinerea personalului necesar pentru realizarea telurilor companiei.

Salarizarea specifica functiilor va fi evaluata in concordanta cu piata externa si in corelare cu alte functii asemanatoare in TRW Timisoara, astfel incat competitivitatea si echitatea interna sa fie mentinute.

Pentru angajatii direct productivi, salariul este acordat sub forma de acord individual si regie respectand legislatia in vigoare referitor la salariul minim in plata

Program de beneficii

TRW Timisoara ofera beneficii financiare si nonfinanciare angajatilor sai (servicii medicale gratuite, zile libere in diverse evenimente deosebite, tichete de masa Exista si beneficii incluse in sistemul de salarizare progame de stimulare si recunoastere a meritelor.

Pentru a stimula cresterea productivitatii si a recunoaste contributia angajatilor la dezvoltarea TRW, compania ofera compensatii materiale angajatilor sai sub forma de bani. Acestea sunt:

bonus de performanta anuala, bonus pentru productivitate corelata cu calitatea, spor pentru schimbul de noapte, spor pentru schimbul 4 (turnus), spor pentru ore suplimentare.

Bonusurile acordate de TRW Timisoara :

1. Bonusuri care intra in calculul salarial.

Pentru motivarea angajatilor, TRW Timisoara are un sistem de bonusuri financiare care intra in calculul salarial.

Urmatoarele bonusuri se acorda pe baza propunerilor Inginerilor din Productie, verificate si aprobate de Managerul de Resurse Umane:

 • bonus 15% diferenta de dexteritate la schimbarea modelului de volan. Se acorda in sectia de cusut volane in piele, ca plus de 15% la productia realizata din noul model, numai in prima luna de trecere la alt produs.
 • bonus 30% diferenta de dexteritate la introducerea unui proiect nou. Se acorda in sectia de cusut volane in piele, ca plus de 30% la productia realizata din noul proiect, numai in prima luna de lansare a proiectului.
 • bonus lunar pe criterii profesionale si de disciplina pentru muncitorii din depozit - se acorda in functie de realizari, conform fisei de evaluare personala
 • bonus de productivitate corelata cu calitatea in sectiile: turnatorie, injectare, volane de lemn, asamblare, masini de cusut, airbag, intretinere masini si utilaje, intretinere cladiri.
 • bonus 15% pentru schimbarea locului de munca in alta localitate, ca suport din partea sediului central al TRW pentru punctul de lucru, daca nu este altfel precizat printr-o decizie specifica situatiei.

2. Urmatoarele bonusuri se acorda pe baza pontajului:

 • spor pentru schimbul de noapte - se adauga 25% la orele lucrate noaptea intre orele: 23-07.
 • spor pentru schimbul 4 (turnus) se adauga 15% la salariul de incadrare, proportional cu orele lucrate efectiv in luna respectiva

Urmatorul bonus se acorda pe baza pontajului, corelat cu referatul de aprobare a efectuarii orelor suplimentare atat de catre seful departamentului, cat si de angajatul in cauza

 • spor de 100% pentru efectuarea de ore suplimentare in cursul saptamanii si 100% pentru efectuarea de ore suplimentare duminica si la sarbatorile legale

Seful direct poate aproba efectuarea de ore suplimentare in cuantum de 6% lunar. Peste acest procent este necesara aprobarea conducerii firmei. Toate orele suplimentare din pontaj care nu au cele doua aprobari cerute, vor fi ignorate in plata

 • Bonus pentru sugestii si imbunatatiri acordat conform procedurii de prelucrare a sugestiilor angajatilor.

Figura 5.1. SAP pe domenii de activitate

Compania TRW trebuie sa faca fata cresterii complexitatii proceselor de afaceri, competitiei globale si unor conditii economice fara precedent. In acelasi timp sunt nevoite sa opereze cu o eficienta crescuta, cu mai multa deschidere si transparenta. Pentru a supravietui in mediul de afaceri de astazi, compania TRW trebuie sa vada, sa gandeasca si sa actioneze cu claritate si responsabilitate.

Tabelul 5.1.

Claritatea SAP in TRW

Optimizeaza fluxul de numerar

De la creditarea restrictiva pana la volatilitatea pietelor de marfuri si a cursurilor de schimb, asigurarea nivelului de lichiditati reprezinta acum o provocare mai mare decat oricand. De aceea este esential sa se poata asigura vizibilitatea in timp real pentru toate operatiile afacerii. Se poate evalua cu mai multa acuratete lichiditatile si fondurile necesare si se va putea maximiza oportunitatile de economisire.

Mareste eficienta

Avand in vedere presiunea din partea clientilor, actionarilor si departamentelor interne, fluidizarea proceselor si maximizarea eficientei reprezinta aspecte critice pentru asigurarea succesului. Cu o vizibilitate marita, se poate identifica si elimina rapid ineficientele pentru a reactiona mai rapid decat competitia.

Asigura dezvoltarea durabila

Pentru a fi una dintre cele mai bune companii, trebuie sa se maximizeze abordarea de tip TBL (triple bottom line) - sa se echilibreze aspectele sociale, de mediu si economice cu riscurile. Cu o imagine clara asupra proceselor, se pot evalua fiecare aspect al afacerii, luand astfel decizii pe baza unor informatii reale si eliminand cheltuielile inutile. Cu initiative credibile pentru dezvoltarea durabila, afacerea va ramane printre cele mai bune in ochii clientilor, actionarilor si ai intregii lumi.

Identifica cei mai buni clienti

Cerintele clientilor sunt din ce in ce mai mari. Daca nu se pot livra produsele corect, la timp si in conditii de maxima eficienta a costurilor, exista o sansa destul de mare ca altcineva sa poata. Trebuie sa fie protejata baza de clienti mai atent ca oricand, asigurand relatiile apropiate cu cei mai buni clienti. O imagine clara asupra operatiilor companiei ajuta la concentrarea la mai bine asupra clientilor, la analizarea tendintelor, la raspunderea schimbarilor aparute pe piata, asigurarea colaborarii in cadrul intregii retele comerciale si, in final, sa fie livrat exact ce a comandat clientul - cu un buget mai mic si inaintea termenelor stabilite.

Gestioneaza riscurile si conformitatea cu reglementarile in vigoare

Avand in vedere legislatia din ce in ce mai complexa, gestionarea riscurilor si conformitatea cu reglementarile in vigoare se realizeaza simultan. Evident, nu se pot elimina riscurile, dar se pot anticipa. Cu o transparenta imbunatatita, se va putea dovedi responsabilitatea in fata tuturor partilor interesate, capacitatea de a identifica punctele vulnerabile oricand, oriunde in cadrul organizatiei.

Atunci cand exista o imagine clara asupra proceselor de afaceri, se poate reactiona rapid, reducand costurile asociate conformarii cu reglementarile in vigoare si asigurand remedierea micilor probleme inainte ca acestea sa aiba un impact negativ asupra activitatii companiei.

SISTEMUL DE MANAGEMENT AL DOCUMENTELOR

Utilitatile implica  gestionarea unui numar foarte mare de  procese pentru facturarea consumului si a altor obligatii finaciare ale clientilor, cata vreme piata de energie cere un management rapid si eficient al proceselor de plata si reconciliere.
Din acest considerent s-a  creat solutia pentru utilitati SAP IS-U/CCS (Industry solution for utilities - Customer Care and Service) care ofera companiilor de utilitati o platforma de afaceri flexibila, care imbunatateste serviciile de furnizare si  procesele de facturare in masa a consumului, fapt care duce in final la crestere a productivitatii, deci efectuarea de  procese de afaceri mai eficient si intr-un timp mai scurt.

In cadrul CEZ Romania a fost implementat incepand cu 2 iulie 2007 sistemul SAP ERP (SAP - Systems Applications Products, ERP - Enterprise Resource Planning), si de la 1 septembrie 2007 s-a implementat si IS-U (Industry Solution - Utilities).
Proiectul a fost finalizat in luna aprilie a anului 2008.
Echipa de proiect a inclus peste 130 de persoane din diferite departamente si companii, iar numarul utilizatorilor finali, beneficiarii implementarii, este de peste 500.

Proiectul ERP (Enterprise Resource Planning - Planificarea Resurselor Intreprinderii) presupune implementarea modulelor: FI - Financial (Financiar-Contabilitate) , AA - Assets Administration (Mijloace Fixe),CO  - Controlling (Controling), PM - Plant Maintenance (Reparatii, intretinere) / CS - Client Service (Servicii Client), MM Material Management (Materiale), SD - Sales Distribution (Vanzari), cat si implementarea unor module noi ca : TR - Treasury (Trezorerie), IM - Investement Management (Investitii), HR - Human Resources (Resurse Umane si Salarizare), BW - Bussiness Warehouse (Magazia de Date pentru raportare). 2. Proiectul IS-U, are ca scop minimal al implementarii managementul activitatii comerciale prin componentele acesteia: managementul clientilor, energiei, facturarii, incasarilor, urmarirea debitelor; administrarea cererilor si sesizarilor; a ordinelor de serviciu; asigurarea contabilitatii clientilor.
Au fost implementate modulele:
MDM - Master Data Management (Date tehnice de baza), EDM - Energy Data Management (Date tehnice energetice), BI - Billing (Facturare si incasare), FICA - Financial (Financiar), CS - Customer Services (Servicii Clienti).

Luna iulie a anului 2008 a insemnat Go Live al proiectului SAP ERP SAP ERP, prima parte, a avut ca data de pornire: 2 iulie 2007 si asigura gestionarea resurselor a 4 din cele 5 companii din cadrul grupului CEZ in Romania (CEZ Romania, CEZ Distributie, CEZ Servicii si CEZ Vanzare). SAP ERP combina cea mai cuprinzatoare, scalabila si performanta solutie software pentru gestionarea resurselor Intreprinderii (ERP) cu platforma tehnologica deschisa si flexibila care integreaza solutiile SAP si non-SAP. SAP ERP furnizeaza functionalitati software complete si suport pentru managementul companiei. Cea de a doua parte a fost finalizata la 1 octombrie 2008 si a vizat implementarea modului SAP Resurse Umane, implementarea ariei IFRS pentru mijloacele fixe, modulul BW, etc.
Implementarea SAP IS-U a reprezentat o mare provocare pentru companiile care au ales aceasta optiune insa avantajele sunt evidente.
Unul din avantajele implementarii SAP este faptul ca se asigura integrarea proceselor unei companii, SAP fiind sistemul informatic care a adoptat ideea integrarii mai multor functii intr-o singura aplicatie. Prin aceasta integrare se asigura cresterea productivitatii si a eficientei muncii, se imbunatateste timpul de management. De asemenea SAP este un instrument de planificare si de monitorizare a activitatii companiei, a costurilor necesare desfasurarii acesteia cat si a rezultatelor obtinute.
SAP este in pozitia unica de a fi creat un instrument flexibil pentru informatizarea utilitatilor, ISU, asigurand suportul centrelor de relatii cu publicul.
SAP asigura flexibilitate in configurarea proceselor in acord cu cerintele specifice, imbunatateste eficienta prin standardizarea acestora.
In ISU se poate factura individual si in masa, se poate realiza managementul preturilor si al perioadelor de facturare, al contractelor si al aparatelor de masura.
SAP este un instrument 
'easy management'. Dictionar: SAP = Systems Applications Products este un sistem de tip ERP = Enterprise Resource Planning -  Planificarea Resurselor Intreprinderii, iar SAP R/3 este cea mai cunoscuta solutie ERP de pe piata. Datand din anii 70, R/3 este solutia care a adoptat ideea reunirii mai multor functii de afaceri intr-o singura aplicatie ruland pe o singura baza de date.

Componentele principale ale unui sistem SAP R/3 sunt serverul pentru baza de date, serverele de aplicatii si serverele de prezentare.
Sistemul ERP SAP R/3 gestioneaza mai multe arii de interes precum logistica, contabilitatea, resursele umane. Toate aplicatiile de nivel utilizator sunt localizate si in limba romana, adaptarile incluz
and traducera meniurilor si modificarile specifice legislatiei din Romania.
Sistemul ISU - Sistemul de management al documentelor.

IS-U/CCS este de fapt un proces de afaceri orientat spre vanzari si sistem de informatii (creare de rapoarte) pentru  toate tipurile de utilitati si servicii oferite de o companie de utilitati, o companie de salubritate sau o companie de service.
Se poate folosi IS-U / CCS pentru gestionarea clientilor casnici, noncasnici cat si a clientilor potentiali. Deasemenea  permite gestionarea si tarifarea  clientilor  care beneficiaza de servicii sau aprovizioneaza bunuri.
IS-U/CCS suporta o gama mare de divizii, de parteneri de afaceri si acopera un numar mare de functii. Mai mult IS-U proceseaza in comun  toate activitatile si procesele de afaceri cu un partener de afaceri si gestioneaza  conturile  care strang laolalta toate tranzactiile de plata ale partenerilor de afaceri.

Deoarece IS-U/CCS este integrat cu componentele standard R/3,  se pot tarifa  ordinele si contractele de service pentru toate tipurile de servicii si in plus si vanzari de bunuri cum ar fi dispozitive (contoate transformatoare, corectoare gigacalorimetre etc ).

Figura 5.2. Module functionale SAP R/3

In versiunea completa a pachetului SAP R/3 exista multe module, dar majoritatea companiilor folosesc doar o parte dintre acestea.

Tabelul 5.2.

Module Functionale SAP

Modulele alese spre implementare sunt integrate si interconectate cu serverele de baza de date si serverele-client de catre programatori, iar interfetele sunt adaptate cerintelor firmei. Odata instalate, modulele nu mai cunosc granite si lucreaza ca un singur sistem informatic, permitand firmei sa adauge oricand in functie de necesitati alte module fara a perturba sistemul informational.

Gestionarea productiei prin intermediul SAP in TRW AUTOMOTIVE se face prin intermediul SAP, program indispensabil si in celelalte departamente existente in aceasta companie.

Productivitatea se inregistreaza in SAP, in fiecare sectie existand diferite etape de lucru, folosindu-se diferite tranzactii prin intermediul Part Numbere-lor. Fiecare material din care se produce produsul finit, precum si produsul finit reprezinta un Part Number; format din cifre, de exemplu un volan de BMW are PN: 61645180G, acesta fiind un Part Number de produs finit, care la randul lui este format din mai multe Part Numbere, adica materialele din care este compus produsul.

In tabelul urmator sunt prezentate Part Numbere de produse finite existente la fiecare proiect in parte:

- Final Part Number reprezentand produsul finit cu tot cu impachetare trimis pentru export;

- LW Part Number: reprezentand produsul finit trimis la impachetare.

Tabelul 5.3.

Part Numbere SAP folosite in productie

Final PN

LW PN

Description LW PN

61926000B

61926180C

SW Fiat 312 Ivory w/o assembly

61926002A

61926180C

SW Fiat 312 Ivory w/o assembly

61926001B

61926181C

SW Fiat 312 Black w/o assembly

61926003C

61926181C

SW Fiat 312 Black w/o assembly

61940000C

61940180C

SW Fiat 312 Sport Brown w/o assy

61940002A

61940180C

SW Fiat 312 Sport Brown w/o assy

61940001B

61940181B

SW Fiat 312 Sport Black w/o assy

61485000A

61485180A

LW SW Fiat 312 Abarth

62406000A

62406180A

LW SW FIAT 312 SELESPEED STD Ivory

FIAT

62406001A

62406181A

LW SW FIAT 312 SELESPEED STD Black

62406002A

62406182A

LW SW Fiat 312 Selespeed Sport Black

62406003A

62406183A

LW SW Fiat 312 Selespeed Sport Brown

62406004A

62406180A

LW SW FIAT 312 SELESPEED STD Ivory

62406005A

62406181A

LW SW FIAT 312 SELESPEED STD Black

62406006A

62406182A

LW SW Fiat 312 Selespeed Sport Black

62406007A

62406183A

LW SW Fiat 312 Selespeed Sport Brown

CV701090NR

34065386A

LW SW Fiat D200

CV701100NR

34065386A

LW SW Fiat D200

CV701090NX

34065386A

LW SW Fiat D200

CV701100NX

34065386A

LW SW Fiat D200

61645000A

61645180G

SW BMW 1645

BMW

61645001A

61645180G

SW BMW 1645

61645002A

61645180G

SW BMW 1645

62143000A

62143180A

SW Ford B2yy Syracuse w/o assembly

62144000A

62143180A

SW Ford B2yy Syracuse w/o assembly

FORD B2yy

62145000A

62143180A

SW Ford B2yy Syracuse w/o assembly

62143001A

62143181A

SW Ford B2yy Florida w/o assembly

62144001A

62143181A

SW Ford B2yy Florida w/o assembly

62145001A

62143181A

SW Ford B2yy Florida w/o assembly

X44

CV153980CF

SV15398300CF

SW Renault X44 RS

CV154020CF

SV15398300CF

SW Renault X44 RS

61618000C

61618190D

SW PQ46 Standard

Final PN

LW PN

Description LW PN

61866000C

61866180D

SW PQ46 mufu w/o Assembly

61867000D

61867185E

SW PQ46 tiptronic

61867003D

61867187C

SW PQ46 Cabrio tiptronic w/o mfs

61867003C

61867187C

SW PQ46 Cabrio tiptronic w/o mfs

62165001A

61867187C

SW PQ46 Cabrio tiptronic w/o mfs

62165001B

61867187D

SW PQ46 Cabrio tiptronic

61866004B

61866184C

SW PQ46 Cabrio mufu Assambly

61783001B

61783191D

LW SW VW Cabrio std.

61783001D

61783191E

LW SW VW Cabrio standard

34001029C

34001785C

SW PQ Perforated Snowhite

61618002B

61618192C

SW GT standard black

61618006A

61618196B

SW VW PQ46 GOLF Cross STD

61618007A

61618197B

LW SW VW PQ46 V6 CABRIO STD

61618008A

61618198A

PQ46 Standard Snowwhite perforated

61618009A

61618199A

SW PQ Individual Teak Standard

VW

61618010A

61618204A

SW Polo Rocket 6 o'clock assy

61655003B

61778186C

SW VW GTI tipronic Black

61655006A

61778192B

SW Golf Edition 30 Tiptronic assy w/o mf

61655007A

61778206A

SW VW GTI tiptronic new R32

61655008A

61778217A

SW VW Pirelli Tiptronic w/o mfs

61655010A

61778223A

SW VW Scirocco Tiptronic Artgrey

61696001B

61696181D

SW VW GTI standard Black

61696006A

61696184B

SW VW GTI edition 30 standard

61696007A

61696185A

SW VW GTI standard new R32

61696008A

61696186A

SW VW Scirrocco Standard

61696011A

61696183C

SW GTI Pirelli Standard

61696012A

61696190A

SW VW Scirocco standard Artgrey

61696014A

61696192A

SW VW Scirocco standard

61735001B

61735186C

SW VW GTI mufu Black w/o mfs

61735002B

61735187C

SW VW GLI mufu Black w/o mfs

61735004B

61735189B

SW Golf Edition 30 mufu w/o mfs

61735005B

61735190B

SW VW PQ35 Golf GLI mufu Flash Rot

61735006B

61735191B

SW VW PQ35 GOLF GLI mufu Artgrey w/o mf

61735008A

61735196A

SW GTI R-Line mufu

61735009A

61735197A

SW VW GTI mufu new R32

61735010A

61735198A

SW Jetta GLI mufu Fahrenheit

61735011A

61735199A

SW VW Scirrocco Mufu w/o assembly

61735014A

61735205A

SW GTI Pirelli mufu Yellow

61735015A

61735207A

SW VW Scirocco MuFu Artgrey

61735017A

61735209A

SW VW Scirocco MuFu

61778001D

61778186C

SW VW GTI tipronic Black

61778002D

61778187C

SW VW GLI tiptronic Black

Toate aceste Part Numbere si multe altele pe langa, se folosesc pentru a controla gestiunea in fiecare locatie (sectie) care apartin TRW-ului.

Locatiile existente in TRW se regasesc in imaginea urmatoare:


Figura5.3. Locatii TRW In SAP

In vederea efectuarii transferurilor dintr-o locatie in alta exista in fiecare sectie o persoana responsabila in efectuarea tranzactiilor, aceasta persoana raspunde de gestionarea incorect facuta in SAP, obligandu-l sa aiba o atentie maxima la fiecare tranzactie efectuata, deoarece toate tranzactiile facute fiind vizibile in SAP.

Cea mai utilizata tranzactie folosita in SAP este backflash-ul (MD04) si anume transferul produsului finit dintr-o sectie in alta.

In acest fel, implementarea SAP ERP a permis companiei sa sustina cresterea cifrei de afaceri, dar si satisfactia clientilor, fara a efectua cheltuieli suplimentare cu personalul. Compania a obtinut astfel efecte pozitive sub toate aspectele.

Sistemul informatic SAP este prezent in toate departamentele din cadrul TRW, prin intermediul caruia se poate vizualiza o claritate a intregii companii, mai ales gestionarea cu eficienta a productiei, a angajatiilor, tot ceea ce apartine TRW-ului.

Fiecare departament are autorizatie la anumite tranzactii folosite in SAP si anume, tranzactiile uzuale departamentului corespunzator.

O parte din tranzactiile folosite in productie le regasim in tabelul urmator:

Tabelul 5.

Tranzactii SAP in productie


Codul de miscare in SAP reprezinta efectuarea backlash-ului. Cu tranzactia MD04

Pasul 1:

In meniul SAP selectam tranzactia /nmd04, si apasam tasta "Enter". Cu aceasta tranzactie putem vizualiza stocul numai pentru produsul finit si cererile clientilor.

Figura 5. Fereastra SAP

Pasul 2.

In fereastra "Material" introducem part numberul.

In fereastra Plant introducem codul TRW Timisoara - 397A.

Figura 5.5. Tranzactia MD04

Pasul 3 .

Se va deschide o noua fereastra in care putem vizualiza :

Pl order- propunerile SAP care au la baza cererile clientilor.

Production ordere - Ordere lansate in executie de catre Production planner, care au la baza cererile clientilor, disponibilitatea materialelor si capacitatea de productie data de Commitment (Plant Manager).

Scheduling Agreement - Comenzile transmise de catre client pe cale electronica.

Se poate vizualiza stocul din H301(locatia SAP pentru produs finit) pentru acest component.

Figura 5.6. Tranzactia H301

Pentru a vizualiza production ordere lor deschise pentru saptamana respectiva se foloseste tranzactia (/N)MF52.

Figura 5.7. Vizualizare Plan Productie (1)

Se ve deschide aceasta fereastra unde trebuie introduse urmatoarele date :

In fereastra "Plant " introduceti 397A - codul TRW Timisoara.

In fereastra "Production line" introduceti codul Work center-ului locatiei de productie pentru care doriti sa vizualizati planul (ex: A0000002-Sewing

In fereastra "MRP Controller" introduceti va rog codul Production planner-ului(optional).

In ferestrele "Start' si "End" introduceti data inceputului si data sfarsitului de saptamana pentru care doriti sa vizualizati planul de productie .

OBS :In cazul in care nu stiti numarul work center-ului deschideti fereastra "Production line" si, completati in noua fereastra, in campul "Plant" - 397A , iar apoi apasati butonul  Continue .

Figura 5.8. Vizualizare Plan Productie (2)

In aceasta fereastra se gasesc Workcenter-urile pentru fiecare produs in parte.

Exemplu - daca dorim sa vizualizam planul de productie pentru Masini de cusut vom selecta Workcenter-ul - A0000002 Sewing Maschine all except 1125 apoi apasam butonul  Continue .

Figura 5.9. Vizualizare Plan Productie (3)

In continuare va trebui sa apasam butonul "Planning table"

Figura 5.10. Vizualizare Plan Productie (4)

In aceasta fereastra se pot vizualiza toate order-ele deschise pentru saptamana (perioada selectata) in curs.

Figura 5.11. Plan Productie

In urma acestui plan de productie se va imparte lucrul fiecarui muncitor in parte, astfel incat acest plan sa fie atins si totodata aceasta productie sa fie trimisa la termen clientilor, evitandu-se astfel costuri in plus cum ar fi transportul suplimentar. Cel mai important este sa se respecte acest plan de productie, in nici un caz sa se produca dupa bunul plac, ci doar la cerintele clientilor, cerinte prevazute in planul de productie.

Versiunea romaneasca my sap.com reprezinta un atu pentru productie.

Regulile specifice existente in Romania, in utilizarea acestui program :

Companiile trebuie sa respecte Legea 82/1991 (modificata in 61/2001) armonizata cu 4 directive (78/660 EEC) DIN Uniunea Europeana ( numit in acest document ca fiind companie avand Standardele Contabilitatii Romanesti codul RORS). Pentru aceste companii, compania model avand codul RORS a fost creat.

Companiile trebuie sa respecte Legea 82/1991( in care modificarile sunt aduse in Legea 61/2001) care este aplicat impreuna cu directivele (78/660/EEC) din Uniunea Europeana si armonizat cu Standardele Contabilitatii Internationale.

Tabelul 5.5.

Cerere tranzactie SAP


CERERE TRANZACTIE SAP

Backflash

Transfer

Blocare

Altele ( Precizati ex. Deblocare)

Scrap

Denumire Material

PN

Proiect

Cantitate

Ora solicitarii

Ora realizarii

Motivul Amanarii

Semnatura Trainer (de predare)

Semnatura operator (de primire)

Pentru o corecta utilizare a SAP-ului se mai folosesc si o serie de documente justificative, reprezentand fiecare tranzactie utilizata.

CONCLUZII

"Pe o piata din ce in ce mai matura, se poate ajunge la o crestere organica numai cu ajutorul unor procese bine structurate de business intelligence, care sa le permita companiilor sa atinga un nivel ridicat al calitatii informatiilor, esential pentru intelegerea necesitatilor clientilor", a declarat Daniele Bonfanti, program manager la Financial Insights, EMEA. "Companiile trebuie sa isi transforme colectarea si analiza datelor intr-un proces foarte flexibil, care sa sustina procesul decizional, initiativele si, mai ales, nevoia de a ne indeparta de o abordare adesea prea lenta si rigida a acestui domeniu," a adaugat Bonfanti.

SAP este liderul mondial in furnizarea de solutii software pentru afaceri. Astazi, SAP are peste 76.000 de clienti in mai mult de 120 de tari. Aplicatiile SAP acopera o gama larga de solutii, de la cele proiectate pentru companii mici si mijlocii pana la suite de solutii pentru organizatii globale. Cu ajutorul platformei tehnologice de aplicatii si integrare SAP NetWeaver, aplicatiile software SAP permit companiilor din intreaga lume sa isi imbunatateasca relatiile cu clientii si partenerii, sa isi eficientizeze activitatea si sa obtina avantaje semnificative in cadrul intregii organizatii. Procesele cheie dintr-un numar variat de industrii sunt cuprinse in functionalitatile oferite de cele peste 27 de solutii adaptate pentru domenii de afaceri. Cu subsidiare in peste 50 de tari, compania este listata la burse precum

Bursa din Frankfurt sau NYSE, cu simbolul "SAP".

Alte concluzii ale studiului:

 1. Strategii de crestere pentru o profitabilitate mai mare: Un numar coplesitor de mare dintre companii participante (75%) s-a pronuntat in favoarea dezvoltarii si in defavoarea reducerii costurilor, ca strategie de baza pentru operatiunile proprii.
 2. Eforturi sustinute pentru un raspuns mai rapid la solicitari: 61% din participantii la studiu vor sa ofere, pana in 2009, produse si servicii diferentiate, bazate pe nevoile reale ale consumatorilor. Acum doar 12% dintre companii au admis ca se concentreaza asupra acestui aspect.
 3. Constrangerile impuse de sistemele IT actuale: Peste o treime din companii considera lipsa de flexibilitate a propriilor sisteme IT un pericol atingerea obiectivelor strategice. In trei ani, 98% dintre companiile   participante se asteapta ca IT-ul sa sustina implementarea strategiilor de afaceri si, mai mult, sa ofere avantaje competitive

Utilizarea unui astfel de sistem aduce beneficii majore precum:
1. Standardizarea procedurilor de lucru si consolidarea structurilor de date;
2. Reducerea birocratiei si descongestionarea institutiilor publice;
3. Reducerea timpului de asteptare si de acces la informatie;
Cresterea increderii cetateanului in institutiile si serviciile publice;
5. Promovarea culturii informatice in randul cetatenilor, cu implicarea acestora in actul decizional si procesul democratic;
6. Acces direct si instantaneu la informatie;
7. Reducerea cozilor si a blocajelor la ghiseu;
8. Scurtarea timpului procedurilor de rutina;
9. Rezolvare rapida si interactiva a problemelor si cererilor;
10. Informatia este intotdeauna actuala;
11. Reducerea reala a costurilor interne.

Accesul rapid la date permite scurtarea timpului decizional si imbunatatirea relatiilor cu cetatenii. Mobility va permite preluarea si procesarea cererilor sau sesizarilor transmise de catre cetateni prin intermediul portalului Consiliului Judetean, timpul de raspuns reducandu-se cu peste 40%.

Unul dintre cei mai reprezentativi integratori de programe in domeniul administratiei publice la nivel mondial este compania SAP, liderul recunoscut in solutii software colaborative pentru afaceri pentru toate industriile si toate pietele semnificative. Cu peste 12 milioane de utilizatori, 100.000 de instalari de software si 1.500 de parteneri, SAP este cea mai mare companie de software pentru afaceri si al treilea producator independent de software la nivel mondial.
Pentru a putea raspunde cerintelor impuse de integrarea in UE, SAP pune la dispozitia sectorului public din Romania solutia dedicata SAP for Public Sector, un instrument de gestionare integrata a tuturor proceselor de administratie publica. SAP for Public Sector este o solutie completa care permite guvernelor si organizatiilor publice sa-si imbunatateasca viabilitatea, eficienta si transparenta proceselor in acelasi timp cu deservirea mai buna a nevoilor cetatenilor.

Beneficii reale aduse de solutia SAP companiilor de distributie: Cel mai mare beneficiu este organizarea proceselor de business. Poate suna declarativ, dar daca o companie nu reuseste sa-si puna in ordine activitatile, este greu de presupus ca este capabila sa obtina performanta economica.

Aprovizionarea, managementul stocurilor, urmarirea clientilor, organizarea depozitelor, urmarirea cash-flow-ului, bugetarea, managementul centrelor de cost, sunt doar cateva exemple semnificative despre zonele in care implementarea SeniorERP actioneaza in mod direct.
Un alt beneficiu evident este redirectionarea activitatilor departamentelor dinspre zona operational repetitiva catre analiza si control. Acest lucru este generat de eliminarea redundantelor in operarea documentelor si prin automatizarea anumitor procese repetitive, mari consumatoare de timp.

Instrumentele de raportare operationala in timp real, precum si cele de analiza manageriala complexa adreseaza nevoia fundamentala existenta la nivelul fiecarei verigi organizationale de a avea informatii relevante, utile, prezentate intr-o forma intuitiva, flexibila, pentru a putea sustine decizii corecte.
Cum poate ajuta solutia SeniorERP la extinderea activitatii de distributie a unei companii?

In nici un moment nu trebuie sa lasam sa se inteleaga faptul ca un sistem informatic, oricum s-ar numi acesta, se substituie factorilor de decizie si managementului organizatiilor. Implementarea unui ERP in cadrul unei companii bine organizate aduce beneficii enorme, dar acelasi sistem poate fi o povara pentru o firma nepregatita inca. Sustinerea extinderii activitatilor unei companii de distributie poate avea doua etape distincte:

Pregatirea organizatiei in vederea extinderii activitatilor.

2.  Constituirea in infrastructura informatica capabila sa sustina cresterea.

In functie de gradul de dezordine din momentul implementarii, primul pas poate fi de durata. Cea mai mare problema este atragerea in organizatie a oamenilor capabili sa impuna modificari in strategia de dezvoltare, sau sa creeze aceasta strategie, in cazul in care nu exista. Una din conditiile uzuale puse de catre aceste persoane este existenta unui sistem informatic capabil sa-i sprijine, deci implementarea unui ERP este esentiala in acest sens. Cu personal calificat si sistem informatic puternic, se poate ataca cu succes aceasta problema. Implementarea SeniorERP in cadrul companiei se poate efectua pe etape de complexitate, in masura in care departamentele sunt pregatite sa utilizeze functionalitatile disponibile. Odata stabilizate procesele, firma este pregatita de crestere. Extinderea activitatii de distributie poate insemna mai multe lucruri:
1. Cresterea calitatii procesului de vanzare. Aceasta poate inseamna: eliminarea pierderilor din vanzare datorate lipsei de informatie de ultim moment (SFA), datorate lipsei de stoc (cresterea acuratetei procesului de aprovizionare), datorate supaincarcarii portofoliului de produse per agent (constituirea de divizii de vanzare), cresterea numarului de clienti activi din portofoliu (SFA), cresterea numarului de pozitii de pe o comanda (SFA + divizii), sistem transparent si coerent de bonusare (SFA), sistem eficient de stabilire a targheturilor (corelare BI + marketing), implementarea de politici comerciale la nivel de organizatie (organizarea clientilor pe tipologii, creare liste preturi personalizate, acordarea de termene plata in functie de diversi parametrii, blocari etc) etc. 
2. Cresterea numarului de produse din portofoliu. Spre exemplu, exista situatii in care, datorita sezonalitatii produselor distribuite, se doreste completarea cu produse cu sezonalitate inversa, pentru a avea o constanta a cifrei de afaceri. In timp, gestiunea eficienta a acestui portofoliu devine extrem de problematica, daca sistemul ERP nu a fost proiectat petru aceasta situatie.
3. Integrarea canalelor alternative de vanzare. O companie de distributie poate sa actioneze, in vederea cresterii disponibilitatii cashflow-ului, in sensul deschiderii de puncte de vanzare retail, poate sa-si vanda produsele online, prin intermediul portalului e-commerce, poate sa-si formeze/extinda reteaua de redistribuitori sau poate sa se axeze pe o distributie capilara, sau poate sa faca toate aceste lucruri simultan.   
 Extinderea geografica prin deschiderea de puncte de lucru zonale. Pentru o mai buna acoperire a activitatilor teritoriale, in vederea reducerii timpilor de raspuns la cererile clientilor, se poate decide oportunitatea deschiderii de puncte de lucru in teritoriu. Aceste puncte de lucru pot fi de vanzare, de activitati logistice sau ambele. Pentru a compensa presiunea extinderii lanturilor de hypermarketuri, este necesara o prezenta activa in zonele neacoperite de catre acestea si extinderea calitatii serviciilor oferite clientilor, astfel incat compania de distributie sa fie in continuare atractiva ca si furnizor.
5. Achizitia unor alte companii de distributie. Firmele de succes, in urma maturizarii lor ca si organizatii, dispun atat de know-how-ul, cat si de capitalul (propriu sau atras) necesar accelerarii procesului de dezvoltare prin asimilarea unor competitori. In toate cazurile de mai sus, suportul oferit de infrastructura IT este critic. Nu exista dezvoltare durabila fara o fundatie sanatoasa, capabila sa sustina cresterea si sa se adapteze usor noilor nevoi de business.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4754
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved