Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

Componentele guvernarii electronice

calculatoare+ Font mai mare | - Font mai micComponentele guvernarii electronice

Privita din punctul de vedere al tehnologiilor informationale si de comunicatii, guvernarea indeplineste doua functii principale: administrarea resurselor (umane, materiale, financiare, informationale s.a.) si intermedierea persoanelor (fizice sau juridice), inclusiv in relatiile acestora cu statul. Administrarea presupune sporirea eficientei utilizarii resurselor in vederea cresterii nivelului de dezvoltare a societatii si ameliorarea calitatii vietii cetatenilor. Intermedierea permite persoanelor solutionarea problemelor proprii, inclusiv cele legate de interactiunea cu statul, in baza unor principii unanim acceptate, cum ar fi echitate si protectie, transparenta si vizibilitate, timp minim de raspuns etc. In cazul intermedierii, scopul principal consta in maximizarea satisfactiei persoanei, respectand restrictiile, generate de cadrul legal, institutional si de alta natura, prin oferirea de servicii in format electronic.Serviciile electronice reprezinta o alternativa mai eficienta si mai ieftina, care permite guvernarii sa fie mai aproape de cetateni si sa se adapteze la cerintele acestora. Deplasarea procesului de adoptare a deciziilor la nivelul cetatenilor creeaza o situatie social-economica absolut noua. Procesul fiind interactiv, iar luarea deciziilor descentralizata, apar noi posibilitati, dar si noi responsabilitati. Una dintre problemele principale este generata de faptul ca atat cetatenii, cat si functionarii publici vor fi obligati sa-si schimbe modul de activitate in conditiile unei structuri interactive de retea, sa-si sporeasca nivelului de cunoastere a computerului, sa invete continuu pe intreg parcursul vietii.

Participantii implicati in procesul de guvernare electronica pot fi clasificati in trei categorii: institutiile publice de nivel local si de nivel central, cetatenii si firmele private. In consecinta, guvernarea electronica include trei componente de baza: guvern-cetatean (G2C), guvern-afaceri (G2B) si guvern-guvern (G2G). Ultima componenta include subcomponenta guvern-angajatii administratiei publice (G2E), accentuandu-se astfel rolul functionarilor publici in exercitarea actului de guvernare. Notiunea de guvernare bazata pe noile tehnologii este atribuita ansamblului de sisteme si resurse specifice managementului public care au ca obiectiv optimizarea actului administrativ prin utilizarea noilor tehnologii ale informatiei si comunicatiilor. In literatura de specialitate este deja cunoscuta figura care reprezinta templul guvernarii bazate pe noile tehnologii. Aceasta arata ca noua guvernare trebuie sa-si consolideze sistemul de relatii, de comunicare, de schimb de informatii cu partenerii directi sau impliciti ai procesului de guvernare (figura 5).

Fig. 5. "Pilonii" guvernarii electronice

            Serviciile din categoria guvern-cetatean aduc guvernarea mai aproape de cetateni. Fara a fi nevoit sa cunoasca subtilitatile functionarii autoritatilor publice, cetateanul isi va rezolva majoritatea problemelor asociate on-line: completarea formularelor, perfectarea cererilor pentru permise sau raportarea lucrurilor disparute, plata amenzilor, reinnoirea licentelor, consultarea dosarelor aflate pe rol etc. Componenta G2C presupune modernizarea generalizata a serviciilor publice, care trebuie sa se concentreze pe necesitatile cetatenilor. Pentru a fi cu adevarat eficiente serviciile publice trebuie sa fie disponibile 24 ore din 24, 7 zile pe saptamana din 7. Cetatenii vor putea interactiona cu guvernul de acasa, de la serviciu sau chiar in timpul deplasarilor lor. Furnizarea serviciilor guvernamentale se face pe mai multe canale, atat in mod traditional, cat si prin mijloace electronice, pentru a permite cetatenilor sa opteze intre acestea. Dupa functiile oferite, serviciile oferite cetatenilor sub eticheta de e-guvern G2C sunt in principal :

      servicii de informare, care permit regasirea de informatii sortate si clasificate la cerere, pentru:

      pentru viata zilnica: informatii despre munca, protectie sociala, locuinte, educatie, sanatate, cultura, transport, mediu etc.;

      pentru teleadministrare: lista serviciilor publice, ghid de proceduri administrative, registre si baze de date publice;

      pentru participare la viata politica: legi, documente parlamentare, programe politice, consultare de documente.

      servicii de comunicare interactiva, care permit interactiunea cu indivizi sau grupuri de persoane (e-mail, liste de discutii, forumuri etc.), care la randul lor pot fi:

      pentru viata zilnica: discutii, raspunsuri la intrebari privind munca, protectia sociala, locuintele etc.;

      pentru teleadministrare: contacte prin e-mail cu functionarii publici;

      pentru participare la viata politica: discutii pe teme politice, contacte prin e-mail cu oamenii politici.

      servicii tranzactionale, care permit transmiterea de catre cetateni a unor formulare (administrative, de vot) si/sau achizitia de produse si servicii on‑line:

      pentru viata zilnica: rezervare de tichete la diverse actiuni, inscrieri la cursuri;

      pentru teleadministrare: completarea si prezentarea de formulare electronice (de exemplu declaratii fiscale);

      pentru participarea la viata politica: referendum, alegeri, exprimarea de opinii.

Serviciile tranzactionale sunt considerate ca cele mai reprezentative in viitor pentru e-guvernare, atata timp cat completarea si prezentarea de formulare de catre populatie va continua sa aiba un rol preponderent in relatia sa cu administratia publica. Realizarea acestor servicii, deschise catre cetatean si mediul de afaceri, necesita insa investitii importante, mai ales pentru ceea ce numim frecvent reingineria proceselor administrative si o noua cultura a functionarului public. In tarile dezvoltate aceste servicii, datorita diversitatii lor sunt grupate pe un singur sit Web, de unde se face trimiterea catre institutiile care pot rezolva cererea respectiva sau problema se rezolva chiar pe situl portal, fara ca beneficiarul sa stie la care institutii s-a apelat si ce sisteme de calcul au comunicat intre ele pentru a-i oferi solutia dorita.

      Serviciile din categoria guvern-afaceri materializeaza cele mai disputate si mai complexe relatii din sfera guvernarii electronice, deoarece intreprinderile reprezinta motorul cresterii economice a unei tari. Serviciile electronice, furnizate de stat in favoarea acestui sector, trebuie sa fie pe masura importantei sale. Pe de alta parte, achizitiile si licitatiile guvernamentale se muta tot mai mult pe Internet, acest lucru insemnand transparenta si costuri mai scazute. Pornind de la tendintele mondiale, sunt necesare doua mari tipuri de aplicatii de tipul guvern-business si anume, serviciile oferite de stat sectorului privat prin Internet si sistemele electronice de achizitii publice. Relatiile dintre guvern si mediul de afaceri - componenta G2B - sunt unele dintre cele mai disputate relatii din sfera guvernarii electronice. Principala cauza a acestei atentii speciale este, pe de o parte, faptul ca firmele private reprezinta motorul cresterii economice a unei tari, iar serviciile furnizate de stat pe Internet in favoarea acestui sector ar trebui sa fie pe masura importantei sale. Pe de alta parte, achizitiile guvernamentale si licitatiile de tot felul se muta din ce in ce mai mult pe Internet, acest lucru insemnand mai multa transparenta si costuri mai scazute, bineinteles daca aceste avantaje sunt dorite de guvern. Exista doua mari tipuri de aplicatii G2B:

      sistemele de achizitii publice realizate prin Internet. In esenta aceste sisteme aduc cu sine multiple avantaje legate in primul rand de transparentizarea procesului de ofertare si acceptare a ofertelor si reducerea costurilor generale implicate.

      serviciile oferite de stat sectorului privat prin Internet. Dintre toate aceste aplicatii, cele mai utile sunt cele care presupun economisirea de timp si bani atat pentru guvern, cat si pentru companii, adica efectuarea unor servicii precum inmatricularea unei societati comerciale, plata taxelor, completarea unor cereri si adeverinte doar pe Internet.

      Serviciile din categoria guvern-guvern faciliteaza comunicarea si interactiunea intre institutiile publice prin mijloace electronice, contribuind astfel la solutionarea eficienta a problemelor complexe ce necesita prelucrarea datelor detinute de mai multe institutii centrale si/sau locale. Problemele, care apar in implementarea serviciilor guvern-guvern sunt generate nu atat de dificultatile tehnologice, cat de complexitatea managementului afacerilor publice. In acest domeniu se va promova guvernarea "in colaborare", iar implementarea serviciilor guvern-guvern va rezolva o mare parte din problemele de comunicare si va duce la eficientizarea administratiei publice. Pentru crearea componentei G2G sunt necesare trei tipuri de aplicatii:

      aplicatii care realizeaza functia majora a statului de a facilita transparenta si schimbul liber de informatii intre cetatean si stat;

      aplicatii pentru indeplinirea rolului statului de furnizor de servicii guvernamentale;

      votul electronic, care desi nu este in esenta un serviciu guvernamental, face parte din sfera relatiilor dintre stat si cetateni, fiind un mod de exercitare si de consolidare a coeziunii sociale.

      Subcategoria G2E include managementul electronic al relatiilor dintre institutiile administratiei publice centrale si locale si angajatii acestora prin intermediul noilor tehnologii informationale si de comunicare. Aplicatiile din aceasta subcategorie sunt de doua tipuri:

      aplicatii care usureaza indeplinirea unor responsabilitati de serviciu. In aceasta categorie putem da ca exemplu folosirea de catre angajatii unei primarii a bazelor de date cu hotarari si decizii, mai ales in domeniul retrocedarilor imobiliare. Astfel, se reduc eventualele pierderi de timp generate de deplasarea fizica la alt departament si cautarea in arhive fizice. In acest mod, atat limitarile de spatiu (aglomerarea unor persoane care cauta diverse informatii), cat si cele de timp (pierderile determinate de deplasare etc.) sunt eliminate.

      aplicatii pentru managementul situatiei de salariat a angajatului guvernamental. In acest caz, salariatul poate sa isi acceseze fisa personala, poate modifica informatiile pe masura ce ele se schimba, poate sa ceara concediu in anumite perioade, astfel distribuindu-se echilibrat cererile de concediu, sau poate sa completeze numarul de ore lucrate suplimentar peste program etc.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2250
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved