Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

Informatica in societatea cunoasterii

calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Complemente de Informatica - Sistem de stiri
Constructia si apelul functiilor
Subprograme reentrante
Strategii de cautare in spatiul starilor
SHDSL
MODELAREA CONCEPTUALA A DATELOR
Operatii cu grafuri
Software
LUCRUL CU MATRICE
Porturi


INFORMATICA IN SOCIETATEA CUNOASTERII

Impactul revolutiei digitale asupra societatii impune ca omul modern sa-si formeze o mentalitate informationala care sa-i permita o adaptare rapida la noile cerinte ale domeniului ICT. In acest sens, trebuie mentionat si rolul tot mai important pe care educatia il are in insusirea elementelor culturii informationale de catre toti membrii societatii, indiferent de specialitatea sau domeniul in care-si vor desfasa activitatea. Pentru domeniul economic, tehnologiile informatice si telecomunicatiile au un impact deosebit, in sensul ca au permis introducerea unui nou model, cel al economiei digitale.
Lucrarea Informatica economica explica, intr-un mod accesibil, conceptele teoretice fundamentale ale informaticii ca stiinta, precum si instrumentele si facilitatile sistemelor de calcul, vazute ca interdependenta a componentelor hardware si software. Pentru aceasta este necesara cunoasterea si folosirea conceptelor de baza ale informaticii.

Termeni de referinta:

a.      Informatica, IT, ICT

b.     Informatie, informatie digitala,

c.      Data, suport tehnic de stocare

d.     Codificare, cod, cod binar, bit

e.      Sistem, sistem informational, sistem informatic, sistem de calcul

Societatea informationala reprezinta totodata un nou mod de viata si de lucru, un nou mod de functionare a economiei si de dezvoltare a societatii, o noua etapa a civilizatiei umane. Evolutia spre o societate informationala este insotita de schimbari profunde si rapide, care conduc la accelerarea procesului de globalizare, dar si la accentuarea anumitor decalaje. Mutatiile din societatea contemporana isi au originea in revolutia digitala, care se bazeaza pe inventarea procesorului. O problema a societatii informationale o reprezinta si formarea omului, pentru a face fata sfidarilor progresului tehnic si tendintelor de globalizare, in care numitorul comun, este informatia. O prioritate in domeniul instruirii personalului consta in formarea mentalitatii informationale, focalizata asupra informatiei si comunicarii electronice.

Definirea informaticii ca stiinta

Informatica este stiinta care are ca obiect de studiu informatia si prelucrarea acesteia, preponderent prin mijloace automate. Incepand din 90, prin implicarea accentuata a comunicatiilor, a aparut si conceptul de tehnologie a informatiei si comunicatiei (ICT - Information and Communication Technology).

Informatii si date

Obiectul de studiu al informaticii, il constituie informatia. Ca notiune generala, informatia nu poate fi folosita decat daca este exprimata concret, prin intermediul unui suport, iar suportul formal al informatiilor il constituie conceptul de data.Codificarea cerinta a procesului de prelucrare automata a datelor

In cadrul prelucrarilor, informatiile sunt codificate. In urma codificarii rezulta coduri. Pe parcursul procesului de prelucrare automata, codificarea este folosita atat la pregatirea datelor de intrare, cat si pentru reprezentarea interna in cadrul sistemului de calcul. Din aceasta cauza, in cadrul prelucrarilor automate se intalnesc doua tipuri de codificari: codificarea externa si codificarea interna, care corespunde nivelului fizic si este realizata automat de sistemul de calcul.

Sistem, sistem informational, sistem informatic si sistem de calcul

Sistemul este un concept general, care reprezinta un ansamblu de elemente interdependente care interactioneaza pentru realizarea unui scop (obiectiv) determinat. In general, un sistem este format dintr-o componenta de comanda si una executie, intre cele doua stabilindu-se o comunicare permanenta, prin intermediul informatiilor. Aceasta legatura informationala este asigurata de sistemul informational.

Exigentele contemporane au impus vehicularea unui volum tot mai mare de informatii, iar sistemul informational si-a imbunatatit instrumentarul utilizat, prin introducerea sistemelor automate de prelucrare. S-au creat, astfel, noi procedee, specifice prelucrarilor automate, care au condus la aparitia sistemului informatic. O resursa importanta pentru orice sistem informatic o reprezinta sistemul de calcul.

Raspundeti la urmatoarele intrebari

Care sunt sensurile informatiilor in procesul de prelucrare si utilizare?

Ce asemanari si deosebiri exista intre conceptul de sistem informational si cel de sistem informatic?

Ce resurse intra in componenta unui sistem informatic?

De ce a fost aleasa codificarea binara ca modalitate de reprezentare interna a datelor in sistemul de calcul?

Ce sisteme standardizate de codificare, in afara de ASCII, se mai pot folosi pentru calculatoarele electronice?


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 26683
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site