Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

INFORMATIE SI COMUNICARE

calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micINFORMATIE SI COMUNICARE

Internet este o retea globala de calculatoare care dispune de servicii universal accesibile si la dispozitia tuturor. La aceasta retea se pot conecta toate tipurile de calculatoare, indiferent de SO. Este utilizat in general pentru cautarea si obtinerea informatiilor necesare din pag Web si pentru trasnmiterea si receptionarea de mesaje.
Reteaua nu este controlata de nici o organizatie, firma, guvern si nu exista un unic supervizor al retelei. Sunt controlate de proprietarii lor doar retelele individuale conectate la Internet si pe langa acestea exista un comitet numit IAB (Internet Activities Board) care conduc doua grupe, una implicata in cercetare si alta implicata in solutionarea problemelor tehnice

Intranet- O retea bazata pe protocoaleTCP/IP apartinind unei organizatii, si accesibila membrilor organizatiei respective, angajatilor sau altor personaje autorizate. Un site de Intranet arata la fel ca un site de pe Internet cu singura exceptie ca el nu este oferit publicului si poate fi accesat doar de la calculatoa­rele organizatiei sau din afara dupa autentificarea cu un nume de utilizator si parola. Intranet-urile sunt folosite, la fel ca si Internet-ul, pentru a face disponibila informatia.

Extranet- extensie a Intranetului ce permite comunicarea intre institutiile si firmele din retea si ofere acces limitat la Intranet-ul companiei.

Istoria Internetului

Internetul s-a nascut la mijlocul anilor 60 in forma ARPAnet (Advanced Research Projects Agency Net) - o retea intre mai multe computere din unele institutii americane, ce lucrau pentru ARPA, un departament de cercetare din cadrul Pentagonului. ARPA a fost pus in functiune ca reactie la succesul sovietic al lansarii satelitului Sputnik in spatiu in 1957. Unul din obiectivele ARPAnet era crearea unei retele, care sa nu fie distrusa datorita atacurilor asupra sistemului. De aici a rezultat un proiect de retea, in care doar un minimum de informatii era cerut de la computerele client in retea - oricand transmisia de date intalnea un obstacol, sau una dintre adrese era de negasit, se gasea o alta cale catre adresa cautata.

Toate acestea au fost codificate intr-un protocol care reglementa transmisia de date pe Internet. In forma sa finala, acesta era TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet protocol), care este si acum baza Internetului. TCP/IP face posibil ca modele diferite de calculatoare, de exemplu IBM compatibile sau Mac's, folosind sisteme diferite de operare, cum ar fi UNIX, Windows, MacOS etc. sa se 'inteleaga' unele cu altele. In acest fel, Internetul era si este cu adevarat o platforma-independenta.

Internet-ul 'civil' a inceput ca o retea de patru computere intre Universitatile din Utah, Santa Barbara si Los Angeles si Institutul de Cercetare din Stanford. In curand, cercetatori din alte institutii de stat au devenit interesati. Deoarece folosirea computerelor era costisitoare, ei au vazut imediat avantajele folosirii in comun a unei retele.

O mare schimbare a inceput in 1989, cand Tim Berners Lee de la CERN (Centrul European pentru Fizica Nucleara) din Geneva a pus bazele in 1989 dezvoltarii primului prototip al World Wide Web (WWW sau 3W). Ca de obicei in istoria Internetului, scopul initial al WWW-ului era destul de limitat. Era destinat sa fie o platforma interna de comunicatii pentru cercetatorii din intreaga lume care lucrau pentru CERN. Sarcina principala era sa asigure un sistem care sa faca legatura intre varietatea de platforme ale diverselor calculatoare.

Solutia de baza era ideea de a face legatura intre documente via 'hyperlink'. Hyperlink inseamna o legatura dintr-o pagina Web catre alta pagina Web, adica a marca sirurile de text sau alte obiecte si de a le lega cu alte obiecte, care ar putea fi din punct de vedere fizic la mare distanta de obiectul original. Cand legatura este selectata, cineva poate 'sari' la documentul legat. In acest fel este posibil de a lega un numar nelimitat de documente intre ele intr-o structura web ne-ierarhica. Pentru a putea deosebi aceste documente si pentru a le regasi, fiecare are o adresa unica. Aceasta este Uniform Resource Locator (URL)- adresa unei resurse pe Internet. URL-urile constau intr-un protocol de transmitere (in cazul WWW-ului acesta este Hypertext Transfer Protocol - http), urmat de www (in cele mai multe cazuri) si de domeniu (de exemplu numele serverului si numele paginii).

Dar web-ul nu a facut doar sa se dezvolte. De asemenea, posibilitatile de a prezenta datele au crescut dramatic. Curand au aparut poze si animatii pe situri web, urmate de sunete . Doar un mic pas mai era necesar pentru a aduce cataloage, directoare si formulare de comanda pe situri web. Astfel, cativa ani mai tarziu s-a nascut E-Commerce.

Un browser este o aplicatie software ce permite utilizatorilor sa afiseze text, grafica, video, muzica si alte informatii localizate pe o pagina din World Wide Web. O alta definitie: prin browser se intelege un program de 'navigare' in web. De aceea, in loc de cuvantul 'browser' se poate folosi si 'navigator'. Unele dintre cele mai cunoscute browsere web sunt Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Apple Safari, Google Chrome, Mozilla Camino, Opera Software - Opera, Nintendo DS browser si Flock.Browserele web functioneaza pe baza anumitor protocoale, care il leaga pe utilizator de paginile web stocate pe servere specializate. Cele mai des folosite protocoale web sunt HTTP, HTTPS si FTP. HTTP este principalul protocol folosit de navigatoarele web pentru a descarca pagini din Internet si pentru a le afisa utilizatorului.

Cele mai utilizate PROTOCOALE:

HTTP(Hyper Text Transport Protocol)- porotocol utilizat pentru transmiterea de pagini Web intre calculatoare (https://www.google.ro, http-protocol, www-serviciul, google-denumire,firma, ro-domeniul. Domeniul poate fi nume de tara-ro, it, fr, etc sau com- companie, org-organizatie non profit, edu-institutii de invatamant, etc).

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol):- protocolul utilizat pentru transmiterea de mesaje intre calculatoare

FTP(File Transfer Protocol):-protocol utilizat pentru transmiterea de mesaje intre calculatoare

HTTPS(Secure Hyper Text Transfer Protocol sau HyperText Transfer Protocol/Secure, abreviat HTTPS) reprezinta protocolul HTTP incapsulat intr-un flux SSL/TLS. SSL inseamna protocolul Secure Sockets Layer, un protocol de securitate care asigura comunicatii confidentiale prin Internet. El permite aplicatiilor client/server sa comunice in asa fel incat sa fie evitata interceptarea, modificarea sau falsificarea mesajelor.

DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) este un protocol utilizat de dispozitivele din retea (clienti) pentru a obtine diferiti parametri necesari pentru operarea intr-o retea IP (Internet Protocol). DHCP este un mod de a administra modul de separare a parametrilor de retea intr-un singur server, ori intr-un grup de servere in mod de toleranta la erori. Chiar in retelele cu putine computere, protocolul DHCP este necesar pentru a adauga un computer sau un dispoztiv la retea.

IP - Internet Protocol este un protocol care permite adresarea calculatoarelor in Internet. Orice conexiune intre doua calculatoare va folosi adresele IP sursa si destinatie pentru a dirija pachete in Internet intre cele doua calculatoare. Aceste adrese sunt constituite din 4 grupuri de numere, fiecare intre 0 si 255, separate prin '.'. Ex: 34.26.32.12, si reprezinta dresa unica cu ajutorul careia este identificat in retea. Pentru a usura retinerea adresei se foloseste si un nume- cunoscut ca nume de domeniu numecalculator.grup.organizatie. tipul organizatiei.zona geografica sau tara.

DNS - Domain Name Service , este modalitatea prin care un calculator stie sa traduca numele din Internet in adrese numerice (IP). De fiecare data cand veti scrie in browser-ul dumneavoastra https://www.google.com, calculatorul va trebui sa afle cine este acest www.google.com, pe care il va contacta folosind protocolul HTTP. Va pune intrebarea unui server DNS si tot de la acesta va primi raspunsul. Acest protocol este atat de subtil, incat majoritatea utilizatorilor nici nu sunt constienti de existenta sa, dar absenta lui va fi imediat resimtita (este virtual imposibil ca un utilizator sa retina adrese IP in loc de nume sugestive).

Cuvinte cheie:

Director CACHE- o zona de memorare tampon in care browserul stocheaza informati apreluata din reteaua Web

Reimprospatarea (refresh) unei pagini Web- pagina va fi reluata din nou chiar dac este memorata in directorul cache.

Imagini in-line imaginile incluse intr-o pagina de Web

Pagina favorita-este adresa unei pagini Web careia utilizatorul ii asociaza un nume, in viitor regasirea paginii facandu-se dupa numele dat

Istoricul (history)- este o lista cu numele paginilor Web care au fost deschise in sesiunea de lucru curenta

Plug-in este un program care poate fi adaugat la un browser pentru a executa sarcini suplimentare, ca de exemplu afisarea pe ecran a imaginilor video sau a imaginilor 3-D

Descarcarea (download)- copierea unui fisier pe propriul calculator

Serviciul de navigare- caruia utilizatorul trebuie sa-i furnizeze adresa de pagina

Serviciul de cautare automata- folosind un program numit motor de cautare ce permite cautarea dupa cuvinte cheie, expresii sau alti descriptori ai informatiei cautate. Pentru a restrange aria de cautare se poate folosi cautarea dupa expresii (”…”), cuvinte legate cu operatori logici (OR, NOT, XOR) sau cu + (include cuvantul), se poate limita cautarea la paginile scrise intr-o anumita limba, etc..Portaluri care contin motoare da cautare sunt : www.google.com, www.msn.com, www.yahoo.com, www.altavista.com, www.lycos.com, www.infoseek.com, www.hotbot.com, www.kappa.ro, www.portal.ro, www.bumerang.roPortal- este un site in care gasiti informatii, link-uri sortate pe anumite categorii, care ofera o gama larga de servicii si resurse, precum email, forum, motoare de cautare si magazine virtuale. Unul dintre cele mai vechi si mai cunoscute site-uri (de tip portal) este www.yahoo.com.

baze de date on-line – sunt folosite de Magazine on-line, forumuri de discuti, comunitati online pana la site-uri pentru generarea dinamica a paginilor, crearea de conturi virtuale, creare de statistici si multe alte facilitati. Pentru unele se realizeaza propria baza de date, altele utilizeaza baze de date deja existente, la care se conecteaza si preiau informatiile necesare.

Conectare la Internet

Conectarea la internet prin CABLU TV: Un transfer de date foarte mare se poate obtine prin conectarea care foloseste ca mediu de transmitere a datelor cablul coaxial

Conectarea la internet prin ISDN: ISDN (Integrated Services Digital Network) este o tehnologie foarte raspandita in SUA, Canada si care si-a facut intrarea si in Europa. ISDN-ul clasic foloseste un mod de transmisie digital, utilizand pana la 2 canale de 64kbps (B cahnnels), obtinand o rata totala de transfer de 128kbps. Un al treilea canal (D channel) de 16kbps este utilizat pentru transmiterea de semnale de salut, cum este cel de ocupat. ISDN (Integrated, Services, Digital Network)- retea telefonica digitala

Conectarea la internet prin DIAL-UP: Cu o traditie de peste 20 de ani modemurile sunt cel mai comun si utilizat mijloc de conectare la Internet. Aceasta se realizeaza prin intermediul liniei telefonice si a unui modem. Modemul are rolul de a transforma informatiile digitale in semnale analogice care pot fi transmise pe linia telefonica.

Conectarea la internet prin ANTENA ASINCRONA: Antena asincrona foloseste o linie telefonica (normala sau inchiriata) si o antena de satelit. Folosind aceasta metoda, upload-ul se face prin linia telefonica si download-ul se face prin antena de satelit.

Conectarea la internet prin RADIO MODEM (WIRELESS): Modemurile radio nu sunt tocmai o noutate dar viteze cu adevarat mari au fost obtinute doar in ultima vreme. Tehnologia necesita o statie de emisie/receptie la ISP iar rata de transfer variaza intre 1500/kbps si 35mbps.

Conectarea la internet prin DSL: Tehnologia DSL (Digital Subscriber Line) a aparut inca prin anii 80 cand companiile de telefoane din SUA s-au gandit sa ofere servicii video la cerere prin liniile telefonice clasice. Idee care s-a dovedit prea greu de indeplinit. Odata cu Internet-ul DSL-il a reintrat in actualitate datorita ratelor de transfer foarte ridicate, de max 8000kbps. Tehnologia DSL, care cuprinde subramuri ca SDSL, ISDL si ADSL se refera la transmisia de date tot prin intermediul liniei de telefon clasice cu doua fire torsadate de cupru.

Conectarea la internet prin ADSL: ADSL inseamna Assymetric Digital Subscriber Line, unde Assymetric vine de la faptul ca rata de download este mai mare decat cea de upload. ADSL necesita totusi o linie telefonica foarte curata si datorita rezistentei opusa de cuprul din care sunt facute firele cu cat distanta pana la centrala este mai mare cu atat rata de transfer maxima scade. ADLS(Asymetric Digital Subscriber Line)- linie asimetrica de legatura

In retele de calculatoare, un server proxy actioneaza ca un intermediar pentru cereri de la clienti care cauta resurse de la alte servere. Un client se conecteaza la serverul proxy, solicitand unele servicii, cum ar fi un fisier, conexiune, pagina web, sau alte resurse, disponibile de la un alt server. Un server proxy are doua scopuri: de a pastra masinile din spatele ei anonime (securitate) si pentru a mari viteza de acces la o resursa.

Servicii oferite de internet:

WWW- (World Wide Web) Este constituit dintr-o colectie neorganizata de milioane de documente raspandite pe servere din intreaga lume. Intre aceste documente se poate “naviga” cu ajutorul link-urilor sau folosind URL-ul paginii dorite.

E-mail - Electronic mail. Este un serviciu de posta electronica prin intermediul caruia se pot transmite mesaje si fisiere intre doua calculatoare/adrese de e-mail. Fiecare utilizator al acestui serviciu detine o adresa proprie de tip nume@domeniu.

IRC(CHAT) -Internet Relay Chat. IRC reprezinta o modalitate de schimb direct de comentarii cu alti utilizatori Internet, pentru conectare fiind necesare un client si un server IRC. (conversatie pe internet)

FTP (File Transfer Protocol)- permite transferarea unor fisiere pe/de pe un calc pe altul

Newsgroup Grupurile de stiri reprezinta colectii cu informatii globale actualizate frecvent, organizate mai mult sau mai putin in jurul unui anumit subiect cu relevanta publica.

Telnet pentru accesarea si folosirea bazelor de date, a bibliotecilor si a cataloagelor din toata lumea

Netmeeting - conversatii - text, secvente audio si video. Programul NetMeeting permite realizarea de conferinte tip convorbire intre doi participanti, sau a unei conferinte reale, cu mai multi participanti. In cazul unei convorbiri, unul dintre cei doi participanti trebuie sa il apeleze pe al doilea, care va accepta convorbirea.

Telefonie IP Voce peste Protocol de Internet (in engleza Voice over Internet Protocol, VoIP), numita si Telefonie IP sau Telefonie Internet este procesul de transmitere a conversatiilor vocale umane prin legaturi de date de tip IP sau prin retele in care este folosit acest protocol. Telefonia IP se caracterizeaza prin conversia vocii in pachete de date ce se transmit prin retele IP de la sursa la destinatie, unde sunt puse din nou in ordinea initiala si convertite inapoi in semnale acustice. ( Skype, Messenger).

E-comerce(Comert electronic) -Efectuarea de tranzactii online. Aceasta include de exemplu cumpararea si vinzarea de produse fo­losind cash digital [carti de credit, microplati etc]

Operatiuni bancare pe Internet. Bancile si institutiile financiare pun la dispozitia clientilor, persoane fizice sau juridice, servicii bancare utilizabile prin mediul online. Internet Banking, Mobile Banking sau Home Banking sunt instrumente bancare moderne, destinate clientilor bancilor, persoane fizice sau juridice, pentru plata facturilor, efectuare de viramente, transferurile de bani dintr-un cont in altul si asa mai departe.

Forum - Un grup de discutii online - unde participantii cu interese comune pot schimba mesaje.

ISP (Internet Service Provider sau Internet access provider)- companie ce furnizeaza servicii sau acces la Internet. Compania furnizeaza numele de utilizator si parola utilizatorului care prin utilizarea unui calculator server al furnizorului poate accesa reteaua Internet.

Lista de distributie (mailing list )- O lista de adrese identificata printr-un unic nume, precum edro@yahoogroups.com Un mesaj trimis la adresa listei este distribuit automat la toate adresele din lista.

Semnal analogic-semnal continuu utilizat in telefonie pentru trasnmiterea semnalului vocal

Semnal digital- semnal numeric (discret) utilizat in calculatoare pentru transmiterea de date

Criptare- codificarea datelor astfel incat acestea sa nu fie descifrate decat daca se cunoaste cheia de criptare. In descrierea unei transmisii de date prin retea se obisnuieste sa se numeasca generic 'mesaj' un ansamblu de date trimis de un 'emitator' unui 'receptor'. Printr-o metoda de criptare, mesajele vor fi transformate, pe baza unei chei de criptare, astfel incat sa poata fi intelese doar de destinatar.

Certificat digital- modalitate de autentificare a unor documente in format electronic transmise pe InternetSemnatura digitala se utilizeaza pentru a informa iile digitale — cum ar fi documente, mesaje de po ta electronica i macrocomenzi — utilizand criptografia informatica.

Firewall- mecanism de securitate utilizat pentru a proteja o retea de atacurile din exterior. trebuie sa filtreze, sa cripteze sau sa intermedieze traficul intre diferite domenii de securitate pe baza unor reguli predefinitev (tine la distanta traficul Internet cu intentii rele, de exemplu hackerii, viermii si anumite tipuri de virusi, inainte ca acestia sa puna probleme sistemului.)

Cookie- informatie privind preferintele utilizatorului alese la vizitarea unor pagini Web(preferintele sunt salvate pe calculatorul dvs si la revizitarea acestor pagini preferintele sunt identificate imediat)

Parole- sunt necesare pentru accesul pe site-uri cu acces restictionat. Pentru accesul pe site-uri web protejate este nevoie de o parola si un username. (de ex site-uri ce gazduiesc conturi de e-mail, etc.)

Smileys, acronime(emoticons)- sunt o modalitate de a indica expresiile de comunicare in Internet. Cuvantul “emoticon” este vine de la emotie si de la icon si este prezentat de un mic icon care exprima o emotie sau un sentiment.( ex: J L

Adresarea politicoasa pe NET

Regulile de comportament din cazul corespondentei clasice raman valabile si pentru e-mail.

trimiteti intotdeauna mesajele sub nume propriu.

Mesajele trebuie sa fie scurte, concise si la obiect, gandite ca o conversatie telefonica. De asemenea, trebuie sa precizam subiectul mesajului..

Nu folositi o topica a propozitiei prea incarcata si nu exagerati cu punctuatia. Orice aspect important este reflectat de continutul textului, nu de semnele de punctuatie.

Multi utilizatori de mail obisnuiesc sa recurga la abrevieri in textul mesajului. Folosirea acestora este permisa, insa incercati sa nu faceti abuz, deoarece un text cu multe abrevieri poate deveni greu de citit.

Daca doriti sa raspundeti cuiva pe e-mail, este recomandabil sa nu incepeti un mesaj nou ci sa utilizati optinuea reply. Nu pastrati insa din mesajul original decat acele fragmente de text care ar putea fi relevante pentru destinatar in raport cu raspunsul tau.

Daca doriti sa programati o intalnire peste cateva ore si trimiteti un mail participantilor, este foarte posibil ca nu toti sa aiba posibilitatea de a citi mesajul in timp util. E-mailul nu e facut pentru urgenta ci pentru confort.

Nu trimiteti niciodata un mesaj scris cu majuscule. Este ca si cum ati striga in urechea destinatarului. Folositi majuscule numai atunci cand doriti sa atrageti atentia asupra unui anumit lucru.

Este politicos sa incepeti mail-ul cu “stimate dl. x” sau “draga x” si sa incheiati semnandu-va cu numele intreg.

Folosirea browserului Internet Explorer

Actualizarea unei pagini Web View Refresh sau butonul Refresh de pe bara de instrumente

Afisare- ascundere imaginilor dintr-o pagina web Tools Internet Options Advanced in zona Multimedia se bifeaza Show pictures.

Afisarea unei pagini web intr-o fereastra noua File New Window

Afisarea URL-urilor vizitate anterior (adreselor vizitate) Clic pe sageata barei de adrese

Navigarea inainte si inapoi cu butoanele Back si Forward.

Oprirea incarcarii unei pagini View Stop sau butonul Stop de pe bara de instrumente

Schimbarea paginii de start: Tools Internet options eticheta General

Semnele de carte (bookmarks sau favorites) ne permit sa salvam adresele paginilor vizitate care ne intereseaza, astfel incat accesarea sa fie cat mai rapida. Dupa deschiderea paginii web dorite se acceseaza Favorites Add to favorites. Apare Name- titlul pagnii Create in-directoarele in care putem salva pagina. Avem acum posibilitatea sa cream un director nou folosind New Folder sau sa salvam intr-un director déjà existent si atunci dam clic pe director si OK. Pentru stergerea unei pagini din bookmarks sau reorganizarea folderelor, se foloseste Favorites Organize Favorites

Stergerea sau modificarea nr de adrese afisate in bara de adrese Tools Internet Options General, la History butonul Clear History, sau modificarea nr afisatUtilizare functiei Help Help Content and Index, clic pe Search, scrieti cuvantul dorit in casuta “Tyupe in the keyword to find”, apoi dati clic pe List Topics. Va apare in partea dreaopta toate articolele in care a fost gasit cuvantul cautat. Se da clic pe un articol pentru a-I vedea continutul, apoi se selecteaza textul, Copy si Paste pentru lipire in alt document.

Folosirea unui motor de cautare (Google)

Un motor de cautare este un program ce ne permite sa cautam informatiile dorite. (ex. www.google.ro, www.yahoo.com, etc).

Selectam Web sau Imagini, si introducem cuvantul cautat.

Pentru combinarea criteriilor de selectie intr-o cautare dati clic pe Cautare avansata. Aici se poate alege limba in care sunt scrise paginile web, formatul fisierelor, data de afisare a informatiilor (data la care au fost actualizate paginile), aparitii- locul in care apare cuvantul, de ex in corpul paginii

Copierea unui text- se selecteaza textul, Copy; copierea unei imagini se face atunci cand imaginea este afisata la dimensiunea maxima; copierea URL-ului (adresei) se selecteaza adresa de pe bara de adrese.

Salvarea unei pagini Web ca text, fisier HTML- File Save As… alegeti tipul dorit (Type) apoi Save.

Descarcarea fisierelor intr-o locatie pe disc Save Target As

Previzualizare inainte de tiparire File Print Preview .

Schimbarea orientarii paginii, marginilor, hartiei se face din File Print Setup

Posta electronica - Outlook express

Adresa de posta electronica este de forma- nume@domeniu.

Start toate programele Microsoft Office MS Office Outlook 2007

Avantaje-cost redus, viteza, accesibilitatea de pe orice computer conectat la Internet. Dezavantaje-virusi, spam (mesaje publicitare nedorite si nesolicitate), junk mail (mesaje nefolositoare).

In partea inferioara a ferestrei se afla: Corespondenta, Calendar, Persoane de contact, Activitati.

Daca am activat corespondeta in partea superioara a ferestrei apare:

zona directoarelor de mesaje- foldere preferate si foldere de posta.

zona de mesaje (arata mesajele din directorul selectat)

zona de continut (arata continutul mesajului)

Utilizare Ajutor- Ajutor Ajutor pentru Microsoft Office Outlook (F1) se tasteaza cuvantul cautat, clic pe Cautare, se deschide cu dublu clic un element afisat in lista.

Creare mesaj- Nou de pe bara de instrumente Catre- adresa destinatarului, Cc(Copie Carbon)-adresa celui care primeste o copie a mesajuljui, CCI (Copie Carbon Invizibila)- adresele celor care primesc mesajul dar vad doar adresa lor nu si a celorlalti trecuti in lista Bcc., Subiect-titlul, Atasare fisier-mesaje atasate folosind agrafa de pe bara, corectare ortografica a mesajului, semnatura, atasare carte de vizita, stabiliti prioritatea mesajului apoi Trimitere. Daca CCI lipseste se selecteaza in Optiuni ptr mesaj campul Afisare CCI.

Utilizare Persoane de contact- adaugarea adreselor cu persoane de contact se face folosind Persoane de contact si butonul Nou de pe bara. In formular se introduc datele cerute (nume, prenume, adresa)

Afisarea sau ascunderea barei de instrumente se face clic dreapta in zona barei de instrumente si se bifeaza, debifeaza bara

Marcarea unui semnalizator la un mesaj- (flag- stegulet) se da clic in dreptul mesajului dorit, pe coloana unde va apare steguletul

Marcarea ca mesaj citit/necitit clic drepta in zona de mesaje pe mesaj si alegeti optiunera Marcare ca necitit

Salvarea fisierelor atasate- clic pe agrafa si alegem Examinare, Deschidere, Imprimare, Salvare ca….

Raspuns=Reply- raspundem la mesaj

Redirectionare=Forward- il trimitem mai departe

Cautarea unui mesaj dupa expeditor, subiect sau continut se face folosind Cautare instantanee Criterii complexe de cautare.

Stergerea unui mesaj- se selecteaza mesajele apoi Stergere (Ctr+D), sau X de pe bara.

Recuperarea unui mesaj sters-Clic dreapta pe mesajul aflat in Elemente sterse si apoi Mutare in folder.

Golirea directorului Mesaje sterse se face folosind click dreapta pe director si Golire Folder elemente Sterse

Tiparirea mesajelor Buton Office dupa care se stabileste imprimanta la care se face listarea – se poate face si o tiparire in fisier, ptr aceasta imprimanta selectata ramane Microsoft XPS Document Writer

Sortarea mesajelor dupa nume, data- click pe butoanele de pe primul rand al mesajului Aranjare dupa…..


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1443
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site