Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

Interogarea și prelucrarea bazelor de date

calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micInterogarea și prelucrarea bazelor de dateSQL (Structured Query Language) a fost dezvoltat pentru sistemul de gestiune a bazelor de date System R, creat de IBM Research Laboratory, San Jose, California la sfarsitul anilor 70. SQL a fost standardizat si a devenit limbajul de referinta pentru bazele de date relationale. SQL este un limbaj de interogare, dar contine și proprietatile unui limbaj de definire a datelor, LDD (comenzi pentru definirea unei scheme a unei baze de date relationale) si proprietatile unui limbaj de manipulare a datelor, LMD (comenzi pentru modificarea si interogarea unei instante a unei baze de date relationale).
SQL poate fi folosit in doua moduri:

  • direct la terminal, adica in mod comanda
  • in cadrul unor programe scrise intr-un limbaj de programare

Caracteristice ale limbajului SQL

  • SQL foloseste cuvinte din limba engleza cum ar fi select, insert, delete ca elemente ale setului de comenzi.
  • SQL este un limbaj neprocedural: specifica care sunt informatiile dorite, nu cum se obtin acestea.
  • Executia comenzilor SQL asupra inregistrarilor nu se poate face decat secvential, asupra cate unei singure inregistrari. Setul de inregistrari fiind vazut ca set de linii ale unui tabel.
  • SQL poate fi folosit de un sir de utilizatori: administratorul bazei de date, programatorii de aplicatii, personalul de management si alți utilizatori.
  • SQL include comenzi pentru o varietate de sarcini:

selectia unor date

inserarea, extragerea si stergerea randurilor dintr-un tabel

crearea, modificarea si stergerea obiectelor de tip baza de date

controlul accesului la baza de date si la obiectele de tip baza de date

verificarea - garantarea consistentei bazei de date

La inceput, sistemele de management a bazelor de date au utilizat un limbaj separat pentru fiecare categorie de sarcini in parte. SQL le-a unificat pe toate acestea intr-un singur limbaj.

Setul de comenzi SQL se compune din:

Comenzile de definire a datelor : CREATE, ALTER, DROP , pentru a crea, utiliza si sterge orice structura de date, in particular tabele.

Comenzile de manipulare a datelor: INSERT, UPDATE, DELETE si SELECT , pentru a introduce noi randuri, pentru a schimba (actualiza) randurile existente, pentru a sterge randurile nedorite din baza de date respectiva, si, comanda SELECT - folosita pentru a cauta, a selecta inregistrari din tabel sau dintr-o combinatie de tabele ale bazei de date.

Comenzile de control: GRANT, REVOKE pentru a da sau a lua drepturi de acces

Operatori

Operatorii aritmetici pot fi folositi pentru a crea expresii avand tipul de date numeric sau date calendaristice. Operatorii aritmetici sunt + (adunare), - (scadere ), * (inmultire), / (impartire). Ordinea de precedenta a operatorilor poate fi schimbata cu ajutorul parantezelor.

In momentul afisarii rezultatelor, se utilizeaza numele coloanelor ca antet. Cand acest lucru face dificila intelegerea rezultatelor, se poate schimba antetul prin atribuirea altor nume coloanelor ( 'alias'-uri ). Acest lucru se realizeaza specificand alias-ul dupa numele coloanei. in cazul in care alias-ul contine spatii sau caractere speciale cum ar fi + sau -, acesta se va specifica intre ghilimele.

Operatorul de concatenare, notat | |, permite legarea coloanelor cu alte coloane, expresii aritmetice sau valori constante pentru a crea o expresie de tip sir de caractere Operatorii relationali sunt:

egal <> si != diferit

> mai mare <mai mic

>= mai mare sau egal <= mai mic sau egal

Sirurile de caractere si data calendaristica trebuiesc incluse intre apostrofuri. in cazul sirurilor de caractere, literele mici sunt diferite de literele mari

Operatori SQL

1. BETWEEN. . .AND. . .

2. IN

3. LIKE

4. IS NULL

Functiile SQL sunt utilizate pentru a realiza calcule asupra datelor, a modifica date, a manipula grupuri de inregistrari, a schimba formatul datelor sau pentru a converti diferite tipuri de date. Functiile se clasifica in doua tipuri:

1. Functii referitoare la o singura inregistrare:

functii caracter;

functii numerice;

functii pentru data calendaristica si ora;

functii de conversie;

functii diverse.

2. Functii referitoare la mai multe inregistrari:

functii totalizatoare sau functii de grup.

Comanda SELECT este folosita doar pentru interogarea datelor, ea neputandu-le modifica. O instructiune SELECT cuprinde in mod obligatoriu cuvantul cheie FROM.

SELECT atribute

FROM obiect

Dupa cuvantul cheie SELECT se specifica lista atributelor ce urmeaza a fi returnate ca rezultat al interogarii, iar dupa cuvantul FROM se precizeaza obiectele (tabele, vederi, sinonime) din care se vor selecta aceste atribute.

In lista de atribute pot aparea:

toate coloanele din tabel sau vedere prin utilizarea semnului *

numele coloanelor separate prin virgula. Acestea vor aparea in rezultatul interogarii in ordinea in care sunt specificate

atribute rezultate din evaluarea unor expresii. Aceste expresii pot contine nume de coloane, constante, operatori sau functii.

O comanda SELECT care nu cuprinde cuvantul cheie DISTINCT va afisa toate inregistrarile care rezulta din interogare, indiferent daca unele dintre ele sunt identice. in cazul folosirii cuvantului cheie DISTINCT inregistrarile duplicat sunt eliminate, afisandu-se numai prima aparitie a valorilor campurilor specificate in lista de atribute. Daca lista de atribute contine mai multe coloane, operatorul DISTINCT va afecta toate coloanele selectate.

Pentru a modifica ordinea de afisare se utilizeaza clauza ORDER BY, care sorteaza inregistrarile dupa valorile din una sau mai multe coloane. Aceasta clauza este urmata de numele coloanelor dupa care se va face sortarea.

Nu exista nici o limita a numarului de coloane in functie de care se poate face sortarea. Inregistrarile sunt sortate in mod implicit in ordine ascendenta (optiunea ASC), afisarea in ordine descendenta facandu-se prin utilizarea optiunii DESC.

Clauza WHERE se foloseste pentru a regasi inregistrari ce corespund unei anumite conditii evaluata cu valoarea de adevar True, adica pentru a realiza anumite restrictii de selectie. ORDER BY este o clauza de sortare, iar clauza WHERE este o clauza de filtrareComanda INSERT este utilizata pentru adaugarea unor randuri noi intr-o tabela creata anterior sau in tabelele de baza ale unei vederi. Comanda INSERT poate fi utilizata in doua moduri:

1. Pentru introducerea datelor intr-un tabel, cate o inregistrare la un moment dat. in acest, sintaxa fiind urmatoarea

INSERT INTO tabela [(coloana1, coloana 2)]

VALUES (valoare 1, valoare2, .. )

2. Pentru copierea mai multor randuri din unul sau mai multe tabele, sintaxa fiind

INSERT INTO tabela [(coloana1, colonna2, )] comanda_select

Comanda UPDATE - este folosita pentru a modifica valorile datelor existente intr-un tabel sau in tabelele de baza ale unei vederi si are urmatoarea sintaxa generala:

UPDATE tabela [alias]

SET atribuire_coloane,[atribuire_coloane,]

[WHERE conditie];

unde atribuire_coloane poate avea una dintre urmatoarele forme:

coloana =

sau

(coloana [,coloana] ) = (subinterogare)

Comanda UPDATE modifica valorile inregistrarilor in functie de conditia clauzei WHERE. in lipsa clauzei WHERE, vor fi actualizate toate inregistrarile din tabelul dat.

Comanda DELETE realizeaza stergerea inregistrarilor dintr-o tabela sau din tabelele de baza ale unei vederi in functie de o anumita conditie si are urmatoarea sintaxa generala:

DELETE FROM tabela [WHERE conditie]

Similar comenzii UPDATE, comanda DELETE sterge anumite inregistrari in functie de conditia din clauza WHERE. in lipsa clauzei WHERE vor fi sterse toate inregistrarile din tabelul dat.Activitatea de invatare 5.4.1 Limbajul SQL

Competenta: Formateaza elementele de conținut ale sistemului cu ajutorul software-lui specific

Obiectivul/obiective vizate:

La sfarșitul acestei activitați vei fi capabil sa:

Identifici elemente specifice limbajului SQL

Utilizezi aceste elemente

Durata: 30 minute

Tipul activitatii: Diagrama paianjen

Sugestii:

elevii se pot organiza in grupe mici (2 3 elevi) sau pot lucra individual

Sarcina de lucru: Folosind surse diferite (internet, manual, reviste de specialitate, caietul de notițe etc) obțineți informații despre limbajul SQL și organizați-le dupa modelul urmator.
Activitatea de invatare 5.4.2 Comenzi SQL

Competenta: Formateaza elementele de conținut ale sistemului cu ajutorul software-lui specific

Obiectivul/obiective vizate:

La sfarșitul acestei activitați vei fi capabil sa:

utilizezi limbajul SQL

Durata: 120 minute

Tipul activitatii: Cubul

Sugestii:

elevii se organizeaza in 6 grupe

Sarcina de lucru:

Folosiți un cub care semnifica, in mod simbolic, tema ce urmeaza a fi explorata: Limbajul SQL. Cubul are inscrise pe fiecare dintre fețele sale: Descrie, Compara, Analizeaza, Asociaza, Aplica, Argumenteaza.

Pe tabla/flip chart, profesorul detaliaza cerințele de pe fetele cubului:

Descrie rolul fiecarei comenzi SQL

Compara diferite clauze ale comenzilor SQL

Analizeaza atributele comenzilor SQL

Asociaza comenzile cu sintaxa acestora

Aplica comenzile SQL pentru interogarea bazelor de date

Argumenteaza alegerea unei comenzi in funcție de acțiunea ce trebuie realizata.


Conducatorul fiecarui grup va rostogoli cubul. Echipa sa va explora tema din perspectiva cerinței care a cazut pe fata superioara a cubului și va inregistra totul pe o foaie de flip chart.

Dupa 40 minute, grupurile se reunesc in plen și vor impartași clasei rezultatul analizei. Concluziile se trec pe tabla / flip chart.Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 171
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site