Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

Introducere Sistemele Inteligente de Transport

calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
PROIECT - Proiectarea Retelelor de Calculatoare
Ce este thumbs.db, cum poate fi deschis si cum poate fi sters
PROIECT PENTRU OBTINEREA ATESTARII PROFESIONALE IN INFORMATICA - TITLUL LUCRARII: JOC HANGMAN
Controlul securitatii fizice
PLATFORMA WINDOWS
Serviciul IRC (INTERNET Relay Chat)
Test predictiv - informatica
Probleme R.I.B.L(I) - Comutatoare cu buffere la intrare
MANUAL DELFIN
Subiecte rezolvate la informatica economica


Introducere Sistemele Inteligente de Transport

Pentru o economie moderna de succes, abilitatea garantarii unui transport fluent si eficient de marfuri si persoane este o cerinta fundamentala. Nereusita indeplinirii acestei cerinte reprezinta o amenintare pentru competitivitate si reflecta, deasemenea, o utilizare ne-durabila a infrastructurii de transport.
Aplicatiile ITS au fost demonstrate ca sunt o modalitate valida si eficienta de sprijin pentru managementul si operarea serviciilor de transport. Acestea pot ajuta la:

Reducerea majora a accidentelor rutiere;

Cresterea capacitatii efective a drumurilor fara noi constructii (demonstrat, pana la 20%);

Reducerea timpului calatoriei (cu o estimare de 1 an la nivelul unei vieti umane);

Reducerea semnificativa a poluarii vehiculelor, ex. emisiile de CO2;

Utilizarea calculatoarelor s-a extins acum la aproape toate domeniile activitatii umane, iar transportul nu face exceptie.

Sistemele Inteligente de Transport (ITS), altfel intitulate sisteme telematice pentru transporturi, includ o gama larga de instrumente si servicii derivate de la tehnologiile informatiei si comunicatiilor.Aceste sisteme au potentialul de a furniza beneficii semnificative legate de eficienta operationala, calitatea serviciilor, managementul infrastructurii, si in acelasi timp pentru imbunatatirea sigurantei, reducerea impactului de mediu si serviciilor de informare pentru utilizatori.

Sistemele ITS sunt utilizate pentru:

automatizarea managementului traficului;

suportul operatiilor de transport public;

management la cerere;

servicii pentru informarea calatorilor si planificarea calatoriei;

managementul parcului de vehicule si al marfurilor;

managementul incidentelor si suport pentru servicii de urgente;

servicii de plata electronica si colectare a taxelor

tehnologii avansate la bordul vehiculelor.

Ca si alte sisteme de complexitate ridicata, integrarea aplicatiilor ITS necesita un cadru strategic ca baza pentru alegerile privind proiectarea si utilizarea efectiva a acestora, cat si pentru deciziile de investitii. Un astfel de cadru este numit in general Arhitectura Sistemului.

Arhitectura pentru un Sistem Inteligent de Transport va necesita acoperirea aspectelor tehnice, si in plus a elementelor organizationale, legale si comerciale.

Arhitecturile ITS pot fi create la nivel national, regional sau la nivelul unui oras precum si legate de sectoare sau servicii specifice. Acestea ajuta la utilizarea efectiva a ITS, in sensul ca:

pot fi planificate intr-un mod logic;

se integreaza cu succes cu alte sisteme;

ating nivelurilor de performanta dorite;

au comportamentul dorit;

sunt simplu de condus;

sunt simplu de intretinut;

sunt simplu de extins;

satisfac asteptarile utilizatorilor.

Abilitatea de integrare a sistemelor creste mult potentialul acestora. In conformitate cu Arhitectura Cadru Europeana ITS nu numai ca aplicatiile vor lucra impreuna, dar acestea vor putea fi facute interoperabile la nivel european, un element cu o importanta ridicata. Interoperabilitatea include aspecte tehnice, operationale si organizationale si implica functionarea armonioasa si complementara a intregului sistem.

Arhitectura ITS este importanta din mai multe motive:

asigura o piata deschisa pentru servicii si echipamente, deoarece exista interfete “standard” intre componente;

o piata deschisa permite existenta economiilor de scala in productie si distributie, acestea reducand preturile produselor si serviciilor;

asigura informatii compatibile furnizate utilizatorilor finali;

asigura investitiile in ITS odata cu asigurarea compatibilitatii;asigura interoperabilitatea intre componente, chiar atunci cand acestea sunt fabricate de producatori diferiti, care este de asemenea favorabila IMM-urilor;

permite un nivel adecvat de independenta tehnologica si permite incorporarea usoara a noilor tehnologii;

furnizeaza baza pentru intelegerea scopului si functiilor ITS, evitand astfel conceptiile conflictuale.

Una din cele mai importante componente ale Arhitecturii ITS este lista Aspiratiilor Actorilor. Acestea constau din obiective si cerinte de nivel inalt ale tuturor celor implicati in dezvoltarea ITS, ex. utilizatori, operatori si furnizori, ce se regasesc sub termenul de “Actori ITS”.Aceste Aspiratii sunt apoi convertite in simple declaratii ce sunt numite Nevoile Utilizatorilor, ce sunt prezentate intr-o forma similara aspiratiilor. In plus, o Arhitectura ITS include, uzual, urmatoarele:

o Imagine generala sau (Model Conceptual) – o diagrama de nivel inalt ce prezinta intregul sistem si arata cum lucreaza acesta.

o Arhitectura (sau Punct de vedere) Functionala (sau Logica) – o serie de diagrame si specificatii ce prezinta functiile sau procesele necesare satisfacerii Nevoilor Utilizatorilor.

o Arhitectura (sau Punct de vedere) Fizica – o serie de diagrame si specificatii pentru componentele fizice si amplasamentele lor pentru o dezvoltare specifica.

o Arhitectura (sau Punct de vedere) de Comunicatii – o analiza a cerintelor de comunicatii a legaturilor necesare intre amplasamentele descrise in Arhitectura Fizica.

Alte Puncte de Vedere ce pot fi incluse sunt cel Organizational, care descrie legaturile de afaceri intre organizatiile implicate si cel Informational ce furnizeaza modele pentru seturile principale de date.

Fig 1.1

Numeroase aplicatii ITS sunt disponibile pentru sprijinirea conducatorilor auto si a operatorilor de parcuri auto in timpul furnizarii serviciilor de transport public sau transportului comercial de marfa, acoperind atat transportul de marfa pe distante lungi cat si transportul urban de marfuri. Aplicatiile ITS pot creste eficienta operatiunilor, incuraja utilizarea diferitelor moduri de transport si de asemenea poate imbunatati siguranta transportului.

Exemple:

Sisteme de programare si alocare a vehiculelor, incarcaturilor si conducatorilor auto si generarea automata a rapoartelor de transport.

Determinarea rutei optime atat pentru transporturile normale cat si pentru cele speciale, cum ar fi vehicule agabaritice sau marfuri periculoase.

Monitorizarea operatiilor legate de siguranta vehiculelor, cu inregistrarea la bordul vehiculului a datelor si oferirea datelor ca raspuns la interogarile echipamentelor de la sol.

Urmarirea si afisarea rutelor pentru vehiculele comerciale, containerelor sau incarcaturii in timpul transportului, impreuna cu monitorizarea starii fizice, ex. pentru alimente si marfuri periculoase.

Generarea si intretinerea automata a documentelor comerciale si de alta natura ce insotesc vehiculele comerciale si marfurile.

Furnizarea unui „birou in cabina” pentru proprietarii/conducatorii de vehicule.

Exista un numar de aplicatii ITS proiectate sa ofere suport aplicatiilor si serviciilor descrise anterior.Acestea includ plata fara numerar a serviciilor, managementul incidentelor si suport pentru activitati de impunere a legilor.

Exemple

Un sistem de plata, ex. un singur „smart card”, care permite calatorului sa plateasca pentru parcare, informatii de calatorie, taxe, utilizarea sistemelor de transport public, etc. Acest card poate de asemenea stoca informatii personale si obtiuni, ex. dizabilitati si categorii de preturi la hotel. Cu acest sistem fiecare furnizor de servicii primeste plata corecta pentru serviciul utilizat.

Sisteme de taxare automata care permit vehiculelor sa fie taxate corect fara a opri la ghiseul de plata.

Un sistem la bordul vehiculului poate genera un apel SOS automat in cazul unui accident. Centrul care primeste apelul furnizeaza serviciilor de urgenta locatia exacta si le ghideaza pe acestea la locul accidentului cu ajutorul unui sistem de management al traficului.

ITS poate ajuta in cazul managementului conditiilor exceptionale de transport, ex. marfuri periculoase, si managementului podurilor si tunelurilor.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2262
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site