Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

Societatea informationala si dreptul informatic

calculatoare+ Font mai mare | - Font mai micSocietatea informationala si dreptul informatic

Societatea informationala reprezinta o noua etapa a civilizatiei umane. Ea implica un mod de viata calitativ superior, folosirea intensiva a informatiei in toate sferele existentei umane. Pe de alta parte, societatea informationala permite accesul larg la informatie a membrilor sai. Un nou mod de lucru si cunoastere, amplifica posibilitatea globalizarii economice si cresterea coeziunii sociale. Suportul tehnologic al noii societati se constituie prin convergenta a trei sectoare:tehnologia informatiei

tehnologia comunicatiilor

productia de continut digital.

Progresul tehnologic a permis aparitia unor noi servicii si aplicatii.

Dezvoltarea acestor noi mijloace de comunicare li de tehnologia informatiei reprezinta un factor important de crestere a competitivitatii agentilor economici si deschide noi perspective pentru o mai buna organizare a muncii. (ERP - Entreprise Resource Planning).

Totodata se deschid noi perspective pentru modernizarea serviciilor publice, asistenta medicala, a managementului mediului si noii cai de comunicare intre institutiile administratiei publice si cetateni. Accesul larg la educatie pentru toate categoriile sociale indiferent de localizarea geografica poate fi realizat cu ajutorul noilor tehnologii. Societatea informationala integreaza obiectivele dezvoltarii durabile bazata pe dreptate sociala si egalitate a sanselor, protectie ecologica, libertate, diversitate culturala, dezvoltare inovativa, precum si restructurarea mediului economic. Schimbarile majore din ultimii ani, in special, cresterea exponentiala a sistemelor de comunicatie si a utilizatorilor de internet, precum si contributia sectorului tehnologiei informatiei si comunicarii la cresterea economica si la crearea de locuri de munca, respectiv restructurarea mediului economic, astfel incat sa beneficieze cat mai mult de noile tehnologii, sustin tranzitia de la era industriala la cea postindustriala.

Noile tehnologii digitale fac ca accesul, stocarea sau transmiterea informatiei sa fie o ratie din ce in ce mai usoara si mai accesibila din punct de vedere al costurilor.

Incepand cu anii '90 penetrarea rapida a calculatoarelor personale (PC), evolutia tehnologiei software, dezvoltarea exploziva a retelelor de comunicare si a serviciilor bazate pe internet au produs schimbari profunde la scara mondiala.

Comertul electronic in 2001 avea o valoare de 282 miliarde de dolare, in 2005 valoarea ajunge la 4300 miliarde de dolari. (73% - cresterea

Prin noile legi, norme sau standarde care vor fi elaborate se va stimula pe de o parte dezvoltarea noilor servicii specifice societatii informationale (ex. comert), iar pe de alta parte se vor asigura regulile etice de a munci si trai intr-un nou tip de societate.

Aceste reguli etice pot sa priveasca: protectia vietii private si a datelor cu caracter personal, confidentialitatea tranzactiilor, protectia consumatorului, etc.

Societatea informationala implica respectarea unor principii in aplicarea carora statele trebuie sa adopte masuri legislative:

 1. crearea unui cadrul de reglementari si politici nationale care sa contribuie la dezvoltarea unor servicii si aplicatii utile.
 2. recunoasterea importantei strategice a acestui domeniu si a necesitatii cooperarii la nivel mondial prin asigurarea interconectivitatii si interoperativitatii cu sistemele informationale existente in alte tari.
 3. acordarea unei maxime prioritati modernizarii si extinderii infrastructurilor informationale si de comunicatie; cresterea nivelului de accesibilitate la retelele existente.
 4. garantarea universalitatii ofertei, stimularea cererii si a diversitatii de continut a produselor si serviciilor, incurajarea concurentei, a investitiilor atat in domeniul public, cat si in domeniul privat.
 5. cresterea rolului cercetarii in domeniul tehnologiei informatiei si sustinerea financiara a programelor si proiectelor PILOT.
 6. pregatirea si atingerea unui nivel de informatizare a populatiei, care sa permita formarea unei atitudini favorabile procesului de tranzitie la societatea informationala cu respectarea libertatii informatiei si securitatii datelor prelucrate.
 7. descentralizarea puterii informatice si deplasarea accentului catre utilizator.
 8. utilizarea pe scara larga a tehnologiilor informatiei care joaca rolul unui liant puternic intre diferitele componente ale sistemului informational.

Obiectivele cheie ale e.Europ:

 1. asigurarea comunicarii on-line pentru fiecare locuinta, scoala, intreprindere sau institutie publica.
 2. crearea culturii digitale si antreprenoriale ale Europei de care sa beneficieze investitori dinamici care vor finanta si dezvolta aceste idei noi.
 3. asigurarea principiului conform caruia tranzitia la era digitala sa fie un proces care sa includa intreaga societate, sa asigure increderea consumatorilor si sa intareasca coeziunea sociala.

Planul de actiune e.Europ contine o serie de masuri pentru asigurarea accesului ieftin, sigur si rapid la internet pentru asigurarea resurselor umane capabile sa dezvolte si sa utilizeze noile tehnologii.

Obiectivele planului e.Europ sunt importante atat pentru tarile membre ale UE, cat si pentru statele ce se afla in plin proces de aderare.

Dreptul informatic reprezinta o ramura a sistemului de drept care cuprinde totalitatea normelor juridice care guverneaza activitatile informatice, adica acele activitati care implica folosirea calculatorului. Aceasta ramura de drept se caracterizeaza prin urmatoarele:

 1. este ramura de drept relativ recenta
 2. nasterea deriva din necesitatea adoptarii unor reglementari specifice care sa guverneze raporturile juridice legate de utilizarea tehnologiei informatice
 3. caracterul interdisciplinar al dreptului informatic
 4. are un caracter autonom derivat din legaturile stranse pe care are cu institutiile traditionale de drept.


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1378
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved