Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

Utilizarea vederilor dinamice in administrarea bazei de date Oracle9I

calculatoare+ Font mai mare | - Font mai micUtilizarea vederilor dinamice in administrarea bazei de date Oracle9I

Obiectele predefinite ale bazei de date

La crearea bazei de date pe linga fisierele bazei de date sunt create o serie de alte structuri:Dictionarul bazei de date: contine descrierile tuturor obiectelor din baza de date.

Tabele de performanta(vederi) dinamice: contin informatii utilizate de catre administrator pentru a monitoriza si imbunatati functionarea bazei de date.

Pachete PL/SQL: pachete de programe ce maresc functionalitatea bazei de date. Aceste pachete sunt create atunci cand este rulat scriptul catproc.sql dupa crearea bazei de date.

Trigger-i ai bazei de date: sunt proceduri ce se executa implicit atunci cand un tabel sau o vedere este modificata, sau atunci cand au loc diverse actiuni ale utilizatorilor sau a sistemului bazei de date.

Dictionarul bazei de date

Este impartit in doua componente:

tabelele de baza create in urma executarii comenzii CREATE DATABASE de catre scriptul sql.bsq.

vederile dictionarului de date utilizate pentru a simplifica regasirea informatiilor de catre utilizatori, acestea fiind create in urma executarii script-ului catalog.sql.

Dictionarul este componenta cea mai importanta a bazei de date, constand intr-o colectie de tabele si vederi read-only ce furnizeaza informatii despre obiectele bazei de date. Dictionarul este actualizat de catre server-ul Oracle de fiecare data cand o comanda DDL este executata. Uneori, comenzile DML pot produce si ele actualizari ale dictionarului, cum ar fi alocarea unor extinderi unui tabel localizat intr-un spatiu-tabel administrat de catre dictionarul de date.

Dictionarul de date este o importanta sursa de informatii pentru toti utilizatorii bazei de date, incepand cu utilizatorii finali si continuand cu dezvoltatorii, designer-ii si administratorii.

Continutul dictionarului

Dictionarul de date contine:

Definitiile tuturor obiectelor din baza de date (tabele, vederi, indecsi, clustere, sinonime, secvente, proceduri, functii, pachete, trigger-i, etc)

Cantitatea de spatiu alocata, cantitatea de spatiu folosita curent de catre obiectele bazei de date.

Valorile implicite pentru coloane

Informatii despre integritatea constrangerilor

Numele utilizatorilor Oracle

Privilegiile si rolurile grantate fiecarui utilizator

Informatiile despre auditare, cum ar fi cine a accesat sau actualizat diferite obiecte ale vreunei scheme.

Tabele dinamice de performanta

Server-ul Oracle inregistraeza activitatea curenta a bazei de date intr-un set de tabele virtuale numite vederi dinamice de performanta. Aceste tabele virtuale exista in memorie atata timp cat baza de date ruleaza, pentru a reflecta in timp real conditiile in care opereaza baza de date.

Aceste tabele nu exista fizic pe disc, si nu sunt accesibile si accesate de catre toti utilizatorii. Numai administratorii pot interoga aceste tabele, pot acorda privilegiul SELECT, pot crea vederi pe aceste vederi. Aceste vederi se mai numesc si vederi fixate deoarece nu pot fi alterate sau sterse de catre administratorul bazei de date.

Tabelele dinamice de perfomanta sunt detinute de catre SYS, iar numele lor incep cu V_$. Pentru a simplifica interogarea acestora sunt create vederi pe aceste tabele si sinonime publice pentru aceste vederi.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1777
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved