Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

Virusi si alte amenintari

calculatoare+ Font mai mare | - Font mai micVirusi si alte amenintari

Un virus poate fi definit ca fiind un fragment de cod ce se autocopiaza intr-un program modificandu-l. Virusul nu este un program independent. Se activeaza doar o data cu programul gazda si apoi se multiplica infestand si alte programe. In cele mai multe cazuri virusii se protejeaza camuflandu-se in programul gazda, operand cu efect intarziat, unii dintre ei chiar stergandu-si urmele. Cei mai raspanditi virusi prin Internet (in special prin e-mail) sunt macrovirusii atasati de obicei fisierelor Word.Conform McAfee exista peste 53.000 de virusi, multi fiind programati sa se activeze intr-o anume zi. Este estimata o rata de 100 - 300 virusi noi lunar.

Un vierme este un program independent. Se reproduce autocopiindu-se de la un calculator la altul intr-o retea. Spre deosebire de virusi, viermii nu distrug date. Pagubele sunt determinate de degradarea resurselor retelei (datorita rapidei reproduceri a viermelui), blocarea unei resurse sau blocarea intregii retele. Un vierme nu are nevoie sa infecteze un program sau un suport de memorie externa ca sa se reproduca. El actioneaza singur si se foloseste de conexiunile de retea, intranet sau Internet, pentru a se propaga. Majoritatea dintre ei sunt integral prezenti in masina pe care s-au copiat folosind reteaua, dar exista si viermi formati din mai multe segmente care functioneaza pe calculatoare diferite si comunica intre ei prin retea.

Un cal troian este un fragment de cod care se camufleaza intr-un program si realizeaza diverse functii din aceasta pozitie. Desi pare a realiza o functie in sistem, un troian realizeaza si actiuni neautorizate. Prin aceste actiuni se pot colecta date despre sistemul respectiv. Troienii inteligenti nu lasa nici o urma a actiunii lor si pot fi astfel nedectati.

O bomba este un troian folosit pentru a introduce un virus, un vierme sau alte tipuri de atacuri. Este fie o componenta a unui program, fie un program independent. O bomba functioneaza prin declansarea unei serii de actiuni neautorizate in momentul aparitiei unor conditii predefinite (data si ora pentru o bomba sau o anumita actiune pentru o bomba logica).

O capcana este un mecanism inclus in sistem de cel care creeaza acel sistem. In acest fel, cel care creeaza o aplicatie are oricand acces in sistem, ocolind sistemele de securitate instalate. Uneori aceasta este folosita pentru a testa sistemul mai rapid fara a implica si procesele impuse de securitate. Aceste solutii sunt de obicei sterse inainte ca aplicatia sa fie vanduta.

Spoof este numele generic dat unui program care determina un utilizator neavizat sa cedeze drepturile si privilegiile sale intr-o retea. Cel mai intalnit tip de spoof este cel pentru adrese IP in care atacatorul isi insuseste adresele IP ale altui utilizator.

Unele sisteme firewall pot oferi o protectie limitata prin faptul ca pot cauta anumite indicii sau amprente digitale ale programelor virus sau de tip cal troian cunoscute. Ecranarea realizata prin firewall nu este suficienta, de aceea se recomanda utilizarea unui soft de scanare a virusilor pe toate calculatoarele din retea. Auditorul va urmari masura in care s-a prevazut utilizarea de firewall pentru filtrarea intrarilor dinspre Internet si utilizarea de programe antivirus, actualizate permanent si executate regulat.

In vederea protejarii fata de atacul cu virusi se recomanda luarea urmatoarelor masuri:  • Informarea utilizatorilor cu privire la pericolul si modul de propagare al virusilor;
  • Instalarea pe toate caculatoarele din retea de programe antivirus, actualizarea acestora facandu-se la cateva zile/saptamanal/lunar in functie de senzitivitatea sistemului;
  • Trebuie sa existe programe pentru detectarea macro virusilor rezidenti in memorie;
  • In cazul detectarii unui virus se va proceda la deconectarea din retea a calculatorului respectiv si anuntarea departamentului IT din organizatie;

Realizati periodic backup-ul serverelor;

Restrictoinati accesul utilizatorilor la floppy discuri;

Instalati aplicatii pe server si local doar in mod Read-Only.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1224
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved