Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

World Wide Web

calculatoare+ Font mai mare | - Font mai micWorld Wide Web

Una dintre facilitatile cele mai importante ale INTERNET-ului este aceea ca pune la dispozitie la diferite adrese, cantitati uriase de informatii despre aproape orice domeniu. Pentru a accesa aceste informatii (pentru a le citi), este necesara doar conectarea la adresa respectiva.

Acest sistem de informatii poarta numele de "World Wide Web" (WWW), iar informatiile sunt prezentate sub forma de hyper-text. Hyper-textul este o modalitate specifica de realizare a documentelor, care permite structurarea acestora pe mai multe "pagini" cu legaturi logice intre ele - prin intermediul unor cuvinte cu regim special, denumite "legaturi" (link-uri). Aceste cuvinte apar in text de obicei subliniate sau ingrosate, iar deplasarea cursorului pe acel cuvant, urmata de apasarea tastei <Enter> are ca efect activarea paginii din document la care este legat cuvantul respectiv. Este o modalitate rapida de a cauta intr-un document voluminos numai informatiile care ne intereseaza la un moment dat. In aceeasi maniera, la aceste cuvinte pot fi legate imagini, filme, sunete - ceea ce duce la crearea asa-numitelor documente "multi-media" care se prefigureaza a fi in viitor modalitatea cea mai raspandita si performanta de stocare a informatiilor, deoarece permite gasirea rapida a esentialului dintr-un document.Aceste documente sunt realizate cu ajutorul unui limbaj special, denumit HTML (Hyper Text Markup Language). Pentru realizarea lor se folosesc soft-uri specializate, cum ar fi JAVA (limbaj de programare dezvoltat de Sun, care ofera posibilitatea de a dezvolta Java - applets pentru diferite browsere WWW). Documentele sunt memorate in fisiere cu un format special, avind extensia .html si sunt accesibile pe servere cu adrese speciale, de forma:

https://www.protv.ro/.

Astfel de adrese poarta si numele de URL-uri (Uniform Resource Locator). Prima parte a adresei indica numele protocolului utilizat pentru transferul datelor de pe server-ul accesat pe calculatorul de la care s-a facut conexiunea: HTTP - Hypet Text Transfer Protocol; a doua parte a adresei este numele serverului, iar a treia parte este calea de directoare pana la documentul care se acceseaza.

Aceste documente sunt citite cu ajutorul unor programe speciale, denumite "Browser-e" si realizate prin folosirea a doua concepte diferite:

browser-e text (de exemplu Lynx): sunt mai dificil de folosit, fiind bazate in principal pe comenzi. De asemeni, informatia este afisata exclusiv sub forma de text (fara imagini, sunete si alte resurse multimedia) - exista fisiere de imagini, dar in general acestea trebuie copiate pe calculatorul personal si vizualizate ulterior cu programe speciale de grafica.

Browser-ul Lynx se activeaza prin tastarea numelui sau,

lynx

in directorul curent. Odata incarcat, programul pune la dispozitie un meniu de comenzi in partea de jos a ecranului, dintre care cele mai importante componente sunt:

Go

Activeaza un document HTML, a carui adresa o tiparim in dreptul indicatiei "URL to open:" ; pentru a se lansa comanda, se apasa dupa aceea <Enter> sau ; pentru a se intrerupe transferul la un moment dat din diferite motive (de exemplu, pentru ca dureaza prea mult timp sau s-a blocat) se apasa tasta Z.

Back sau

Se revine la ultima pagina vizitata.

Refresh

Se reactualizeaza continutul ecranului.

Print

Se tipareste la imprimanta continutul documentului curent.

Main screen

Se revine la ecranul principal al programului.

Quit

Se iese din program.

browser-e grafice : Netscape Navigator (produs de firma Netscape Corporation), Internet Explorer (produs de Microsoft) - este notorie concurenta acerba dintre cele doua firme in acest domeniu;

Browser-ele grafice, asa cum indica si numele lor, permit accesarea paginilor de hyper-text folosind o interfata grafica puternica; este usor de "navigat" folosind mouse-ul; sunt puse la dispozitie "butoane" prin a caror apasare se activeaza o anumita conexiune, casete in care se poate tipari un cuvant sau adresa pe care dorim sa o accesam, cuvinte de legatura obisnuite - pentru a activa alte pagini de text, imagini, sunete etc.

Cele mai spectaculoase aplicatii ale Internet-ului la ora actuala, disponibile doar la folosirea unui browser grafic, sunt transmisiile TV si radio (aplicatii de tip Real Player) - prin care pot fi urmarite de obicei buletine de stiri sau emisiuni in direct, dar si reluari ale acestora, si, de asemeni, lumile virtuale tridimensionale (www.worlds.net) care sunt, practic, proiecte de realitate virtuala: ofera un spatiu virtual in care oricine se conecteaza isi alege sau isi creeaza un "avatar" (un personaj care sa il reprezinte), dupa care poate vizita spatiul virtual, intalneste alte avataruri (alti utilizatori conectati la acea lume) si poate intra in sisteme de chat (conversatie) cu acestea.

Cautarea pe Web:

Localizarea informatiilor disponibile pe Web, atunci cand nu se cunoaste adresa URL a acestora, se realizeaza folosind instrumente speciale, denumite "motoare de cautare". Acestea analizeaza titlurile documentelor Web si tin evidenta informatiilor continute in acestea.

Cautarea se face prin indicarea unuia sau a mai multor cuvinte-cheie, care pot fi combinate intre ele prin operatorii logici clasici (and, or, not), folositi in modul urmator:

A and B

Se cauta o pagina care contine atat cuvantul A, cat si cuvantul B.

A or B

Se cauta o pagina care contine cuvantul A sau cuvantul B.

A not B

Se cauta o pagina care contine cuvantul A, si nu contine cuvantul B.

Se poate de asemeni folosi caracterul special " " pentru a inlocui unul sau mai multe caractere din cuvantul care se cauta. De asemeni, se poate restrange cautarea pe anumite domenii, atunci cand se cunoaste sfera careia ii apartine informatia, cu scopul de a se reduce timpul de cautare. De asemeni, rezultatele cautarii sunt ordonate de obicei dupa un scor de relevanta, care are rolul de a pune in evidenta paginile care se potrivesc cel mai bine criteriului de cautare formulat.

Instrumentele de cautare pe Web sunt in principal de 3 tipuri, in functie de metodele de cautare pe care le folosesc:

Motoare de cautare simple: foarte numeroase, cele mai cunoscute sunt:

AltaVista

www.altavista.com : este foarte puternic si precis, dar destul de greoi in utilizare

Excite

www.excite.com : se caracterizeaza printr-o operabilitate foarte buna; are o lista bine ordonata de link-uri, dar furnizeaza si multe pagini irelevante

HotBot

www.hotbot.com : prezinta o acuratete foarte buna si o interfata grafica deosebitaInfoSeek

www.infoseek.com : nu are o precizie foarte buna, returnand multe pagini irelevante

Lycos

www.lycos.com : nu are acuratete foarte buna in cautare

Northern Light

www.nlsearch.com : desi original ca prezentare, este destul de imprecis

Open Text Index

index.opentext.net : este foarte imprecis

EuroSeek

www.euroseek.com : cauta doar informatii de pe site-uri europene

All the Web

www.alltheweb.com

Web Directories: sunt colectii de site-uri organizate pe subiecte, ceea ce optimizeaza cautarea, deoarece perimite selectarea de la inceput a unui anumit domeniu de interes. Cele mai cunoscute sunt:

Yahoo

www.yahoo.com

AOL Net Find

www.netfind.com

Look Smart

www.looksmart.com

Magellan Internet Guide

www.inckinley.com

Search.Com

www.search.com

Snap Online

www.snap.com

WebCrawler

www.webcrawler.com

Motoare de meta-cautare: sunt cele mai performante, deoarece, odata intrebarea adresata, o trimit simultan mai multor motoare de cautare, centralizand apoi rezultatele. Dezavantajul lor este insa acela ca sunt foarte lente, si suporta doar operatorii logici and si or. Cel mai cunoscut este MetaCrawler (www.metacrawler.com).

Utilitare freeware de accelerare a cautarii: furnizeaza rezultatele mai repede, si adesea cu acuratete foarte buna. Cateva exemple sunt:

AltaVista Discovery

www.altavista.com

Copernic 99

www.copernic.com

Infoseek Express

express.infoseek.com

WebFerret

www.ferretsoft.com

Google

www.google.com : are o acuratete foarte buna, data de criteriul de cautare folosit - o pagina Web este cu atat mai buna, cu cat mai multe alte pagini cu acelasi subiect fac referire la ea

DirectHit

www.directhit.com : realizeaza cautarea memorand care pagini contin de mai multe ori cuvantul cautat

AskJeeves

www.askjeeves.com : are un sistem de cautare in trepte - accepta intrebari complet formulate, pe care apoi le rafineaza punand intrebari suplimentare
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2017
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved