Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Lucrul cu straturi (elemente de baza) - layere

adobe photoshop

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Tehnica simpla de a adauga fum pe imagini
Lucrul cu straturi (elemente de baza) - layere
Basic Digital Darkroom - Contrast Masking


Adobe Photoshop

Lucrul cu straturi (elemente de baza)In aceasta lectie se prezinta:

organizarea pe straturi a unui fisier de imagine

crearea de noi straturi

vizualizarea si ascunderea straturilor

slectarea straturilor

andepartarea imaginilor de pe straturi

rearanjarea straturilor pentru a modifica amplasarea imaginilor de pe straturi an contextul general al imaginii finale

aplicarea de moduri straturilor pentru a obtine anumite efecte vizuale

legarea straturilor pentru a le prelucra simultan

introducerea textului

aplicarea de efecte starturilor

salvarea unei variante a fisierului an care straturile sunt aplatisate / combinate (flatten)


Imaginea finala, ce se va obtine an urma prelucrarii, este aceasta:

Organizarea lucrarii pe straturi

O imagine prelucrata cu programul Adobe Photoshop poate contine mai multe straturi (layers); fiecare fisier nou este creat cu un fundal (background), care poate fi convertit antr-un strat. In Adobe Photoshop se pot vizualiza si manevra straturi cu ajutorul Paletei de straturi (Layers palette

Toate straturile sunt transparente p^na an momentul an care se adauga imagine (zone cu opacitate variata). Lucrul cu straturi an Photoshop este analog cu amplasarea unor portiuni de desen pe folii transparente suprapuse – foliile individuale pot fi editate, reamplasate si sterse fara a afecta continutul celorlalte folii suprapuse, iar desenul este vizibil an ansamblul sau.

Demararea lectiei

  1. Se deschide programul Adobe Photoshop si se ancarca fisierele de imagine asociate lectiei, aflate an folderul indicat (de exemplu):
  2. File > Open Arte-nt didactic Adobe_Photoshop Curs-Adobe Lucrul cu straturi End02.psd (imaginea an stadiul final).

View > Zoom Out pt. a micsora imaginea.

  1. File > Open … (acelasi folder) Start02.psd (imaginea an stadiul initial)
  2. Salvati imaginea de lucru: File > Save As My Computer > (contul propriu) sau Network > users (contul propriu) Tema2.psd OK

Dupa fiecare etapa de lucru desfasurata satisfacator, imaginea se salveaza (File > Save).Observatie: In cazul an care parametrii instrumentelor au fost modificati de catre utilizatorii anteriori ai programului Adobe Photoshop (caz an care acestea au o comportare neasteptata), instrumentele trebuie aduse la starea initiala (default) prin stergerea fisierului de preferinte. Aceasta interventie se poate realiza doar de catre utilizatorii avansati, sau se cere asistenta cadrului didactic.

Crearea si vizualizarea straturilor

Se creaza mai ant^i un strat nou si se aduce o imagine dintr-un alt fisier, an modul explicat mai jos.

1. File > Open    … folder-ul lectiei > Clock.psd (Ceas)


2. Selectati instrumentul de mutare Apasati tasta Shift , clicati imaginea din fisierul Clock.psd si trageti-o peste imaginea Tema2.psd (deasupra imaginii tastaturii). (Daca se tine apasata tasta Shift c^nd se “trage” imagine antr-un fisier nou se realizeaza centrarea imaginii aduse peste imaginea existenta).

Observatie: daca Paleta de straturi nu este vizibila, comandati: (Meniu) Window > Show Layers. Expandarea acesteia se realizeaza din caseta de minimizare/maximizare (vezi figura de mai jos, zona A).

Inchideti fisierul Clock.psd


Paleta de straturi poate fi utilizata pentru a vizualiza, ascunde, sterge, redenumi si uni (combina = merge) straturi. Paleta de straturi arata toate straturile cu numele lor si imaginea an format redus, aceasta fiind reactualizata simultan cu lucrul la stratul respectiv.

Redenumirea unui strat:

4. Executati clic buton dreapta mouse, apare un meniu (din care alegeti 'Layer properties' - proprietatile stratului) sau (Meniu) > Layer > Layer properties

5. In caseta de dialog Layer Properties, introduceti numele stratului, Clock (Ceas), si apasati OK; Startul este acum redenumit.

Paleta de straturi arata ca fisierul Tema02.psd contine trei straturi an plus fata de stratul cu ceas, Clock, iar unele din acestea sunt vizibile, altele nu. Pictograma ochi din st^nga Paletei de straturi indica faptul ca acel strat este vizibil. Se poate afisa sau ascunde un strat prin clicarea pe aceasta pictograma.

6. Exersati afisarea si ascunderea stratului prin intermediul pictogramei ochi.

Selectarea si andepartarea imaginii dintr-un strat

Ati observat ca atunci c^nd ati mutat imaginea ceasului deasupra imaginii tastaturii an fisierul Tema2.psd, ati mutat de asemenea si zona alba din jurul ceasului. Aceasta zona opaca blocheaza o parte din imaginea de dedesubt, deoarece imaginea ceasului este asezata deasupra an stiva de straturi. In cele ce urmeaza, vom realiza andepartarea zonei opace din imaginea ceasului.

Asigurati-va ca imaginea ceasului este selectata. Pentru a selecta acest strat, executati clic pe numele stratului din Paleta de straturi. Stratul devine selectat (highlighted) si o pictograma sub forma unui penson apare an st^nga numelui stratului, indic^nd ca stratul este activ.

2. Pentru a pune an evidenta mai mult zona opaca din jurul ceasului, ascundeti tastatura prin clicarea pictogramei ochi corespunzatoare acelui strat, an Paleta de straturi. Imaginea tastaturii dispare iar ceasul ram^ne amplasat pe un fundal ca o tabla de sah (aceasta indica zonele transparente dintr-un strat activ).

3. Selectati bagheta magica, clicati zona de culoare alba din jurul ceasului pentru a o selecta si apasati tasta Delete pentru a sterge aceasta selectie. Se observa ca zona alba este anlocuita de modelul an tabla de sah, ceea ce indica faptul ca acum aceasta zona este transparenta.

4. Comandati (Meniu) Select > Deselect.

5. Activati din nou fundalul (Background) prin pictograma ochi a stratului respectiv. Acum tastatura se vede si an zonele ce fusesera acoperite cu culoare alba din stratul ceasului.


Rearanjarea straturilor

In Photoshop, ordinea an care sunt organizate straturile unei imagini se numeste “ordine de stivuire/suprapunere” (stack = stiva). Ordinea de stivuire determina aspectul final al imaginii – se poate schimba ordinea pentru ca diverse parti ale imaginii sa apara an fata sau an spatele altor straturi.

In cele ce urmeaza veti rearanja straturile an Tema2.psd asa anc^t imaginea ceasului sa apara an fata altor imagini din acest fisier.

1. Faceti vizibile straturile ce contin aparatul de masura (Gauge) si rulmentul (Bearing). Observati ca imaginea ceasului este partial acoperita de alte imagini din fisier.
2. Clicati pe stratul Clock si trageti-l an sus pentru a-l pozitiona an partea de sus a paletei. C^nd observati o linie groasa deasupra stratului ce contine instrumentul de masura (gauge), eliberati butonul mousului. Stratul cu ceas se muta an partea de sus a stivei de straturi din paleta, iar imaginea ceasului apare deasupra tuturor imaginilor.


Schimbarea opacitatii si a modului unui strat

In acest moment, imaginea ceasului blocheaza (acopera total) orice imagine care se afla pe straturile de dedesubt. Se poate reduce opacitatea stratului cu ceas, ceea ce permite celorlalte straturi sa se vada prin acesta.

Se pot, de asemenea, aplica stratului diverse moduri de colorare, ceea ce afecteaza felul an care imaginea ceasului se combina (blend = combinare) cu straturile de dedesubt.

1. Cu stratul Ceas anca activ, clicati cursorul de l^nga caseta Opacitate (Opacity) din Paleta de straturi si trageti-l la 50%. Ceasul devine partial transparent si se pot vedea straturile de dedesubt. Observati ca modificarea opacitatii a afectat numai imaginea din stratul Ceas.


2. Incercati sa aplicati stratului Ceas c^teva moduri de blending (amestecare, combinare). Selectati Difference si apoi Darken din meniul de mod (an st^nga casetei Opacity) si observati efectul asupra imaginii ceas. Selectati modul Ecran (Screen), care este modul utilizat an exemplul nostru si modificati opacitatea la 90%.


3. File > Save.

“Legarea” straturilor

Un mod eficient de a lucra cu straturile este acele de a crea o legatura antre doua sau mai multe straturi. Prin legarea straturilor, acestea se pot transforma si muta / deplasa simultan, pastrand astfel alinierea lor relativa.

In cele ce urmeaza, veti deplasa imaginea ceasului fata de imaginea rulmentului, veti lega cele doua straturi si apoi veti executa operatii de repozitionare, scalare si rotire simultana a celor doua straturi.

1. Selectati instrumentul de mutare si trageti cu acesta ceasul spre coltul din dreapta jos al imaginii, ca an imaginea de mai jos.


2. Cu stratul Ceas (Clock) marcat activ an Paleta de straturi, clicati an patratul mic de langa pictograma ochi de la stratul rulmentului (Bearing). Observati ca apare o pictograma sub forma unui lant, care simbolizeaza faptul ca stratul Bearing este legat de stratul Ceas (cel activ). Stratul activ, fata de care este legat celalalt strat, nu afiseaza nici un semn an dreptul sau.

3. Pozitionati instrumentul de mutare (Move tool) pe imagine si trageti imaginea an sus, ca an figura urmatoare. Observati ca imaginile ceasului si rulmentului se deplaseaza an sus simultan.

Acum vom ancerca sa scalam si sa rotim straturile legate, cu ajutorul comenzii Free Transform.

4. (Meniu) Edit > Free Transform. O caseta specifica (chenar cu marcheri, handles) apare an jurul imaginii ceasului.

5. Pentru a roti ceasul, pozitionati pointer-ul (cursorul de mouse) an afara chenarului, observati sageata dubla curbata, apasati buton stanga mouse si trageti spre a roti caseta an sensul acelor de ceasornic apoi eliberati butonul de mouse. Observati ca rulmentul se roteste odata cu ceasul.

6. Trageti de un marker de pe caseta transformarii spre a scala (modifica dimensiunea) celor doua obiecte legate, an sensul de a le micsora (cu tasta Shift apasata, scalarea este proportionala).


7. Daca este necesar, pozitionati pointer-ul an interiorul casetei (chenarului) si trageti chenarul pentru a repozitiona (reamplasa) cele doua imagini.

8. Apasati tasta Enter pentru a finaliza aplicarea Transformarii.

Aplicarea de gradient unui strat

In cele ce urmeaza, vom crea un strat nou (comanda New Layer – Strat nou, transparent, fara continut de imagine) si ai vom aplica un efect de gradient. Daca se aplica un efect special acestui strat, de exemplu gradient, acest efect afecteaza toate straturile de dedesubt.

In paleta Layers, clicati fundalul (Background) pentru a-l activa.

2. Comandati Strat Nou (New Layer) an meniul din dreapta-sus al paletei Layers.


3. In caseta de dialog New Layer, introduceti numele Gradient si comandati OK. Stratul Gradient apare deasupra fundalului, an paleta Layers.

In acest moment se poate aplica gradient noului strat. Gradientul este tranzitia graduala antre una sau mai multe culori. In Photoshop, se poate controla tipul tranzitiei utilizand instrumentul de gradient.

4. Executati clic pe instrumentul de gradient linear din caseta de instrumente - apare si Paleta sa de Optiuni.


Text Box:


6. Selectati paleta Swatches (Meniu Window > Show Swatches) si alegeti o nuanta de culoare care va convine.7. Avand stratul Gradient activ an paleta de straturi, trageti instrumentul de gradient dinspre dreapta spre stanga imaginii (desenand cu mousul o linie imaginara de-a lungul traseului, ca an figura de mai jos).

Gradientul se extinde pe toata latimea imaginii, ancepand cu nuanta mai intensa si trecand gradat spre transparent si afecteaza straturile de dedesubt. Deoarece efectul de gradient acopera partial tastatura, este necesar a creste transparenta schimband nivelul de opacitate al stratului Gradient.


8. In paleta Layers, modificati opacitatea, pentru stratul Gradient, la 60%. Acum se poate observa tastatura prin stratul Gradient.

Adaugarea textului

Acum se poate introduce si formata text. Se creaza text cu instrumentul Type Tool, care amplaseaza text pe un tip specific de strat. Ulterior acest text va fi editat si i se vor aplica efecte speciale acestui strat.

1. In paleta Layers efectuati clic pe stratul Ceas pentru a-l activa.

2. Selectati instumentul pentru text si clicati imaginea, an coltul de stanga sus.


3. Clicati caseta de culoare de pe paleta instrumentului Type Tool (aflata langa meniul principal), selectati o culoare la alegere din    selectorul de culoare (color picker) si comandati OK.

4. Alegeti un font din meniul Font si introduceti marimea (an fisierul exemplu s-a folosit Helvetica Neue Condensed Heavy cu marimea 70).

5. Introduceti 'Z2000' an caseta de text din partea de jos a casetei de dialog. Acest text este amplasat automat pe un strat nou an partea de stanga sus a imaginii pe care ati selectat-o.

6. Mutati cursorul an zona de imagine, an care cursorul asi modifica temporar forma an instrument de mutare, pentru a repozitiona textul.

7. Observati ca paleta Layers include un strat avand o pictograma an forma de T alaturi de nume, ceeea ce indica tipul de strat.

Adaugarea unui efect

Se poate anbunatati aspectul unui strat prin adaugarea unor efecte de umbra (shadow), iluminare (glow), efect unghiular (bevel) sau extrudare (emboss) preluate din colectia de efecte pentru straturi. Aceste efecte sunt usor de aplicat si se refera direct la stratul specificat.

In cele ce urmeaza veti aplica efecte s…t la stratul de text.

1. Cu stratul de text activ, realizati dublu clic pe el (sau comandati Meniu > Layer > Layer Style …). Apare o fereastra intitulata 'Layer Style'.


2. Alegeti Bevel and Emboss (Bizotare si extrudare) din meniul de stiluri (Style), apasati pe stilul ales pentru a desfasura parametrii stilului, ca mai jos.

3. Efectele de straturi sunt aplicate automat si modificarilor ce se efectueaza ulterior an strat. Se poate verifica acest fapt realizand modificari asupra textului si urmarind cum efectul se aplica si acestor modificari.

4. Executati dublu clic pe stratul Z2000.

5. Clicati textul si schimbati 'Z2000' an 'Z999'.

6. Reselectati noul text, aplicati o noua marime an caseta Size (de ex. 90 puncte) si comandati OK. Observati ca efectul aplicat stratului se manifesta si pentru noul text introdus si pentru caracterele de dimensiune mai mare.

8. File > Save.


Caseta cu parametrii stilului 'Bevel and emboss'

Aplatisarea si salvarea imaginilor

Atunci cand s-a finalizat editarea tuturor straturilor imaginii, se poate salva o copie a fisierului avand straturile combinate (fisier aplatisat - flat). Aplatisarea straturilor le combina pe acestea antr-un singur strat de fundal, avand ca efect o importanta reducere a dimensiunii fisierului (a volumului de informatie).

Atentie ! Nu aplatisati straturile decat daca sunteti satisfacuti cu modul an care se prezinta imaginea finala ! In cele mai multe cazuri, se prefera pastrarea unei copii a fisierului avand straturile intacte (diferentiate), daca se va dori modificarea vreunui strat.

Pentru a salva o copie aplatisata, se va folosi comanda Save As … (Salveaza cu numele…)

1. File > Save As … Flat02.psd, cu optiunea, eventuala, Save As a Copy (Salveaza ca o copie a fisierului) si se alege, eventual, un format de imagine fara straturi (.JPG, .TIFF).

2. Pentru aplatisarea straturilor se comanda: (Meniu) Layer > Flatten Image (Comprima imaginea) sau Merge visible (Combina doar straturile vizibile).

3. Clicati Save.

Fisierul initial ramane intact.

Glosar

Background – fundal, stratul de baza

Foreground – avanscena

bevel – (bizotare) unghi, a crea un unghi, o panta (aici, la marginea literei)

blend – a amesteca sau a realiza o compunere de imagini prin suprapunere

emboss - extrudare

glow - coloare radianta, accentuarea luminozitatii

handle - marcajele chenarului, marcaj al casetei de delimitare

Caseta tehnica

Sursa: Tutoriale Adobe Photoshop 6 (adaptat pentru Photoshop 7)

Ultima revizie: 15.11.2003


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2331
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site