Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Avantaje oferite de Borland Delphi

baze de date



+ Font mai mare | - Font mai mic



Avantaje oferite de Borland Delphi

Am ales Borland Delphi pentru a realiza interfata cu SQL-ul pentru mai multe motive, dar principalul motiv ramane usurinta in lucrul cu componentele grafice predefinite:butoane, casute de dialog, liste,etc.



In proiectarea interfetei am tinut cont de o optimizare a interfetei.Astfel in SQL am realizat controlul si gestiunea bazelor de date iar in Delphi am realizat doar apelul acestor metode definite in SQL.De asemeni pentru optimizarea programului si pentru o descarcare a traficului pe retea intre server si client am realizat toate validarile pe client(in interfata).   

Delphi este un program obiectual.Astfel el are 3 tipuri de declaratii:

Locale procedurilor

Declaratii private

Declaratii publice

Declaratiile de variabile locale procedurilor vor fi valabile doar in cadrul procedurilor in care au fost declarate.La reintrarea in procedura valorile vechi se vor pierde.Declaratia private a unei variabile va face ca variabila sa fie accesibila doar in cadrul formei.Declaratia de public permite accesarea variabilelor din orice forma care a fost inclusa in proiect.

Principalul instrument de lucru este forma.O forma este un obiect care contine alte obiecte definite in cadrul ei.O forma beneficiaza de anumite proprietati care pot fi setate fie din Object inspector(Properties) fie din program.Pot fi setate caracteristici uzuale cum ar fi :caption,width, height, etc si altele mai speciale : alignement, position, cursor, etc.

De remarcat posibilitatile multiple de setare a caracteristicilor de natura grafica a obiectelor componente.

Fiecare obiect care este utilizat are doua directii de setare:

Caracteriticile de ordin grafic

Evenimentele asociate

La caracteristicile de ordin grafic se seteaza caracteristicile care influenteaza look-ul obiectului.Aceste caracteristici sunt de doua tipuri: generale si specifice fiecarui obiect.

Evenimentele asociate unui obiect sunt cele mai importante.Pentru fiecare obiect exista o lista de actiuni specifice care se pot aplica asupra obiectului:apasare, dublu click, selectie, la activare, la terminare tragere(drop), etc.Si acestea se impart in doua categorii: actiuni generale ca de exemplu actiunea de activare care coincide cu cea de creare a obiectului, si altele specifice cum ar fi actiunea de apasare a mouse-ului la butoane sau cea de schimbare(On Change) la casutele de editare.

In continuare voi prezenta cateva dintre obiectele vizuale cu care am lucrat precum si caracteristicile si evenimentele specifice cele mai utilizate.

Dupa cum am enuntat mai devrem forma reprezinta principalul obiect.Odata creata o forma, codul generat automat de Delphi la creare, cel scris de noi precum si cel corespunzator obiectelor generate mai tarziu pe forma, sunt salvate intr-un UNIT care trebuie inclus in proiect.Proiectul va fi o colectie de UNITURI.

La fiecare forma creata se recomanda setare caption-ului, a pozitiei si a dimensiunilor.Principalul events utilizat este OnActivate.Utilizarea acestui events este reconadata pentru realizarea initierilor varibilelor, a componentelor vizuale:validarea butoanelor, setarea textului din casutele de editare,apelul procedurilor de afisare a tabelelor. etc.

Un al doilea element ca utilizat ar fi butoanele.La acestea se recomanda a se seta captionul.Cel mai utilizat events este cel de OnClick.Aici ar mai trebui enumerate si casutele de dialog la care cel mai utilizat events il reprezinta OnChange care ne ajuta la executarea unei actiuni la fiecare schimbare produsa in cadrul textului din casuta.

Dupa cum am mentionat, Delphi este obiectual.Orice proprietate proprietate a unui obiect obiect1 va fi apelata ca obiect1.proprietate.De exemplu Button1.Enabled.O procedura apartinand unui obiect de pe forma, va fi referit ca si TForm1.nume_ procedura.

O proptietate importanta a unui obiect o reprezinta Help Context-ul.Daca obiectul respectiv nu beneficiaza de help, aceasta valoare este setata pe 0.Daca este diferita de 0, atunci obiectul beneficiaza de help sensibil la context.

In acest proiect am utilizat pentru crearea helpului, produsul HelpScribble.Acesta permite crearea unui help pentru aplicatii Delphi si C++Builder.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 949
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved