Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Clarificarea notiunilor de Informatie si Data

baze de date+ Font mai mare | - Font mai micInformatie si DataClarificarea notiunilor de Informatie si Data, precum si a raportului dintre ele constituie un demers necesar inaintea oricarei dezbateri care isi propune tratarea problemelor legate de Construire a Structurilor de Informatii si de Date, de Prelucrare Automata sau Manuala a acestora, de Optimizare a Structurilor, de legatura a lor cu Procedurile de Prelucrare, si in final de stabilire a utilizarii lor cat mai profitabile in practica.

Intrucat se poate considera ca Teoria Informatiei se constituie in primul rand ca o suma de Concepte si Modele - intelegand prin Model, o aproximare a unei realitatii prin postularea unor prezumtii - problema care se pune este alegerea unui model adecvat studiului intreprins. In cazul nostru vom cauta sa alegem acele Modele care slujesc cel mai bine Descrierii cu ajutorul Structurilor de Informatii si Date a domeniilor specifice Sistemelor cu Baze de Date, deci cele care vizeaza memorarea, regasirea, transmiterea si prelucrarea avantajoasa a Volumelor de Informatii si de Date, folosind tehnica sistemelor de calcul.

Pentru a defini acceptiunea notiunii de Informatie, ce va fi folosita in continuare, vom apela la trei schite de Modele de Definire, pe care le vom prezenta succint in cele ce urmeaza:

Modelul Matematic

Modelul Semiotic   

Modelul Propozitional

Modelul Matematic reprezinta punctul de plecare in definirea oricarui Model Specific adoptat pentru descrierea Informatiei. Aceasta datorita formularilor cantitative precise, care ofera exactitate conceptelor introduse. Modelul Semiotic la care se va apela apoi va permite precizarea proprietatilor de natura calitativa ale notiunii de Informatie. Ultimul model conturat, Modelul Propozitional, este cel mai adecvat activitatii de Prelucrare a Informatiilor si Datelor, fiind utilizat in special pentru stabilirea diferentelor si asemanarilor dintre conceptele de Informatie si Data.

Modelul Matematic

' Informatia este o Nedeterminare Inlaturata'

Modelul Semiotic

In cadrul Modelul Semiotic se releva aspecte calitative semnificative ale notiunii de Informatie si anume cele legate de cele trei elemente care intervin in Procesul de Reflectare:

Observatorul ca Interpretor de Mesaj

Sensul in calitate de Continut ce urmeaza a fi transmis, prelucrat sau memorat

Semnul ca Forma Purtatoare a Sensului

Ca urmare Informatia va putea sa fie privita din urmatoarele puncte de vedere :

Unul Pragmatic - legat de modul in care Observatorul interpreteaza continutul informational al mesajului

Unul Semantic - legat de Continutul Informatiei, deci de Sensul acordat mesajului

Unul Sintactic - legat de Forma mesajului care transmite Informatia prin Semne

Modelul Propozitional

Modelul Propozitional este dezvoltat ca o particularizare a celorlalte modele prezentate, fiind considerat ca fiind cel mai adecvat pentru studiul Structurilor de Informatii si Date si pentru prelucrarea acestora, in special cu mijloace automate. Asemenea modelului anterior, el preia definirea cantitativa a informatiei din modelul matematic, urmarind sa realizeze particularizarea ei sub aspect calitativ.

In acest model Informatia este definita ca:

O eliminare de Nedeterminare prin formularea unei Propozitii.

Informatia este un cuplu Subiect - Stare (sau Insusire ) rezultat prin selectarea unei Stari Insusiri constatate, din multimea Starilor Insusirilor posibile si atasarea ei Subiectului aflat in discutie.

Intocmai ca si Propozitiile, Informatiile pot fi simple sau compuse, Informatia Simpla fiind accea care nu se mai poate descompune in alte informatii, indiferent de cantitatea de informatie pe care o poarta.

Data este Forma de Reprezentare a Informatiei in vederea transmiterii, inmagazinarii si prelucrarii ei.

Datele constituie Suportul Informatiilor. Fiecare Data semnifica o Informatie prin cuplul care se stabileste intre Numele Datei, alcatuind Subiectul si Valoarea Datei, reprezentand Insusirea.

Exemplu:

Informatie

Data

Observatii

Nume

Valoare

Cantitatea-Livrata este 100

Cantitate

Tipul Datei: Intreg

CantLiv

Tipul Datei: Intreg    Zecimal

Cantitate

Tipul Datei: Binar

CL

Tipul Datei: Hexazecimal

Cantitate

'Suta'

Tipul Datei: Sir de Caractere

Valorile Datelor vor reprezenta o Informatie numai in momentul in care sunt atasate unor Nume de Date.

Informatia se constituie in plan Semantic, reprezentand Sens, in timp ce Data se constituie in plan Sintactic, reprezentand Semn.

Relatiile intre Informatii reprezinta ele insele noi Informatii.

" Daca o persoana aranjeaza intentionat un obiect al realitatii ca sa-l reprezinte pe celalalt, acest aranjament se denumeste Data. Cel mai adesea Data reprezinta:

in primul rand o Cunostinta umana (Informatie)

doar secundar, Obiectul Propriuzis din realitate care este el ."

In proiectarea Structurilor de Informatii si Date se convine sa se numeasca descrierea unei realitati cu ajutorul informatiilor ca facand parte din Spatiul Informatiilor, iar modelarea cu ajutorul datelor a unei descrieri prin informatii deja definite, se considera ca apartine Spatiului Datelor. Totodata, atat in Spatiul Informatiilor cat si in Spatiul Datelor, descrierea cu ajutorul Numelor se considera ca apartine Nivelului Logic sau Conceptual de reprezentare, in timp ce descrierea cu ajutorul Valorilor se considera ca apartine Nivel Fizic de reprezentare.

Date si Proceduri

Prezentarea Antinomiei Date-Proceduri apare motivata daca avem in vedere faptul ca diferentierea Sistemelor cu Baze de Date de Sistemele Clasice a fost conturata odata cu Separarea Datelor de Proceduri (vzi sectiunea 2.1), caracteristica mentinuta ca dominanta. Sa analizam pentru inceput principala opozitie dintre aceste doua elemente ale prelucrarii automate a datelor:

Datele reprezinta Partea Statica a cestui proces - descriu Starile sistemului la un moment date, jalonand totodata evolutia acestuia prin descrierea stadiului in care el a ajuns

Procedurile reprezinta Partea Dinamica a aceluiasi proces - descriu Transformarile care intervin in cadrul sistemului prin intermediul Secventelor de Operatii

Exista doua viziuni diferite ale procesului de prelucrare a datelor:

o         Viziunea Sistemelor Clasice - descrierea Datelor precum si a Procedurilor sunt elementele constitutive ale unitatilor de prelucrare, denumite cel mai general Programe

o         Viziunea Sistemelor cu Baze de Date - descrierea Datelor este separata de descrierea Procedurilor, prin Zone Specializate de depozitare a descrierierilor, Limbaje Dedicate fiecarui scop, Caracteristici individualizate pentru fiecare sectiune

Castigurile unei asemenea viziuni devin remarcabile, fiind grupate sub numele de - Independenta Datelor fata de Proceduri:

Specializarea Instrumentelor de Lucru

Specializarea Personalului insarcinat cu functiile de Conceptie, Proiectare, Dezvoltare si Intretinere :

Colective de Administrare a Structurilor de Date

Colective de Proiectare a Procedurilor si Aplicatiilor

Colective de Implementare a Sistemelor de Aplicatii

Specializarea Unitatilor de Executie (Statii Server, Statii Client)

Asemanarea elementelor Date - Proceduri este tot atat de importanta in Sistemele cu Baze de Date. Ea se manifesta in urmatoarele privinte:

o         Datele pot fi privite ca Stari Curente - sunt definite declarativ (prin precizarea unei Valori Memorate). In aceasta forma Datele sunt intotdeauna tratate ca Date Reale, date existente in Baza de Date.

o         Procedurile pot fi privite ca Stari Viitoare - sunt definite functional (prin precizarea unei Functii de Calcul). Valoarea rezultata din calcul poate fi Memorata, luand forma de Data Reala (Redondanta) sau numai Afisata, infatisandu-se ca Data Virtuala (Data care se Instantiaza la Cerere). In aceasta definire Procedurile reprezinta, prin ele insele, Date Virtuale. Functiile de Calcul vor fi in fiecare caz Memorate in Baza de Date si sub aceasta forma ele constituie Date Potentiale. Doar din motive de performanta (economie de timp de calcul) Rezultatele pot fi Memorate, caz in care implica prezenta Redondantei in Baza de Date, cu posibile inconsistente (daca Procedurile de Calcul nu sunt Declansate si Controlate Automat). Se mai poate remarca faptul ca facilitatea de definie functionala a datelor este implementata foarte natural, Functia de Calcul putand fi reprezentata de orice tip de Procedura (Program sau Fragment de Program si chiar Secvente de Operatii sau simple Expresii de Calcul).

Apropierea Procedurilor de Date face un salt important in construirea unei Viziuni Structuraliste asupra procesului de prelucrare a datelor. Datele si Procedurile sunt privite ca Stari (Caramizi) din care se construieste sistemul.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1000
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved