Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Incapsularea si interfata - date obiect

baze de date+ Font mai mare | - Font mai micIncapsularea si interfata - date obiect

Operatiile formeaza interfata clasei pentru ca prin intermediul ei clasa isi expune altor clase functionalitatea fara sa isi dezvaluie structura. Aceasta tehnica de ascundere a detaliilor de implementare a unui obiect poarta numele de incapsulare. Se ascunde atat structura care memoreaza datele cat si implementarea operatiilor. Deci, pentru un utilizator oarecare clasa de obiecte, sub aspectul continutului informational, apare ca o cutie neagra. Utilizatorii au acces la date prin interfete sau mesaje. Interfata nu este nimic altceva decat un mesaj / stimul prin care se citeaza denumirea unei metode dintre multiplele metode ale unei clase de obiecte. Deci, operatii care arata numai ceea ce face obiectul, nu si cum face.Denumirea unei metode reprezinta tocmai denumirea unei proceduri elaborate intr-un limbaj de programare oarecare. Prin citarea denumirii metodei va fi lansat in executie programul care in derularea lui va accesa datele conform structurii clasei de obiecte, figura 7.10.

Fig. 7.10. Exemplu de incapsulare

Asupra metodelor si atributelor unei clase de obiecte pot fi instituite anumite restrictii de acces la ele, care mai poarta denumirea de restrictii de vizibilitate. In functie de modul de restrictionare instituit, vizibilitatea poate fi: publica, privata, si protejata.

Forma implicita de vizibilitate este publica (PUBLIC), situatie in care vizibilitatea si atributele sunt vizibile pentru toti utilizatorii autorizati, si se noteaza cu semnul (+).

Forma privata (PRIVATE) marcata prin semnul (-), restrictioneaza in totalitate vizibilitatea altor clase. Atributele si metodele sunt vizibile numai inauntrul clasei, ce contine restrictia.

Forma protejata (PROTECTED), notata cu simbolul (#), restrictioneaza doar partial vizibilitatea. Atributele si metodele protejate sunt vizibile atat din interiorul clasei in care se definesc cat si din toate celelalte subclase ce-i apartin.

Precizam si faptul ca, o metoda invocata poate invoca la randul ei o alta metoda dintr-o alta clasa, deci apeluri in cascada. Situatia este similara cu lucrul cu programe principale si apelari de subprograme de tip Procedura sau Functie, din alte limbaje de programare.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 814
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved