Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Notiuni generale privind bazele de date relationale

baze de date+ Font mai mare | - Font mai micNotiuni generale privind bazele de date relationale

O baza de date (BD) reprezinta o colectie de date ce sunt adunate cu un anumit scop si sunt organizate intr-o structura specifica. O colectie de timbre intr-un album, datele angajatilor dintr-un fiset, numerele de telefon dintr-o agenda telefonica - fiecare dintre aceste exemple reprezinta o baza de dateUn sistem de gestiune a bazelor de date (SGBD) are doua functii principale: de pastrare a informatiilor intr-o baza de date si de furnizare a lor, la cerere; este, daca vreti, albumul, fisetul sau agenda telefonica mai-sus mentionate. Un SGBD computerizat este un program ce prelucreaza datele stocate pe calculator.

Un sistem relational de prelucrare a bazelor de date (SRGBD) este un sistem care lucreaza cu informatiile dintr-o baza de date prin intermediul unor relatii bine definite; baza de date gestionata de un astfel de sistem se va numi deci, implicit, baza de date relationala (BDR).

Microsoft Access este un SRGBD; prin intermediul produsului Microsoft Access, metodele de introducere, de organizare si de prelucrare a datelor sunt foarte flexibile si usor de implementat, putandu-se stabili relatii intre categorii diferite de informatii.

Pentru exemplificare, vom analiza modul de organizare a unei baze de date relationale teoretice. Sa presupunem ca tineti informatiile necesare companiei dumneavoastra in mai multe locuri in birou : lista cu adresele clientilor se afla intr-un document pe calculator, lista cu facturile companiei intr-un tabel, informatiile despre produse intr-un fiset si numerele de telefon ale furnizorilor intr-o agenda, langa telefon.

Impreuna, toate aceste informatii formeaza o baza de date relationala. Fiecare grup de informatii deserveste un scop diferit, insa se pot combina informatiile din doua sau mai multe grupuri pentru a rezolva anumite probleme. Elementul cheie, care face sistemul sa functioneze, este felul in care d-voastra cunoasteti relatiile dintre categorii.

Sa presupunem ca decideti sa utilizati un calculator pentru a va gestiona datele. In cazul in care nu utilizati un SRGBD, veti putea crea o singura tabela, incapsulata in baza de date, ce va contine toate informatiile necesare - numere de telefon, facturi, informatii despre produse, etc. Cu timpul, baza dumneavoastra de date va contine o multime de informatii redundante, pentru ca, de exemplu, de fiecare data cand introduceti un nou produs, introduceti si numarul de telefon al furnizorului, insa daca ati cumparat zece produse de la acelasi furnizor, adaugati de zece ori acelasi numar de telefon, ceea ce va necesita mai mult spatiu de stocare. In cazul in care o informatie trebuie actualizata, ea va fi modificata peste tot in tabela, poate in sute de locuri, ceea ce va necesita o multime de timp pentru a efectua actualizarea; cu cat trebuie actualizate mai multe date, cu atat pot aparea mai multe erori in procesul de modificare. Daca se doreste modificarea structurii - adaugarea numerelor de fax, sau gruparea produselor pe categorii - veti fi nevoit sa munciti mult si ineficient pentru a reface structura tabelei bazei de date.

Spre deosebire de o baza de date non-relationala, o baza de date relationala, Microsoft Access poate avea mai multe tabele ce contin informatii diferite, asemenea locurilor din birou unde se afla datele necesare companiei, din exemplul mai-sus mentionat. Intr-o astfel de baza de date se pot implementa relatii intre tabele, astfel incat fiecare informatie va fi stocata intr-un singur loc. Astfel, se reduce spatiul de inmagazinare a informatiilor prin eliminarea copiilor. Reactualizarea unei informatii este mai rapida si mai sigura pentru ca se face doar intr-un singur loc. Restructurarea unei tabele dintr-o baza de date relationale se face mult mai usor, si se pot adauga noi tabele fara a le modifica pe cele existente.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 994
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved