Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Sisteme de gestiune

baze de date+ Font mai mare | - Font mai micSisteme de gestiune

Cand se vorbeste despre baze de date, fiecare intelege altceva. Asadar, vorbim despre sisteme de gestiune (sau administrare, sau management) a bazelor de date, adica despre niste softuri specializate pe manevrarea cat mai eficienta si cat mai sigura a unor volume mari de date. Daca excludem din discutie sistemele desktop si sistemele inglobate (embedded), ramanem cu o categorie numita generic 'servere de baze de date'. In vremurile noastre, acestea sunt bazate pe modelul relational (sau pe derivate ale acestuia), inteleg un dialect de SQL, sunt extrem de complexe si foarte scumpe.In ultima vreme au aparut servere de baze de date gratuite, dezvoltate si furnizate in regim open source. Mai mult, acestea au incetat sa mai fie curiozitati sau experimente exotice si, in unele privinte, au ajuns sa fie comparabile cu sistemele comerciale.

Raspandirea acestor sisteme, desi foarte rapida, este relativ limitata din punctul de vedere al utilizarii: majoritatea instalarilor sunt menite sa furnizeze un back-end pentru aplicatii pentru Internet sau Intranet. Un alt domeniu in care sistemele gratuite au o nisa perfecta este invatamantul. Fie ca este vorba de universitati, fie ca este vorba de autodidacti, aceste sisteme reprezinta alegerea fireasca.

Primele baze de date erau dezvoltate pe sisteme mainframe si erau manipulate de oameni special pregatiti pentru a gestiona aceste sisteme. Aceste baze de date erau simple Sisteme de Gestiune a Bazelor de Date (SGBD). Primul Sistem de Baze de Date Relationale (SGBDR) a fost lansat de Oracle Corporation si folosea limbajul de interogare SQL. Desi versiunea originala a fost dezvoltata pentru sisteme VAX/VMS, Oracle a fost unul dintre primii furnizori care a lansat o versiune si pentru sistemele PC pe sistemul de operare DOS.

La jumatatea anilor 80, Sybase a lansat propriul sau SGBDR - SQL Server. Acesta avea biblioteci client pentru accesul la baza de date. Asigurand suportul pentru proceduri rezidente (astazi denumite "proceduri stocate') si interoperabilitatea cu o diversitate de retele, SQL Server a devenit un produs de succes in scurt timp, mai ales in mediile client/server.

O data cu dezvoltarea sistemelor personale (PC), au aparut si primele aplicatii de baze de date care foloseau un singur fisier pentru a stoca toata informatia din baza de date (denumite baze de date "flat file'). Ele erau de tip Xbase, un limbaj care s-a raspandit foarte repede fiind folosit in special la manipularea datelor. Sistemele care l-au folosit, daca mai este nevoie sa le enumar, au fost dBase, FoxBase, FoxPro. Aceste versiuni rulau sub sistemul MS-DOS si impartaseau limitarile acestuia. Cea mai raspandita aplicatie care folosea limbajul xBase a fost FoxPro, sistem dezvoltat de firma Fox Software. Chiar si in zilele noastre exista firme care stocheaza alte extrem de importante in baze de date FoxPro, iar cel mai cunoscut exemplu este cel al organizatiei care gestioneaza Euro Tunel. Aceasta foloseste o aplicatie care gestioneaza cateva sute de GB de date.

La inceputul anilor 90, firma Microsoft Corporation a lansat aplicatia Access, aplicatie care se bazeaza in mare parte pe logica de stocare a sistemului FoxPro, sistem care fusese achizitionat de firma in 1989. Aplicatia Access a devenit, in scurt timp, cea mai folosita aplicatie de gestiune a bazelor de date "flat file' de pe sistemele personale. Ajuns acum la versiunea 9 (denumita 2000), sistemul de stocare s-a schimbat fiind pregatit sa fie scalat oricand catre o baza de date Microsoft SQL Server. Totodata, incepand cu versiunea 7 i s-a adaugat un limbaj de programare dedicat (Visual Basic for Applications - VBA), bazat pe limbajul de programare Visual Basic. Prin intermediul acestuia se puteau manipula datele mai usor, se puteau folosi automatisme pentru diverse interogari, afisari etc. Incepand cu versiunea 9, limbajul integrat este compatibil cu Visual Basic si cu limbajul folosit de MS SQL Server.

In privinta sistemelor server, piata s-a dezvoltat uimitor de repede deoarece s-a constatat cat de folositoare sunt sistemele dedicate acestui lucru. Oracle a lansat si si-a dezvoltat baza de aplicatii server, astazi ajungand la versiunea 9. Incepand cu versiunea 8i, au fost introduse extensii orientate pe obiecte. Lansata cu ocazia Oracle OpenWorld Oracle 9i reprezinta cea mai completa infrastructura pregatita pentru rularea aplicatiilor Internet. Oracle 9i include Oracle 9i Database si Oracle 9i Application Server si pachetul de unelte de dezvoltare Oracle 9i Developer Suite.

In ceea ce priveste corporatia Microsoft, aceasta a lansat tot in anul 2000 serverul de baze de date SQL Server 2000. Aplicatia se doreste a fi un concurent direct pentru aplicatiile Oracle, iar pentru acest fapt i s-a adaugat suport 100% pentru limbajul XML prin intermediul caruia se poate interoga direct serverul dintr-un browser (daca serverul a fost configurat sa suporte aceasta facilitate).Tot in 2000, compania IBM a lansat varianta 7 a aplicatiei DB 2. Aceasta aplicatie, ca si Oracle, este implementata pe mai multe platforme (inclusiv Linux), fiind o aplicatie pur obiectuala. Si pentru ca am ajuns la aplicatii de baze de date obiectuale, trebuie sa amintim si de aplicatia companiei Computer Associates, Jasmine. Deoarece despre aceasta aplicatie nu se stiu prea multe in Romania, promit ca am sa revin cu mai multe detalii.

Pe sistemele Linux, cel mai folosit server de baze de date este MySQL. Cu toate ca exista un alt produs gratuit (MySQL este gratuit atat timp cat aplicatia dezvoltata nu este revanduta) - PostgreSQL, MySQL ramane preferatul programatorilor de Linux. De ce? Pentru ca limbajul cel mai folosit pe partea de server web - PHP - dispune de o extensie MySQL inglobata. Dar nu numai acest lucru a influentat folosirea MySQL. Una dintre alegeri a fost si datorita usurintei administrarii acestui sever, el dispunand de un client de accesare inclus.

2 Despre SQL

Istoria SQL (Structured Query Language) incepe in laboratoarele IBM din San Jose, unde limbajul a fost dezvoltat in ultimii ani deceniului 8. Initial a fost dezvoltat pentru produsul DB2 al IBM. SQL este diferit de limbajele procedurale si 3GL care au fost create de atunci, SQL fiind un limbaj procedural.

SQL este limbajul standard folosit pentru manipularea si regasirea datelor din aceste baze de date relationale. Prin SQL un programator poate face urmatoarele lucruri:

sa modifice structura unei baze de date;

sa schimbe valorile de configurare pentru securitatea sistemului;

sa interogheze o baza de date asupra informatiilor;

sa adauge drepturi utilizatorilor asupra bazelor de date sau tabelelor;

sa actualizeze continutul bazei de date.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1128
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved