Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


SISTEM DE GESTIUNE A BAZELOR DE DATE (SGBD)

baze de date+ Font mai mare | - Font mai micSistem de gestiune a bazelor de date (SGBD)o     Sistem de gestiune a bazelor de date (SGBD) din engleza: Data base management system ( DBMS) sistem care gestioneaza o baza de date ascunzand programelor utilizator complexitatea implementarilor fizice in memoriile secundare pentru a le da o vedere logica care sa permita un acces usor si controlat prin drepturi de acces; aceasta vedere este bazata pe un model de date la care sunt asociate limbaje de cronic a structurii (scheme de baza), precum si limbaje de manipulare si interogare a datelor (limbaje de interogare).

o     Bazele de date (BD) au aparut din necesitatea depozitarii si prelucrarii unei cantitati crescande de informatii pe sistemele electronice de calcul.

o     Modul de organizare a datelor pe suporturile de memorare a evoluat in directia cresterii capacitatii de memorare a dispozitivelor electronice specializate, pe de o parte, si a reducerii timpului de acces la datele stocate pe aceste suporturi (discuri magnetice), pe de alta parte, s-a ajuns azi la metode deosebit de performante .

o     Baza de date reprezinta intr-o prima acceptiune , o colectie de date (un ansamblu de date omogene) impreuna cu structura acesteia.

o     Daca in locul unei singure colectii avem mai multe , intre care exista o serie de relatii , atunci baza de date reprezinta ansamblul colectiilor de date , impreuna cu structura acestora si cu relatiile dintre ele
AVANTAJELE OFERITE DE ORGANIZAREA DATELOR

IN BAZE DE DATE:

o     Redundanta sczuta a datelor , economie de suport de memorare si timp de acces mai scurt la informatie;

o     Problemele de actualizare sunt mult simplificate , viteza de actualizare si fiabilitatea datelor este marita

o     Se permite impunerea unor reguli de validare a datelor in momentul incarcarii bazei de date , identificarea erorilor este mult mai simpla;

o     Se pot aplica reguli pentru restrictionarea accesului la date functie de competenta utilizatorului care asigura confidentialitatea si securitatea datelor;

o     Facilitati de utilizare a datelor iara ca utilizatorii sa cunoasca baza de date in intreaga ei complexitate;

o     Datele pot fi accesate si chiar gestionate din diferite noduri ale retelei de calculatoare de catre diferiti utilizatori.

Definitie: Sistemele de gestiune a bazelor de date (SGBD- prescurtare intalnita in literatura de specialitate) sunt soft uri specializate in stocarea si prelucrarea unui volum mare de date, volumul de prelucrari fiind relativ mic.

o     Un aspect important in prelucrarea informatiei il constituie modul in care utilizatorul are acces la date si modul in care le poate prelucra.

o     Acesi lucru este realizat prin intermediul sistemelor de gestiune a bazelor de date care pun la dispozitia utilizatorului un pachet de programe de prelucrare deosebit de eficient. Acestea permit lucrul in mod conversational, utilizatorul fiind in legatura directa cu baza de date.

o     Termenul de 'baza de date' se va referi la datele de prelucrat, ia modul de organizare a acestora pe suportul fizic de memorare, iar termenul de 'gestiune' va semnifica totalitatea operatiilor ce se vor aplica asupra datelor din bazele de date.

FUNCTIILE UNUI SISTEM DE GESTIUNE A BAZELOR DE DATE

o     Functia de definire (descriere) a datelor, functie prin care utilizatorul
are posibilitatea sa-si defineasca tipul si structura datelor precum si
relatiile existente intre ele; definirea datelor se face intr-un mod specific
fiecarui SGBD.

o     Funccia de creare a bazei de date, sau functia de populare a bazei, in
conformitate cu descrierea facuta anterior;

o     Functia de actualizare, prin care utilizatorul are posibilitatea sa
modifice date existente, sa adauge date noi si sa stearga date din baza de
date;

o     Functia de interogare , prin care utilizatorul are acces la anumite date selectate pe baza unor criterii ( stabilirea criteriilor de selectie intra in sarcina utilizatorului).

o     Functia de administrare , care este o functie deosebita a SGBD mari . Cuprinde o serie de actiuni executate de o persoana sau un grup de persoane competente criteriile de actualizare , drepturile de acces ale diversilor utilizatori , modul de protejare a datelor precum si problemele specifice de natura organizatorica

OPERATII ELEMENTARE EFECTUATE BAZELOR DE DATE Operatiile elementare efectuate asupra unei baze de date se pot referi la baza de date in ansamblu sau asupra unor articole ale sale. Operatiile ce pot fi efectuate asupra bazelor de date sunt:

o     Inchiderea bazelor de date

o     Vizualizare si modificarea continutului unei baze de date

o     Modificarea structurii bazelor de date

o     Vizualizarea si listarea structurii unei baze de date

o     incarcarea bazei de date (adaugare)

o     Pozitionare fizica si logica in baza de date

o     Selectare si afisarea articolelor dintr-o baza de date

o     Stergerea articolelor din baza de date

o     Sortarea bazelor de date

o     Modificarea automata a continutului bazei de datePolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 900
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved