Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Conceptul de obiect

baze de date+ Font mai mare | - Font mai micConceptul de obiect

Un obiect este o entitate cu un rol bine definit in sistem, caracterizat de proprietati, stare, comportament si identitate. La modul general, prin obiect vom intelege ceva asupra caruia se poate intreprinde o actiune, sau care poate declansa / efectua o actiune.Exemplu: persoana, masina, factura, contract, salariat, chitanta casa etc. Obiectul poate fi concret (o entitate tangibila si vizila, de exemplu o persoana, o masa, o floare etc.), o entitate abstracta (un concept, un eveniment, idee, un departament etc.) sau un artifact al procesului de proiectare (de exemplu, interfata cu utilizatorul, control, planificare).

Proprietatile unui obiect sunt date de atributele prin care se descriu caracteristicile obiectului respectiv. Starea unui obiect este data de valorile pe care le iau proprietatile sale la un moment dat.

Comportamentul arata modul in care un obiect actioneaza sau reactioneaza la evenimente. O operatie este o simpla actiune pe care o executa un obiect asupra altui obiect pentru a primi un raspuns.

Multitudinea operatiilor pe care le poate efectua un obiect sau se efectueaza asupra acelui obiect implementate intr-un limbaj de programare poarta denumirea de metode, iar multitudinea metodelor se spune ca definirea comportamentul obiectului de referinta. Un obiect isi expune comportamentul prin intermediul operatiilor care ii pot afecta starea.

Sa consideram cazul unui student ION, reprezentat de un obiect. Obiectul student are urmatoarele atribute: nume, data-nasterii, adresa si telefonul. Starea obiectului este data de valorile asociate acestor atribute: ,,ION", ,,23-03-85", ,,Mihai Braun nr.6", ,,4438601". Comportamentul studentului este dat de operatii cum ar fi: schimbare-domiciliu, schimbare telefon, trecerea intr-un nou an de studii etc.

Toate obiectele au o identitate, astfel ca nu exista doua obiecte identice. Daca exista doua obiecte (instante) de tip student cu aceleasi valori asociate atributelor (aceleasi nume, aceeasi adresa, acelasi telefon si aceiasi data de nastere) este vorba, totusi, de doua obiecte diferite. Chiar daca obiectele au valori identice ale atributelor, ele au identitati diferite. Un obiect isi pastreaza identitatea de-a lungul existentei sale. Exemplu, daca studentul ION se casatoreste sau isi schimba domiciliul, el va fi reprezentat de acelasi obiect.

In mod formal un obiect reprezinta o pereche de forma <Oid, Val>, unde <Oid> este identificatorul obiectului, iar <val> este o valoare apartinand obiectului. Valoarea <Val> poate lua una dintre urmatoarele forme:

Valoarea primitiva. Un membru de tip de data Integer, String, Float sau Boolean; exemplu: ,,B 54 PDD";

Valoare referinta. Un OID a unui obiect, exemplu:

Valoare tuplu de forma , unde sunt nume de atribute distincte si sunt valori asociate atributelor;

Set de valori, de forma     unde sunt valori. Exemplu , numere de telefoane ale unei persoane: "021-3348601", "021-1234567".

Exemplu: presupunem un obiect, din cadrul sistemului bancar romanesc, BCR, cu urmatoarea descriere:

11, [cod - fiscal: 123456,

Denumirea: BCR,

Presedinte: Radulescu,

Nr. telefon:

Sucursale:

Localitate: Bucuresti])

unde:

simbolul 11 reprezinta OID-ul obiectului cu denumirea BCR;

intre paranteze drepte [ ] se definesc atributele cu valorile asociate acestora, ele pe ansamblu reprezentand o valoare a tupului;

intre parantezele acolade , se specifica seturi de valori cum sunt numerele de telefoane si OID-urile sucursalelor bancii;

referintele catre sucursalele ce apartin bancii "mama"-BCR, sunt precizate prin OID-urile acestora

Obiectele pot fi simple sau complexe. Un obiect simplu apare ca un articol sau entitate din mediul inconjurator ce nu poate fi descompus sau nu se justifica descompunerea acestuia; el este tratat ca un intreg.

Exemplu: persoana, porumbel, medicament etc. Un articol complex apare ca o entitate sau articol din mediul inconjurator care este privit ca un singur obiect insa acesta se poate combina cu alte obiecte printr-un set de relatii, cum ar fi: "B este parte a lui A" sau "A este format din B, C, D . . Obiectele B, C, D, . continute de A, la randul lor pot fi complexe, ceea ce in final face sa asistam la o ierarhie de obiecte. Exemplu, un obiect complex, "Automobil" poate fi privit ca un obiect format dintr-o serie de componente care la randul lor sunt privite ca obiecte, de forma (figura 7.1).

Gruparea obiectelor in cele doua categorii prezinta interes cel putin sub aspectul manipularii obiectului continut. Un obiect continut poate fi manipulat in doua moduri. Intr-un prim mod, obiectul continut poate fi incapsulat in obiectul complex si astfel formeaza o parte a acestuia. Intr-o astfel de situatie, structura obiectului continut reprezinta o parte a structurii obiectului complex, iar obiectul continut poate fi accesat numai cu metodele obiectului complex. In al doilea mod, un obiect continut poate fi considerat ca avand o existenta independenta de cea a obiectului complex. In acest caz, in obiectul parinte nu este stocat direct obiectul membru, ci doar identificatorul sau OID. Obiectul continut are structura si metodele lui proprii si poate fi detinut de diverse obiecte parinte.

Fig. 7.1. Obiect complexPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1007
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved