Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Modalitati de reprezentare a algoritmilor

c

+ Font mai mare | - Font mai micModalitati de reprezentare a algoritmilor

Schema logica

Cea mai utilizata metoda de scriere a algoritmilor, cel putin pentru incepatorii in programare, este aceea a utilizarii schemelor logice, care descriu operatiile ce pot fi aplicate datelor prin simboluri grafice numite blocuri.

Sunt utilizate urmatoarele blocuri:1.Blocul START:

Este blocul care indica inceputul oricarei scheme logice si este folosit o singura data (orice schema logica are un inceput unic).

2.Blocul STOP

Este blocul care incheie schema logica si este, de asemenea, unic.

3.Blocul de citire

Blocul de citire corespunde operatiei de introducere a datelor, in timpul careia se asteapta ca utilizatorul sa introduca valori concrete, ce vor fi stocate in zona de memorie alocata variabilelor prezente dupa comanda CITESTE.

Cu alte cuvinte, pentru fiecare variabila al carui nume este precizat in blocul de citire se cere introducerea unei valori.

4. Blocul de scriere

Blocul de scriere corespunde operatei de afisare a valorii unei variabile sau a unui mesaj. Dupa comanda SCRIE se precizeaza o lista cu numele variabilelor a caror valoare va fi afisata si a mesajelor.

5.Blocul de calcul

Blocul de calcul corespunde operatiei numite atribuire, care are ca efect calcularea valorii expresiei si memorarea valorii obtinute in zona de memorie alocata variabilei var. Schimbarea valorii unei variabile se poate realiza fie prin utilizarea unei atribuiri, fie prin citirea valorii prin intermediul unei operatii de citire. Exista si un bloc de calcul de forma care indica o actiune complexa, de obicei o procedura.


6. Blocul de decizie

Blocul de decizie evalueaza valoarea de adevar a conditiei C si, daca aceasta este adevarata se trece pe ramura DA, iar daca este falsa pe ramura NU.

6. Conectori

Conectarea blocurilor ce formeaza o schema logica se realizeaza cu ajutorul unor sageti, acestea indicand si sensul de efectuare a operatiilor ce compun schema logica.

De asemenea, pentru a putea reuni mai multe sageti se folosesc cerculete. Aceste cerculete pot avea rolul de a indica o continuare a schemei logice pe o alta pagina sau pentru a elimina sagetile lungi inestetice.

Scheme logice structurate

Schema logica poate fi definita ca o succesiune de blocuri de tipurile prezentate mai sus, cu urmatoarele caracteristici:

contine un singur bloc Start si un singur bloc Stop;

in fiecare bloc intra o singura sageata si, cu exceptia blocului de decizie, iese o singura sageata (blocurile au o singura intrare si o singura iesire)

exista cel putin un "traseu" ce pleaca din blocul Start si, mergand in sensul sagetilor se ajunge in blocul Stop;

blocul de decizie poate contine, pe cele doua ramuri, orice combinatie de blocuri dintre cele prezentate;O schema logica ce are aceste proprietati reprezinta un algoritm structurat.

Sunt posibile urmatoarele combinatii de operatii ce descriu tipuri de scheme logice structurate:

Secventa inseamna de fapt doua sau mai multe actiuni care se vor desfasura una in continuarea celeilalte (adica actiunea A2 se va realiza doar dupa incheierea actiunii A1)

Executii conditionate. Ele sunt de doua feluri. Simpla, in cazul in care actiunea apare doar pe ramura Da, respectiv completa, in cazul in care apar actiuni pe ambele ramuri ale conditiei C.

Conditia simpla se exprima prin:

Daca C atunci A

sau in engleza

If C then A

iar cea completa se exprima prin

Daca C atunci A1 altfel A2

sau in engleza

If C then A1 else A2


Bucle, care se folosesc pentru executia repetata a unei actiuni pana in momentul in care conditia devine falsa. Exista doua tipuri de bucle, cu test initial in care secventa este test‑actiune, si bucle cu test final in care secventa este de tip actiune‑test

Bucla cu test initial se exprima prin:

atat timp cat C executa A

sau in engleza

while C do A

iar cea cu test final se exprima prin

executa A atat timp cat C

sau in engleza

do A while C

Sa revenim putin asupra operatiei de atribuire, operatie care se efectueaza intr-un bloc de calcul si care implica definirea mai multor termeni:

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1555
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved